Mødedato: 26.06.2003, kl. 15:30

Model for dataindsamling til opfyldelse af 4 ugers garantien for indflytning i plejeboliger og opfølgning på den nye H:S aftale om færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere

Model for dataindsamling til opfyldelse af 4 ugers garantien for indflytning i plejeboliger og opfølgning på den nye H:S aftale om færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. juni 2003

 

11. Model for dataindsamling til opfyldelse af 4 ugers garantien for indflytning i plejeboliger og opfølgning på den nye H:S aftale om færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere

SOU 168/2003 J.nr. 55/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundhedsforvaltningens model for dataindsamling, bearbejdning og formidling af data til opfølgning på 4 ugers garantien og den ny H:S aftale

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundhedsforvaltningens oplæg til elementerne i en fremtidig tilbagemelding til udvalget om opfyldelse af 4 ugers garantien og opfølgning på den ny H:S aftale

 

 

RESUME

Med godkendelse af budget 2002 har Borgerrepræsentationen fastsat et mål for ventetiden til plejeboligpladser til maksimalt 4 uger og besluttet, at der skal arbejdes for, at målsætningen nås i 2003. I den forbindelse blev det besluttet, at Sundhedsforvaltningen i foråret 2002 og foråret 2003 skulle udarbejde oplæg til Sundheds- og Omsorgsudvalget med status på ventelisten samt forslag til eventuelle tiltag, der kan nedbringe ventetiden til plejeboliger.

Den 15. maj 2003 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at 4 ugers garantien fremover forvaltes således, at garantiperioden er den periode der går, fra borgeren godkendes til plejebolig, og indtil der er givet tilbud om plejebolig.

Som konsekvens af indførelse af 4 ugers ventetidsgaranti og ny aftale med H:S om færdigbehandlede hospitalsindlagte anbefaler Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder en ny model for dataindsamling, bearbejdning og formidling til opfølgning på 4 ugers garantien for indflytning i plejeboliger.

Følgende data indgår fremover:

  • Gennemsnitsventetider til alle boligtilbud (baseret på data fra de faktisk indflyttede)
  • Ventetid fra godkendelse til tilbud er givet
  • Antal ventende og ventetider i forhold til rehabiliterings-, trænings-, aflastningsboliger
  • Antal ventende, der takker nej til et tilbud om plejebolig, beskyttet bolig og ældrebolig
  • Antal ventende til et døgntilbud i demensafsnit samt ventetid
  • Antal ventende og ventetider for borgere, der alene søger plejebolig udenbys, opgøres særskilt (holdes ude af ventetidsgaranti)
  • Antal ventende og ventetider vedrørende borgere fra andre kommuner opgøres særskilt (holdes ude af ventetidsgarantien)
  • Antal ventende, som har ventet mere end 4 uger - som ikke har takket nej til et boligtilbud, og som ikke venter på et døgntilbud i demensafsnit, et tilbud for blinde, eller lignende specielt tilbud
  • Antal ventende på et døgntilbud i demensafsnit, et tilbud for blinde, eller lignende specielt tilbud (holdes ude af ventetidsgarantien)
  • Antal ventende hospitalsindlagte , som har ventet mere end 14 dage på tilbud om rehabiliterings-, aflastnings- eller permanent bolig.

 

Desuden anbefaler Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender et oplæg til, hvordan udvalget fremover skal orienteres om status for de to aftaler:

  1. Sundhedsforvaltningen orienterer udvalget månedligt fra 1. januar 2004 om status vedr. ventende ved omdeling af oversigter under punktet meddelelser
  2. Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter status vedr. ventende hvert kvartal fra 2004, 1. gang ved udgangen af januar kvartal 2004.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den model, som Sundhedsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, skal anvendes til opfølgning på to aftaler. Dels til opfølgning på 4 ugers garantien, og dels til opfølgning på den ny H:S aftale. Indledningsvis gives derfor en kort præsentation af de to aftaler.

4 ugers ventetidsgaranti

Med godkendelse af budget 2002 besluttede Borgerrepræsentationen følgende:

"Borgerrepræsentationen har fastsat et mål for ventetiden til plejeboligpladser til maksimalt 4 uger og besluttet, at der skal arbejdes for, at målsætningen nås i 2003".

og

"Sundhedsforvaltningen udarbejder i foråret 2002 og foråret 2003 oplæg til Sundheds- og Omsorgsudvalget med status på ventelisten samt forslag til eventuelle tiltag, der kan nedbringe ventetiden til plejeboliger, herunder eventuelt etablering af nye pladser, således at målsætningen kan fastholdes".

I forlængelse af denne garanti er der afsat midler til opførelse af plejeboliger, en styrkelse af rehabiliteringsindsatsen og køb af yderligere udenbys boliger såvel i forhold til budget 2002 og senere også i budget 2003.

Den 15. maj 2003 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget en ny definition for garantien og målgruppe for 4 ugers garantien. Således forvaltes 4 ugers garantien fremover således, at garantiperioden er den periode der går, fra borgeren godkendes til plejebolig, og indtil der er givet tilbud om plejebolig.

Garantien omfatter et tilbud om plejebolig i en af Københavns Kommunes plejeboliger. Det betyder, at en borger kan få tilbudt en ledig plejebolig i en anden bydel end den ønskede. Hvis borgeren afslår første tilbud inden for 4 ugers perioden, og i stedet vælger fortsat at vente på den ønskede plejebolig, betragtes 4 ugers garantien som opfyldt. Selvom garantien betragtes som opfyldt, står borgeren fortsat på ventelisten.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog desuden status for arbejdet med 4 ugers ventetidsgaranti til efterretning med bemærkning om, at kommunikation til borgerne skal udformes hensigtsmæssigt, således at brugerne kan regne med 4 ugers garanti til plejehjem, såfremt man ikke har specifikke boligønsker.

Endelig drøftede Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundhedsforvaltningens overvejelser om en fremtidig model for dataindsamling, bearbejdning og formidling til opfølgning på 4 ugers garantien.

Ny H:S aftale

Den nye H:S aftale blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget i januar 2003 og blev efterfølgende godkendt af H:S bestyrelsen i marts 2003.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte den 20. juni 2002 indstilling fra Sundhedsforvaltningen om revision af aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen.

På denne baggrund havde Sundhedsforvaltningen sammen med H:S Direktionen udarbejdet et forslag til ny aftale. Forslaget blev behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. december 2002 og 30. januar 2003. Aftalen sætter fokus på at give færdigbehandlede københavnere i H:S et tilbud i Sundhedsforvaltningens regi senest 14 dage efter færdigbehandlingstidspunktet.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets bemærkninger til aftalen i forbindelsen med vedtagelsen på mødet den 30. januar 2003 fremgår af det efterfølgende.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har løbende fulgt status vedrørende aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen via to typer indstillinger med bilag.

Den ene er:

  • Færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere: Orientering om status vedr. nuværende aftale fra maj 1998 mellem H:S og Sundhedsforvaltningen og forslag til revideret aftale.

Denne orientering af Sundheds- og Omsorgsudvalget blev drøftet i forbindelse med mødet den 30. januar 2003, hvor udvalget besluttede, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2003 skulle forelægges forslag til, hvilke målepunkter der kan anvendes ved opfølgning på aftalen, samt hvorledes data skal være tilgængelige.

Den anden type indstilling, der har fulgt ventetider på boligområdet, er:

  • Opgørelse over henholdsvis indlagte patienter godkendt til plejehjem og antal ledige ældreboliger.

Af opgørelsen fremgår antal ventende til ældreegnede boliger (plejehjem, beskyttede boliger og ældreboliger), ventetider og antallet af indflyttede i boligtyperne. Dernæst fremgår antallet af hospitalsindlagte ventende til plejehjem, samt udviklingen i antallet af ledige ældreboliger fordelt efter ældreboligkomplekser og bydele. Opgørelsen fremlægges på baggrund af aftale om kvartalsvis orientering af udvalget om udviklingen i visitation og anvisning til ældreegnede boliger.

Sundhedsforvaltningen foreslog i indstillingen til mødet den 19. december 2002, at denne orientering ophørte med henvisning til indstilling om en nye H:S aftale, der ved samme møde blev udsat til fornyet behandling den 30. januar 2003.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med den bemærkning, at udvalget ikke vil opgive den kvartalsvise orientering. Samtidig bad Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundhedsforvaltningen om at komme med forslag til en mere retvisende kommenteret orientering.

På denne baggrund har Sundhedsforvaltningen arbejdet med en fremtidig model for dataindsamling, bearbejdning og formidling til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Forslag til model for dataindsamling, bearbejdning og formidling til opfølgning på 4 ugers garantien og H:S aftalen

Som konsekvens af indførelse af 4 ugers ventetidsgaranti og ny aftale med H:S om færdigbehandlede hospitalsindlagte anbefaler Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder følgende model for dataindsamling, bearbejdning og formidling til opfølgning på 4 ugers garantien for indflytning i plejeboliger. Der indføres en tilsvarende datastruktur for beskyttede boliger og ældreboliger, uanset der ikke er indført 4 ugers garanti til disse boliger. Det betyder, at månedsvis status på antal ventende og ventetid, der fremover leveres til Sundheds- og Omsorgsudvalget, vil blive ændret således:

Følgende data udgår fremover:

  • Medianventetider (den midterste observation blandt alle observationer)
  • Ventetid fra godkendelse til indflytning

Følgende data indgår fremover:

  • Gennemsnitsventetider til alle boligtilbud (baseret på data fra de faktisk indflyttede)
  • Ventetid fra godkendelse til tilbud er givet
  • Antal ventende og ventetider i forhold til rehabiliterings-, trænings-, aflastningsboliger
  • Antal ventende, der takker nej til et tilbud om plejebolig, beskyttet bolig og ældrebolig
  • Antal ventende til et døgntilbud i demensafsnit samt ventetid
  • Antal ventende og ventetider for borgere, der alene søger plejebolig udenbys, opgøres særskilt (holdes ude af ventetidsgaranti)
  • Antal ventende og ventetider vedrørende borgere fra andre kommuner opgøres særskilt (holdes ude af ventetidsgarantien)
  • Antal ventende, som har ventet mere end 4 uger - som ikke har takket nej til et boligtilbud, og som ikke venter på et døgntilbud i demensafsnit, et tilbud for blinde, eller lignende specielt tilbud
  • Antal ventende på et døgntilbud i demensafsnit, et tilbud for blinde, eller lignende specielt tilbud (holdes ude af ventetidsgarantien)
  • Antal ventende hospitalsindlagte , som har ventet mere end 14 dage på tilbud om rehabiliterings-, aflastnings- eller permanent bolig.

Implementeringen af denne nye struktur forudsætter ændringer af skærmbilleder i Københavns Kommunes Visitationssystem. Dette udføres af ekstern EDB-leverandør. Ændringerne i indtastningen i systemet forudsætter korte kursusforløb for visitatorer og relevante administrative medarbejdere i visitationen og på institutionerne.

Endvidere skal Informatikstaben tilrette og teste programmer, som henter og bearbejder data. Dette kan først gennemføres, når EDB-leverandøren har udført ændringer af skærmbilleder mv. Derudover har Informatikstaben behov for at ansætte en medarbejder, der har de nødvendige kompetencer til at udføre såkaldt SAS-programmerings opgave, der skal generere de ønskede oversigter. Det vurderes, at strukturen vil kunne være i drift i løbet af efteråret - måske først ultimo 2003.

Eksempler i skitseform over antal ventende til plejehjem, antal indflyttede pr. måned og ventende færdigbehandlede i H:S er vedlagt som bilag 1 - 3.

Formidlingen af data kan endvidere ske via Københavns Kommunes hjemmeside.

Med baggrund i ovennævnte anbefaler Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender oplæg til, hvordan udvalget fremover skal orienteres om status for de to aftaler.:

  1. Sundhedsforvaltningen orienterer udvalget månedligt fra 1. januar 2004 om status vedr. ventende ved omdeling af oversigter under punktet meddelelser
  2. Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter status vedr. ventende hvert kvartal fra 2004, 1. gang ved udgangen af januar kvartal 2004.

MILJØVURDERING

Der er ikke miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen.

ØKONOMI

Det har ikke p.t. været muligt at opgøre dataleverandørens omkostninger i forbindelse med tilretning af skærmbilleder i Københavns Kommunes Visitationssystem mv.

HØRING

Ældrerådene orienteres om status ved fremsendelse af denne indstilling.

BILAG

  1. Oversigt over ventende til plejebolig – et konstrueret eksempel
  2. Antal indflyttede i plejebolig og gennemsnitlig ventetid - – et konstrueret eksempel

3. Antal færdigbehandlede ventende på hospital – et konstrueret eksempel

 

 

 

Ib Haurum /Lars Bo Bülow

 

 

Til top