Status på partnerskab med Aftenskolerne
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens partnerskab med Aftenskolerne til efterretning,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at partnerskabet går fra at være styret og koordineret centralt til at blive drevet som lokale samarbejdsprojekter mellem lokalområderne og de relevante aftenskoler
Problemstilling
Den 19. marts 2015 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skulle indgå partnerskab med Aftenskolernes Samråd med fokus på fastholdelse af træningsvaner og bekæmpelse af ensomhed.
I august 2015 indgik Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en fireårig partnerskabsaftale med Aftenskolernes Samråd København for perioden 2015 til 2018 jf. bilag 1. En status på partnerskabet efter de første to år fremlægges her til udvalgets orientering.
Samtidig indstiller forvaltningen, at nuværende partnerskabsmodel med styregruppe og centrale projektgrupper erstattes med en mere lokal model, som kan fremme samarbejdet mellem aftenskolerne og de decentrale enheder.
Løsning
Status på partnerskabets to indsatsområder
I partnerskabet er der følgende to indsatsområder:
1. Ensomhedsbekæmpelse
2. Udslusning af borgere fra forebyggelses- og træningscentre
1. Ensomhedsbekæmpelse
I perioden 2015-2016 er der i samarbejde med Økologisk Aftenskole etableret madlavningskursus og madklub blandt borgere fra Guldbergs Have. Projektet er finansieret med midler fra ensomhedsindsatsen ”Bryd tabuet – ensomhed kan ramme alle”. 34 beboere, som normalt ikke deltager i andre fællesskaber, har fået undervisning i madlavning og økologiske råvarer. Efterfølgende har de, som del af tilbuddet, oprettet en madklub, hvor andre beboere i boligselskabet, mod en mindre brugerbetaling, er inviteret til fællesspisning. Indsatsen har fungeret som modelprojekt og er fra 2017 udbredt til yderligere to boligselskaber, Nørrebro Vænge og Lundtoftegade. Erfaringerne skal formidles og give inspiration til andre aftenskoler, som ønsker at spille en mere aktiv rolle i forhold til ensomhedsproblematikken. Vurderes projektet at have en positiv effekt på ensomhed og dermed kunne implementeres til endnu flere ældreboliger i København, skal partnerne i fællesskab drøfte, hvordan nye projekter fremadrettet kan finansieres.
2. Udslusning fra Sundhedshusene
I træningscentrene er der etableret samarbejde med blandt andet FOF, LOF og Gigtskolen om fastholdelse af træningsvaner efter at borgeren har afsluttet sit genoptræningsforløb eksempelvis i forbindelse med en faldulykke. Aktiviteterne afholdes både i Sundhedshusene og i aftenskolernes egne lokaler. I eksempelvis Vesterbro og i Valby er der oprettet ti hold, hvor deltagerne på holdene udelukkende er borgere, som er udsluset fra Sundhedshuset. De hold for borgere, som har gået til genoptræning efter en hofte eller knæoperation, har primært fokus på at fastholde gode træningsvaner. Nogle hold er for borgere med komplekse problemstillinger og som ofte har svage sociale relationer, og har fokus på netværksdannelse og socialt samvær. Efter hver træning slutter holdene af med kaffe og samvær. I Sundhedshuset på Østerbro samarbejder man blandt andet med Aftenskolerne APA og Gigtskolen om gymnastik, varmtvandsundervisning og styrketræning.
Fælles for disse samarbejder, er at de er etableret inden partnerskabsaftalen i 2015, og er eksempler på lokale initiativer, som holder ved. Af nye indsatser er der igangsat et samarbejde i 2017 med aftenskolerne LOF og FOF om udslusning fra stressklinikkerne. Som afslutning på et stressforløb bliver deltagerne præsenteret for Aftenskolernes tilbud indenfor samtaleterapi og yoga. Formålet med samarbejdet er at hjælpe borgerne med at fastholde fokus på den psykiske sundhed og henvise til de to Aftenskolers tilbud på området. For begge tilbud gælder det, at der er egenbetaling. De beskrevne udslusningsaktiviteter er alle gennemført inden for begge parters driftsøkonomi.
Forvaltningen er desuden i dialog med LOF og FOF om opstart af rygestopkurser i regi af Aftenskolerne.
Forslag til ændring af samarbejdsform
Baseret på erfaringer fra partnerskabets første leveår er det forvaltningens vurdering, at partnerskabsmodellen med et centralt ophæng ikke har været den mest hensigtsmæssige model for at udvikle og fremme samarbejdet mellem aftenskolerne og de decentrale enheder i forvaltningen. Aftenskolernes Samråd København er en organisation, som varetager 85 forskellige aftenskolers interesser, og det har i praksis vist sig vanskeligt at udvikle samarbejdet med de mange aftenskoler via en central struktur. Erfaringen er tværtimod, at de fleste vedvarende aktiviteter med aftenskolerne opstår og etableres i tæt samarbejde mellem de lokale aftenskoler og forvaltningens decentrale enheder. Et partnerskab med større strategisk udviklingskraft kræver støtte- og udviklingsmidler, blandt andet fordi aftenskolerne ikke har tilstrækkeligt kapacitet til at oprette og afprøve særlige hold eller modeller uden økonomiske tilskud.
Det er derfor forvaltningens vurdering, at samarbejdet med aftenskolerne fremadrettet bør igangsættes lokalt, hvor det giver mest mening. Det foreslås derfor, at partnerskabet fremadrettet etableres som lokale samarbejdsprojekter mellem lokalområderne og de relevante aftenskoler med fortsat fokus på de to indsatsområder; ensomhedsbekæmpelse og udslusning. For at sikre dialog og samarbejde lokalt, inviteres repræsentanter for Aftenskolerne med i de lokale samarbejdsfora, der allerede eksisterer med udgangspunkt § 79 klubberne og øvrige civilsamfundsaktører. Dette lokale samarbejde forventes at øge kendskabet til hinandens aktiviteter, styrke udbredelsen og inspirere udviklingen af nye initiativer.
Partnerskabet har fortsat et centralt niveau, hvor der én gang om året bliver afholdt et fællesmøde på tværs af Aftenskolernes repræsentanter og centralforvaltningen. Møderne skal skabe overblik over eksisterende aktiviteter i partnerskabet, og pege frem mod nye projekter, som kan forene forvaltningens politiske målsætninger med aftenskolerne tilbud eksempelvis musikundervisning for borgere med demens eller korsang for borgere med KOL.
Repræsentanter for aftenskolerne er inddraget i forvaltningens overvejelser og er positive for den nye samarbejdsform. For at løfte større strategiske og komplekse opgaver er det Aftenskolernes vurdering, at indsatserne kun kan iværksættes, hvis der bliver tilført midler. I forbindelse med større samarbejdsprojekter kan parterne vurdere, om der med fordel kan søges eksterne midler for at nye aktiviteter kan iværksættes.
Hvis indstillingen godkendes, udarbejder forvaltningen i samarbejde med Aftenskolerne et tillæg til den eksisterende partnerskabsaftale, som beskriver den nye organiseringsform for de næste to år.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget får en afrapportering på partnerskabet primo 2019.
Katja Kayser
/Katrine Schjønning
Beslutning
Indstillingen blev godkendt