(Fællesindstilling) Håndtering af plejeboligområdet i Teknik- og Miljøforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til fremtidig proces for håndtering af plejeboligområdet og ansvarsfordeling mellem Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at udmøntning af grundkapital til almene plejeboliger, dvs. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens plejeboliger til ældre samt Socialforvaltningens botilbud til borgere med handicap og sindslidelse, bliver en del af udbudsprocessen for udmøntning af grundkapital til almene familie- og ungdomsboliger fra foråret 2015.
- at ansvarsfordelingen mellem Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget ved plejeboligsager, dvs. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens plejeboliger til ældre samt Socialforvaltningens botilbud til borgere med handicap og sindslidelse, præciseres som beskrevet i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Københavns Kommune ønsker at arbejde helhedsorienteret og effektivt på tværs af forvaltningerne med etableringen af nye almene plejeboliger. Københavns Kommunes har fået udarbejdet en anlægsanalyse. Heri indgår en delanalyse af almene plejeboliger (bilag 1, behandlet af Økonomiudvalget den 2. september 2014), der viser, at processen og ansvarsfordelingen mellem udvalgene i forbindelse med etableringen af almene plejeboliger kan forbedres på tre punkter:
- Placeringen af plejeboliger bør foretages ud fra en samlet og systematisk prioritering, hvor hensyn til byudvikling og beboersammensætning inddrages.
- Valg af bygherrer (en almen boligorganisation) til almene plejeboligbyggerier bør i højere grad konkurrenceudsættes.
- Den gældende ansvarsfordeling mellem Socialudvalget/Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget bør tydeliggøres, samtidig med at koordinationen på tværs af forvaltningerne bør styrkes.
Løsning
Én samlet udbudsproces og konkurrenceudsættelse
Almene plejeboliger i Københavns Kommune opføres efter ønske fra Socialudvalget eller Sundheds- og Omsorgsudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen giver på vegne af Teknik- og Miljøudvalget tilsagn til etablering efter almenboligloven. I indstillingen dækker betegnelsen ”plejeboliger” over både Sundheds- og Omsorgsforvaltningens plejeboliger til ældre og Socialforvaltningens botilbud til borgere med handicap eller sindslidelse.
Københavns Kommune støtter opførelse af almene familie- og ungdomsboliger samt plejeboliger med et grundkapitallån. I dag udmøntes grundkapital til almene familie- og ungdomsboliger af Teknik- og Miljøforvaltningen i en udbudsproces, mens almene plejeboligers grundkapital udmøntes af hhv. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Hos Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen findes almene bygherre ofte ved direkte aftaler/kontakt med almene boligorganisationer.
Det indstilles, at der etableres én samlet udbudsproces for udmøntning af grundkapital til almene pleje-, familie- og ungdomsboliger. Dermed vil Socialforvaltningens og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens boligbehov, placeringsønsker og programmeringskrav til plejeboliger indgå i det nuværende udbud af almene ungdoms- og familieboliger. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil indgå i bedømmelsen og den
videre bearbejdning af projekter, hvor der indgår plejeboliger. Dette vil sikre:
- At alle nye plejeboligbyggerier som udgangspunkt konkurrenceudsættes, hvilket forventes yderligere at styrke kvaliteten i projekterne.
- At tidlige overvejelser vedrørende byudvikling og plejeboligernes samspil med den omkringliggende by indtænkes.
- At de almene boligorganisationer får én primær indgang til kommunen i forbindelse med opførelse af alle almene boligtyper.
- At koordination på tværs af forvaltningerne og afvejning af de forskellige faglige hensyn ved plejeboligsager styrkes.
- At fokus på tidsplan for gennemførelse af byggerierne øges igennem en mere fleksibel udbudsproces, hvor boligselskaberne kan byde ind med projekter flere gange om året.
Til trods for de nye planlovmæssige muligheder for at udlægge områder til alment boligbyggeri, vil en situation, hvor der er et utilstrækkeligt udbud af grunde i eksisterende by, fortsat kunne udfordre konkurrenceudsættelsen. Ligeledes kan der opstå situationer i fremtiden, hvor en grundejer alene ønsker at sælge et byggefelt, der er lokalplanlagt til almene boliger, til en bestemt boligorganisation.
Den nye samlede udbudsproces vil kun omfatte nye plejeboligbyggerier. De plejeboligbyggerier, hvor der allerede er fundet en almen bygherre, kører videre som planlagt.
Ansvarsfordeling
De tre udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Socialudvalget og/eller Sundheds- og Omsorgsudvalget har ansvar for forskellige dele i den politiske behandling. Af fremtidige indstillinger om plejeboliger vil det tydeligt fremgå, hvilket udvalg er ansvarlig for hvilke dele. Herunder for eksempel ansvar for økonomien i projekterne og afvejning af forhold som lav husleje, bokvalitet, arkitektur mv.
Plejeboligsagerne forelægges Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget og/eller Sundheds- og Omsorgsudvalget parallelt som fællesindstillinger.
Teknik- og Miljøudvalget vil som udgangspunkt have ansvar for:
- De planmæssige forhold.
- Generelle krav til boligerne som støttet byggeri (sammenhæng med byen, tilgængelighed, byggeteknisk og arkitektonisk kvalitet, fremtidig fleksibel anvendelse, juridiske forhold, garantistillelse, tilsagn mv.).
Socialudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget vil som udgangspunkt have ansvar for:
- Etablering af plejeboligerne i samarbejde med boligselskabet, der er bygherre .
- Særkrav til boligerne som følge af den specifikke målgruppes behov.
- Personalefaciliteter.
- Økonomien i projekterne, da udvalgene har grundkapitalbevillingen, tomgangsleje-forpligtelsen og monteringsbevillingen.
Efter behandling i fagudvalgene forelægges sagen Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Ovenstående vedrører udvalgenes rolle i forbindelse med godkendelse af projekternes opførelse. Udvalgene kan også blive inddraget tidligere i processen, for eksempel ved en orientering om de projekter, der prækvalificeres eller som deltagere i dommerkomitéen ved arkitektkonkurrencer.
I forbindelse med den nye proces for plejeboliger vil der også blive sat fokus på klarere arbejdsgange mellem de involverede forvaltninger. En klar samarbejdsstruktur skal sikre gode rammer for, at forvaltningernes faglige hensyn koordineres og afvejes i processen inden udvalgsbehandlingen.
Socialforvaltningens tre andre boligtyper med almen bygherre
Socialforvaltningen har tre andre boligtyper, som har almen bygherre. Boligtyperne er ”særlige ungdomsboliger”, ”skæve boliger” samt ”servicelovsboliger”. Boligtyperne vil indgå i processen på samme måde som plejeboligerne. Boligerne bliver altså udbudt og godkendt i udvalgene, og placering af boligerne indgår i den samlede koordineringsproces mellem forvaltningerne. ”Særlige ungdomsboliger” støttes med grundkapitallån som almindelige ungdomsboliger. ”Skæve boliger” finansieres ved, at der stilles en kommunal grund vederlagsfrit til rådighed og med støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. ”Servicelovsboliger” finansieres ved, at kommunen indgår en 30-årig lejekontrakt på det samlede byggeri.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Teknik- og Miljøforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil etablere en samlet udbudsproces for almene familie-, ungdoms- og plejeboliger.
Pernille Andersen Katja Kayser Anette Laigaard