Sundheds- ogOmsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 27. januar 2005
Tom
4. Langsigtedeplaner for at tilpasse kapaciteten af pleje- og ældreboliger
SOU 198/2004 J.nr.BR 615/04
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at medlemsforslag om atudarbejde langsigtet handlingsplan for plejehjemsboliger og ældreboliger indgåri de langsigtede planer for at tilpasse kapaciteten af pleje- og ældreboliger,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om langsigtede planerfor at tilpasse kapaciteten af pleje- og ældreboliger til efterretning.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede i mødet den9. december 2004 at henvise følgende medlemsforslag stillet af Lise Helweg,Martin Geertsen, Søren Pind, Pia Allerslev, Leslie Arentoft, Annette Engell,Jesper Schou Hansen, Wallait Khan og Heidi Vang (alle V) til Sundheds- ogOmsorgsudvalget:
"Borgerrepræsentationen pålægger Sundheds- ogOmsorgsforvaltningen følgende: at udarbejde langsigtet handlingsplan, deriagttager, at der til enhver tid findes et sådant antal Plejehjemsboliger,således at 4 ugers ventetidsgarantien ikke forstyrres at udarbejde enlangsigtet handlingsplan, der iagttager, at der til enhver tid findes et sådantantal Ældreboliger, at det dækker behovet i tiden."
Københavns Kommune skal i de kommende årmodernisere 1.600 plejeboliger. Moderniseringen skal ske i en periode, hvorantallet af ældre falder. Det er en stor udfordring at ombygge plejeboliger ogsamtidig sikre, at behovet for plejeboliger kan opfyldes. Det er enforudsætning for moderniseringsprocessen, at 4 ugers garantien overholdes.
Der er også taget tiltag til at tilpasseældreboligkapaciteten til den faldende efterspørgsel. Sundhedsforvaltningensamarbejder med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om en kort- oglangsigtet strategi for at afvikle udvalgte ældreboliger til andre målgrupper.
I indstillingen beskrives, hvordan processenskal styres via:
§ en samlet planfor plejehjemsombygningerne, der stadfæster kriterier for udvælgelse af plejehjemtil ombygning og de hensyn, der skal tages for at sikre en tilstrækkeligdækning i alle bydele, samt overholdelse af 4 ugers garantien.
§ en samlet planfor systematisk omdannelse af ældreboliger i de områder og bebyggelser, hvorder er overkapacitet.
En tiårs plan for modernisering afplejeboliger vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2005. Enlangsigtet plan for at afvikle udvalgte ældreboliger vil ligeledes bliveSundheds- og Omsorgsudvalget og efterfølgende for Borgerrepræsentationen i juni2005.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Lise Helweg, Martin Geertsen, Søren Pind, PiaAllerslev, Leslie Arentoft, Annette Engell, Jesper Schou Hansen, Wallait Khanog Heidi Vang (alle V) har stillet følgende medlemsforslag iBorgerrepræsentationen:
"Borgerrepræsentationen pålægger Sundheds- ogOmsorgsforvaltningen følgende: at udarbejde langsigtet handlingsplan, deriagttager, at der til enhver tid findes et sådant antal Plejehjemsboliger,således at
4 ugers ventetidsgarantien ikke forstyrres at udarbejde enlangsigtet handlingsplan, der iagttager, at der til enhver tid findes et sådantantal Ældreboliger, at det dækker behovet i tiden."
Borgerrepræsentationen besluttede i mødet den9. december 2004 at henvise medlemsforslaget til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Københavns Kommune ønsker at udnytte de kommende årsdemografiske udvikling til at sætte gang i en massiv modernisering afplejeboligerne - og samtidig tilpasse kapaciteten.
På den måde sikres det, at antallet afplejeboliger falder netop i en periode, hvor der bliver markant færre ældre medet plejebehov. Prognoserne siger, at der bliver ca. 3.300 færre ældre over 80år de næste 10 år.
Langsigtede planer
Sundhedsforvaltningen vil frem mod juni 2005måned arbejde på en langsigtet plan, der beskriver i hvilken takt plejehjemmeneskal bygges om, hvilke kriterier der skal gælde for de fremtidige plejeboliger,samt hvordan det sikres, at ombygningen ikke bringer 4 ugers garantien i fare.Det var en forudsætning for budgetforliget, at 4 ugers garantien overholdes,når 1.600 plejeboliger de kommende ti år skal moderniseres.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har fået en redegørelse for dette arbejdepå mødet den 18. november 2004 (SOU 164/2004 J.nr. 15/2004).
Også behovet for ældreboliger falder i København i disseår, endda så meget at kapaciteten i nogle områder allerede overstiger detaktuelle behov. Det bliver der også gjort noget ved i dette forår, idetSundhedsforvaltningen i samarbejde med Familie- Arbejdsmarkedsforvaltningengennemfører to pilotprojekter, hvor konkrete boligblokke afskærmes funktioneltog fysisk fra de øvrige blokke i ældreboligbebyggelsen med henblik på at kunnehuse helt andre målgrupper.
Samtidig gennemføres en konsulentundersøgelse, der skalgennemgå ældreboligbebyggelserne for at kortlægge, hvor, hvordan og i hvilketomfang, ældreboligerne kan anvendes til andre målgrupper. Formålet er altså attilpasse kapaciteten til behovet samt at afvikle ældreboliger på en måde, hvorder tages udstrakt hensyn til beboerne i de pågældende bebyggelser. Arbejdetgennemføres således i et tæt samarbejde med boligselskaberne ogafdelingsbestyrelser.
Erfaringerne fra de to tiltag - den hurtige udtagning afboligblokke samt den langsigtede strategi - vil danne grundlag for enindstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i juni2005.
Der er fra både politisk og administrativthold stor fokus på at få de enkelte delprocesser koordineret således, at derikke bliver skruet ned for kapaciteten hurtigere end, at kommunen kan overholdesine forpligtelser efter loven og de politiske målsætninger, der er vedtaget.Det er afgørende, at diskussionerne om netop disse emner kan ske på baggrund afet aktuelt, fælles og valideret datagrundlag.
Derfor har Sundhedsforvaltningen tagetinitiativ til at få etableret en tværgående projektgruppe, der har fået tilopgave at udvikle et styringsværktøj, der kan sammenstille data vedrørendekapaciteten med de aktuelle behov, som de fremgår af bl.a. visitationssystemet.Ideelt set skal dette værktøj både kunne dokumentere den faktiske udvikling ogsimulere konsekvenserne af forskellige beslutninger.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningenspositivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Der er ingen økonomiske konsekvenser afnærværende indstilling.
HØRING
Indstillingen skal ikke sendes i høring.
BILAG
Ingen bilag.
Lau Svendsen-Tune
/LarsBo Bülow