Omprioritering af seniormentormidler
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) har med budget 2023 afsat midler til en række seniorindsatser, der skal gøre det mere attraktivt at være seniormedarbejder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF). Indsatsen seniormentor har vist sig vanskelig at igangsætte og drive i SUF. På trods af, at en del af midlerne til seniormentorindsatsen tidligere er omprioriteret til andre seniorindsatser, og at rammerne for mentorindsatserne er gjort mere fleksible, har der ikke været tilstrækkelig efterspørgsel efter seniormentormidlerne. Forvaltningen foreslår derfor at nedlægge seniormentorindsatsen og omprioritere de resterende seniormentormidler til andre seniorindsatser i 2025 og 2026.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at midlerne fra seniormentorindsatsen (970.000 kr. årligt) omprioriteres til andre seniorindsatser i 2025 og 2026.
Problemstilling
Indsatser for at styrke seniormedarbejdernes tilknytning, motivere til at blive længere på arbejdsmarkedet og arbejde efter pension og efterløn indgår i SUFs strategi for håndtering af mangel på arbejdskraft. Et af målene i strategien er at øge den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder med ét år frem til 2030.
Med budget 2023 besluttede SOU at afsætte 6,4 mio. kr. årligt i 2023-2026 til en række seniorindsatser. De 6,4 mio. kr. (i 2023-niveau) var oprindeligt fordelt på:
- 3,0 mio. kr. til seniorordninger
- 2,0 mio. kr. til seniormentorindsats og
- 1,4 mio. kr. til fastholdelsestillæg til 65+ årige fastansatte medarbejdere.[1]
De 6,4 mio. kr. er blevet pris- og lønfremskrevet og udgør 6,9 mio. kr. i 2025-niveau.
I forbindelse med udmøntningen af midler til fastholdelse og rekruttering i budget 2024 besluttede SOU at omprioritere 1,1 mio. kr. (2023-niveau) fra seniormentorindsatserne til nye indsatser for at styrke incitamenter til at arbejde efter pension og efterløn. Baggrunden var, at det allerede på det tidspunkt viste sig, at der ikke var stor efterspørgsel efter seniormentormidlerne. Efterfølgende er der i 2024 blevet omprioriteret 0,5 mio. kr.(2023-niveau) fra indsatsen med styrkede incitamenter til at arbejde efter pension og efterløn til en forhøjelse af seniorfastholdelsestillægget (sagen var på SOUs aflæggerbord på udvalgsmøde den 18. september 2024).
Seniormidlerne (6,9 mio. kr. i 2025-niveau) er dermed fordelt som følgende i dag:
- 3,2 mio. kr. til seniorordninger
- 1,0 mio. kr. til seniormentorindsats
- 2,0 mio. kr. til fastholdelsestillæg til 65+ årige
- 0,7 mio. kr. til styrkede incitamenter til at blive i arbejde
Midlerne til seniormentorindsatser blev oprindelig givet til at understøtte, at seniormedarbejdere kunne fungere som mentorer for nyansatte medarbejdere. Senere er seniormentorindsatserne udvidet til at dække frikøb til aktiviteter eller funktioner, der indebærer, at seniormedarbejderne kan bruge deres kompetencer og erfaring til gavn for deres kolleger og samtidig fysisk aflastes. Til trods for justeringen til en mere fleksibel seniormentorordning, har det desværre ikke resulteret i en øget interesse for ordningen.
[1] Fordelingen af midler på de forskellige seniorindsatser fremgik i et bilag (svar på et politikerspørgsmål) til udvalgssagen om udmøntning af midler til fastholdelse og rekruttering i budget 2023. I selve udvalgssagen fremgik det kun, at der afsættes 6,4 mio. kr. årligt i 2023-2026 til ”tiltag til øget fastholdelse af seniorer”.
Løsning
Udgifterne til seniorindsatserne generelt og fordelingen mellem de forskellige seniorindsatser har vist sig svære at forudsige, bl.a. har det vist sig vanskeligt at forudsige, hvor mange seniorer og ledere, der har ønsket at indgå centralt finansierede seniorordninger. Og som beskrevet ovenfor har det også vist sig vanskeligt at forudsige efterspørgslen efter seniormentormidler.
For at sikre, at seniormidlerne kommer til at gøre størst mulig gavn for SUFs seniormedarbejdere, foreslår forvaltningen, at de resterende seniormentormidler (970.000 kr. årligt) omprioriteres samlet til de resterende seniorindsatser (seniorfastholdelsestillæg, seniorordninger og styrkede incitamenter til at arbejde efter pension og efterløn). Det vil give bedre muligheder for at bruge seniormidlerne fleksibelt til de seniorindsatser, der er mest efterspørgsel efter, og som ligger inden for de seniorindsatser, der politisk er afsat midler til i år 2023-2026.
Indenfor den samlede økonomiske ramme på 6,9 mio. kr. vil der være mulighed for at forbedre rammerne for seniorordningerne, så der fx kan gives tilskud til at seniorer kan gå mere ned i tid og fastholde pension og en del af lønnen, end der er mulighed for i dag.
De samlede seniormidler er bevilget i en 4-årig periode fra 2023-2026. Forvaltningen planlægger at evaluere seniorindsatserne i slutningen af 2025 forud for, at SOU skal tage stilling til bevillingsudløbet i forbindelse med opstart af budget 2027-forhandlingerne.
Økonomi
Indstillingen har ikke konsekvenser for den samlede økonomiske ramme til seniorindsatser, som er 6,9 mio. kr. årligt i 2025 og 2026.
Videre proces
Hvis udvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen forhandle med de relevante faglige organisationer (FOA og DSR) om forhøjelse af den nuværende pulje til seniorordninger for perioden 2025-2026.
Anna Schou Johansen
/ Nina Allin
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.