Mødedato: 27.01.2005, kl. 15:00

Tilpasning af de generelle dagtilbud i lokalområde Christianshavn/Amager

Tilpasning af de generelle dagtilbud i lokalområde Christianshavn/Amager

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. januar 2005

 

 

Tom

 

8.      Tilpasningaf de generelle dagtilbud i lokalområde Christianshavn/Amager

 

SOU  17/2005  J.nr. 61/2002

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningenindstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter en kapacitetstilpasning afdagcentre i lokalområde Christianshavn/Amager, og udvalget indstiller oggodkender én af følgende 2 modeller:

 

Model 1:

At der skeren sammenlægning af dagcentrene Sundby og Store Krog

At "det nyedagcenter" videreføres i Sundbys lokaler

 

Model 2:

At dagcenterSundby nedlægges

 

 

RESUME

Som led i bestræbelserne på at indfri et sparemål på 3 mio. kr. i budget 2005 og for at sikre borgerneet ensartet serviceniveau på tværs af byen indstiller Sundhedsforvaltningen, atder sker en kapacitetstilpasning af dagcenterpladser i lokalområdeChristianshavn/Amager. I forhold til den samlede dimensioneringsplan fordagtilbud resterer der et sparekrav på 1,3 mio. kr.  På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 2. december 2004tiltrådte udvalget en dimensioneringsplan for de øvrige lokalområder, somsamlet set er afhængig af en kapacitetstilpasning på Christianshavn/Amager.Beslutningen om Christianshavn/Amager blev på det tidspunkt udsat til den 13. januar2005.

 

I lokalområde Christianshavn/Amager er antallet afdagcenterpladser set i forhold til antal borgere højere end i resten af byen.Christianshavn/Amager har i 2005 en dækningsgrad på 15,85%, som skalsammenholdes med et gennemsnit for hele byen på 7,81% (se bilag 1).  

 

Sundhedsforvaltningens undersøgelse af dagtilbudsområdetviser en generel overkapacitet, som afspejles i de enkelte dagtilbudsfremmødestatistikker. En del institutioner har vanskeligt ved at leve op tilSundhedsforvaltningens resultatkrav, som i 2005 er en fremmødeprocent på 95.Dagcentrene Sundby og Store Krog har begge en forholdsvis lav fremmødeprocentpå henholdsvis 65,6% for Sundbys vedkommende og 59,8% for Store Krog, opgjortfra januar til oktober 2004 (se bilag 2).

 

På baggrund af drøftelser i Sundheds- og Omsorgsudvalget den13. januar har Sundhedsforvaltningen udarbejdet 2 forskellige modeller for enkapacitetstilpasning på Christianshavn/Amager. 

 

Model 1, hvor dagcentrene Store Krog og Sundbysammenlægges i Sundbys lokaler med en samlet pladsreduktion på 28.

 

Model  2, hvordagcenter Sundby dagcenter  nedlæggesmed en samlet pladsreduktion på 50.

 

Det skal bemærkes, at uanset valgaf model vil de berørte borgere tilbydes plads på et af de øvrige dagcentre ilokalområdet. Der er således ingen af de nuværende  borgere, der mister et dagtilbud.

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Denne indstilling omhandler kapacitetstilpasning afdagcenterpladser i lokalområde Christianshavn/Amager. I indstillingenpræsenteres 2 forskellige modeller for tilpasning, som hver især tilgodeser detvedtagne sparekrav på 1,3 mio. kr. for lokalområdet.

 

Kapaciteten på dagtilbudsområdet har ikke i nævneværdigomfang været tilpasset demografiudviklingen gennem årene. For at nåmålsætningen om et ensartet serviceniveau på tværs i byen er det nødvendigt attilpasse antal og dækningsgrad af dagcenterpladser i de enkelte lokalområder.En sådan tilpasning sker under hensyn til parametrene: demografi,fremmødestatistikker, sundhedsprofiler og anbefalede institutionsstørrelser.

 

Lokalområde Christianshavn/Amager har en højere dækningsgradaf dagcentre end resten af byen. Dertil kommer, at dagcentrene Sundby og StoreKrog har vanskeligt ved at leve op til Sundhedsforvaltningens resultatkrav omen fremmødeprocent på 95. Sundby har en fremmødeprocent på 65,6 og Store Krogen fremmødeprocent på 59,8, opgjort pr. 31.oktober 2004 (se bilag 2).

 

Selv efter en kapacitetstilpasning med udgangspunkt i én afde 2 foreslåede modeller vil lokalområde Christianshavn/Amager fortsat have endækningsgrad,  der er højere end i deøvrige lokalområder. Ældrekontoret vurderer derudover, at selv efter en nedlukning af ét af de toforeslåede dagcentre vil det være vanskeligt at opretholde en belægningsprocentpå de øvrige dagcentre, svarende til en belægningsprocent på  95, som er resultatkravet i 2005. 

 

Demografi 

Sundhedsforvaltningens oversigt over tilmeldte borgere idagcentre pr. 9 december viser, at ca. 2/3 af de tilmeldte borgere er over 80år. Dette understøtter en formodning om, at efterspørgslen efter dagcentre vil falde i takt med dendemografiske udvikling.

 

På Christianshavn/Amager vil antallet af 75+ årige falde medca. 430 personer i perioden frem til 2009.

 

 

 

 

 

 

 

Demografisk udvikling i bydele og aldersgrupper:

 

1.1.04-1.1.09

70-74

75-79

80-89

90+

65+ I alt

Indre By

59

-118

-307

-36

240

Amager

120

-218

-394

-42

337

Østerbro

-16

-416

-809

-128

-756

Nørrebro

10

-113

-104

-10

117

Valby

-80

-198

-339

-28

-483

Vanløse

-286

-552

-808

-70

-1.399

Bispebjerg

-75

-170

-524

-64

-645

I alt

-268

-1.785

-3.285

-378

-2.589

Kilde:Sundhedsforvaltningen, Økonomistaben 9. november 2004.

 

 

Dagtilbud

Dagtilbud gives efter § 73a, stk. 2, i Lov om SocialService, som siger, at: "Kommunen sørger for tilbud om hjælp til at vedligeholdefysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af nedsat fysiskeller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor".

 

Den 15. april 2004 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget etformål og indhold for de fremtidige dagtilbud. Hovedformålet med dagtilbud erat give borgerne et relevant og kvalificeret tilbud, som understøtter denenkeltes mulighed for at klare sig selv, danne netværk og leve så uafhængigtsom muligt. Dagtilbudet skal afspejle et helhedsorienteret menneskesyn, hvorborgerens ressourcer understøttes, og hvor der tilbydes aktiviteter, træningsamt pleje og omsorg. Der skal være mulighed for et bredt udvalg af forskelligeaktiviteter og træning. For at leve op til dette formål kræves et dynamisk,tværfagligt miljø med forskellige kompetencer blandt medarbejderne oginstitutioner af en vis størrelse. Christianshavn/Amager har for nuværende 5dagcentre geografisk spredt på Amager.

 

 

 

Oversigt over dagtilbud

Institutionstype

Antal dagcenterpladser

Store Krog dagcenter

    38

Sundby dagcenter

    50

Peder Lykke centret (placeret i tilknytning til plejehjemmet)

  110

Bomiparken integreret daghjem/dagcenter (placeret i tilknytning til plejehjemmet)

    30

Hørgården integreret daghjem/dagcenter (placeret i tilknytning til plejehjemmet)    

    42

Dagcenterpladser i alt

   270

 

 

Ud over de generelle dagtilbud er der i lokalområdeChristianshavn/Amager en række klubtilbud, som tilbydes  efter §65 i Lov om Social Service ogfinansieres af puljemidler, der er placeret i Folkesundhed København.Klubtilbud er generelle tilbud med et aktiverende og forebyggende sigte. Detadskiller sig fra det visiterede dagtilbud ved, at:

·       være et samarbejde med frivillige

·       det henvender sig generelt til en anden målgruppe

·       det fordrer ikke visitation

 

Det betyder, at det ikke umiddelbart er muligt atsammenligne de to typer tilbud og/eller at erstatte det ene tilbud med detandet. Lokalområde Christianshavn/Amager har et varieret tilbud af  både dagcentre og klubtilbud.  

 

De øvrige dagcentre på Christianshavn/Amager er  geografisk spredt ud over Amager. Detbetyder, at ingen af de to modeller forventes at medføre væsentlige kørselsmæssige gener for borgerne ellerøgede omkostninger af betydning for Sundhedsforvaltningen. Ifølge Ældrekontoretbenyttes kørselsordningen i dag af 45 tilmeldte borgere på Sundby og 39tilmeldte borgere på Store Krog.

 

Visitation til dagtilbudene

Visitation til dagtilbud varetages af visitatorer fra delokale Pensions- og Omsorgskontorer. Visitation foretages med udgangspunkt i enkonkret individuel vurdering af borgerens situation. I forbindelse medvisitation orienterer visitatorerne borgeren om, hvilke tilbud og mulighederinklusiv dagtilbud som kommunen råder over. Sundhedsforvaltningen vurdererikke, at en øget fokusering på visitation vil øge efterspørgslen pådagcenterpladser.

 

To forskellige modeller

 

Model 1: Sammenlægning af dagcentrene Sundby og Store Krog

 

Modellen indebærer, at dagcentrene Sundby og Store  Krogsammenlægges, og at antallet af dagcenterpladser samtidig reduceres med i alt28. Det "nye" dagcenter  videreføres iSundby dagcenters lokaler, som har kapacitet til 60 borgere. I forbindelse medsammenlægningen vil  borgerne få tilbudtplads på de øvrige dagcentre i lokalområdet, i det omfang de ikke ønskeroverflytning til Sundby dagcenter.  Idet omfang, det er muligt, vil der blive taget hensyn til ønsker om at kommesammen med fx netværksgrupper. 

 

Sundby dagcenter er placeret på 3. sal i en etageejendom,som rummer andre kommunale institutioner og kontorer. Dagcentret råder over ca.700 m2, og har haft til huse i bygningen i 20 år.  Adgangen til dagcentret foregår via enelevator, som kan rumme 6 personer eller én kørestol og 2 personer. Det tagerca. 20 sekunder at benytte elevatoren fra indgangen til 3. sal. Hidtil har derikke været problemer med elevatorkapaciteten, bl.a. fordi borgerne sjældentankommer på samme tidspunkt.

 

Centret har toilet- og badefaciliteter for borgere medbevægelseshandicap, træningskøkken, frisør, fodklinik og motionsrum, hvorFolkesundhed København har nærgymnastik.

 

Centret ligger tæt på Rødegårdsparken, som anvendes efterbehov og ønsker.

Lokalerne på Sundby dagcenter er af Københavns Brandvæsengodkendt til formålet.

 

Den samlede årlige besparelse vil, nårkapacitetstilpasningen har fuld effekt, udgøre 1.342.144 kr. Dertil kommer mindreudgift til ejendomsudgifter.

 

Model 2: Nedlæggelse af dagcenter Sundby og videreførelse af StoreKrog

 

Modellen indebærer en nedlæggelse af Sundby dagcenter ogdermed en reduktion i antallet af dagcenterpladser på 50, da Store Krog, pågrund af de lokalemæssige forhold, ikke kan tilføres flere pladser. Borgernefra Sundby vil blive tilbudt plads på de øvrige dagcentre i lokalområdet. I detomfang, det er muligt, vil der blive taget hensyn til ønsker om at komme sammenmed fx netværksgrupper. 

Store Krog dagcenter er placeret i en pavillonbygning medtilhørende have, som anvendes meget i sommerhalvåret. Der er rampe tilkørestole og handicaptoilet.   C entret  råder over 372 m2 . Centret harserveringskøkken, hvor der ikke må produceres varm mad til borgerne. Der er endagligstue med plads til forskellige aktiviteter: et hobbyrum, gymnastiksal ogfestsal. 

 

Den samlede årlige besparelse vil, når kapacitetstilpasningenhar fuld effekt,  dermed udgøre2.432.400 kr. Dertil kommer mindreudgift til ejendomsudgifter.

 

Store Krog er placeret i byggeriet Gyldenrisparken, somforventes renoveret indenfor få år. Det betyder, at dagcenter Store Krog i enombygningsperiode af formentlig et  årsvarighed skal flyttes/genhuses i andre lokaler. På nuværende tidspunkt er derikke en afklaring af disse planer.

 

Videreførelse af begge dagcentre med pladsreduktion

Sundhedsforvaltningen er blevet bedt om at vurdere en alternativløsning til nedlæggelse af enten Store Krog eller Sundby dagcenter. En model,hvor begge dagcentre videreføres, og hvor sparekravet svarende til 1,3 mio. kr.udmøntes som en delvis tilpasning på de to berørte dagcentre.

 

En sådan model vurderer Sundhedsforvaltningen ikke at værehensigtsmæssig  fagligt ellerøkonomisk. 

 

Da  den aktuellekapacitet er henholdsvis 38 pladser på Store Krog og 50 pladser på Sundbydagcenter, vil besparelsen på 1,3 mio. kr. skulle fordeles forholdsmæssigtsvarende til 560.000 kr. til Store Krog og 740.000 til Sundby dagcenter. Davisse omkostninger er faste uanset antal medarbejdere og dagcentermedlemmer, fxejendoms- og transportudgifter, vil besparelsen alene kunne hentes i form afpersonalereduktion. Dette ville betyde, at der alene ville være 2 medarbejderetilbage på Store Krog og 3 medarbejdere på Sundby dagcenter. Dette finderSundhedsforvaltningen ikke foreneligt med et fagligt og kvalitetsmæssigtforsvarligt tilbud for borgerne og kan derfor ikke anbefale denne model.

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningenspositivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

 

En sammenlægning af Store Krog og Sundby dagcenterenten med udgangspunkt i model 1, hvor det er Store Krog, der nedlægges, medreduktion af  i alt 28 dagcenterpladsereller model 2, hvor det er Sundby dagcenter, der nedlægges, med reduktion af ialt 50 dagcenterpladser,  vil medføre enbesparelse på henholdsvis husleje og udgifter til opretholdelse afdagcenterpladser.

 

Nedlæggelse af Store Krog

De samlede ejendomsudgifter (husleje, vand, varme,el, etc.) beløber sig til ca. 565.000 kr., heraf udgør husleje alene ca.240.000 kr. Lejemålet kan normalt opsiges fra den 1. januar med et års varsel.Det er dog lykkedes at udsætte deadline for opsigelse af lejemålet for StoreKrog til den 1. februar 2005.

 

En dagcenterplads budgetteres med 48.648 kr.,eksklusive ejendomsudgifter. Langt størstedelen af prisen pr. plads vedrørerpersonaleomkostninger. Omkostningerne ved opretholdelse af 28 pladser er1.342.144 kr. årligt eller 113.512 kr. pr. måned.

 

Den samlede årlige besparelse vil, nårkapacitetstilpasningen har fuld effekt, dermed udgøre  1.342.144 kr. Dertil kommer mindreudgifter til husleje mv.

 

I 2005 vil besparelsen primært være afgrænset tilpladsreduktionen. Den månedlige besparelse ved nedlæggelse af 28 pladserer  113.512 kr. På grund af blandt andetlange opsigelsesvarsler regnes med en begrænset effekt af tilpasningen i 2005. 

Det skønnes, at kapacitetstilpasningen kan få effekt i ca. 6 måneder i 2005,  dermed udgør  besparelsen ca. 0, 8 mio. kr. i 2005.

 

Nedlæggelse af Sundby dagcenter

De samlede ejendomsudgifter (husleje, vand, varme,el, etc.) beløber sig til ca. 585.000 kr., heraf udgør husleje alene ca.460.000 kr. Lejemålet kan opsiges løbende med et års varsel.

 

En dagcenterplads budgetteres med 48.648 kr.eksklusive ejendomsudgifter. Langt størstedelen af prisen pr. plads vedrørerpersonaleomkostninger. Omkostningerne ved opretholdelse af 50 pladser er 2.432.400kr. årligt eller 202.700 kr. pr. måned. Den samlede årlige besparelse vil, nårkapacitetstilpasningen har fuld effekt, dermed udgøre 2.432.400 kr. Dertil kommer  mindreudgifter til husleje mv.

 

I 2005 vil besparelsen primært være afgrænset tilpladsreduktionen. Den månedlige besparelse ved nedlæggelse af 50 pladserer  202.700 kr. På grund af blandt andetlange opsigelsesvarsler regnes med en begrænset effekt af  tilpasningen i 2005.

 

Det skønnes, at kapacitetstilpasningen kan få effekt i 6 måneder i 2005, dermed udgørbesparelsen ca. 1,3 mio. kr. i 2005.

 

Ovenstående priser er ca. priser opgjort i 2004 tal.Det skal bemærkes, at omkostningen pr. plads er en gennemsnitsbetragtning medudgangspunkt i en tidligere modelberegning. Sundhedsforvaltningen er i færd medat foretage mere præcise beregninger af de økonomiske konsekvenser som følge afde allerede vedtagne ændringer på dagområdet.

 

Effektueringen af det samlede sparemål på 3 mio. kr. for2005 for hele dagtilbudsområdet, herunder Amager, vil blive håndteret iforbindelse med udmøntningen af forvaltningens budget primo 2005.

 

 


HØRING

 

Sammenlægningen af de 2 dagcentre og reduktion afdagcenterpladser har været i høring hos både interne og eksterne høringsparteri forbindelse med Sundhedsforvaltningens indstilling med forslag tildimensioneringstilpasning i alle lokalområder (SOU 63/2004 J.nr. 61/2002).Indstillingen vedrørende lukning af Sundby dagcenter har ikke været i høring.

 

Fra lokalområdet kom der en række spørgsmål fra borgere ogansatte på begge dagcentre og en underskriftsindsamling fra ca. 160-170borgere, som er imod lukning af dagcenter Store Krog.

 

Høringsmateriale og høringssvar var vedlagtSundhedsforvaltningens indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den2. december 2004.

 

 

 

 

 

BILAG

Bilag 1: Oversigt over antal dagtilbud og klubtilbud i hele

Bilag 2: Oversigt over belægningsprocenter i hele byen

 

Lene Sillasen

/Lars Bo Bülow

 


 


Til top