Mødedato: 25.10.2012, kl. 14:30
Mødested: Ørestadens Plejecenter, Asger Jorns Allé 5, 2300 KBH. S.

Høring Praksisudviklingsplan for almen praksis 2012-2015

Se alle bilag

Samarbejdsudvalget for almen praksis i Region Hovedstaden har udarbejdet praksisudviklingsplan for almen praksis 2012-2015. Praksisplanen er sendt i høring, og Københavns Kommune skal sende høringssvar.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte (bilag 1) som Københavns Kommunes høringssvar til Samarbejdsudvalget vedrørende almen praksis.

Problemstilling

Overenskomst om almen praksis indgået mellem bl.a. KL og Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation regulerer de praktiserende lægers honorering og opgavevaretagelse. Det er Samarbejdsudvalget med repræsentanter fra region og kommune på den ene side og repræsentanter fra de praktiserende læger på den anden side, der administrerer overenskomsten. I overenskomsten fastslås det, at Samarbejdsudvalget udarbejder en plan for almen praksis hvert 4.år.

Praksisplanen udarbejdes for at sikre en rimelig lægedækning og for at sikre praksissektoren udvikles i tæt samspil med andre sociale og sundhedsmæssige tilbud herunder hospitalerne samt en plan for rekruttering og fastholdelse af læger. Samarbejdsudvalget har udarbejdet forslaget og sender det i høring i en bred kreds – herunder kommunerne i Region Hovedstaden, jf. (bilag 2-3).   

Løsning

Indledning
Praksisudviklingsplanen for almen praksis 2012-2015 består af tre hovedafsnit:

Kapacitet og tilgængelighed

Denne del  indeholder bl.a. anbefalinger vedrørende:

  • Sikring af en jævn lægedækning i regionen, bedre handicaptilgængelighed,
  • rekruttering og fastholdelse af læger særligt i sårbare områder,
  • retningslinier for flytning af praksis og nedsættelse af nye læger, og 
  • telefonisk og elektronisk tilgængelighed for borgerne. 

Faglig udvikling - tværsektorielt

Denne del indeholder bla. befalinger vedrørende:

  • Udvikling af model for tværsektorielt samarbejde,
  • henvisning til fysioterapi i praksissektoren,
  • samarbejde om kroniske patienter,
  • samarbejde om socialmedicinske patienter, og
  • samarbejde om medicinanvendelse.

Faglig udvikling i almen praksis
Denne del indeholder bl.a. anbefalinger vedrørende:

  • Den sundhedsfaglige kvalitet, og 
  • telemedicin.

Planen er sendt til kommentar i Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen via medlemmer af det lægelige kommunale kontaktudvalg. Kommentarerne er indarbejdet i høringssvaret.

Københavns Kommunes høringssvar

Københavns Kommune finder det vigtigt, at praksisudviklingsplanen sætter fokus på almen praksis rolle i udvikling af det nære sundhedsvæsen. Københavns Kommune ønsker, at kommunen bliver inddelt i større planlægningsområder. Større lægepraksis og meget gerne placeret i kommunens sundhedshuse er en naturlig udvikling af det nære sundhedsvæsen. Kommunen tilbyder i sine sundhedhuse mulighed for lokaler til lægerne. I sundhedshusene er der gode forhold for handicappede. Kommunen opfordrer samtidig til, at handicaptilgængeligheden i almen praksis forbedres ved, at der stilles krav om, at der ved fremtidige flytninger af praksis, skal være adgang for handicappede.

Det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, almen praksis og kommune er vigtigt. Københavns Kommune deltager gerne i udviklingen af en model for det tværsektorielle samarbejde. Kommunen foreslår, at der udvikles en model for faglige møder om konkrete borgere mellem lægen og den kommunale sygepleje.

De praktiserende læger har den centrale visitation af borgere til andre aktører i sundhedsvæsenet. Kommunen påpeger i sit høringssvar, at det skal fremgå af praksisudviklingsplanen, at de praktiserende læger også varetager visitation til sundhedstilbudene i kommunen f.eks. forebyggelsescentre.

Ansvaret for den borgerrettede forebyggelse er kommunens. Et tæt samspil med de praktiserende læger er afgørende for, hvor mange borgere kommunen kan nå med sine tilbud. Kommunen påpeger derfor, at det er vigtigt, at almen praksis indgår i et systematisk samarbejde med kommunen om at opspore borgere og henvise dem til de kommunale sundhedstilbud. Som et konkret eksempel nævnes initiativer, der iværksættes i forbindelse med "Røgfri København 2025", hvor de praktiserende læger i kommunen er inviteret til at indgå i arbejdet om et ny måde at rekruttere patienter til rygeafvænning på.

Samarbejdet om socialmedicinske patienter finder kommunen vigtigt. Det påpeges dog, at det af praksisplanen klart bør fremgå, at det også er de praktiserende læger, der har ansvaret for de socialmedicinske patienter, ligesom almen praksis også har ansvaret for alle andre borgere. 

Medicinområdet er et centralt emne for Københavns Kommune. Det er derfor vigtigt, at medicin er medtaget i praksisplanen. Kommunen opforderer til, at der arbejdes med at finde en løsning på, hvem der blandt de ordinerende læger har ansvaret for borgernes samlede medicin. Kommunen foreslår endvidere, at der foretages en årlig gennemgang af ældre borgeres medicin. 

Borgere med sindslidelser er en anden gruppe patienter, hvor der er behov for at sætte fokus på samarbejdet. Kommunen gør opmærksom på, at der er særlige udfordringer forbundet med samarbejdet, når borgere med sindslidelser samtidig har et misbrug. 

Der sættes i praksisplanen fokus på den sundhedsfaglige kvalitet i almen praksis. Kommunen finder det meget relevant og ønsker at indgå i arbejdet.

Telemedicin er et stort indsatsområde i Københavns Kommune. Det er derfor positivt, at der også sættes fokus på telemedicin i almen praksis. Københavns Kommune deltager gerne i udviklingen af samarbejdet omkring telemedicin.

Københavns Kommune gør endelig opmærksom på, at det er vigtigt at kommunerne involveres i implementeringen af praksisplanen.

Økonomi

Københavns Kommune har ikke direkte udgifter som følge af planen.

Videre proces

Det videre arbejde med plan for almen praksis

På baggrund af de indkomne høringssvar vil Samarbejdsudvalget vedr. almen praksis udarbejde den endelige praksisplan. Herefter fremlægges den i Regionsrådet, før den endelig godkendes i Samarbejdsudvalget.

            Anne Skovbro

                                                        /Jens Egsgaard 

Beslutning

Udvalget godkendte indstillingen med bemærkning om, at høringssvaret justeres med bemærkning om, at samarbejdet mellem læge, hospital og sygeplejen skal intensiveres.

 

Spørgsmålet om samarbejde med lægevagten og én indgang til kommunen tages op på det kommende møde i det lægelige kontaktudvalg. 

 

Til top