Mødedato: 25.10.2018, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høring af ny indkøbspolitik for Københavns Kommune

Se alle bilag
Økonomiudvalget har på møde den 2. oktober 2018 besluttet at sende udkast til ny indkøbspolitik for Københavns Kommune for 2019 til 2022 i høring i fagudvalgene.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udvalgets høringssvar til 'Udkast til ny indkøbspolitik for Københavns Kommune 2019-22' med henblik på fremsen­delse til Økonomiforvaltningen

Problemstilling

Københavns Kommune er en af Danmarks største offentlige indkøbsorganisationer og køber varer og tjene­steydelser for 8,2 mia. kr. om året. Det store indkøbsvolumen giver mulighed for at indgå hensigtsmæssige indkøbsaftaler med lave priser og høj kvalitet og samtidig sikre, at andre politisk vedtagne hensyn som for eksempel miljø, klima, social med videre tilgodeses.

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med fagforvaltningerne udarbejdet udkast til ny indkøbspolitik for Københavns Kommune for den næste fire-årige periode (2019 – 2022), som nu forelægges til høring i udvalget.

Løsning

Indkøbspolitikken beskriver, hvordan kommunen de næste fire år vil arbejde med de mange forskellige hensyn vedrørende miljø, klima, socialt ansvar med videre. Udkastet er vedlagt som bilag 1 og består af fem strategiske fokusområder:

  • En mere professionel og effektiv indkøbsorganisation

  • Øget E-handel og digitalisering

  • Stærkere samarbejde med eksterne aktører

  • Mere ansvarligt og bæredygtigt indkøb

  • Fokus på innovation og vækst

Udkastet til indkøbspolitikken 2019-2022 er i overensstemmelse med en række vedtagne politikker og politiske beslutninger i Københavns Kommune. For en uddybet liste se bilag 2.

Udkast til udvalgets høringssvar:

Sundheds- og Omsorgsudvalget er af den opfattelse, at Indkøbspolitikken er en hensigtsmæssig overordnet politik for indkøbsområdet i Københavns Kommune, hvor det enkelte konkrete indkøb vil blive afvejet og prioriteret med udgangspunkt i aftaler om større fællesudbud i regi af SKI, og indkøb i forhold til aftaler indgået af kommunen samt indkøb på områder, der ikke er aftaledækket.

Sundheds- og Omsorgsudvalget noterer sig med tilfredshed, at Københavns Kommune med det forelig­gende udkast til indkøbspolitik sætter en ambitiøs dagsorden for at effektivisere området. Det er udvalgets opfattelse, at hvis målet om en mere professionel og effektiv indkøbsorganisation skal nås, er det vigtigt at styrke indkøbsorganiseringen i alle forvaltningerne for derved at sikre, at indsigt og erfaring med indkøbsaf­taler vedrørende forvaltningsspecifikke varekategorier (f.eks. sygeplejeartikler og hjælpemidler i SUF) ud­nyttes optimalt.

Sundheds- og Omsorgsudvalget finder det tilfredsstillende, at indkøbspolitikken ikke blot fokuserer på mere effektive indkøb, men afbalancerer effektivitets-aspektet med mere ansvarligt og bæredygtigt indkøb i over­ensstemmelse med de forskellige beslutninger i Borgerrepræsentationen herom.

Her ønsker udvalget at sætte særligt fokus på, at der ved valg af leverandører kan lægges vægt på leverandørens tilgængelighed, såfremt borgerne skal opsøge leverandøren, som det fx er tilfældet med visse kropsbårne hjælpemidler i SUF.

Endelig finder Sundheds- og Omsorgsudvalget det perspektivrigt, at indkøbspolitikken har et strategisk fo­kus på innovation og vækst, som afspejler de muligheder, en organisation af Københavns Kommunes stør­relse har for at præge dagsordenen på området.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Økonomiforvaltningen har modtaget høringssvar forelægges udkast til ny indkøbspolitik for Økonomi­udvalget den 4. december 2018 og for Borgerrepræsentationen den 13. december 2018.

 

 

 

 

 

Katja Kayser/

                                               /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Venstre bakker op om kommunens indkøbspolitik, men mener, at politikken på følgende tre områder kunne præciseres:

  1. Ambitionerne om at være foregangskommune må ikke spænde ben for, at borgerne får den bedste kvalitet. Når fx Sundheds- og Omsorgsforvaltningen medgiver, at de ældre på plejehjemmene kunne få mad af højere kvalitet og med mere næring, hvis vi ikke havde så højt et økologikrav, er det i Venstres optik kommet for vidt
  2. Compliancemålene (opgjort som, hvor meget der købes gennem Kvantum) er på nogle områder urealistiske. I fx BIF købes der pt 2% gennem Kvantum, hvorfor det forekommer urealistisk at nå op på 70% i 2019 stigende til 95% i 2021.
  3. Københavns Kommune bør som udgangspunkt altid bruge SKI-aftaler. Det skaber kompleksitet og dobbeltarbejde, at man i kommunens forvaltninger bruger ressourcer på at lave egne udbud på områder, som allerede er dækket af SKI-aftaler”.
Til top