Mødedato: 26.02.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om den private leverandør, Kærkommen

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om den sag, der har været fremme i pres­sen om den private leverandør Kærkommen og om forvaltningens reaktion derpå.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forvaltningens redegørelse til efterret­ning.

Problemstilling

Den 26. januar 2015 bragte Ekstra Bladet en række artikler, som var stærkt kritiske overfor virksomheden ’Kærkommen’, som blandt andet er leverandør til borgere i Kø­benhavn af hjemmeplejeydelser indenfor både Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen. Kritikken gik på følgende forhold:

  • For kort planlagt køretid mellem borgerbesøg.
  • Flytning og aflysning af borgeres rengøring.
  • Forsøg på at undgå besøg eller på at få borgere til selv at aflyse besøg.
  • Ydelser der ikke leveres.
  • Manglende tilbagemeldinger fra medarbejdere, når noget er gået galt.

Den 27. januar 2015 udbad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen sig en redegørelse fra Kærkommen vedrørende de rejste kritikpunkter. Denne redegø­relse modtog forvaltningerne den 30. januar. Redegørelsen og et notat med forvaltnin­gernes kommentarer blev sendt til Sundheds- og Omsorgsudvalget den 6. februar 2015 (bilag 1 og 2).

Løsning

Kærkommen er en af Danmarks største private leverandører af hjemmepleje. Kærkommen og Hjemmehjælpen A/S er de to hjemmeplejefirmaer, som Københavns Kommune skrev kontrakt med fra 1. april 2014 efter gennemførelse af et udbud. De to firmaer afløste 23 leverandører af praktisk og personlig hjælp, der hidtil havde været tilknyttet forvaltningerne under en godkendelsesordning. Kærkommen har samarbejdet med Københavns Kommune siden 2010, og der har i de sidste 5 år været klager fra i alt 5 borgere til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Kærkommen yder hjælp til ca. 1000 borgere over 65 år. Af disse får ca. 800 alene praktisk hjælp, knap 200 får hjælp til den personlige pleje.

Københavns Kommune fører tilsyn med de private leverandører efter samme metode som tilsynene med de kommunale leverandører. Der gennemføres ét årligt uanmeldt tilsyn hos hver af de godkendte private leverandører på tværs af lokalområder. Det afklares forud for hvert tilsyn, hvor mange borgere, der skal indgå i stikprøven til hvert tilsyn. Antallet af borgere, der indgår i stikprøven med de private leverandører skal svare til den procentandel, der indgår i tilsynene med de kommunale leverandører. Der skal dog føres tilsyn hos mindst 5 borgere hos hver leverandør – i Kærkommens tilfælde er der ført tilsyn hos 12 borgere.  Der udtrækkes både borgere, der modtager hjælp i dagtimer, og borgere, der modtager hjælp i aften-/weekendtimer, ligesom der lægges vægt på, at der indgår borgere med forskellig plejetyngde – fordelingen af borgere skal på disse punkter svare til fordelingen ved tilsynene med de kommunale leverandører. 

Der har været tilsyn hos Kærkommen i december måned 2014. Tilsynsrapporten er vedlagt som bilag og vil - som sædvanlig praksis - blive offentliggjort på kommunens hjemmeside. Kærkommen er blevet godkendt med mangler i tilsynet. Tilsynsrapporten viser, at de besøgte borgere generelt har modtaget de planlagte besøg, dog har en borger oplevet at enkelte besøg, som skulle leveres af vikar, er udeblevet. Tilsynet finder, at kvaliteten af den personlige pleje og praktiske hjælp er tilfredsstillende. Medarbejderne kan redegøre for arbejdsgange ved ændringer i hjælpen og for borgernes ønsker ifht. levevis og vaner. De besøgte borgere udtrykker tilfredshed med de faste hjælpere, men giver udtryk for, at vikarer er fortravlede og ikke særlig fleksible. Tilsynet finder, at Kærkommen har en udfordring i forhold til at sikre, at den faglige dokumentation er opdateret. Der er således ændringer i hjælpen (herunder aftaler med borgerne) som ikke fremgår af døgn- og ugeplanerne, og en del døgn- og ugeplaner mangler beskrivelse af borgernes ressourcer og medinddragelse af borgerne i opgaveløsningen.
På baggrund af Brugerundersøgelsen fra 2014 og tilsynet fra december 2014 vil forvaltningen gå i tæt dialog med leverandøren for at sikre, at den faglige dokumentation fremover lever op til kravene og at der bliver arbejdet med øvrige kritikpunkter
.

Der gennemføres endvidere en årlig Brugerundersøgelse, BRUS, hvor der spørges til tilfredsheden med leveringen af Københavns Kommunes ydelser – herunder de private leverandørers ydelser. BRUS 2014 behandles af Sundheds- og Omsorgsudvalget i dette møde.

Forvaltningerne finder, at Kærkommen i sin redegørelse på tilfredsstillende vis gør rede for de forhold, der er rejst i Ekstra Bladet. På de punkter, hvor Ekstra Bladet kritiserer et konkret hændelsesforløb, redegør Kærkommen for de faktiske forhold. Hvor Ekstra Bladet har kritiseret mere bredt, har Kærkommen redegjort for virksomhedens procedurer og arbejdsgange.

Forvaltningerne har dog besluttet snarest at gennemføre ekstraordinære tilsyn med Kær­kommen for at få belyst, hvorvidt virksomheden lever op til kontrakten med kommunen. For Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vedkommende fandt det ekstraordinære tilsyn sted i perioden fra den 12. til den 13. februar 2015. Tilsynet blev gennemført af BDO revision efter den spørgeramme, der bruges ved ordinære uanmeldte tilsyn med både den kommunale hjemmepleje og de private leverandører. Ved gennemførelsen af tilsynet blev der lagt særligt vægt på de indikatorer, som belyser de forhold, der var omtalt i Ekstra Bladets artikler. Supplerende har forvaltningen bedt BDO revision besøge Kærkommens kontor i København for at gennemgå deres interne procedurer og forretnings­gange – blandt andet vedrørende ’forgæves gang’ og ’tilbagemeldinger fra medarbej­dere’.
 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når resultatet fra BDO revisions ekstraordinære tilsyn foreligger, vil det blive fremsendt til medlemmerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

         Hanne Baastrup             
                                                                                                          / Lars Matthiesen                 

                      

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top