Mødedato: 27.01.2005, kl. 15:00

Huslejestigninger i De Gamles By

Huslejestigninger i De Gamles By

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. januar 2005

 

 

Tom

 

7.      Huslejestigningeri De Gamles By

 

SOU 218/2004  J.nr.38/2004

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender en huslejestigning på 8 pct.pr. 1. maj 2005 for boligerne i De Gamles By,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen af det udarbejdedekommissorium for analysearbejdet vedrørende De Gamles By til efterretning, samtafventer endelig godkendelse af treårsplan for den samlede økonomi forbygningerne i De Gamles By til efteråret 2005. 

 

 

RESUME

Huslejesagen i De Gamles By opstod påbaggrund af, at en række boligafdelinger gennem en årrække havde oparbejdetunderskud med en stor udmeldt huslejestigning til følge. Som følge af sagensudvikling har Sundhedsforvaltningen sammen med KAB nedsat en projektgruppe meddertil hørende udarbejdet kommissorium til analyse afberegningsforudsætningerne af husleje mv. Analysen forventes færdig medio 2005,hvorefter den forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Sundhedsforvaltningen har drøftet sagen medKAB ved møder i december 2004 og aftalt at foreslå en huslejestigning på 8 pct.I det udmeldte budget er der således taget højde for, at beløb til fremtidigehenlæggelser afventer analysens resultater, ligesom fordelingsnøgler mellemservice-, fælles-  og boligarealer, dvs.driftsudgifter også afklares endeligt.

 

I januar 2005 afholder KAB afdelingsmøder medbeboerne i de enkelte huse i De Gamles By. På disse møder gennemgås det nureviderede budget med en revideret procentvis huslejestigning og det forelæggestil beslutning, hvorvidt beboerne kan godkende budgettet. Den udmeldte stigningpå 8 pct. forelægges samtidigt Sundheds- og Omsorgsudvalget.  

 

Ved færdiggørelsen af ovennævnte analyseforventes det endvidere, at der kan udarbejdes oplæg til en treårsplan forbudgetternes varige balancering for bygningerne i De Gamles By. Dette oplæg viltilgå Sundheds- og Omsorgsudvalget til endelig godkendelse i efteråret 2005. 

 

Analysen vil derudover afdække behovet for fremtidigeinvesteringer i De Gamles By, samt afklare hvorledes fordelingsnøgler mellembeboer-, service- og fællesareal forholder sig og bør forholde sig. Det erSundhedsforvaltningens intention at resultaterne af analysen siden hen, for såvidt muligt, kvalificeres af uafhængige parter.

 

Fordelingsnøglerne bør desuden indeholde størst muliggennemsigtighed og tilgængelighed. Samtidig har Sundhedsforvaltningen for øje,at analysens anbefalinger ikke må indebære indfasning af et fremtidigtlejeniveau, der medfører en urimelig årlig huslejeforhøjelse.

 

Sundhedsforvaltningen vil i forbindelse medudarbejdelse af analysen konsultere interne, såvel som eksternesamarbejdspartnere for at kvalificere resultaterne bedst muligt.

 

Vedgennemførsel af analysen vil der være udgifter forbundet med diverseekspertvurderinger af tekniske anlæg, samt sekretærbistand til projektet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Huslejesagen i De Gamles By opstod påbaggrund af, at en række boligafdelinger gennem en årrække havde oparbejdetunderskud med en stor udmeldt huslejestigning til følge. Sundhedsforvaltningenhar drøftet sagen med KAB i december 2004 og aftalt at foreslå enhuslejestigning på 8 pct. Dette sker på baggrund af, at  Sundhedsforvaltningen og KAB samtidigt harnedsat en projektgruppe og udarbejdet dertil hørende kommissorium (bilag a) foren nærmere analyse af forholdene i De Gamles By vedrørende huslejeberegningenmv.

 

I januar 2005 afholder KAB afdelingsmøder medbeboerne i de enkelte huse i De Gamles By. På disse møder gennemgås det nureviderede budget med en 8 pct. huslejestigning og det forelægges tilbeslutning, hvorvidt beboerne kan godkende budgettet. Den udmeldte stigning på8 pct. forelægges samtidigt Sundheds- og Omsorgsudvalget. I det udmeldte budgeter der således taget højde for, at beløb til fremtidige henlæggelser afventeranalysens resultater, ligesom fordelingsnøgler mellem service-, fælles-  og boligarealer dvs. driftsudgifter ogsåafklares endeligt.

 

Arbejdet i projektgruppen forventes færdigtmedio 2005, hvorefter analysens resultater forelægges Sundheds- ogOmsorgsudvalget. På baggrund af den endelige analyse vil Sundhedsforvaltningenderudover udarbejde oplæg til en treårsplan for driftsbudgetternes varigebalancering i De Gamles By. Det forventes at balancerede driftsbudgetter kanfremlægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget til endelig godkendelse i efteråret2005.

 

Det nærmere analysearbejde vil indeholdefølgende elementer vedrørende forhold og fremtidige fordelingsnøgler forudgifter og fremtidige investeringer i De Gamles By:

 

 

-        Offentlige ogandre faste udgifter.

-        Deforsyningsmæssige forhold i forbindelse med el, vand og varme. Overensstemmelsemellem de fakti­ske forhold og fordelingsnøglerne. Det skal vurderes, om detkan an­befales at installere yderligere forsyningsmålere, blandt andet var­memålerei det enkelte boliglejemål.

-        Bygningernesvedligeholdelsesmæssige stand. Det skal vurderes hvil­kevedligeholdelsesmæssige tiltag, der er hensigtsmæssige eller påkrævet. Det vilyderligere blive vurderet, hvilke forbedringer der eventuelt bør anbefales.

-        Finansieringsmulighederved henlæggelser eller ved optagelse af lån til forbedringsarbejder. I dennesammenhæng belyses, hvorledes de nævnte muligheder påvirker huslejeniveauet påkort og længere sigt.

-        Forholdetmellem servicearealer, de faciliteter der knytter sig hertil, og bo-arealerne.Arealer og udgifter skal vurderes.

-        Forhold iforbindelse med særlige faciliteter. I den forbindelse vil forhold vedrørendeelevatorer, fælleskøkkener, fællesvaskerier og møblering af opholdsstuer blivebelyst.

-        Muligheden forat omdanne servicearealerne til selvstændig ejerlej­lighedsforening beskrives.

-        Forholdvedrørende fremtidige investeringer og vedligeholdelse i for­bindelse med dencentrale varmeforsyning, kloakker og friarea­ler, vurderes og beskrives.

-        Boligafdelingernesbudgetter. I den forbindelse udarbejdelse af forslag til, hvorledes disse kanbringes i varig balance.

-        Forhold iforbindelse med terminer for modtagelse af de nødvendige regnskabstal, foroffentlige og andre faste udgifter m.v. til anvendel­se i regnskab ogbudgetter.

-        Forholdetmellem Sundhedsforvaltningens og beboerdemokratiets beslutningskompetence,bruger/pårørenderådets indflydelse, samt overve­jelser om styrkelse afbeboerdemokratiet. De relevante regelsæt belyses i denne sammenhæng.

 

Sundhedsforvaltningenvil i forbindelse med analysearbejdet endvidere inddrage relevantesamarbejdspartnere internt i kommunen, såvel som eksterne samarbejdspartnere iforbindelse med diverse vurderinger af f.eks. tekniske installationer.

 

Det er Sundhedsforvaltningens intention at resultaterne afanalysen siden hen, for så vidt muligt, kvalificeres af uafhængige parter, samtindeholder størst mulige gennemsigtighed og tilgængelighed. Samtidig harSundhedsforvaltningen for øje, at analysens anbefalinger ikke må indebæreindfasning af et fremtidigt lejeniveau, der medfører en urimelig årlighuslejeforhøjelse.

 

Det erderudover Sundhedsforvaltningens vurdering, at dele af analysearbejdet vil haveen afsmittende effekt på hele plejehjemsområdet. Der tænkes her på generelleproblemstillinger vedrørende andenparts administration af plejeboliger, samt problematikmed operationalisering til et velfungerende beboerdemokrati.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikkeomfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skalmiljøvurderes.

 

ØKONOMI

I forbindelse med analysearbejdet vil dervære udgifter forbundet med diverse ekspartvurderinger af f.eks. tekniskeanlæg. Derudover vil der være udgifter forbundet med sekretærbistand fra KAB.Udgifterne forventes finansieret ved centrale midler til plejehjem.

 

HØRING

I forbindelse med anbefalinger vedrørendebeboerdemokrati vil de relevante organisationer, nævn og råd i fornødent sammenhængblive inddraget

 

 

BILAG

-        Kommissoriumfor fastsættelse af de fremtidige huslejer i De Gamles By

 

 

 

Lau Svendsen-Tune                                                                           

/Hanne Baastrup

 


 


Til top