Placering og lukning af rehabiliteringscentre i regi af strategien for midlertidige døgnophold
Udvalget skal godkende placeringen af de to nye centre for midlertidige døgnophold og lukningen af to rehabiliteringscentre efter endt høring.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
-
at tage de modtagne høringssvar til efterretning (bilag 1),
-
at godkende placeringen af de to nye centre for midlertidige døgnophold på Rehabiliteringscenter Vesterbro/Kongens Enghave/Valby og Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret samt placering af hjerneskadeområdet på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro,
-
at godkende lukningen af Rehabiliteringscenter Amager og Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro som rehabiliteringscentre fra 2020.
Problemstilling
Den 16. august 2018 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget en ny strategi for de midlertidige døgnophold, der fremover skal organiseres i planområderne Byen og Syd. I forlængelse heraf godkendte udvalget, at den geografiske placering af midlertidige døgnophold på to centre samt placering af erhvervet hjerneskade samles på anden adresse samt lukningen af to rehabiliteringscentre, som er en konsekvens heraf, blev sendt i høring.
På baggrund af de indkomne høringssvar forelægger forvaltningen her placeringen af de nye centre til udvalgets endelige godkendelse med henblik på, at forvaltningen fra 2020 kan påbegynde implementeringen.
Løsning
Høring
Høringsparterne er arbejdsplads-MED, Københavns Ældreråd, Københavns Kommunes 12 lokaludvalg, SUF MED og bestyrelsen på den selvejende institution Plejecentret Hørgården.
De indkomne høringssvar er vedlagt i bilag 1, og bilag 2 giver en oversigt over alle høringssvarene og en beskrivelse af, hvordan forvaltningen følger op herpå i implementeringen af indsatsen.
Størstedelen af høringsparterne er positive overfor forslaget om at placere centrene op imod hospitalerne. Flere høringsparter fremhæver dog for eksempel, at det bliver sværere at efterleve nærhedsprincippet for borgere, der får længere til et rehabiliteringscenter. Det vil betyde, at pårørende får længere vej, når de skal besøge borgerne, og det pointeres, at offentlig transport især er en udfordring for borgere, som kommer fra Amager. Det er korrekt, at nogle borgere vil få længere til de nye centre. Dog vil opholdene på de nye centre være intensiveret og dermed kortere, så borgere vil opleve at kunne komme hurtigere hjem i vante omgivelser tæt på deres pårørende.
Placering af hjerneskadeområdet
Arbejdsplads-MED på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro og Fælles-MED på Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro giver i høringssvar udtryk for, at Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro er velholdt med gode faciliteter til rehabilitering og derfor giver mening at fastholde.
Da Fælles-MED på Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro samtidig vurderer, at Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro ikke er velegnet til rehabilitering af borgere med erhvervet hjerneskade, har forvaltningen fundet det nødvendigt at undersøge alternative muligheder end at placere indsatsen på dette center, som det blev indstillet den 16. august 2018. Høringssvar fra Fælles-MED på Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro og Arbejdsplads-MED på Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret påpeger, at neurorehabilitering kræver fysisk store personlige hjælpemidler og træningsredskaber. På Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro vil det kræve en del ombygning.
Forvaltningen indstiller på den baggrund, at neurorehabilitering i stedet placeres på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro, der i høringssvarene er blevet fremhævet som en velegnet løsning. Dette betyder dog, at der skal bruges flere midler til ejendomsudgifter (jf. økonomiafsnittet).
Sammenlignet med Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro er der på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro mulighed for at etablere flere pladser. Det betyder, at hvis de nuværende neurologiske døgnpladser placeres her, vil der være ekstra pladser til rådighed til andet formål. Forvaltningen vurderer, at der på sigt er gode muligheder for at udnytte kapaciteten, som også kan understøtte visionen om at etablere et fagligt fyrtårn på hjerneskadeområdet.Det kan fx være ved at anvende pladserne som bufferkapacitet ved overbelægning på de andre centre. Det kan være til borgere med blodprop i hjernen, der sædvanligvis får en indsats på basalt niveau på de andre centre.
Det bemærkes, at der ikke er driftsmidler til de ekstra pladser, så muligheden for at etablere flere pladser er under forudsætning af, at der tilvejebringes den fornødne finansiering.
Placering af de nye centre
På den baggrund indstilles det, at udvalget godkender forslaget for placeringen af centrene på følgende vis:
Akut sygepleje, rehabilitering og palliation:
-
at centret i planområde Syd samles på det nuværende Rehabiliteringscenter Vesterbro/Kongens Enghave/Valby med akut sygepleje, rehabilitering og palliation
-
at centret i planområde Byen samles på det nuværende 'Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret' i Bystævneparken med akut sygepleje og rehabilitering
-
at Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro og Rehabiliteringscenter Amager lukkes som rehabiliteringscentre (tilrettet efter høring)
Neurorehabilitering:
-
at rehabilitering af borgere med erhvervet hjerneskade flyttes til Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro i stedet for Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro, som foreslået i høringsmaterialet (tilrettet efter høring)
Processen planlægges, så færrest muligt berøres af en flytning og med stor hensyntagen til borgere og medarbejdere, der vil skulle flytte fra et rehabiliteringscenter til et andet.
Økonomi
Udgifter i forbindelse med flytning, ombygning og tilpasning af nuværende bygninger skal håndteres inden for driften og den allerede afsatte anlægsbevilling til modernisering af rehabiliteringscentre samt eventuelt et investeringsforslag. Dette gælder både ved placering af hjerneskadeområdet på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro og Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro.
Ejendomsudgifterne ved Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro er 0,7 mio. kr. højere årligt end ejendomsudgifterne ved Rehabiliteringscenter Bispebjerg/Nørrebro, hvilket blandet andet afspejler forskellen i pladser/kapacitet. Da omlægningen af de midlertidige døgnophold forudsættes at være samlet omkostningsneutral, skal de øgede ejendomsudgifter ved samling af neurorehabilitering på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro dækkes inden for den samlede driftsbevilling til de midlertidige døgnophold.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender placering og lukning af rehabiliteringscentrene, vil forvaltningen orientere berørte medarbejdere og ledere om beslutningen. Forvaltningen vil i 2019 arbejde med implementeringen af strategien og flytningen til de nye centre, som vil finde sted i 2020.
Katja Kayser/
/Merete Røn Christensen
Beslutning
Der blev begæret afstemning om indstillingen:
For stemte: F, A, B, I, O og V (8)
Imod stemte: Ø og Å (3)
Indstillingen blev godkendt
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og venstre fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Partierne anerkender behovet for samlingen af rehabiliteringspladserne i 2 centre, idet det bl.a. Vil betyde et væsentligt fagligt løft samt kortere behandlingstider for borgerne, der således vil kunne komme hurtigere hjem igen. Samtidig er vi klar over og vi beklager, at det vil betyde længere rejsetid for pårørende og den utryghed der ligger i at blive behandlet længere væk fra lokalområdet. Vi vil derfor følge konsekvenserne for borgerne nøje”.
Enhedslisten og Alternativet fremsatte følgende protokolbemærkning:
” Enhedslisten og Alternativet mener, at rehabilitering bør placeres i en passende balance mellem hensyn til samling af ekspertise og hensyn til pårørendes nærhed. Ved at omskabe fem centre til blot to centre er det partiernes vurdering, at hensynet til lokal forankring ikke tilgodeses”.