Mødedato: 26.10.2006, kl. 14:00

Vurdering af budgetproces 2007, samt forslag til proces for budgetforslag 2008

Se alle bilag

Vurdering af budgetproces 2007, samt forslag til proces for budgetforslag 2008

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. oktober 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

3.      Vurdering af budgetproces 2007, samt forslag til proces for budgetforslag 2008

 

SOU 325/2006  J.nr. 60/2005

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter erfaringerne med at udforme budgetforslag 2007

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forslag til proces for budgetforslag 2008.

 

 

 

 

RESUME

Processen for budget 2007 er nu afsluttet, og Sundheds- og Omsorgsudvalget har ønsket en drøftelse af forløbet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter denne proces, herunder om tidsplan, budgetseminar, budgetprodukter, høring og inddragelse af andre parter.

 

Økonomiudvalget har besluttet en ny model for budget 2008 (jf. ØU 339/2006). Den nye model indebærer bl.a. en ny proces for tilvejebringelse af prioriteringsrum, idet arbejdet med prioriteringsrum iværksættes i oktober 2006 og i første omgang forankres i kredsen af administrerende direktører. I februar 2007 overgår sagen til Økonomiudvalget og i marts 2007 til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Den endelige udmøntning af prioriteringsrummet foretages i forbindelse med budgetforhandlingerne i september 2007.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forvaltningens forslag til proces for budgetforslag 2008, hvori det blandt andet indgår, at budgetseminaret placeres primo marts 2007, at budgetforslaget drøftes på tre Sundheds- og Omsorgsudvalgsmøder i foråret 2007, og at Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetforslag fremsendes til Økonomiudvalget i juni 2007.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Oplæg til drøftelse af budgetprocessen i 2007

Nedenfor beskrives budgetprocessen for 2007. Beskrivelsen vedrører følgende emner: den overordnede tidsplan (herunder udvalgsbehandlingerne), budgetseminaret, budgetprodukterne (prioriteringsrum og ønskeliste), høring og inddragelse af andre parter.

                      

Efter beskrivelsen af forløbet af budgetprocessen for 2007 følger nogle spørgsmål som oplæg til drøftelsen. Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse vil efterfølgende blive indarbejdet i tilrettelæggelsen af processen for budgetforslag 2008.

 

1.      Overordnet tidsplan

Sundheds- og Omsorgsudvalgets arbejde med budgetforslag 2007 blev indledt på et budgetseminar den 9. februar 2006. Derefter blev budgetforslag 2007 drøftet på udvalgsmøder den 30. marts og den 20. april 2006. Udvalgets behandling af budgetforslag 2007 blev afsluttet med et kort morgenmøde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 5. maj 2006. Budgetbehandlingen i Sundheds- og Omsorgsudvalget forløb derved over tre måneder fra opstart til afslutning.

 

Budgetseminaret varede én dag, mens behandlingerne på udvalgsmøderne varede 1-1½ time.

 

2.      Budgetseminar

Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetseminar varede én dag og indeholdt oplæg om budgetprocessen samlet set, Københavns Kommunes budgetmodel, kommunalreformens økonomiske forhold, Sundheds- og Omsorgsforvaltningens økonomi (regnskab) samt udviklingstendenser. Derudover var der oplæg til drøftelser af fælles politiske fokusområder, prioriteringsrum og ønskeliste.

 

Efter budgetseminaret udarbejdede Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en række nye forslag til prioriteringsrummet, så forslagspakken var større end de ca. 40 mio. kr., som Sundheds- og Omsorgsudvalget skulle finde. Desuden tilbød forvaltningen en eftermiddagsseance, hvor samtlige budgetposter blev gennemgået.

 

3.      Budgetprodukternes faglige indhold

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdede et forslag til politiske fokusområder, som indgår i udvalgsafsnittet i budgetforslag 2007. Hensigten var, at drøftelserne af fokusområderne skulle danne grundlag for en samlet set mere fokuseret ønskeliste.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdede en række spareforslag til prioriteringsrummet. Der blev udarbejdet et oversigtsnotat med en samlet overblikstabel og med en kort beskrivelse af samtlige forslag. Desuden blev alle forslag uddybet i baggrundsnotater, hvor forudsætninger og konsekvensberegninger så vidt muligt blev opstillet. Forvaltningen udarbejdede efter budgetseminaret en række yderligere forslag, som indgik i de videre drøftelser.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdede også en række forslag til ønskelisten. Produkterne til ønskelisten bestod af et oversigtsnotat og en række tilhørende uddybende notater.

 

4.      Høring

Da budgetforslaget blev afleveret fra fagudvalgene i maj måned, overgik ansvaret for budgettet til henholdsvis Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen frem til budgettets vedtagelse.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har traditionelt truffet den endelige beslutning af budgetforslaget – herunder prioriteringsrummet - så tæt på afleveringen som muligt, da alle prioriteringer på dette tidspunkt skal være meget konkrete.

 

Konsekvensen af dette er, at berørte parter er blevet hørt efter den endelige beslutning. Det betyder, at der ikke er nogen reel modtager til høringssvarene, idet fagudvalget ikke længere har ansvaret for budgettet.

 

5.      Inddragelse

De gældende regler for inddragelse af ældrerådene indeholder ikke pr æcise bestemmelser om, hvordan og hvornår ældrerådene skal høres. For så vidt angår de faglige organisationer gælder, at hovedsamarbejdsudvalget (HSU) har medindflydelse, og at informationen skal gives på et passende tidspunkt, på en passende måde og med et passende indhold.

 

I dette års budgetproces har der ikke været en decideret procedure for, hvordan man kunne inddrage interessenter såsom faglige organisationer og ældrerådene mere direkte i budgetprocessen. Interessenterne – herunder ældrerådene – har dog været inddraget i henhold til de gældende regler.

 

Forslag til emner til drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget

§        Opleves den overordnede tidsplan for udvalgets behandling af budgetforslag 2007 som hensigtsmæssig?

§        Hvordan oplevede udvalget budgetseminaret (varighed, form, indhold m.v.)?

§        Er der behov for at skabe en større grad af politisk enighed om fokusområder på sundheds- og omsorgsområdet? (Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er som aftalt i gang med at udarbejde en ældrefaglig strategi – vil dette være et tilstrækkeligt værktøj?)

§        I hvilken grad gav oplæggene til prioriteringsrummet grundlag for at træffe beslutning om besparelser?

§        I hvilket omfang gav oplæggene til ønskelisten grundlag for at prioritere Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønsker til budgetforhandlingerne i Borgerrepræsentationen?

§        Er der behov for en anden/forbedret høringsproces i relation til fx ældrerådene? Hvis ja, hvordan tilrettelægges denne så bedst?

§        I hvilket omfang er der behov for en tydeligere inddragelse af interessenter?

§        Hvilke andre forhold kan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gøre anderledes og bedre?

 

Beskrivelse af ny budgetproces

Økonomiudvalget vedtog på sit møde den 12. september 2006 en ny budgetproces for budgetforslag 2008 (ØU 339/2006), og dette er indarbejdet i budgetaftalen for 2007.

 

Den nye budgetproces er udledt af nedenstående elementer i den fælles vision for Økonomiudvalgets arbejde, som blevet drøftet på Økonomiudvalgets budgetseminar d. 14.-15. august 2006:

§        Fælles ansvar for kommunens styre

§        Strategisk og langsigtet udvikling af kommunen

§        Fornyelse og innovation er nøglen til bedre kvalitet og service

§        Ressourcerne skal flyttes fra administration til de borgernære serviceområder

§        Medarbejdernes kompetencer skal udvikles og inddrages aktivt i fornyelse af kommunens service

§        Samtidighed mellem tilvejebringelsen og udmøntningen af prioriteringsrummet.

 

Den nye budgetproces indebærer en ny model for tilvejebringelse af prioriteringsrummet.

 

Fremover skal der udarbejdes et oplæg af forvaltningerne, forankret i kredsen af de syv administrerende direktører. Forvaltningernes oplæg samles i et bruttokatalog, som indeholder konkrete forslag på minimum 400 mio. kr. Bruttokataloget skal indeholde konkrete forslag til nye og bedre måder at gøre tingene på, som kan frigøre ressourcer til tværgående og interne prioriteringer.

 

Kataloget omfatter tre kategorier:

1.      Tværgående administrativ innovation, herunder tværgående koncernfunktioner.

2.      Fornyelse af den kommunale service, herunder forslag til metoder og organisering, der kan øge den borgerrettede aktivitet inden for serviceområderne, samt undersøgelse af muligheder for konkurrenceudsættelse af flere opgaver.

3.      Omstilling, herunder fjernelse af aktiviteter, som ikke er politisk prioriteret, samt ændringer i visitationen til kommunale ydelser.

 

Kataloget skal medvirke til, at der også i forbindelse med Budget 2008 bliver en pulje på minimum 200 mio. kr., som kan anvendes til bedre service gennem tværgående prioritering.

 

Økonomiudvalget vil i forbindelse med behandlingen af indkaldelsescirkulæret udmelde en fordeling af de 200 mio. kr. mellem udvalgene medio februar.

 

Udarbejdelsen af bruttokataloget påbegyndes primo oktober 2006 og afsluttes medio januar 2007. Bruttokataloget forelægges ikke Sundheds- og Omsorgsudvalget i denne periode og indarbejdes ikke i selve budgetforslaget. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal dog drøfte og behandle bruttolisten i forbindelse med budgetprocessen i foråret 2007.

 

Prioriteringsrummet udmøntes endeligt i forbindelse med budgetforhandlingerne i september 2007.

 

Den overordnede tidsplan for den nye budgetproces er skitseret nedenfor:

 

Tabel 1: Overordnet tidsplan for ny budgetproces

Tidspunkt

Aktivitet

Oktober 2006-januar 2007

Udarbejdelse af bruttokatalog med forslag på minimum 400 mio. kr.

Primo februar 2007

Bruttokatalog forelægges Økonomiudvalget

Medio februar 2007

Økonomiudvalget udmelder i indkaldelsescirkulæret udvalgenes bidrag til den centrale pulje til tværgående prioriteringer. Prioriteringsrummet udgør minimum 200 mio. kr.

Marts-maj 2007

Udvalgene udarbejder forslag til, hvordan deres andel af prioriteringsrummet kan tilvejebringes samt forslag til udvalgenes interne omplacering. Udvalgene kan anvende bruttokataloget.

Juni 2007

Udvalgenes budgetforslag oversendes til Økonomiudvalget. Udvalgene redegør samtidigt for, hvorledes deres andel af prioriteringsrummet tilvejebringes. Endvidere redegøres for udvalgenes interne omprioritering

Ultimo august/primo september 2007

Økonomiudvalget og BR får forelagt budgetforslaget.

Ultimo september 2007

Det tværgående prioriteringsrum tilvejebringes og udmøntes endeligt som led i budgetforhandlingerne.

 

 

Om og i givet fald hvornår ældrerådene skal høres i forbindelse med udarbejdelse af bruttokataloget fremgår ikke – hverken af Økonomiudvalgets beslutning af ovenstående proces (ØU 339/2006) eller af Økonomiforvaltningens notat om principper, organisering og aktiviteter i forbindelse med tilvejebringelse af prioriteringsrummet.

 

Forslag til proces for Sundheds- og Omsorgsudvalgets arbejde med budgetforslag 2008

 

På baggrund af den nye proces for tilvejebringelse af prioriteringsrum beskrives nedenfor forslag til proces for Sundheds- og Omsorgsudvalgets arbejde med budgetforslag 2008. Næste års proces tilrettes i henhold til Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser af processen med at udforme budgetforslag 2007 – d.v.s. udvalgets holdning til overordnet tidsplan, budgetseminarets varighed, form og indhold, fokusområder, beslutningsgrundlag om besparelser, inddragelse af ældreråd o.s.v.

 

Som nævnt ovenfor skal bruttokataloget ifølge den nye budgetproces udarbejdes af forvaltningerne og herefter drøftes i Økonomiudvalget i februar. Herefter drøftes bruttokataloget af f agudvalgene. Indkaldelsescirkulæret forventes udsendt medio februar.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår derfor, at budgetseminaret afholdes primo marts. På dette tidspunkt vil såvel bruttokatalog som indkaldelsescirkulære og årsrapport foreligge. På budgetseminaret – som foreslås at vare i to dage - drøftes desuden fokusområder og ønskeliste.  Drøftelserne danner baggrund for det videre arbejde med budgetforslag 2008. Det bemærkes, at budgetforslaget først skal fremsendes til Økonomiudvalget i juni og ikke – som i 2006 – i maj.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at budgetforslag 2008 behandles på følgende tre udvalgsmøder i Sundheds- og Omsorgsudvalget: den 22. marts, den 26. april og den 24. maj 2007.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

-

 

HØRING

Ældrerådene er blevet anmodet om at fremsende kommentarer til processen omkring budgetforslag 2007.

 

Ældrerådene udtrykker i sit høringssvar tilfredshed med den tidlige inddragelse i processen. Ældrerådene anmoder dog Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om i god tid at iværksætte høringer af ældrerådene i forbindelse med ændringer i budgetforslagets elementer.

 

For så vidt angår processen med budgetforslag 2008 vil ældrerådene gerne i indeværende år orienteres om modellen og forvaltningens arbejde med budgetforslag 2008.

 

 

 

BILAG

 

Ældrerådenes høringssvar.

 

 

 

Hanne Baastrup                                                            

                                                                                                                                                                                                    /Andreas Jegstrup

 

 

 


 

Til top