Mødedato: 27.03.2008, kl. 15:00

Rapport fra Borgerrådgiveren om magtanvendelse

Se alle bilag

Rapport fra Borgerrådgiveren om magtanvendelse

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 27. marts 2008

 

 

5.      Rapport fra Borgerrådgiveren om magtanvendelse

SOU  41/2008  J.nr. 4/2008

 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger herved Borgerrådgiverens rapport om administration af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelses-retten.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forvaltningens orientering til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 27. marts 2008

Udvalget godkendte indstillingen.

 

 

Problemstilling

Borgerrådgiveren har undersøgt administrationen af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Socialforvaltningen og i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Borgerrådgiverens rapport herom ønskes drøftet i udvalget.

 

Løsning

Borgerrådgiveren indledte i august måned 2007 en egen driftundersøgelse om, hvordan Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen administrerer reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Undersøgelsens hovedvægt blev lagt på administration og procedurer dvs. registrering, indberetning og tilsyn i forhold til bestemmelserne i servicelovens § 126 om fastholdelse eller føring.

 

Undersøgelsen bestod af en generel del, der omhandlede forvaltningernes retningslinjer, beskrivelse af procedurer og overordnede rammer for tilsynet/kontrollen med institutionernes magtanvendelse samt en konkret del, som i forhold til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen var baseret på 26 indberetninger fra perioden januar 2006 - juni 2007 af registrerede tilfælde af fastholdelse eller føring i henhold til servicelovens § 126.   

 

Den 5. februar 2008 blev Borgerrådgiverens endelige rapport om magtanvendelse offentliggjort.

 

I forhold til den generelle del konkluderer Borgerrådgiveren, at forvaltningernes udtalelser og fremlagte materiale giver indtryk af, at der generelt arbejdes målrettet for, at de berørte medarbejdere er bekendt med regler og deres anvendelse samt har tilrettelagt rammer for tilsynet og konkrete procedurer, der kan sikre, at der følges op på konkrete sager og generelle tendenser.

 

Samtidig påpeger Borgerrådgiveren, at der er en række faktorer, som kan vanskeliggøre en stram styring af, at de forholdsvis komplicerede regler om magtanvendelse overholdes, og at disse forhold taler for en skærpet opmærksomhed mod effektiviteten af forvaltningernes tilsyn.

 

I forhold til den konkrete del af undersøgelsen på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område konkluderer Borgerrådgiveren, at der konstateres fejl og forsømmelser i forbindelse med udfyldelsen af registrering/indberetning om magtanvendelser.

 

Særligt finder Borgerrådgiveren det meget beklageligt, at forvaltningen har anvendt et internt udarbejdet skema til brug for institutionernes ansøgning til forvaltningen om brug af fastholdelse i hygiejnesituationer. Borgerrådgiveren anfører således, at det er i strid med magtanvendelsesbekendtgørelsens § 10 at anvende andre skemaer end det, der er uarbejdet af Socialministeriet. Ved anvendelse af autoriserede skemaer forudsættes det endvidere, at alle felter udfyldes med henblik på at sikre, at alle relevante oplysninger er medtaget.

 

Det skal oplyses, at Borgerrådgiveren også bemærker, "at forvaltningens eget skema indeholder en række supplerende oplysninger og en systematik, som givet vil kunne forbedre registreringerne og indberetningerne". Kritikken går således på, at brugen af et internt skema strider mod en tilkendegivelse fra Socialministeriet til Ombudsmanden om, at ministeriets skema anses for autoriseret.   

 

Foranlediget af Borgerrådgiverens udtalelser har forvaltningen umiddelbart standset brugen af interne skemaer. Forvaltningens vejledning og retningslinjer gennemgås med henblik på tilpasning og/eller præcisering af procedurer i forhold til indberetning og registrering, ligesom forvaltningen er særlig opmærksom på, at indberetninger og indstillinger er autoritative og korrekt udfyldt.

 

Som opfølgning på undersøgelsen beder Borgerrådgiveren i rapporten om en række supplerende oplysninger og bemærkninger, der for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vedkommende angår oplysninger om forvaltningens generelle midler til at afdække eventuelle tilfælde af manglende registrering og indberetning af magtanvendelse efter servicelovens kapitel 24 samt bemærkninger til Borgerrådgiverens indtryk af, at forvaltningens prøvelse i forhold til indberetninger ikke altid omfatter de samme forhold, som borgerrådgiveren gennemgår i rapportens konkrete del, og som han mener, bør indgå i hvert enkelt tilfælde.  

 

Der er iværksat initiativer, som imødekommer de anførte bemærkninger fra Borgerrådgiveren.

 

Nærmere orientering om de nævnte tilpasnings- og øvrige opfølgningstiltag, som Borgerrådgiverens rapport giver anledning til, vil indgå i forvaltningens årsberetning om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, der forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2. kvartal 2008.

 

Borgerrådgiverens rapport har været i høring i Ældrerådene. Ældrerådene har i høringssvar af 4. marts 2008 ønsket, at der i forvaltningens referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget af høringsbrevet skrives følgende resumé af svaret: "Ældrerådene er meget tilfredse med at kommunen nu endelig overgår til det statslige rapporteringssystem, som man gennem flere år har peget på det ønskelige i. Rådene foreslår, at der fremover rapporteres langt mere detaljeret end hidtil, og at SOU nedsætter et politikerudvalg, der skal følge demensteamets arbejde på dette område".

 

Økonomi

-

 

Videre proces

-

 

Bilag

1.      Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringssvar af 11. januar 2008.

2.      Borgerrådgiverens egen driftundersøgelse om magtanvendelse af 4. februar 2008, udkommet den 5. februar 2008.

3.      Ældrerådenes høringssvar af 04. marts 2008.

 

 

 

         Hanne Baastrup                               /          Lars Matthiesen

 

 

 

 

 

Til top