Godkendelse af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune"
Godkendelse af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune"
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 26. februar 2004
2. Godkendelse af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune"
SOU 9/2004 J.nr. 1/2004
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender revideret oplæg af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune".
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2004
Indstillingen blev tiltrådt med bemærkning om, at indstillingen også skal forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i mødet den 1. oktober 2001 "Kvalitetsstandarder for Ældreområdet i Københavns Kommune" (SOU 313/2001). Borgerrepræsentationen godkendte efterfølgende "Kvalitetsstandarderne for ældreområdet i Københavns Kommune" i mødet den 11. oktober 2001 (BR 409/01).
Disse kvalitetsstandarder omfattede alene ydelser i hjemmeplejen. Det fremgik af indstillingen, at kvalitetsstandarderne ville blive udvidet til også at omfatte resten af ældreområdet, herunder plejehjemsområdet.
Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede i mødet den 26. juni 2003 et revideret oplæg til kvalitetsstandarder for ældreområdet, "Københavns Kommune – Håndbog – Plejehjem og beskyttede boliger", som herefter blev sendt i høring (SOU 178/2003).
"Kvalitetsstandarder for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune" skaber et samlet overblik over ydelser samt kvalitets- og serviceniveau for hjemmepleje- og plejehjemsområdet. Der er herved sikret en høj grad af ensartethed og sammenhæng mellem de to områder. Det betyder i praksis, at borgeren kan forvente samme serviceniveau og kvalitet i plejen uanset boform. Endvidere kan borgeren forvente et kontinuerligt plejeforløb i forbindelse med flytning fra "egen bolig" til plejebolig.
Hovedparten af kvalitetsområderne dækker både hjemmeplejen og plejehjemsområdet. Dog indeholder kvalitetsstandarderne ét kvalitetsområde der kun omfatter plejehjemsområdet, nemlig "Hverdagen på plejehjem og i beskyttet bolig", som blandt andet omfatter fælles sociale aktiviteter.
Kvalitetsstandarderne honorerer lovgivningens krav om opstilling af kvalitetsstandarder og danner samtidig grundlag for fastsættelse af et politisk godkendt serviceniveau .
Bestemmelserne om kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp blev indført den 1. juli 1998. Loven pålægger kommunalbestyrelsen at udarbejde kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens § 71.
Efter bestemmelsernes ordlyd og lovens forarbejder er der her primært tænkt på hjemmehjælpen til borgere i eget hjem, herunder ældreboliger. Hjælpen til borgere i moderne plejeboliger ydes dog i princippet også efter Servicelovens § 71, og bestemmelserne om kvalitetsstandarder omfatter derfor også hjælpen til borgere i disse boliger. I Københavns Kommune findes der ca. 800 moderne plejeboliger i det samlede plejeboligområde.
Kvalitetsstandarderne udgør den overordnede ramme for visitationsgrundlaget. Indenfor denne ramme skal visitationen ske individuelt på baggrund af en sundhedsfaglig helhedsvurdering af den enkelte borgers behov. Målet er, at der træffes ensartede afgørelser om hjælp såvel til borgere, der modtager hjemmepleje, som til borgere, der bor i plejebolig. Kvalitetsstandarderne bidrager således til at sikre de ældre modtagere af hjælp retssikkerhed ved, at visitationen bliver præcis i forhold til borgerens behov ud fra det vedtagne politiske serviceniveau i Københavns Kommune.
Endelig udgør kvalitetsstandarderne det grundlæggende styringsredskab på hjemmepleje- og plejehjemsområdet.