Mødedato: 26.02.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Pulje til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodtagere (klippekortsmodellen)

Se alle bilag
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal godkende ansøgning af midler til klippekortsmodel med valgfri hjælp på ældreområdet på baggrund af den afsatte pulje til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodetagere i Aftale om Finanslov 2015.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender:

1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansøger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om støtte fra den i Finansloven 2015 afsatte "Pulje til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodtagere", jf. bilag 1 og 2.


Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

2. at ansøgning af puljemidler fra Finansloven for 2015 til indsatsen Klippekortsmodel med valgfri hjælp godkendes, jf. bilag 1.

3. at der til gennemførelse af indsatsen i 2015 og 2016 og frem gives indtægts- og udgiftsbevillinger til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling "Pleje, service og boliger til ældre" på 4.403 t.kr. i 2015 og 8.800 t. kr. i 2016 og frem - jf. Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser. Bevillingerne gives under forudsætning af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds godkendelse af Københavns Kommunes ansøgning.

4. at Sundheds- og Omsorgsudvalget omprioriterer de i forbindelse med ældrepulje 2015 bevilgede midler til en klippekortsordning, der frigives som følge af en godkendelse fra ministeriet af Københavns Kommunes ansøgning om "Pulje til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodtagere" til ældrepakkeindsatsen En mere meningsfuld hverdag på plejecentre med henblik på udrulning af klippekortsmodel til borgere i plejebolig.

Problemstilling

I Aftale om Finansloven for 2015 er der afsat 75 mio. kr. i 2015 og 150 mio. kr. årligt fra 2016 og frem til at styrke livskvaliteten for de svageste hjemmehjælpsmodtagere gennem en klippekortsmodel. Midlerne skal sikre, at de svageste hjemmehjælpsmodtagere, der er afhængige af hjælp til at klare hverdagen, får tilbudt mindst en halv times ekstra tid til hjemmehjælp om ugen, som borgeren selv kan være med til at bestemme, hvad skal bruges til. Inspiration til klippekortsmodellen er hentet fra Københavns Kommune, som i 2014 har anvendt dele af midlerne fra ældrepuljen til løft af ældreområdet til indsatsen Klippekortsmodel med valgfri hjælp.

Puljemidlerne er reserveret til de enkelte kommuner på baggrund af en objektiv fordelingsnøgle for udgiftsbehovet på ældreområdet. Fordelingen mellem kommunerne sker ud fra en fordelingsnøgle fra Økonomi og Indenrigsministeriet.

Der er på den baggrund reserveret 4,403 mio. kr. i 2015 og 8,8 mio. kr. årligt i 2016 og frem til klippekortsmodellen i Københavns Kommune. Kommunerne skal ansøge om de reserverede puljemidler og i den forbindelse redegøre for afgrænsningen af den konkrete målgruppe og beskrive eksempler på tilbud til borgeren i klippekortsmodellen. Der lægges vægt på at midlerne fra puljen anvendes til lønudgifter, da formålet er, at midlerne skal komme de svageste hjemmehjælpsmodtagere til gavn og anvendes til ekstra hjemmehjælpstimer.

Puljemidlerne udmøntes for 2015 og 2016 på baggrund af én ansøgning og kommunerne skal årligt rapportere til ministeriet, om formålet med indsatsen er opfyldt, herunder aflægge revisionspåtegnet regnskab for anvendelsen af puljemidlerne.

Ansøgningsfristen til ministeriet er den 18. februar 2015 og det skal godkendes, at kommunen ansøger de reserverede midler til klippekortsindsatsen i Københavns Kommune.

Løsning

Ansøgningen om midler fra puljen til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodtagere, er udarbejdet på baggrund af de eksisterende erfaringer med afgrænsning af målgruppe og udformning af tilbud i Københavns Kommune, jf. bilag 1.

Med indsatsen Klippekortsmodel med valgfri hjælp får de svageste ældre borgere en halv times ekstra hjemmehjælp om ugen, som enten kan deles op i mindre aktiviteter eller spares op over 1 måned og bruges til ting, der tager længere tid. Borgeren er selv med til at bestemme, hvad tiden skal bruges til. Eksempler kan være hyggesnak i dagligdagen, hjælp til madlavning, højtlæsning eller en gåtur, hjælp til at købe tøj, sko og gave, gå til frisør, besøge pårørende og andet. Indsatsen er en varig indsats.

Klippekortsmodel med valgfri hjælp i Københavns Kommune er vedtaget i 2014 som en varig indsats, og der er derfor søgt midler fra puljen til løft af ældreområdet i 2015 til videreførsel af indsatsen. Der var ansøgningsfrist den 26. september 2014 og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har godkendt ansøgningen den 15. januar 2015. Klippekortsindsatsen til hjemmeboende ældre er derfor i gang allerede fra årets start.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil samtidig med ansøgningen til klippekortspuljen ansøge ministeriet om flytning af midler mellem indsatsområder i den godkendte ansøgning til ældrepuljen Løft af ældreområdet i 2015. Det sker på baggrund af beslutning den 15. december i Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende omprioritering mellem ældrepakkeindsatser i 2015, såfremt der kom nye puljemidler fra Finanslovsaftale 2015 til klippekortsindsats for hjemmeboende. Der var enighed i udvalget om, at de frigjorte midler fra indsatsen vedr. klippekort for hjemmeboende skal omprioriteres til implementering af klippekort for borgere på plejecentre.

Det betyder, at der omprioriteres ældrepuljemidler svarende til det ansøgte fra klippekortspuljen, som i stedet anvendes til ældrepakkeindsatsen En mere meningsfuld hverdag på plejecentre med henblik på udrulning af klippekortsmodel på plejecentre. Indsatsen En mere meningsfuld hverdag på plejecentre rummer i forvejen midler til kompetenceudvikling og udvikling af koncept for klippekortsmodel på plejecentre.

Omprioriteringen af ældrepuljemidler har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, men forudsætter godkendelse i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. De bevilgede ældrepuljemidler til Socialudvalget til Klippekortsmodel med valgfri hjælp berøres ikke af omprioriteringen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil på baggrund af erfaringerne i 2014 og regnskabsresultat 2014 for de to varige indsatser Klippekortsmodel med valgfri hjælp og Årlig hovedrengøring til alle, der modtager praktisk hjælp tage initiativ til sammen med Socialforvaltningen at kvalificere budgetbehovet i 2015 til de to ældrepakkeindsatser. Begge forvaltninger har fået bevilget midler til de to indsatser fra ældrepuljen. Eventuelle overskydende midler i 2015 kan omprioriteres politisk til andre ældrepakkeindsatser. Dog med forbehold for at omprioriteringen godkendes af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Økonomi

Der er til Københavns Kommune reserveret 4,403 mio. kr. i 2015 og 8,8 mio. kr. årligt i 2016 og frem. I 2015 og 2016 udmøntes midlerne på baggrund af ansøgning fra kommunen. Indsatsen iværksættes med forbehold for godkendelse i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Fra 2017 og frem overgår midlerne til kommunens bloktilskud, og der vil derfor blive foretaget en teknisk omplacering af indtægterne fra 2017 og frem. Såfremt der sker ændringer i fordelingsnøglen fra 2017, vil der ske en justering af indsatserne, og der vil være en fornyet politisk behandling.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Funktion

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

(nr. og navn)

Udgift (U)

(2015 p/l)

ja/nej

 

 

2015

2016

2017

2018

 

 

 

3

SOU

Pleje, service og boliger til ældre

5.32.32.1

I

-4.403

-8.800

-8.800

-8.800

ja

3

SOU

Pleje, service og boliger til ældre

5.32.32.1

U

4.403

8.800

8.800

8.800

ja

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.


Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har indsendt ansøgning den 18. februar 2015 til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold med forbehold for godkendelse af ansøgning i Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1. Ministeriet forventer at give tilbagemelding på kommunens ansøgning i marts 2015.

Sagen skal videre til behandling i ØU den 17. marts 2015 og i Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015.

Senest den 1. marts 2016 og 1. marts 2017 skal Københavns Kommune afrapportere til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om formålet med indsatsen er opfyldt, ligesom der skal aflægges revisionpåtegnet regnskab på de samme datoer for anvendelsen af midlerne.



        Hanne Baastrup

                                            /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at der laves en aftale med Socialforvaltningen vedrørende fordeling af midler til klippekort for borgere over 65 år, som er inden for målgruppen, i Socialforvaltningen.
Til top