Mad- og måltidspolitik
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at udkast til Mad- og måltidspolitikken sendes i høring.
Problemstilling
Gennem de seneste år er der sket en stor udvikling på mad og måltidsområdet med bl.a. økologimål, ratingordning (Køkkenløftet) og nye nationale anbefalinger for kosten til ældre. Senest er der konkret øget fokus på aktiverende ydelser og tilbud i samarbejde med frivillige organisationer om mad og måltider i fællesskab i reformprogrammet "Aktiv og tryg hele livet".
Der foreslås derfor en ny politik på området: "Appetit på livet: Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016". Politikken kan være med til at understrege, at mad er en vigtig del af et aktivt og trygt liv, samt at også måltidet indgår som en væsentlig del af indsatsen og kan være med til - i den rigtige ramme - at mindske ensomheden.
Løsning
Mad- og måltidspolitikken har tre fokusområder, der samlet set skal give borgerne appetit på mad - og på livet:
- Madkvalitet
- Det gode måltid
- Det rette tilbud til den rette borger - ernæring og sund aldring
- At maden laves af mindst 90 % økologiske råvarer ved udgangen af 2015.
- At 80 % af borgerne i hjemmeplejen og på plejehjemmene udtrykker tilfredshed med madens smag i 2015.
- At hjemmeboende borgere, der ønsker det, får mulighed for at deltage i fællesskaber om måltider.
- At 80 % af beboerne på plejehjemmene i 2015 er tilfredse med stemningen ved måltiderne.
- At ældre tilbydes den rette mad og hjælp til at spise og får tilbud, der fremmer funktionsevnen og støtter en aktiv hverdag.
- At alle plejehjem tilbyder ernæringsvurdering og ernæringsterapi, herunder særlig fokus på mund- og tandsundhed, tygge-synke-evne, mad med justeret konsistens, hjælp til at spise og fysisk aktivitet.
Økonomi
Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser.
Hvis den nye Mad- og Måltidspolitik vedtages i efteråret 2012 og i de kommende år fuldt ud implementeres, vil det have afledte økonomiske konsekvenser som følge af de nye indsatser i politikken. De nye mulige indsatser i Mad- og måltidspolitikken, hvor gennemførslen afhænger af tilførsel af flere budgetmidler til madområdet er fx:
- Økologi i Københavns Madservice a la Carte
- Madklubber (opstartsmidler)
- Madlavning i fællesskab med andre (træning)
- Tværfagligt fokus på tygge-synkeproblemer på plejehjem.
Disse indsatser beløber sig til ca. 9 mio. kr. om året til drift. Heraf udgør økologi den største post på mellem 5 og 8 mio. kr om året. Hertil kommer op til 10 mio. kr. i anlæg i et enkelt år. Derudover kommer fx kompetenceudvikling i køkkenerne, som vil kunne finansieres via intern omstilling i SUF. I begge tilfælde vil forvaltningen sørge for udarbejdelsen af beslutningsoplæg og/eller budgetønsker til udvalget som led i de årlige budgetforhandlinger.
Videre proces
Efter behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget, vil Mad- og måltidspolitikken blive sendt i høring hos relevante høringsparter.
Mad- og måltidspolitikken forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget d. 25. oktober 2012 med henblik på endelig godkendelse.
/Margrethe Kusk Pedersen
Beslutning
Protokolbemærkning fra Det Konservative Folkeparti:
"Det Konservative Folkeparti ønsker at følge om det høje krav til økologi vil have negative effekter på de øvrige mål."