Mødedato: 27.03.2014, kl. 09:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Snekkersten

Forslag til studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget 2014

Forslag til emner, destinationer og rejsetidspunkt for studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget i efteråret 2014.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med forslag til studietur til USA og Canada i efteråret 2014, og
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at udvalgets studietur afholdes fra den 17. november 2014 til 21. november 2014.

Problemstilling

Der er tradition for, at Sundheds- og Omsorgsudvalget to gange i løbet af en valgperiode tager på studietur. Formålet er, at udvalget kan få inspiration og nye idéer til løsning af konkrete københavnske udfordringer inden for udvalgets opgaveområde. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at den første studietur har fokus på en række af de temaer inden for både sundheds- og ældreområdet, som udvalget selv har haft særlig fokus på og politisk energi i på de seneste udvalgsmøder. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges her forslag til to relevante destinationer for studieturen, der foreslås afholdt fra den 17. november 2014 til 21. november 2014.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har undersøgt forskellige relevante destinationer for en studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget i efteråret 2014 med udgangspunkt i nogle af de udviklingsområder og udfordringer, som udvalget på det seneste har drøftet inden for både sundheds- og ældreområdet. Eksempelvis vil det være interessant for udvalget at få nærmere inspiration og indhente erfaringer inden for eksempelvis ulighed i sundhed, forebyggelse, genoptræning, telesundhed, ensomhed, frivillighed og fokus på det gode ældreliv – både i eget hjem og på plejehjem.    

New York og Canada   
Forvaltningen anbefaler, at udvalgets studietur går til New York og Canada, da det vil kunne give udvalget en god indsigt i en bred vifte af de politisk aktuelle temaer inden for både sundheds- og ældreområdet, som udvalget pt. har fokus på.  

Et besøg i New York, hvor bystyret har en række erfaringer med Social Impact Bonds (SIB) vil være relevant for udvalget i forhold til at få et nærmere indblik i, hvordan private partnere, fx frivillige initiativer, inddrages i udviklingen og varetagelsen af offentlige opgaver med særlig henblik på at øge fokus på forebyggelse. Bystyret i New York har med rygeloven fra 2003 samtidig fået erfaringer med kampagner og forebyggelse på tobaksområdet, der kunne inspirere det videre forebyggelsesarbejde i København. Byrummet i New York er samtidig blevet inspireret af København i forhold til cykelstier – og New York har i byrummet fokus på at skabe en ældrevenlig by med en række initiativer, der også har fokus på at udligne ulighed i sundhed blandt byens ældre. I USA er der endvidere erfaringer med et omfangsrigt telesundhedsprogram, der når ud til mange amerikanske veteraner.   

Et besøg i New York vil være oplagt at kombinere med et besøg i Ontario eller Quebec i Canada. Det canadiske sundhedssystem er et decentraliseret system, lige som det danske, hvor betaling til sundhedsvæsenet også går over skatten. Det er på mange måder nemmere at overføre og sammenligne de canadiske og danske løsninger inden for sundheds- og omsorgsområdet. En række aktiviteter i Canada er derudover organiseret i nonprofit-organisationer, som på forskellig vis bidrager til udviklingen af det canadiske sundhedsvæsen. I Ontario ligger samtidig en af verdens største leverandører af telesundhed. I forhold til effekt- og kvalitetsstyring har staten arbejdet intensivt med systematisk rapportering på specifikke kvalitetsindikatorer på plejehjem og hjemmepleje, som eksempelvis ventetid, genindlæggelser, fald og brugertilfredshed.  

Alternativt forslag - Japan
Forvaltningen har også undersøgt Japan som en mulig destination for udvalgets studietur.  

Under det daværende sundheds- og omsorgsudvalg har forvaltningen i 2011 arbejdet med et konkret forslag til en studietur til Japan, da det daværende udvalg også var interesseret i at få mere inspiration om udvikling af velfærdsteknologi. Japan er et af de førende lande inden for velfærdsteknologi, men forvaltningen vurderer, at Japan til trods for landets store brug af velfærdsteknologi, særligt inden for det specialiserede område og handicapområdet, ikke har nok konkret udvikling af nye velfærdsteknologiske løsninger til, at det kunne være et relevant rejsemål for udvalget inden for det område. Forvaltningen havde derudover vanskeligt ved at finde andre relevante temaer inden for både sundheds- og ældreområdet i forhold til en studietur til Japan.

Forvaltningen foreslår derfor New York og Canada som rejsemål, da det vil give udvalget mulighed for at få indsigt i en lang række aktuelle temaer inden for både sundheds- og ældreområdet.

Rejsetidspunkt
Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at afholde en studietur i efteråret 2014.  

Forvaltningen foreslår, at studieturen finder sted fra den 17. november til den 21. november 2014. I denne uge afholdes der ikke møde i Borgerrepræsentationen, men der vil dog være nogle udvalgsmedlemmer, der vil få et overlap i forhold til henholdsvis møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.   

Økonomi

Udgifterne til en studietur afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder program og et budgetoverslag for studieturen, der vil blive forelagt udvalget på møde den 14. august 2014.    


Katja Kayser                                                                        
   
                                                                                        / Rikke Blom

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med følgende ændringsforslag:

At-punkt 1 affattes således:
"at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med forslag til studietur til Canada i begyndelsen af 2015”.

Andet at-punkt udgår.

 

Til top