Mødedato: 26.02.2004, kl. 09:00

Status for frit valg

Status for frit valg

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. februar 2004

 

3. Status for frit valg

SOU 409/2003 J.nr. 27/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om status for frit valg af leverandører af personlig og praktisk hjælp mv. til efterretning.

RESUME

Ifølge Serviceloven skal hjemmehjælpsmodtagere have mulighed for frit at vælge mellem leverandører af personlig og praktisk hjælp mv. (Lov om social service §§ 75c – 75e).

Den 2. oktober 2003 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget for første gang leverandører til fritvalgsordningen (SOU 261/2003 J.nr. 27/2002). Umiddelbart derefter indgik Sundhedsforvaltningen kontrakter med de godkendte leverandører samt udsendte information til borgerne om det frie valg.

Siden 1. november 2003 har hjemmehjælpsmodtagerne haft mulighed for frit at vælge mellem de godkendte leverandører. I denne indstilling gives en status på de første måneders erfaringer med det frie leverandørvalg.

Pr. 1. februar 2004 har 38 borgere benyttet muligheden for at vælge privat leverandør af personlig hjælp og 299 borgere har valgt privat leverandør til praktisk hjælp. Dertil kommer et stort antal borgere, der modtager hjælp fra private leverandører af tøjvaskordning (3.190), indkøbsordning (4.667) og/eller grundig rengøring (5.805). Borgerne kan optræde flere gange i statistikken, da de kan være visiteret til flere ordninger.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ifølge Serviceloven skal hjemmehjælpsmodtagere have mulighed for frit at vælge mellem leverandører af personlig og praktisk hjælp mv. (Lov om social service §§ 75c – 75e).

Den 2. oktober 2003 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget for første gang leverandører til frit valgs ordningen (SOU 261/2003 J.nr. 27/2002). Umiddelbart derefter indgik Sundhedsforvaltningen kontrakter med de godkendte leverandører samt udsendte information til borgerne om det frie valg.

Siden 1. november 2003 har hjemmehjælpsmodtagerne haft mulighed for frit at vælge mellem de godkendte leverandører. I denne indstilling gives en status på de første måneders erfaringer med det frie leverandørvalg.

Indstillingen orienterer om erfaringerne med det frie valg på følgende punkter:

  1. Generelle erfaringer
  2. Borgernes brug af det frie valg
  3. Status på tøjvaskordningen i Valby
  4. Erfaringer med leverandører
  5. Ændring af procedure for information til borgerne
  6. Orientering om nyt lovforslag

 

Generelle erfaringer

Det er forvaltningens vurdering, at det frie leverandørvalg generelt er kommet godt fra start ikke mindst set i lyset af, at borgerne kan vælge mellem 19 private og 8 kommunale leverandører. Hvordan borgerne oplever den nye situation må bero på en nærmere undersøgelse, når det frie valg har været en realitet i en længere periode.

Der har dog været enkelte problemer i opstartsperioden, som beskrives senere i indstillingen.

Sundhedsforvaltningens erfaring er, at indførelsen af frit valg har ført til, at vi er kommet endnu nærmere et ensartet serviceniveau i hele byen. Det skyldes for det første forberedelsen af frit valg, hvor kvalitets- og leverandørkrav blev nøje beskrevet. For det andet har de første erfaringerne med frit valg synliggjort forskelligheder mellem lokalområderne og foranlediget ensartede retningslinier. F.eks. er der udarbejdet retningslinier for, hvordan leverandører og Pensions- og Omsorgskontorer skal forholde sig ved behov for låsesmed.

Borgernes brug af det frie valg

Medio oktober 2003 modtog alle modtagere af hjemmehjælp i kommunen en pjece og et følgebrev om det frie leverandørvalg samt en oversigt over godkendte leverandører i de enkelte lokalområder. Af materialet fremgik det, at borgerne kunne henvende sig til Pensions- og Omsorgskontorerne, hvis de ønskede mere information om ordningen og/eller om de enkelte leverandører.

Information om frit valg til borgerne er stadig en stor udfordring. Eksempelvis har Pensions- og Omsorgskontorerne haft til opgave at informere en stor del af borgerne om, at det frie valg giver mulighed for at vælge mellem et antal leverandører, men ikke nødvendigvis mellem kommunale og private leverandører.

Det har krævet en stor indsats fra Pensions- og Omsorgskontorerne at informere de borgere, der tidligere fik købt ind, vasket tøj mv. af hjemmeplejen, men som efter indførelsen af frit valg har været nødt til at vælge en privat leverandør.

Af tabellen nedenfor fremgår det, hvor mange borgerne der har benyttet muligheden for at vælge privat leverandør af personlig og praktisk hjælp. Tallene er opgjort pr. 1. februar 2004. Borgere kan optræde flere gange i statistikken, da de kan være visiteret til både personlig og praktisk hjælp.

 

Personlig hjælp

Praktisk hjælp

Amager/Christianshavn

11

53

Bispebjerg

13

44

Indre By/Vesterbro/Kgs. Enghave

0

36

Nørrebro

3

34

Valby

1

32

Vanløse/Brønshøj/Husum

3

50

Østerbro

7

50

I alt

38

299

Dertil kommer de borgere, der modtager hjælp fra private leverandører af tøjvask-ordning, indkøbsordning og grundig rengøring. Borgere der er visiteret til disse ydelser kan som nævnt alene vælge mellem private leverandører.

I alt er der tale om mellem 3.190 og 5.805 borgere, der er i indkøbsordning, tøjvaskordning og/eller modtager grundig rengøring. Mange borgere optræder flere gange i statistikken, da de kan være visiteret til flere ordninger. Alle disse borgere modtager hjælp fra private firmaer, der er godkendt til at levere hjælp jf. frit valgs ordningen.

 

Indkøbs-

ordning

Tøjvask-

ordning

Grundig rengøring

Amager/Christianshavn

716

959

259

Bispebjerg

702

425

920

Indre By/Vesterbro/Kgs. Enghave

358

342

381

Nørrebro

596

716

1.006

Valby

537

474

633

Vanløse/Brønshøj/Husum

744

995

1.336

Østerbro

1.014

409

1.270

I alt

4.667

3.190

5.805

 

Forvaltningen er i øjeblikket ved at tilrette IT-systemerne, således at der løbende rapporteres om borgernes benyttelse af det frie valg indenfor hjemmehjælpsområdet. Tallene opdateres en gang om måneden og vil blive offentliggjort på kommunens hjemmeside fra april 2004. Af disse tal vil det fremgå, hvor stor en andel af de borgere, som vælger privat hjælp, der er nyvisiterede.

 

Status på tøjvaskordningen i Valby

Ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 2. oktober 2003 godkendte udvalget en pris for tøjvaskordning i lokalområde Valby. Årsagen var, at der kun var indkommet et tilbud på udbudet af tøjvaskordningen i Valby, hvilket ifølge Lov om social service betyder, at godkendelsesmodellen - hovedreglen i loven - skal tages i brug.

Sundhedsforvaltningen har efterfølgende annonceret dette i lokalaviserne samt på kommunens hjemmeside. Ved fristens udløb den 5. januar 2004 var der indkommet seks anmodninger om godkendelse som leverandør af tøjvaskordningen. Heraf indstiller forvaltningen tre leverandører til godkendelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 26. februar 2004.

Indtil de nye leverandører er godkendt og er klar til at modtage borgere i ordningen, løses opgaven af den private leverandør, som før frit valg varetog tøjvaskordningen i Valby.

 

Erfaringer med leverandørerne

Som tidligere nævnt er der pt. godkendt 19 private og 8 kommunale leverandører. Det betyder, at kommunens Pensions- og Omsorgskontorer fra 1. november 2003 har skullet kommunikere med fra 15 og 20 leverandører – afhængig af lokalområde – om udførelsen af opgaverne.

Den daglige kommunikation med leverandørerne har været en væsentlig udfordring for kontorerne, der før frit valg kun var i dialog med de lokale hjemmeplejeenheder. Arbejdsgangene er blevet tungere, eksempelvis når en borger er blevet indlagt på hospital og Pensions- og Omsorgskontoret skal orientere leverandører af praktisk hjælp, indkøbsordning og tøjvaskordning.

I løbet af de første måneder med frit valg, har de enkelte Pensions- og Omsorgskontorer afholdt møder med leverandørerne i deres lokalområde og drøftet det daglige samarbejde. Mindre problemer, der opstår i dagligdagen, søges løst i dialog mellem leverandøren og Pensions- og Omsorgskontoret. Større problemstillinger, der går på tværs af lokalområder, drøftes og søges løst i en frit valgs arbejdsgruppe med repræsentanter fra Pensions- og Omsorgskontorerne og Centralforvaltningen.

Erfaringen med leverandørerne er generelt positiv. Udover nogle mindre opstartsproblemer med enkelte leverandører, har der været vanskeligheder forbundet med overførsel af borgere til en indkøbsordning. Leverandøren havde før jul svært ved at følge med tilmeldingen af borgere, hvilket bl.a. skyldes, at mange borgere har ønsket at benytte sig af denne leverandør. Konsekvensen var, at borgerne måtte vente på at få leveret ydelsen, og det skabte en del ekstraarbejde hos Pensions- og Omsorgskontorerne og hos den kommunale leverandør, der i overgangsperioden har været nødt til at varetage ydelsen for nogle borgere. Status er, at ordningen nu fungerer tilfredsstillende.

Som nævnt ovenfor har de kommunale leverandører bistået med at løse de vanskeligheder, der er opstået i løbet af de første måneder med frit valg. Samtidig har de kommunale leverandører arbejdet på at tilpasse deres aktivitetsniveau til den nye situation. En løbende tilpasning i aktivitetsniveauet i forhold til borgernes valg bliver også udfordringen fremover.

 

Tilretning i kravene til leverandører af indkøbsordning

Det har i praksis vist sig, at der er en uklarhed i kravspecifikation for indkøbsordning, når det drejer sig om løbende ændringer i leveringer af indkøbsvarer. Derfor ønsker Sundhedsforvaltningen at præcisere, at ikke kun kommunen men også borgeren, kan afbestille eller på anden måde ændre aftalen om at levere varer.

Den hidtidige formulering kan fortolkes således, at kommunen opkræves betaling for leveringer, som rettidigt er afmeldt af borgeren, og som derfor ikke er udført. Denne fortolkning er uhensigtsmæssig af to grunde. For det første fordi forvaltningen ønsker, at den daglige dialog om f.eks. flytning af en aftale, foregår direkte mellem borger og leverandør. For det andet betyder tolkningen en væsentlig merudgift for kommunen for ydelser, som reelt ikke er leveret.

 

Ændring af procedure for information til borgerne

Ifølge Lov om social service har kommunerne pligt til i samarbejde med leverandørerne at udarbejde og ajourføre informationsmateriale til borgerne. Materialet skal dels indeholde en grundig præsentation af de enkelte leverandører, og dels indeholde generelle oplysninger om muligheden for at vælge, frister for skift af leverandør mv.

Vedrørende den første del – præsentationen af den enkelte leverandør – har praksis hidtil været, at leverandørerne elektronisk har fremsendt en beskrivelse af deres virksomhed til Sundhedsforvaltningen, som har gjort dem tilgængelige på kommunens hjemmeside. Visitatorerne har således kunne printe de aktuelle og relevante leverandørbeskrivelser ud, inden et besøg hos en borger.

Fra 1. april 2004 ændres praksis, hvorefter leverandørerne selv skal trykke deres leverandørbeskrivelse og aflevere disse på de relevante Pensions- og Omsorgskontorer samt sikre, at leverandørbeskrivelserne til hver en tid er opdaterede.

Årsagen til denne ændring er bl.a., at ansvaret for at trykke og ajourføre leverandørbeskrivelserne dermed pålægges de enkelte leverandører fremfor Sundhedsforvaltningen. Samtidig opfyldes et ønske fra leverandørerne om selv at trykke materialet. Ændringen vil desuden betyde, at borgerne vil modtage en mere læsbar information fra de enkelte leverandører.

Også de kommunale leverandører skal fremover selv trykke, ajourføre og distribuere deres leverandørbeskrivelser til de lokale Pensions- og Omsorgskontorer. Det giver anledning til et mere målrettet arbejde med kommunikat ion og markedsføring, f.eks. for at formidle fordelene ved at vælge en kommunal leverandør til personlig hjælp, praktisk hjælp og/eller madservice.

Kommunen skal stadig godkende beskrivelserne, ligesom der vil være enkelte andre krav til f.eks. omfang. Det skal f.eks. sikres, at leverandørbeskrivelserne indeholder grundlæggende information om hvilke ydelser, leverandøren er godkendt til at levere samt oplysninger om leverandørnavn, adresse, kontaktperson mv. Når disse krav er opfyldt, har leverandøren som hidtil mulighed for at skrive et fritekststykke samt påføre leverandørens logo og eventuelt billeder. Desuden skal kommunen sikre, at beskrivelserne understøtter kommunens tilbud om hjælp, og at der eksempelvis ikke føres en uetisk markedsføring.

Orientering om nyt lovforslag

Socialministeren har den 21. januar 2004 fremsat lovforslag til en ændring af Lov om social service. Med lovforslaget ønsker regeringen bl.a. at justere de krav, der stilles til de kommuner, der ønsker at bruge udbudsmodellen i reglerne om frit leverandørvalg.

Siden lovens ikrafttræden har det vist sig, at tre af de krav, der stilles i udbudsmodellen, i praksis har virket som barrierer for de kommuner, der via en udbudsforretning ønsker at kombinere hensynet til valgfrihed med hensynet til priskonkurrence.

På den baggrund foreslår socialministeren at ophæve tre krav, der i bekendtgørelsen stilles i forbindelse med udbudsmodellen:

  • Kravet om, at der efter et udbud skal indgås kontrakt med mindst fem leverandører af madservice, vil blive ophævet, og der vil i stedet blive stillet krav om, at der efter et udbud af madservice skal indgås kontrakt med mindst to leverandører af madservice.
  • Kravet om, at der efter et udbud højst må indgås toårige kontrakter, vil blive ophævet.
  • Kravet om, at levering af ydelserne i plejehjem og lignende plejeboligenheder m.v. skal med i udbuddet, hvis den personlige pleje bringes i udbud, vil blive ophævet.

Status for lovforslaget er, at det har været i 1. behandling.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen.

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser.

HØRING

Ingen.

BILAG

Ingen.

 

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

Til top