Udløb af visionen for Røgfrit København
Visionen om Røgfrit København udløber ved udgangen af 2025. Der er med aftale om Sundhedsreform 2024 lagt op til, at der skal indføres en folkesundhedslov for at styrke den borgerrettede forebyggelse i kommunerne. Lovforslaget ventes fremsat i oktober 2026, og det lovforberedende arbejde går i gang i første halvår 2025. Indtil rammerne for borgerrettet forebyggelse er kendte, foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), at der frem mod en eventuel ny politisk ramme for røg- og nikotinfrihed i Københavns Kommune (KK) arbejdes særligt med at forebygge brug af nikotin blandt børn og unge parallelt med, at forvaltningen fortsat stiller ryge- og nikotinstop til rådighed for københavnerne.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsforvaltningens skitserede initiativer målrettet det videre arbejde i forhold til børn og unge.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) blev på udvalgsmødet den 22. juni 2023 præsenteret for to forskellige tilgange til et Røgfrit København. SOU bad forvaltningen vende tilbage med et nyt oplæg for det videre arbejde med udformningen af en ny vision efter den nuværende udløber ved udgangen af 2025.
Med aftalen om sundhedsreform er der bl.a. lagt op til indførelsen af en folkesundhedslov, der forventes at få betydning for byens arbejde med folkesundhed, herunder arbejdet med røg- og nikotinfrihed i København. En status på arbejdet med Røgfrit København i 2023-24 er vedlagt som bilag 1.
Løsning
SUF vurderer, at en eventuel politisk beslutning om en ny vision for et røg- og nikotinfrit København bør afvente, at ambitionsniveauet i den kommende folkesundhedslov er klare, hvilket tidligst forventes at være i forbindelse med fremsættelse af lovforslag om en folkesundhedslov i oktober 2026. Det er forventningen, at den kommende folkesundhedslov vil lægge op til en styrket borgerrettet forebyggelsesindsats både nationalt og kommunalt.
Et røg- og nikotinfrit København for unge
Med afsæt i Sundhedslovens §119, stk. 2 anbefaler SUF, at der arbejdes videre med særligt fokus på børn og unge, idet brugen af nikotinprodukter er stigende blandt københavnske børn og unge. Derfor er forebyggende tiltag målrettet københavnske børn og unge væsentlige, hvis nikotinforbruget i København skal bremses. Erfaringer fra dette arbejde vil kunne udgøre en del af grundlaget for retningen og indholdet i en eventuel fremtidig politisk vision for København.
Behov for strukturelle tiltag på flere niveauer
Den nationale forebyggelsesplan målrettet børn og unge fra 2023 udstikker rammerne for en styrket indsats for at forebygge brug af nikotin blandt børn og unge. KK har sammen med Frederiksberg Kommune modtaget 5,9 mio. kr. i puljemidler fra Sundhedsstyrelsen med henblik på at arbejde med udvikling af stoptilbud til unge i alderen 15-25 år i perioden 2024-2027. Indsatserne består af pop-ups på ungdomsuddannelserne, hvor der snakkes om røg- og nikotin med de unge, individuelle forløb for unge i Center for Børn og Unges Sundhed og en kommunikationsindsats til forældre.
SUF vurderer, at godkendelse af de skitserede initiativer vil kunne styrke indsatsen med at nedbringe andelen af rygere og nikotinbrugere blandt børn og unge samt forebygge, at de starter. Nedenstående forslag til initiativer indeholder forskellige strukturelle virkemidler til at fremme røg- og nikotinfrihed blandt børn og unge.
Røg- og nikotinfrie arealer
Der vurderes, at der fortsat er et uudnyttet potentiale i at gøre flere arealer, hvor børn og unge færdes, røg- og nikotinfrie, fx haller og idrætsanlæg. Det foreslås konkret:
- At invitere relevante forvaltninger som fx Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) til tættere samarbejde om udbredelse og håndhævelse af røg- og nikotinfrie arealer, hvor børn og unge færdes.
- At igangsætte et samarbejde med boligforeninger om udbredelse af røgfri fællesarealer i boligområder.
Røg- og nikotinfrit kultur- og fritidsliv
Partnerskaber med civilsamfund kan være med til at understøtte miljøer og fællesskaber, hvor rygning og brug af nikotinprodukter ikke er en del af det sociale samvær blandt børn og unge. Det foreslås konkret:
- At indgå dialog om forpligtende partnerskaber med fx organisationer, kulturinstitutioner, fitnessbranchen og andre relevante partnere, der hvor børn og unge færdes.
- At arbejde mere intensivt sammen med partnerskabet Røgfri Fremtid og de aktører, der er i partnerskabet, herunder detailhandlen.
Kommunikation til børn, unge og forældre
Forvaltningen vil fortsætte den nuværende kommunikationsindsats til børn og unge med fokus på de skadelige virkninger af nikotinprodukter, herunder også kommunikation til forældre om nikotin og dets skadelige virkning, samt initiativer som fx forældreoplæg om nikotin. Kommunikationsindsatsen kan eventuelt ske i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
SUF fortsætter derudover de eksisterende indsatser under Røgfrit København. Arbejdet består bl.a. af tilbud om ryge- og nikotinstopkurser til borgere, herunder også nikotinstoptilbud til unge, udbrede kendskabet til disse via markedsføring igennem byrumsplakater, SoMe og lokalaviser m.v., udvikling af kommunikationsindsatser samt indsatser til elever på ungdomsuddannelserne igennem partnerskabet.
Økonomi
De midler, som oprindeligt blev afsat til rygestopindsats i 2013, vil fra 2025 blive prioriteret til indsatserne i de skitserede initiativer samt de eksisterende indsatser under Røgfrit København.
Videre proces
SUF vender tilbage med en status på arbejdet med røg- og nikotinfrihed i løbet af 2026, herunder med en vurdering af et eventuelt behov for en ny vision, når rammerne i form af en ny folkesundhedslov er kendte.
Karen Nørskov Toke
/ Katrine Schjønning
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.