Mødedato: 26.04.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Redegørelse for inklusionsindsatsen

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder hvert år en rapport om status for inklusionsindsatsen i kommunen. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal give en redegørelse for inklusionsindsatsen på Sundheds- og Omsorgsområdet.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at fremsende indstillingen som Sundheds- og Omsorgsudvalgets redegørelse for inklusionsindsatsen til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2010 en ny inklusionspolitik for Københavns Kommune 2011-2014. På den baggrund anmoder Beskæftigelses- og Integrationsudvalget hvert år de øvrige udvalg om at udarbejde en redegørelse for mål og indsatser på de enkelte udvalgs områder. Den grundlæggende vision for Københavns Kommunes inklusionspolitik er, at det skal være nemt at være københavner, og at alle borgere skal have mulighed for at være en del af byens fællesskaber (bilag 1). 

Københavns Kommunes Inklusionspolitik udmøntes via handleplaner vedtaget i de respektive fagudvalg. Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtog en handleplan for inklusionsindsatsen på møde den 7. april 2011 (bilag 2). Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken er udarbejdet inden for rammerne af Sundhedspolitikken 2011-2014, reformprogrammet "Aktiv og Tryg hele livet 2011-2015" samt "Strategien for arbejdet med etniske minoriteter'' vedtaget i juni 2008.

Med denne indstilling gives en samlet status på Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan fra 2011 og en status i forhold til de enkelte indsatser i forvaltningen, som understøtter Inklusionspolitikken. Endelig gives et skøn over de samlede udgifter til inklusionsindsatsen i forvaltningen.

Løsning

Status på Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan

Sundheds- og Omsorgsudvalget følger en strategi, hvor indsatser og aktiviteter målrettes alle borgere i risiko for at udvikle sygdom, men hvor indholdet tilpasses deltagernes behov. Herudover er udviklet enkelte indsatser, som er målrettet borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Årsagen til en øget sygdomsbyrde hos nogle grupper af borgere skal ofte ikke tilskrives etnicitet, men i stedet ses i sammenhæng med de socioøkonomiske vilkår.

I Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan fra 2011 skitseres fire konkrete udfordringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område, som skal adresseres med henblik på at øge den sundhedsmæssige og sociale inklusion. For hver udfordring er opstillet et succeskriterium. Succeskriterierne under punkt 3. og 4. er opdateret siden 2011.

 




Udfordring

Succeskriterium

    1.   Ulighed i sundhed mellem borgere med 
          etnisk minoritetsbaggrund og etniske 
          danskere.

Sundheden blandt københavnere med etnisk minoritetsbaggrund skal forbedres markant i forhold til rygning, kost, fysisk aktivitet og reproduktiv sundhed.

    2.   Høj forekomst af kroniske sygdomme, særligt 
          diabetes type 2, blandt borgere med etnisk 
          minoritetsbaggrund.

Færre borgere med etnisk minoritetsbaggrund skal udvikle symptomer på diabetes, og hvis de har diabetes -lære at mestre et liv med kronisk sygdom.

    3.   Manglende kendskab til kommunens tilbud 
          blandt ældre etniske minoriteter mht. 
          hjemmepleje, plejebolig samt sundheds- 
          og forebyggelsestilbud.

Flere borgere med anden etnisk baggrund skal informeres om kommunens tilbud til ældre med henblik på at øge kendskabet til mulighederne for hjælp, pleje, sundhed og forebyggelse.

    4.   Sprogbarrierer - såvel i relation til 
          kommunikation mellem de ældre på tværs 
          af etnisk baggrund og imellem personalet og 
          de ældre.

Udvikling af plejehjem sker under hensyn til, at ældre etniske minoriteter skal føle sig trygge og trives.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget vurderer, at indsatserne samlet set er med til at udligne forskellen i sundheden for borgere med lav uddannelses- og indkomstniveau, herunder borgere med etnisk minoritetsbaggrund i forhold til borgere med højere uddannelses- og indkomstniveau. Indsatserne er med til at udligne uligheden, fordi de er målrettet borgere med lav uddannelses- og indkomstniveau. Der er flere indsatser under udvikling, som skal øge borgeres evne til at leve med kroniske sygdomme, så de er mindst påvirket af symptomer. Der arbejdes endvidere med konkrete modeller for at øge kendskab til kommunens tilbud og sikre kommunikation.


Sundheds- og Omsorgsudvalgets statusredegørelse til inklusionspolitikken 2012

Udvalgets målsætning omkring mainstreaming betyder, at etniske, kulturelle og socioøkonomiske forskelle blandt forvaltningens målgrupper er en integreret del af forvaltningens indsatser, og er derfor i de fleste indsatser vanskelig at adskille budgetmæssigt. Nedenstående beløb er derfor et skøn. Skønnet er foretaget udfra, hvor stor en andel af borgere med etnisk minoritetsbaggrund, der deltager i indsatsen i forhold til indsatsens samlede økonomi. 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ressourceforbrug (kr.) til indsatser og effekt af indsatsen i forhold til succeskriterium.

Udfordringer i forhold til etniske minoriteter

Indsatser

2012

Status på indsatsen

Status i forhold til

succeskriterier

Ulighed i sundhed mellem borgere med etnisk minoritetsbaggrund og etniske danskere.

 

Høj forekomst af kroniske sygdomme, særligt diabetes type 2, blandt borgere med etnisk minoritets
baggrund.

Sundhed på dit sprog

Etniske sundhedsformidlere afholder dialogmøder om sundhed og deltager i brobygningsopgaver og udgående indsatser fra sundhedshuse.

1.150.000

Indsatsen forløber som planlagt.

Indsatsen er med til at forbedre cirka 5000 borgere med etnisk minoritetsbaggrunds sundhed i forhold til rygning, kost, fysisk aktivitet og reproduktiv sundhed.

Høj forekomst af kroniske sygdomme, særligt diabetes type 2, blandt borgere med etnisk minoritets-baggrund.

Rehabiliteringsindsat

rehabilitering til borgere med kronisk sygdom tilbydes undervisning om type 2 diabetes på urdu, tyrkisk og arabisk og mulighed for at træne på hold for kvinder.

1.400.000

Indsatsen er under udvikling i 2012.

Indsatsen er med til at cirka 100 borgere med etnisk minoritetsbaggrund i højere grad lærer at mestre et liv med kronisk sygdom.

Høj forekomst af kroniske sygdomme, særligt diabetes type 2, blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund.

Kvindemotionscafe

Cafeen fungerer som udslusningstilbud til kvinder, der har været i forløb på Forebyggelsescenter Nørrebro men henblik på fastholdelse af opnåede livsstilsændringer.

57.000

Indsatsen er under udvikling i 2012 samt der arbejdes på at gøre indsatsen varig.

Indsatsen er med til at forbedre cirka 300 kvinder med etnisk minoritets-baggrunds sundhed i forhold til kost og fysisk aktivitet. Indsatsen medfører af 288 i højere grad lærer at mestre et liv med kronisk sygdom.

Ulighed i sundhed mellem borgere med etnisk minoritetsbaggrund og etniske danskere.

Seksuel Sundhed

udbetaler støtte til foreninger der blandt andet udarbejder information, rådgivning og undervisning i forhold til HIV/AIDS.

600.000

Målsætningerne i indsatsen omkring at mindske hiv-mørketallet er opfyldt. Der er stor tilfredshed med udervisningsaktiviteterne blandt lærer og elever.

Indsatsen har afklaret 110 personer med etnisk minoritetsbaggrund om hvorvidt de er smittet med hiv. Desuden er ca. 400 unge med etnisk minoritetsbaggrund blevet undervist i reproduktiv sundhed. Indsatsen er med til at forbedre den reproduktive sundhed for 500 borgere med etnisk minoritetsbaggrund.

Ulighed i sundhed mellem borgere med etnisk minoritetsbaggrund og etniske danskere.

Sundhed i nærmiljøet

Indsatsen skal øge sundheden for udsatte borgere og reducere den sociale ulighed i sundhed. Indsatsen målrettes udvalgte lokalområder.

800.000

Der er aktiviteter i Bispeparken, Urbanplanen og Folehaven. Indsatsen forløber som planlagt i forhold til de opstillede målsætninger om udviklingsaktiviteter og berørte borgere.

Indsatsen er i opstartsfasen hovedsageligt fokuseret på at forbedre borgeres sundhed i forhold til alkohol og røg.

Ulighed i sundhed mellem borgere med etnisk minoritetsbaggrund og etniske danskere.

Indsatser i BIF-SUF-SOF strategi

Fælles strategi mellem BIF, SUF og SOF som skal

styrke indsatsen for udsatte og syge borgere, forbedre deres sundhed og hjælpe dem til at fastholde eller opnå beskæftigelse.

1.700.000

Der er lige nu ved at blive gennemført kompetenceudvikling i jobcentre og beskæftigelsescentre, der skal smidiggøre samarbejdet og flowet af kontanthjælpsmodtagere i beskæftigelsesforløb i BIF til sundhedstilbud i SUF og SOF. De første borgere forventes som planlagt at deltage i tilbud i SOF og SUF fra april 2012.

Indsatsen er med til at forbedre ledige og sygemeldte borgere med etnisk minoritets-baggrunds sundhed i forhold til rygning, kost, fysisk aktivitet. 

Ulighed i sundhed mellem borgere med etnisk minoritetsbaggrund og etniske danskere.

 

Høj forekomst af kroniske sygdomme, særligt diabetes type 2, blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund.

BørneVægtsCentret

Behandling af omkring 200 familier med svært overvægtige børn.

3.000.000

 

Indsatsen har udvidet optageområdet og der er søgt midler til at udvide inklusionskriterier til at omfatte yngre børn fra 6-15 år (nu 8-15 år).

Indsatsen er med til at forbedre 100 børn og familier med etnisk minoritets baggrunds sundhed omkring kost og motion årligt. Indsatsen medfører at ca. 50 børn har tabt sig ved indsatsens afslutning og derfor ikke udvikler symptomer på diabetes.

Ulighed i sundhed mellem borgere med etnisk minoritetsbaggrund og etniske danskere.

Klar, Parat Husum

uddannelsesforløb om bevægelse i børnehaver og aktiviteter på to skoler Korsager skole og Husum skole

1.700.000

Midtvejsevalueringen viser, at indsatsen er mere end i mål - aktiviteterne har en stor lokal opbakning og der er etableret et bredt samarbejde.

Indsatsen har været med til at forbedre 1700 unge med minoritets-baggrunds sundhed især i forhold til fysisk aktivitet.  

Manglende kendskab til kommunens tilbud blandt ældre etniske minoriteter mht. hjemmepleje, plejebolig samt sundheds- og forebyggelsestilbud.

Kommunikations­indsats: kvalitetsstan­darder for hjemmepleje og plejebolig

68.500

Indsatsen forløber som planlagt. Behovet for oversættelse af kvalitetsstandarder er afklaret. I 2012 udgives en pjece, ”Ældre i København” på flere sprog.

Information om det politisk fastlagte serviceniveau er tilgængeligt for alle ældre borgere 65+ i København uanset sprogkundskaber.

 

I alt kr.

10.875.500

 

 


Sundheds- og Omsorgsudvalgets status på indsatser der understøtter inklusionspolitikken
Sundheds- og Omsorgsudvalgets indsatser, som understøtter inklusionsindsatsen bidrager til, at flere får gavn af kommunens tilbud på forebyggelses-, sundheds- og ældreområdet. Der arbejdes med at målrette indsatserne til grupper, der ikke under normale omstændigheder opsøger hjælp på for eksempel Forebyggelsescentrene, ligesom indsatserne er opsøgende og foregår i arenaer, hvor borgerne bliver mødt, hvor de allerede er, for eksempel på jobcentre, i beskæftigelsestilbud eller i boligområdet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.






Videre proces

Efter behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget sendes inklusionsredegørelsen til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Den samlede inklusionsredegørelse behandles i Borgerrepræsentationen i september 2012.

 

         Anne Mette Fugleholm

                                                                  /Bjarne Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top