Mødedato: 27.03.2008, kl. 15:00

Valg til Ældrerådene 2008

Se alle bilag

Valg til Ældrerådene 2008

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. marts 2008

 

 

6.      Valg til Ældrerådene 2008

SOU  40/2008  J.nr. 85/2007

 

 

 

Der skal afholdes valg til de københavnske ældreråd i november 2008.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

1.                  at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afholder valg til Ældrerådene tirsdag den 18. november 2008,

2.                  at der holdes valg til 12 Ældreråd i de områder, der dækkes af det tilsvarende antal Lokaludvalg,

3.                  at man er valgbar til Ældrerådet i et Lokaludvalgsområde, hvis man har fast bopæl i det, eller – med bopæl i kommunen – har virke i området,

4.                  at medlemstallet i et Ældreråd forsat er 7,

5.                  at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at træffe afgørelser om udførelsen af ældrerådsarbejdet i de bydele, hvor der evt. ikke opstilles kandidater nok til at etablere et selvstændigt ældreråd,

6.                  at vedlagte "Vedtægt for ældrerådene for Københavns Kommune" godkendes (jf. bilag 1),

7.                  at der udbetales diæter til klagerådsmedlemmerne,

8.                  at der udbetales diæter til ældrerådsmedlemmer for deltagelse i møder i ældrerådene og i Formandsgruppen.

 

Problemstilling

De 15 københavnske ældreråd har med udgangen af 2008 siddet i en 4-års periode, og der skal derfor, efter § 31, stk. 2 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, afholdes valg i efteråret 2008.

 

Løsning

Det foreslås, at der afholdes valg til 12 Ældreråd, hvilket svarer til antallet af lokaludvalg. Det enkelte Ældreråd vil fortsat have 7 medlemmer. Det vil blive tilstræbt at få valgt et tilsvarende antal stedfortrædere, men valget vil blive gennemført, uanset om noget sådant ikke er muligt. De ikke valgte, er stedfortrædere i rækkefølge efter stemmetal.

Valget gennemføres ved udsendelse af stemmemateriale til de ca. 79.000 borgere, der er fyldt 60 år på valgdagen. Der bliver mulighed for enten at brevstemme eller at afgive stemme på det lokale valgsted.

Valget forslås endvidere gennemført på følgende måde:

 

·        Valget afholdes tirsdag den 18. november 2008 i tidsrummet kl. 10:00-18:00

·        Man har valgret, hvis man er fyldt 60 år på valgdagen

·        For at være valgbar skal man have fast bopæl i det pågældende lokaludvalgsområde eller – med fast bopæl i kommunen – have virke i området. Med "virke" menes, at den opstillede skal deltage aktivt i lokale foreninger, frivillige organisationer, brugerbestyrelser eller lignende indenfor ældreområdet i den pågældende bydel

·        Det enkelte medlem kan bevare sit medlemskab af ældrerådet, uanset om han/hun flytter til en anden bydel i kommunen i løbet af valgperioden

·        Der vælges 12 ældreråd, ét i hvert Lokaludvalgsområde

·        Hvert af de 12 ældreråd har 7 medlemmer og et antal stedfortrædere (maksimalt 7)

·        Valgperioden er 4 år

·        Den opstillede kandidat skal have mindst 5 og højest 10 stillere

·        Kandidaterne vil stå opført alfabetisk på stemmesedlerne, først efternavn, derefter fornavn

·        Der kan, som ved tidligere valg, stemmes på op til 3 kandidater

·        Der etableres 12 afstemningssteder, et i hvert valgområde

·        Vælgeren kan stemme hjemme ved udfyldelse af den tilsendte brevstemmeseddel eller møde op på det lokale afstemningssted og bruge det tilsendte valgkort

·        Der vil blive taget forskellige initiativer for at sikre, at de etniske ældre får kendskab til valget

·        Ældrerådenes formandsgruppe er valgbestyrelse

·        Ældrerådene er valgstyrelse for de enkelte valgområder.

 

I tilfælde af for få kandidater:

Hvis der i en eller flere bydele ikke er opstillet kandidater nok til ældrerådet/ældrerådene ved opstillingsfristens udløb, aflyses det planlagte ordinære valg i den/de pågældende bydele. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer i samarbejde med ældrerådene, mulighederne for at gennemføre ældrerådsarbejdet i den/de pågældende bydele indenfor følgende rammer:

 

·        I bydele med for få kandidater, kan de opstillede indgå i ældrerådet i en nabobydel, der således vil udføre ældrerådsarbejdet i begge bydele. Medlemstallet af ældrerådet vil i disse tilfælde ligge over 7

·        Bydele – der hver for sig har for få opstillede kandidater, men tilsammen har mindst 7 medlemmer, kan fungerer som ét samlet ældreråd for de pågældende bydele.  

 

Det vil være de lokale forhold, der afgør, hvilken løsning der vælges. Valgene vil herefter blive afholdt som ekstraordinære valg (se § 6, bilag 1) – dog med den ændring, at der ikke vil blive annonceret efter kandidater, da de allerede er kendt.

Så snart det er besluttet, hvilken løsning der konkret vælges, annonceres dette i den/de bydele, hvor der ikke er kandidater nok med følgende oplysninger:

 

·        Navnene på de "samarbejdende" bydele

·        Kandidaternes navne i den/de bydele, hvor der ikke er kandidater nok

·        Dato og sted for valget

Stemmeseddel kan rekvireres såfremt man retter henvendelse til Ældrerådenes Fællessekretariat

Hvis antallet af medlemmer i hvert ældreråd i valgperioden falder under 5, skal der ifølge § 31 stk. 1 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område afholdes ekstraordinært valg. For en nærmere beskrivelse af proceduren henvises til bilag 1, § 6.

 

Økonomi

Det er afsat 2.100.000 kr. til afholdelse af valget. Udgiften afholdes på funktion 5.32.33.1. Beløbet dækker tilrettelæggelse af valget, fremstilling af valglister, udsendelse af breve med stemmesedler til ca. 79.000 vælgere, etablering af lokale valgsteder, annoncering, diverse arrangementer i bydelene m.m.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at der som hidtil ydes diæter til de 3 ældrerådsvalgte medlemmer af Klagerådet.

Siden den 1. juli 2007 ydes der diæter for deltagelse i ældrerådsmøder efter reglerne i § 16a i lov om kommunernes styrelse.

Det foreslås, at der ydes ældrerådsmedlemmerne diæter for deltagelse i ældrerådsmøder, samt for deltagelse i møder i Formandsgruppen. Udgiften afholdes med midler fra funktion 5.32.33.1.

 

Videre proces

 

 

Indstillingen behandles efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Der er foretaget høring af ældrerådene og lokaludvalgene.

 

Forvaltningen har modtaget fælles høringssvar fra ældrerådenes formandsgruppe samt egne svar fra Valby Ældreråd og Indre By Ældreråd (jf. bilag 2). I det fælles høringssvar lægges der vægt på, at et meget betydeligt flertal af ældrerådene støtter gennemførelsen af valget efter de beskrevne principper. Indre By Ældreråd og Valby Ældreråd udtrykker skepsis bl.a. i forhold til den forslåede vedtægt for ældrerådene og til en række bestemmelser i forhold til afviklingen af valget.

 

Forvaltningen har modtaget høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg, der tager indstillingen til efterretning uden indsigelser (jf. bilag 3). 

 

Da det store flertal af ældrerådene tilslutter sig indstillingen har de afgivne høringssvar ikke umiddelbart givet anledning til ændringer i indstillingen.

 

Såfremt forvaltningen modtager yderligere høringssvar inden SOU-mødet den 27. marts 2008, vil disse blive omdelt i mødet. 

 

Bilag

1.      Forslag til Vedtægt for Ældrerådene i Københavns Kommune

2.      Fælles høringssvar fra Ældrerådenes Formandsgruppe samt høringssvar fra Indre By Ældreråd og Valby Ældreråd

3.      Høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg

 

 

         Hanne Baastrup                               /Per Christensen

 

 

 


 

Til top