Orientering om Ældrekommissionens rapport
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Ældrekommissionens rapport.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Ældrekommissionens rapport til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Løsning
Ældrekommissionens rapport har 43 anbefalinger, som samles i syv temaer. Mange af anbefalingerne er i tråd med aktiviteter, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningens allerede arbejder med.
1. Overgangen til livet på plejehjem.
Fokus er især på indflytning, dialog og forventningsafstemning mellem beboer, personale og eventuelle pårørende samt at skrive og bruge borgerens livshistorie.
I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdes en vejledning til plejehjemmene vedr. den gode indflytning, der lægger op til, at hvert enkelt plejehjem fastlægger, hvad den gode indflytning indebærer. Der er endvidere fokus på udviklingsmuligheder i den eksisterende anvendelse af livshistorie, og hvordan man dokumenterer det.
2. Et sundt og aktiv ældreliv.
Ældrekommissionen har fokus på mad, måltider og beboerinddragelse, varieret udbud af aktiviteter og åbning mod lokalsamfundet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har stort fokus på mad og måltider. Hverdagsdemokratiet danner udgangspunkt for den enkelte enheds tilrettelæggelse af mad og måltider. Næsten alle plejehjem har deltaget i ”Køkkenløftet”. Beboere på plejehjem tilbydes ernæringsvurdering og mad tilpasset den enkeltes behov. Aktivitetstilbud på plejehjem er i fokus i samarbejde med frivillige mht. åbning mod lokalsamfundet.
3. Den daglige pleje.
Rapporten har anbefalinger mht. inddragelse af beboerne i den daglige pleje mhp. at vedligeholde eller genvinde færdigheder, at bleer kun anvendes som sidste udvej, og at frigjorte medarbejderressourcer pga. teknologi skal bruges til mere samvær med beboerne.
I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er vedligeholdelse af færdigheder i fokus fra borgerens indflytning i plejebolig. Der er endvidere indført systematisk tidlig, tværfaglig opsporing af funktionsevnetab og/eller ændringer i helbredstilstand. ”Fri for bleer” er en stor og målrettet indsats, der er iværksat for, at færre borgere i hjemmeplejen skal bruge ble. Det kan overvejes at udvide indsatsen til plejehjemmene. Forventningerne til frigivelse af medarbejderresourcer gennem velfærdsteknologi må være forskellige i hjemmepleje og på plejehjem, da betjening af teknologien på plejehjem i vid udstrækning vil kræve understøttelse af personale. På plejehjemmene vil gevinsten ved teknologien primært være mht. værdighed og livskvalitet.
4. Mennesker omkring den ældre på plejehjem.
Anbefalingerne har fokus på ledelse, ledelsens tilgængelighed i dagligdagen mht. beboere, personale og pårørende, respekt for beboernes egne valg, og socialt samvær beboere og personale imellem samt samarbejde med pårørende.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har et højt ambitionsniveau mht. faglig ledelse, og i nær fremtid vil der være et generationsskifte i mange institutioner pga. pension. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fokus på, hvad kommende ledere skal kunne, hvordan talenter forberedes til kommende lederjob, lederuddannelse og rekruttering. Der er endvidere fokus på udvikling af hverdagsdemokratiet, og det afprøves under forskellige former på plejehjemmene. Samarbejde med pårørende er også et indsatsområde i fokus.
5. Den frivillige indsats.
Der anbefales frivillige på alle plejehjem, frivilligkoordinatorer og dialog med frivillige om retningslinier for den frivillige indsats.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har foretaget en kortlægning af, hvor mange plejehjem, der har tilknyttet frivillige. I 31 af kommunens 43 plejehjem er der aktiviteter, hvor frivillige har en aktiv rolle. Reformprogrammets målsætning er, at der med udgangen af 2015 er frivillige på alle kommunens plejehjem. Brobygningsindsatsen er det vigtigste middel til at nå det mål, og samarbejde med civilsamfundet er i forvaltningens fokus.
6. Den sundhedsfaglige indsats.
Ældrekommissionen anbefaler fast tilknyttede læger, "akutpakke" af medicin til lindring af terminal fase, årlig gennemgang af beboernes medicin og udvikling af medarbejdernes kliniske kompetencer.
Det kræver en ændring af loven, der sikrer, at borgere kan beholde deres egen læge ved flytning til plejehjem. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder dog allerede nu med et projekt i samarbejde med Socialstyrelsen om ansættelse af læger på to plejehjem i København. Formålet er at få erfaringer med ansættelse af læger på plejehjem. Der er endvidere et arbejde i gang mht. at øge kvaliteten af pleje og lindring af døende, og det er også muligt at få en pakke med forskellig medicin til den enkelte døende beboer. Der arbejdes på at udvikle medarbejdernes kliniske kompetencer gennem øgning af den sygeplejefaglige bemanding på plejehjemmene mulighed for at anvende hjemmesygeplejens resurser.
7. Den bedste afslutning på livet.
Rapporten har fokus på at imødekomme beboernes ønsker under og til livets afslutning, at beboerne skal være så lidelsesfri som muligt, afslutning ved dødsfald og fokus på kompetencer mht. palliativ pleje.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at indhentelse af beboernes ønsker til livets afslutning bør ske når og hvis, beboeren viser behov for at tale om emnet, og bør ikke indgå som en rutinepræget del af en indflytningssamtale. Det generelle indtryk er, at personalet på plejehjem er gode til at håndtere livets afslutning. Der er arbejdet med kompetenceudvikling i emnet på flere plejehjem i København. Afslutning på dødsfald håndteres forskelligt både i forhold til pårørende og medbeboere inden for hverdagsdemokratiets rammer. Der er udarbejdet skabelon til brug for udarbejdelse af Livstestamente mellem medarbejdere og borger, og der er udarbejdet informationspjece til borgere om muligheden.
Økonomi
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres løbende om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser for plejehjemsbeboeres trivsel og livskvalitet.
Anne Mette Fugleholm
/Margrethe Kusk Pedersen