Mødedato: 26.05.2005, kl. 16:00

Omstilling af Rygcenter til Sundhedscenter

Omstilling af Rygcenter til Sundhedscenter

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde torsdag den 26. maj 2005

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Omstilling af Rygcenter til Sundhedscenter

 

SOU 140/2005  J.nr. 28/2003

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender

 

at Rygcentret etableres som et kommunalt sundhedscenter i sammenhæng med udmøntningen af kommunalreformen i Københavns Kommune og de strategiske overvejelser for etablering af flere sundhedscentre

 

at fordelingen af den samlede bevilling til sundhedscentre og Rygcentret på 8 mio. kr. fordeles med 3 mio. kr. til det nye sundhedscenter (Rygcentret) og 5 mio. kr. til øvrige sundhedscentre fra 2006 og fremover

 

at der i forbindelse med kommunalreformens udmøntning af nye genoptrænings- og rehabiliteringsopgaver udarbejdes forslag til hvordan det nye sundhedscenter kan fokusere på  lidelser i bevægeapparatet

 

at der forelægges en projektbeskrivelse for Rygcentrets omdannelse til Sundhedscenter, herunder genoptrænings- og rehabiliteringsopgaver, der naturligt vil kunne løses i det fremtidige Sundhedscenter, for Sundheds- og Omsorgsudvalget i september 2005.

 

 

RESUME

Denne sag blev på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 31. marts 2005 (SOU 232/04) standset af Enhedslisten og derefter behandlet i Borgerrepræsentationen den 12. maj 2005 (BR 216/05). Borgerrepræsentationen besluttede, at  tilbagevise sagen til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

I budgetforliget for 2004 blev det besluttet at afsætte 8 mio. kr. til sundhedscentre og Rygcenter og at midlerne i 2004 fordeles med 2 mio. kr. til sundhedscentre og 6 mio. kr. til Rygcentret (BR 367/03). Desuden blev det besluttet, at fordelingen af den samlede bevilling skal ske på baggrund af et oplæg om videreførelse af Rygcentrets funktioner, som udarbejdes af Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

 

Kommunalreformens opprioritering af forebyggelse og tilførsel af nye genoptræningsopgaver til kommunerne stiller krav til Sundhedsforvaltningen om at styrke sin rehabiliteringsindsats, som det bl.a. sker ved oprettelsen af flere sundhedscentre. Rygcentret kan med fordel etableres som et kommunalt sundhedscenter med fokus på rehabilitering af borgere med ryglidelser i sammenhæng med de pågående strategiske overvejelser for etablering af flere sundhedscentre og i sammenhæng med udmøntningen af kommunalreformen.

 

Formålet med at omdanne Rygcentret til et sundhedscenter er, at det nye sundhedscenter er tilpasset kommunalreformens krav og samtidigt lever op til anbefalingerne i evalueringen om at udvikle Rygcentrets funktioner. Formålet med det nye sundhedscenter er foreløbigt beskrevet som:

 

-         Let tilgængelighed og åbne tilbud

-         Tidlig opsporing og forebyggende indsats overfor borgere med begyndende ryglidelse.

-         Socialmedicinsk behandling og opfølgning, så sygemeldte borgere med ryglidelser fastholdes på arbejdsmarkedet og sygefravær reduceres.

 

 

-         Sammenhængende patientforløb ved rehabilitering af udskrevne patienter fra H:S (københavnske borgere behandlet på Hovedstadsregionens sygehuse) – især borgere med diskusprolaps.

 

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet en foreløbig arbejdsplan for gennemførelsen af besparelserne på Rygcentret og omstilling af Rygcentret til et sundhedscenter.

 

1.      April 2005: Lederstilling på Rygcentret slås op

2.      April 2005: Udmelding til medarbejderne på Rygcentret vedrørende budgetreduktionen i Rygcentrets nuværende budget med henblik på, at reduktionen har fuld effekt fra 1. januar 2006 samt udmelding vedrørende omstilling af Rygcentret til sundhedscenter.

3.      April 2005 – ultimo 2005: Omstilling af Rygcenter til et sundhedscenter for borgere med ryglidelser.

 

Planlægningen vil i videst muligt omfang forsøge at tage højde for, at udmøntningen af kommunalreformen kan betyde, at opgaven fra H:S med genoptræning, herunder tilkomst af budgetmidler og evt. personale skal tænkes ind i sundhedscentrets udvikling fra 1. januar 2007.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets orienteres om status på gennemførelsen af besparelserne og Rygcentrets omstilling til sundhedscenter ultimo 2005.

 

Det nye sundhedscenter kan finansieres enten ved en kommunal model eller en sygesikringsmodel.

 

Sundhedsforvaltningen har af Indenrigs- og Sundhedsministeriet fået tilladelse til at iværksætte en 3-årig forsøgsordning med en sygesikringsfinansieret model på Rygcentret.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller på ovennævnte baggrund, at den sygesikringsfinansierede model fravælges, og at Rygcentret omdannes til et sundhedscenter. Det er især begrundet i, at Sundhedsforvaltningen vurderer, at udmøntningen af kommunalreformen medfører stor usikkerhed for udviklingen af en sygesikringsmodel på Rygcentret.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I budgetforliget for 2004 blev det besluttet at afsætte 8 mio. kr. til sundhedscentre og Rygcenter og at midlerne i 2004 fordeles med 2 mio. kr. til sundhedscentre og 6 mio. kr. til Rygcentret (BR 367/03). Desuden blev det besluttet, at fordelingen af den samlede bevilling skal ske på baggrund af et oplæg om videreførelse af Rygcentrets funktioner, som udarbejdes af Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

 

 

Bevillingen skal ses i lyset af, at Borgerrepræsentationen tiltrådte en hensigtserklæring om, at hospitalernes og den primære sektors indsats skal samtænkes og samtidig styrke den forebyggende indsats.

 

Sundhedsforvaltningen har i juni 2004 anmodet Indenrigs- og Sundhedsministeriet om tilladelse til, at Rygcentret indgår i en 4-årig forsøgsordning med udvikling af en tværfaglig sygesikringsmodel.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 21. oktober 2004 (SOU 139/2004) , at den endelige fordeling af budgetmidler mellem Rygcenter og sundhedscentre samt beslutning om flere sundhedscentre afventer tilbagemelding fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Indenrigs- og Sundhedsministeriet gav tilladelse til at iværksætte et forsøgsprojekt med udvikling af en sygesikringsfinansieret model for Rygcentret i oktober 2004.

 

Sundhedsforvaltningen har desuden evalueret Rygcentret (juli 2004), og er i færd med at efterleve evalueringens anbefalinger i udviklingen af Rygcentrets funktioner. Sundheds- og Omsorgsudvalget er blevet orienteret om konklusioner og anbefalinger i evalueringen på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. august 2004.

 

Udmøntningen af kommunalreformen og etablering af Rygcenter som sundhedscenter

Kommunalreformens opprioritering af forebyggelse og tilførsel af nye genoptræningsopgaver til kommunerne stiller krav til Sundhedsforvaltningen om at styrke sin rehabiliteringsindsats, som det bl.a. sker ved oprettelsen af flere sundhedscentre. Rygcentret kan med fordel etableres som et kommunalt sundhedscenter med fokus på rehabilitering af borgere med ryglidelser i sammenhæng med de pågående strategiske overvejelser for etablering af flere sundhedscentre og i sammenhæng med udmøntningen af kommunalreformen. I forbindelse med udmøntningen af de nye genoptrænings- og rehabiliteringsopgaver overvejer Sundhedsforvaltningen, hvordan det nye sundhedscenter kan fokusere på lidelser i bevægeapparatet generelt og dermed udvide sit opgavesæt i forhold til Rygcentrets nuværende fokus på ryglidelser.

 

Københavns Kommunes sundhedscentermodel

Nedenstående afsnit vedrørende formålet med model for sundhedscentre i Københavns Kommune er beskrevet mere udførligt i indstillingen vedrørende sundhedscentre (punkt 5 på denne dagsorden).  

 

Arbejdet med at udvikle sundhedscentre i Københavns Kommune har fokuseret på at tilrettelægge den mest hensigtsmæssige arbejdsdeling mellem primær og sekundær sektor. Rehabiliteringen tilrettelægges så kun de mest syge og mest komplicerede patienter rehabiliteres i hospitalet, mens de øvrige patienter tilbydes rehabilitering i primærsektor i kommunale sundhedscentre.

 

Sundhedsforvaltningen har til brug for udviklingen af flere sundhedscentre udviklet en generel model for sundhedscentre i Københavns Kommune. Formålet med udmønte Københavns Kommunes generelle sundhedscentermodel er at:

·        Styrke rehabiliteringsindsatsen

·        Skabe sammenhængende patientforløb mellem hospital og primærsektor med udgangspunkt i en styrket indsats i primærsektoren

·        Sikre en bedre udnyttelse af ressourcerne i sundhedssektoren

·        Styrke den primære, sekundære og tertiære forebyggelse i kommunen

 

Den generelle sundhedscentermodel er illustreret i nedenstående figur.

 

Generel sundhedscentermodel


 

 

 


Sundhedscentermodellen har den patientrettede og diagnoseopdelte forebyggelse og rehabilitering som kernefunktion. Sundhedscenter modellens fokus på rehabilitering skal ses i forlængelse af den ændrede ansvarsfordeling, som kommunalreformen medfører, og som giver kommunerne ansvaret for al forebyggelse, pleje og genoptræning, der ikke foregår under sygehusindlæggelse. Uden om sundhedscentrenes kernefunktion knyttes åbne tilbud om borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme. De åbne tilbud tilpasses de lokale forhold i bydelene.

 

Københavns Kommunes sundhedscentermodel er yderligere karakteriseret ved, at tilrettelæggelsen af rehabiliteringen planlægges i tæt samarbejde med både sekundærsektor og praksissektor. De praktiserende læger skal fungere som gatekeepere og skal være opdateret på rehabiliteringsindsatsen i sundhedscentrene. Hospitalerne skal også henvise til sundhedscentrene og skal samtidig bidrage til en kontinuerlig kvalitetssikring af indsatsen i sundhedscentrene. Et vigtigt led i etableringen af sundhedscentre er at vurdere, hvor sundhedscentrene giver mulighed for at erstatte sygehusbehandling

 

Formål for et kommende sundhedscenter for borgere med ryglidelser - Sundhedscenter Hans Knudsens Plads

 

 

Omdannelse af Rygcentret til et sundhedscenter sker med baggrund i den generelle sundhedscentermodel. Sundhedscenter for borgere med ryglidelser benævnes Sundhedscenter Hans Knudsens Plads. Sundhedscentermodellen for et sundhedscenter for borgere med ryglidelser er illustreret i nedenstående figur.

 

Model for Sundhedscenter Hans Knudsens Plads

 


 


Formålet med at omdanne Rygcentret til et sundhedscenter er, at det nye sundhedscenter er tilpasset kommunalreformens krav og samtidigt lever op til anbefalingerne i evalueringen om at udvikle Rygcentrets funktioner. Formålet med det nye sundhedscenter er foreløbigt beskrevet som:

 

-         Let tilgængelighed og åbne tilbud

-         Tidlig opsporing og forebyggende indsats overfor borgere med begyndende ryglidelse.

-         Socialmedicinsk behandling og opfølgning, så sygemeldte borgere med ryglidelser fastholdes på arbejdsmarkedet og sygefravær reduceres.

-         Sammenhængende patientforløb ved rehabilitering af udskrevne patienter fra H:S (københavnske borgere behandlet på Hovedstadsregionens sygehuse) – især borgere med diskusprolaps.

 

Åbning for borgerhenvendelser og åbne tilbud om træning, rådgivning og patientundervisning i egenomsorg, forebyggelse, arbejdspladsfastholdelse og smertehåndtering skal styrke borgernes handlekompetence i forhold arbejdspladsfastholdelse og til et liv med rygproblemer samt forhindre gentagende behandlinger og kronicitet.

 

Det nye sundhedscenter skal effektivisere opsporing, forebyggelse og behandlingsindsatsen, så langvarig behandling, kronicitet og sygemelding undgås. Desuden skal sundhedscentret – i det omfang det er muligt – være et alternativ til sygehusindlæggelse. 

 

Erfaringerne fra et fælles projekt mellem Rygcentret og lokalcentrene viser, at der er behov for at styrke den tværfaglige socialmedicinske indsats i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, så sygemeldte rygpatienter, hvis lidelse ikke er kronisk, kan genoptage deres arbejde og undgå førtidspensionering. Desuden viser erfaringerne fra rehabilitering af rygpatienter i Nordjyllands Amt, at det er muligt at substituere sygehusbehandling med forebyggelse og rehabilitering af rygpatienter.

 

Der skal endvidere være et klarere fokus på tidlig indsats i forhold til patienter med ryglidelser. Det nye sundhedscenter skal målrette patientforløbene ved at udelukke kronisk syge rygpatienter og patienter med nakkesmerter og smerter fra brystryggen, da sidstnævnte har et relevant behandlingsalternativ i privat praksis.

 

Den nærmere konkretisering af sundhedscentrets opgavesæt skal ses i sammenhæng med, at den samlede opgave med genoptræning efter sygehusindlæggelse placeres i kommunerne fra 1. januar 2007 i forbindelse med udmøntningen af kommunalreformen (jf. bilag 1). Sundhedsforvaltningen vil derfor afklare de kommende nye snitflader i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen. I forbindelse med udmøntningen af de nye genoptrænings- og rehabiliteringsopgaver overvejer Sundhedsforvaltningen, hvordan det nye sundhedscenter kan fokusere på lidelser i bevægeapparatet generelt og dermed udvide sit opgavesæt i forhold til Rygcentrets nuværende fokus på ryglidelser.

 

Endelig skal det nye sundhedscenter imødekomme udmøntningen af kommunalreformen ved at tilbyde rygpatienter opfølgende behandling og træning efter hospitalsindlæggelse. Det gælder især patienter med diskusprolaps.

 

Implementering af sundhedscenter

Sundhedsforvaltningen har evalueret Rygcentret (juli 2004) og er i færd med at efterleve evalueringens anbefalinger til udvikling af Rygcentret. Implementeringen af det nye sundhedscenter vil derfor ske på baggrund af evalueringens anbefalinger ved at:

-     Formulere et klart formål og opstille nyt opgavesæt og nye mål- og resultatkrav for sundhedscentrets organisation, udvikling og drift.

-     Styrke den tværfaglige rehabilitering, indsats for tidlig opsporing, arbejdsfastholdelse, opfølgende indsats og reduktion af sygefravær i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

-     Udvikle samarbejdet med H:S, praktiserende læger og speciallæger.

-     Afklare den ledelsesmæssige situation.

-     Effektivisere patientforløb.

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet en foreløbig arbejdsplan for gennemførelsen af besparelserne på Rygcentret og omstilling af Rygcentret til et sundhedscenter.

 

4.      April 2005: Lederstilling på Rygcentret slås op

5.      April 2005: Udmelding til medarbejderne på Rygcentret vedrørende budgetreduktionen i Rygcentrets nuværende budget med henblik på, at reduktionen har fuld effekt fra 1. januar 2006 samt udmelding vedrørende omstilling af Rygcentret til sundhedscenter .

6.      April 2005 – ultimo 2005: Omstilling af Rygcenter til et sundhedscenter for borgere med ryglidelser. Omstillingen af til sundhedscenter vil fokusere på:

-         Udarbejdelse af det faglige grundlag for sundhedscentret ved rehabilitering af borgere med ryglidelser, herunder undersøge hvordan udmøntningen af de nye genoptrænings- og rehabiliteringsopgaver i kommunalreformen kan give sundhedscentret et fokus på lidelser i bevægeapparatet generelt og dermed udvide sit opgavesæt i forhold til Rygcentrets nuværende fokus på ryglidelser.

-         Udvikling af samarbejde om henvisning og kliniske retningslinier med H:S og praktiserende læger.

-         Udvikling af samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om den socialmedicinske indsats og arbejdspladsfastholdelse.

-         Afklare mulighederne for at åbne sundhedscentret for direkte borgerhenvendelser og indføre åbne tilbud om træning, e-mail- og telefonrådgivning og patientundervisning i egenomsorg samt forebyggelse, arbejdspladsfastholdelse og smertehåndtering.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets orienteres om status på gennemførelsen af besparelserne og Rygcentrets omstilling til sundhedscenter ultimo 2005.

 

Ultimo 2005 overgår sundhedscentret til drift efter sundhedscentermodellen. Sundhedscentret monitorerer løbende data, der beskriver udviklingen i ydelser, patientgrundlag, patientforløb, omkostningsparametre m.m., som afrapporteres til Sundhedsforvaltningen. Sundhedsforvaltningen bruger data fra monitoreringen i evalueringen af sundhedscentermodellen og sundhedscentrets drift.

Planlægningen vil i videst muligt omfang forsøge at tage højde for, at udmøntningen af kommunalreformen kan betyde, at opgaven fra H:S med genoptræning, herunder tilkomst af budgetmidler og evt. personale skal tænkes ind i sundhedscentrets udvikling fra 1. januar 2007.

 

Valg af finansieringsmodel

Det nye sundhedscenter kan finansieres enten ved en kommunal model eller en sygesikringsmodel.

 

Sundhedsforvaltningen har af Indenrigs- og Sundhedsministeriet fået tilladelse til at iværksætte en 3-årig forsøgsordning med en sygesikringsfinansieret model på Rygcentret. Formålet med sygesikringsmodellen er at udvikle en ny sygesikringsydelse for tværfaglig behandling af rygpatienter, der honorerer tværfaglig kommunikation og koordinering af tværfaglige patientforløb. Ydernummerkonstruktionen i forsøgsprojektet er en mulighed for, at tværfaglige privatpraktiserende teams arbejder sammen om at sikre borgeren et effektivt, sammenhængende og tværfagligt behandlingsforløb. Sygesikringsmodellen vil betyde en samlet mindreudgift for Københavns Kommune på 3-4 mio. kr.

 

Præmisserne for at implementere denne model har imidlertid ændret sig med lovforslaget til udmøntning af kommunalreformen. 

 

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor, at den sygesikringsfinansierede model fravælges, og at Rygcentret omdannes til et sundhedscenter. Det er især begrundet i, at Sundhedsforvaltningen vurderer, at udmøntningen af kommunalreformen medfører stor usikkerhed for udviklingen af en sygesikringsmodel på Rygcentret. Indførelsen af en sygesikringsmodel på Rygcentret kan betyde, at hele centret overflyttes til regionen pr. 1. januar 2007 sammen med kommunens øvrige sygesikringsopgaver. I en kommunalt finansieret model kan Sundhedsforvaltningen leve op til den kommende sundhedslovs intentioner om en styrket kommunal forebyggelsesindsats og hermed sikre et fortsat tilbud om rehabilitering og patientorienteret forebyggelse i Københavns Kommune. Desuden vil den kommunalt finansierede model betyde, at Københavns Kommune i højere grad får mulighed for at styre udgifterne til rehabilitering af rygpatienter og nedbringe sygedagpengeudbetalinger til borgere med rygproblemer.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

 

Fordeling af bevilling til sundhedscentre og Rygcentret ved kommunal finansieringsmodel

Fordelingen af bevillingen til Rygcenter og sundhedscentre udmøntes ved, at omdanne Rygcentret til et kommunalt sundhedscenter i sammenhæng med udmøntningen af kommunalreformen – som beskrevet ovenfor.

 

I den kommunalt finansierede model for omdannelsen af Rygcentret til et sundhedscenter fordeles den samlede bevilling på 8 mio. kr. til sundhedscentre og Rygcentret med 3 mio. kr. til det nye sundhedscenter (Rygcentret) og 5 mio. kr. til øvrige sundhedscentre fra 2005 og fremover. Denne fordeling medfører en reduktion på 3 mio. kr. i Rygcentrets nuværende budget på 12,5 mio. kr. De 3 mio. kr. tages fra Rygcentrets andel af den samlede bevilling til sundhedscentre og Rygcentret og overføres til etableringen af nye sundhedscentre fra 2005 og fremover.

 

Sundhedsforvaltningen har på baggrund af det ovenfor beskrevne formål med det nye sundhedscenter udarbejdet nedenstående anbefalinger til reduktioner på Rygcentrets nuværende budget på 12,5 mio. kr. Reduktionerne andrager et samlet beløb på netto 3 mio. kr. med særlig fokus på følgende foranstaltninger:

 

-         Tilpasning af patientforløb, så patienter med kroniske rygproblemer uden udsigt til helbredelse ikke behandles

-         Udelukkelse af patienter med smerter fra nakke og/eller brystryg

-         Reducerede driftsomkostninger (it, rengøring, lokaleleje, udstyr, adm.)

-         Omprioritering af Rygcentrets videncenterfunktion til i højere grad at fokusere  på ekstern finansiering af Rygcentrets udviklingsprojekter

 

Besparelserne medfører, at det nye sundhedscenter fremover finansieres ved en årlig tilførsel fra Sundhedsforvaltningen på 6,5 mio. kr. samt tilførsel fra den samlede bevilling til Rygcentret og sundhedscentre på 3,0 mio. kr. 

   

Budget for sundhedscenter for borgere med ryglidelser m.m. (Rygcentret) – kommunal finansieringsmodel

Mio. kr.

Midler fra Rygcentrets hidtidige budget på 12,5 mio. kr.

Midler fra den samlede bevilling til Rygcentret og sundhedscentre

6,5

3,0

Samlet budget, 2005 (årsniveau)

9,5

 

Den samlede reduktion i Rygcentrets budget på 3 mio. kr. vil ikke være til rådighed for udvikling af sundhedscentre i 2005, da besparelsen først får fuld effekt fra og med 2006. Det tilstræbes, at det nye sundhedscenter for borgere med ryglidelser med ovenstående budget opretholder det nuværende patientgrundlag på 2500 patienter for Rygcentret.

 

Den kommunale finansieringsmodel for det nye sundhedscenter for borgere med ryglidelser m.m. medfører følgende fordeling af bevillingen til sundhedscentre og Rygcentret i 2004, 2005, 2006 og fremover:

 

Bevilling 2004

Mio. kr.

Fordeling 2004

Mio. kr.

 

Rygcenter

6,0

 

Etablering af sundhedscenter for kronikere

0,5

 

Sundhedscenter - overførsel til 2005

1,5

8,0

 

8,0

 

 

Bevilling 2005

Mio. kr.

Fordeling 2005 (årsniveau)

Mio. kr.

Bevilling 2005 

8,0

Sundhedscenter for borgere med ryglidelser m.m.

6,0

Overført fra 2004

1,5

Drift af sundhedscenter for kronikere

3,5

9,5

 

9,5

 

Bevilling 2006 – og fremover

Mio. kr.

Fordeling 2006 (årsniveau) -

Mio. kr.

 

 

Sundhedscenter for borgere med ryglidelser m.m.

3,0

 

 

Drift af sundhedscenter for kronikere

3,5

 

 

Udvikling og drift af nye sundhedscentre

1,5

8,0

 

8,0

 

Omstillingen af Rygcentret til et sundhedscenter iværksættes pr. 1. april 2005. Rygcentrets budgetbesparelser vil ikke være til rådighed til udvikling af øvrige sundhedscentre i 2005, da spareforslag og budgetomlægninger først får fuld effekt fra og med 2006.

 

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

 

Bilag 1: "Genoptræningsopgaven og kommunalreformen"

 

 

 

Ib Haurum                                                                    

                                                                                                                                                                                                                          /Jens Egsgaard

 


 

Til top