Mødedato: 27.04.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om Overførselssagen 2016-2017

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Overførselssagen 2016-2017 på ældre- og sundhedsområdet.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at tage orientering om Overførselssagen 2016-2017 til efterretning.

Problemstilling

Den 21. marts 2017 blev der indgået aftale om Overførselssagen 2016-2017 "Klar til flere Københavnere", som fordeler uforbrugte midler fra 2016, jf. bilag 1. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) orienterer om aftalens konsekvenser på ældre- og sundhedsområdet.

Løsning

Hovedparten af midlerne i Overførselssagen er anvendt til renovering af nedslidte skoler, grundkøb samt en række nødvendige anlægs- og driftsinvesteringer. Derudover er der på ældreområdet afsat:

  • 5,0 mio. kr. i anlæg til udskiftning af meget nedslidte og teknisk forældede kaldeanlæg på syv plejecentre.

  • 2,0 mio. kr. i drift til faste læger på plejecentre i 2017. Den regionale aftale mellem PLO-Hovedstaden, Region Hovedstaden og kommunerne om faste læger på plejecentre kom først på plads ultimo september 2016, hvorfor der er fortsatte opstartsudgifter i  2017, som dækkes med overførslen af mindreforbrug fra 2016 til 2017. 

Ansøgningspulje til køkkener på plejecentre
Der er i Overførselssagen afsat 3,3 mio. kr. til kommunal medfinansiering i forbindelse med en statslig ansøgningspulje på 425 mio. kr. afsat i Finanslov 2017. Kommunerne kan søge puljen til målrettet renovering, etablering eller genetablering af køkkener på plejecentre. Kommunerne skal medfinansiere minimum 25 procent af udgifterne til produktionskøkkenerne, mens anretterkøkkener kan finansieres fuldt af den statslige ansøgningspulje. Det er et krav fra ministeriet, at anlægsprojekterne gennemføres i indeværende år. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet ansøgning til ministeriet om statsligt tilskud til finansiering af produktionskøkken på Klarahus, anretterkøkkener på Møllehuset samt opgradering af produktions- og anretterkøkkener på Verdishave. Kommunen har fået ministeriets tilsagn om statslig medfinansiering på 22,2 mio. kr., hvorfor det videre arbejde med anlægsprojekterne er igangsat.

Den statslige medfinansiering af produktionskøkkenet på Klarahus frigør kommunale midler, som i stedet anvendes til etablering af produktionskøkken på Møllehuset. Dette anlægsprojekt kan ikke forventes færdiggjort i indeværende år, hvorfor projektet ikke lever op til de udmeldte kriterier for statsligt tilskud.

Der gives således i forbindelse med Overførselssagen en anlægsbevilling på 22,5 mio. kr. til etablering af produktions- og anretterkøkkener på Møllehuset samt 3,0 mio. kr. til opgradering af produktions- og anretterkøkkener på Verdishave.

Tværkommunalt samarbejde om ældremad
I budget 2017 er der afsat en planlægningsbevilling til en fælleskommunal løsning til produktion af både skole- og ældremad i Københavns Kommune. Der er med Overførselssagen truffet beslutning om, at EAT centralkøkkenet og Københavns Madservice i Bystævneparken fortsætter som to separate enheder.

Det er i Overførselssagen endvidere aftalt, at SUF frem mod budget 2018 afsøger mulighederne for etablering af et tværkommunalt samarbejde om produktion af mad til ældre. SUF undersøger derfor samarbejdsmulighederne med en række nærliggende kommuner og forventer at rapportere til udvalget senest på mødet i august 2017.

Investeringscases
Nedenstående giver et overblik over de investeringsforslag på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område, som er finansieret i Overførselssagen:

Investeringer med effektivisering på service:

  • Styrket faglighed og udvikling af udrednings- og rehabiliteringsforløb
    SUF har stor succes med udrednings- og rehabiliteringsindsatsen (U og R), og vil med denne indsats videreudvikle fagligheden og kvaliteten i den nuværende indsats, samt udbrede indsatsen til nye målgrupper, så flere borgere får effekt af U- og R-forløb og dermed får behov for mindre hjemmepleje. 
    Samlet investering: 20,6 mio. kr.
    Varig effektivisering: 8 mio. kr.
  • En tidlig indsats for borgere med demens
    En målrettet indsats tidligt i borgerens sygdom kan udsætte borgerens demenssymptomer og dermed medvirke til at mindske og/eller udskyde borgerens behov for omfattende hjælp. Den tidlige indsats for nydiagnosticerede borgere er et nyt element i forvaltningens arbejde med demensramte, som forventes at have en positiv effekt på sygdomsudvikling og mestringsevne. Den indeholder et bredt spektrum af rehabiliterende, evidensbaserede indsatser og tilbud, som erfaringsmæssigt har en positiv indvirkning på borgerens funktionsevne og trivsel.
    Samlet investering: 2,7 mio. kr.
    Varig effektivisering: 1,1 mio. kr.

  • Tidlig indsats og opsporing af kronisk sygdom
    En investering i en tidligere indsats for borgere med kroniks sygdom kan være med til at borgerne lever flere gode år med deres sygdom og samtidig udskyde og nedsætte behov for pleje og omsorg. Derfor vil forvaltningen igangsætte en række nye tiltag, som skal styrke samarbejdet med almen praksis, der oftest har den første kontakt med borgerne, når en kronisk sygdom er opstået. Initiativerne skal fremme almen praksis’ viden om Københavns Kommunes tilbud og tidlige indsatser målrettet borgere med kroniske sygdomme. Derudover oprettes en centralvisitation og hotline funktion, der skal understøtte de praktiserende lægers mulighed for at navigere i sundhedstilbuddene i landets største kommune.
    Samlet investering: 3,1 mio. kr.
    Varig effektivisering: 4,3 mio. kr.

Investeringer med effektivisering på overførsler mv.:

  • Assisteret p-dialyse
    Målgruppen for assisteret p-dialyse i eget hjem er borgere, der grundet kronisk nyresygdom får behov for livslang dialysebehandling, og som ønsker dialysebehandling i hjemmet, men er for svækkede til selv at varetage denne behandling. Effektiviseringen opnåes ved en forventet besparelse på den kommunale medfinansiering, når brugerne af assisteret p-dialyse kan modtage behandling i eget hjem.
    Samlet investering: 0,2 mio. kr.
    Varig effektivisering: 0,1 mio. kr.
       

Innovationsprojekter finansieret af investeringspuljen:

  • Afprøvning og udvikling af sensorer i samarbejde med virksomheder
    Sensorteknologier vurderes at have et stort potentiale i forhold til at øge kvaliteten og effektiviteten i den service som leveres til borgerne. Sensorteknologier er generelt kendetegnet ved, at løsningerne indsamler og videregiver informationer om borgerens tilstand, der understøtter, at borgeren får den rette hjælp, når der opstår et behov. Med forslaget foretages en offensiv investering i afprøvning og udvikling af denne teknologi.
    Samlet investering: 5,5 mio. kr.
  • OPI - Offentlig-privat innovationsprojekt om udvikling af emballage

    Rammerne for indgåelse af Offentlig-Private-Innovationspartnerskaber (OPI) er med en ny udbudslov gjort mere fleksibleog det er blevet lettere at indgå i innovative partnerskaber med private virksomheder og et eventuelt efterfølgende køb af løsningen. Der er dog endnu kun sparsomme erfaringer med den nye model.

    SUF ønsker derfor at gå forrest med at afprøve den nye OPI-model på et mindre projekt med henblik på at opnå erfaringer med OPI i mindre skala, da et tæt og innovativt samarbejde med virksomheder vurderes at være centralt for at få løst nogle af de udfordringer, som kommunen står overfor i de kommende år.

    SUF etablerer et nytænkende offentligt-privat innovationsprojekt (OPI) med sigte på at udvikle en ’Pixi’ OPI model. Konkret udvikles i denne case et koncept for genbrug af emballage, der kan anvendes i eksempelvis forvaltningens centralkøkken.
    Samlet investering: 1,4 mio. kr.

 

Tabel 1. Investeringscases

Investeringsforslag - SOU
(mio. kr. i 17-pl)

Investering

Varig effektivisering

Drift

Anlæg

Styrket faglighed og udvikling af udrednings- og rehabiliteringsforløb

19,0

1,6

-8,0

En tidlig indsats for borgere med demens

2,2

0,5

-1,1

Tidlig indsats og opsporing af kronisk sygdom

3,1

-4,3

Serviceområdet i alt

24,3

2,1

-13,4

Assisteret p-dialyse

0,2

 

-0,1

Overførsler mv. i alt

0,2

0,0

-0,1

Afprøvning og udvikling af sensorer i samarbejde med virksomheder

5,5

 

 

OPI - Offentlig-privat innovationsprojekt om udvikling af emballage

1,4

 

 

Innovationspulje i alt

6,9

 

 

Økonomi

Overførselssagen 2016-2017 er finansieret af uforbrugte midler fra 2016 samt bidrag fra opgjort reel kasse over 700 mio. kr. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har bidraget til finansieringen af overførselssagen med 57,4 mio. kr., som vedrører:

  • 5,3 mio. kr. vedrørende mindreforbrug på service i 2016, som ikke overføres.
  • 6,1 mio. kr. vedrørende klippekort på plejecentre, som frigøres, idet der i Finansloven for 2017 er afsat en ansøgningspulje til klippekort på plejecentre. Københavns Kommune kan ansøge om maksimalt cirka 39,9 mio. kr. til et klippekort på en halv time ugentligt for borgere på plejecentre. Frigjorte midler i 2018 og frem indgår i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til politisk prioritering i budget 2018.

  • 10,4 mio. kr. vedrørende bortfald af forpligtelse, idet det ikke har været muligt at indgå aftaler med praktiserende læger om sygebesøg og samtaleterapi. De udfordringer, som aftalerne skulle medvirke til at løse, er dermed ikke løst, hvorfor der kan forventes indlæggelser, som måske kunne være undgået, med efterfølgende merudgifter for den kommunale sygepleje. Frigjorte midler i 2018 og frem indgår i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til politisk prioritering i budget 2018.

  • 33,7 mio. kr. vedrørende forventede mindreudgifter i 2017 som følge af ændringer i dimensioneringsaftalen for sosu-uddannelserne samt ændret uddannelsesordning for sosu-assistenterne.

  • 1,9 mio. kr. vedrørende mindreforbrug på afsluttede anlægsregnskaber.

  • Der er med Overførselssagen afsat 105,7 mio. kr. til dækning af forventede merudgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet i 2017 i forbindelse med efterreguleringer vedrørende 2016 aktivitet. Disse merudgifter skal således ses i lyset af det markante mindreforbrug i 2016, som både skyldes ændret regnskabspraksis i Københavns Kommune og implementering af Sundhedsplatformen på hospitalerne i Region Hovedstaden, der har medført ustabil og forsinket afregning af kommunal medfinansiering i 2016.

Videre proces

Aftalen om Overførselssagen 2016-2017 behandles politisk af Økonomiudvalget den 25. april og godkendes af Borgerrepræsentationen den 27. april 2017.

 

Hanne Baastrup

                                                 /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top