Mødedato: 25.10.2007, kl. 14:00

Hurtig hjælp med hjertestarter

Hurtig hjælp med hjertestarter

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 25. oktober 2007

 

 

10.      Hurtig hjælp med hjertestarter

SOU 264/2007  J.nr. 16/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Projektet Hurtig Hjælp med Hjertestartere blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 10. maj 2007. I det følgende gives en orientering om status for implementering af projektet.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1.      at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen vedr. hjertestartere til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet d. 25. oktober

 

Udvalget tog indstillingen til efterretning.

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendt den 10. maj 2007 Københavns Kommunes andel i projektet Hurtig Hjælp med Hjertestarter, og godkendte at der maksimalt afsættes 300.000 kr. til implementering af projektet. Det blev samtidig besluttet, at Udvalget skulle orienteres om status ved projektets start.

 

Løsning

Projektet Hurtig Hjælp med Hjertestarter er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden, Alarmcentralen i Storkøbenhavn, TrygFonden, Hjerteforeningen og ATKINS Danmark.

Det overordnede formål med projektet er at bedre overlevelseschancerne ved pludselig uventet hjertestop for borgere og besøgende i Københavns og Frederiksberg kommuner ved at tilvejebringe løsninger, der sikrer, at eksisterende offentlige og private hjertestartere anvendes bedst muligt, og at hjertestarterne placeres efter de europæiske retningslinier (bilag 1).

 

Målene for projektet er:

·        at der sker en mere præcis identifikation af borgere med hjertestop ved 112-opkald

·        at der oftere sker en vejledning af den person, der ringer 112, om livreddende førstehjælp

·        at der ydes livreddende førstehjælp i højere grad end tilfældet er i dag

·        at hjertestartere anvendes hyppigere ved hjertestop end tilfældet er i dag

·        at flere borgere og besøgende i København og Frederiksberg Kommuner overlever pludselig uventet hjertestop.

 

I april 2007 blev der nedsat en styregruppe for projektet med repræsentation fra alle deltagende organisationer, ligesom der blev nedsat en række arbejdsgrupper, der siden har arbejdet på at realisere projektet. Projektet er nu så langt, at det kan implementeres ultimo oktober 2007.

 

Ved implementeringen består projektet af følgende delelementer:

 

 

1. Hjertestarter.dk

På TrygFondens hjemmesiden er der oprettet et særlig site: Hjertestarter.dk.

Sitet består af tre dele:

 

A. Information til borgerne om hjertestartere

Her findes blandt andet oplysninger om brugen af hjertestarter og en instruktionsvideo.

 

B. Mulighed for registrering af hjertestartere

På denne del af hjemmesiden har private og offentlige organisationer mulighed for at indmelde deres hjertestartere til et fælles register. I registeret findes oplysninger om firmaets/organisationens navn, den nøjagtige placering af hjertestarteren, der eventuelt understøttes af fotografi, kontaktperson og tidsrummet, hvor hjertestarteren er tilgængelig. Organisationen skal ved tilmeldingen af hjertestarteren til registeret tage stilling til, om man kan bringe hjertestarteren ud, hvis der sker et hjertestop i umiddelbar nærhed. Registeret vil være åbent for tilmeldinger af hjertestartere i hele landet. Oplysningerne i registeret bliver tilgængeligt for Alarmcentralen for Storkøbenhavn og skal bruges til at dirigere borgere hen til den nærmeste hjertestarter ved hjertestop.

 

Styregruppen har et positivt samarbejde med firmaer, der sælger hjertestartere. Der er blevet afholdt møder, hvor projektet er blevet præsenteret for firmaerne. Der er truffet aftale om, at firmaerne kontakter alle de kunder, de har solgt hjertestartere til med opfordring til, at hjertestarteren tilmeldes hjertestarterregisteret.

 

C. Kort over hvor hjertestartere er placeret

Kortet vil ved lanceringen indeholde oplysninger om placering af hjertestartere indkøbt af Københavns og Frederiksberg Kommuner og TrygFonden. Kortet forventes hurtigt at blive udbygget med oplysninger om andre offentligt og privat placerede hjertestartere som resultat af kampagnen ved projektets start og indsats fra firmaer, der sælger hjertestartere.

 

2. Indsats på alarmcentralen for Storkøbenhavn

Som led i projektet uddannes alarmoperatørerne på Alarmcentralen for Storkøbenhavn til ved hjælp af enkelte spørgsmål at kunne identificere, om der er tale om et hjertestop, når der ringes alarm. Er det tilfældet giver alarmoperatøren instruktion i basal genoplivning med hjertemassage og kunstigt åndedræt. Alarmoperatøren undersøger samtidig via registeret, om der findes en hjertestarter i umiddelbar nærhed. Hvis det er tilfældet vil en tilstedeværende – om muligt - blive sendt af sted efter den. Samtidig sendes hjerteambulancen af sted. Proceduren betyder, at personen med hjertestop hurtigere vil kunne få livreddende behandling, dels gennem den basale genoplivning og dels ved hjælp af hjertestarter.  

 

3. Kampagnen "Gør noget! Hjertestartere i byen"

I Uge 44 og 45 gennemføres kampagnen "Gør noget! Hjertestartere i byen" i København og på Frederiksberg. Hovedbudskaberne i kampagnen er:

 

·        "Gør noget": Man skal handle, hvis man overværer hjertestop

·        Ring 112. Alarmcentralen vil guide - også til en hjertestarter

·        Der findes hjertestartere i det offentlige rum

·        Hvis man som virksomhed/organisation har en hjertestarter bør den tilmeldes hjertestarterregistret for at så mange hjertestartere som muligt bliver tilgængelige for Alarmcentralens disposition

 

Kampagnens bærende visuelle udtryk er et grønt hjerte, som vil kunne ses på busser, taxi, S-tog, og reklamestandere og på Go-cards. Der vil endvidere blive uddelt grønne krammehjerter. Kampagnen betales af TrygFonden. I bilag 2 vises eksempler fra kampagnen.

 

Kampagnen starter mandag den 29. oktober med afholdelse af et pressemøde på Københavns Rådhus med deltagelse af politikere. Her vil pressen blive informeret om indsatsen, og der vil være demonstration af hjertestartere. Den 8., 9. og 10. november vil der være demonstrationer af hjertestartere og uddeling af krammehjerter på centrale pladser i København og Frederiksberg med deltagelse af projektets parter.

 

Særlige forhold for Københ avns Kommune

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i uge 43 udsende breve til de kommunale institutioner, der har indkøbt hjertestarter med bistand fra Økonomiforvaltningen, med henblik på at disse hjertestartere registreres i registeret. 

Når omfanget og placeringen af hjertestartere i København er kendt, tager Sundheds- og Omsorgsforvaltningen stilling til behovet for opsættelse af yderligere hjertestartere i Københavns Kommune – såvel i institutioner som på gadeniveau.

 

Økonomi

Projektets økonomiske forudsætninger er uændret. Der er afsat 300.000 kr. til projektet til brug i 2007 og 2008. Hele beløbet forventes afholdt i 2008 og søges derfor overført til budget 2008.

 

Videre proces

Projektperioden er fastsat til et år efter start. I projektperioden opsamles data om hjertestop og erfaringer fra alarmcentralen. Dette varetages af projektets forskergruppe. Resultaterne vil blive formidlet i en evalueringsrapport, der forventes at foreligge primo 2009. I løbet af 2008 vil behovet for yderligere hjertestartere i København blive vurderet og placeret i samråd med forskergruppen. Sundheds – og Omsorgsudvalget vil blive orienteret om status ved afslutning af projektet ultimo 2008. 

 

Bilag

1.      Projektbeskrivelse for "Hurtig hjælp med Hjertestarter" opdateret den 1. oktober 2007

2.      Eksempler fra kampagnen "Gør noget! Hjertestartere i byen"

        

Anne Mette Fugleholm                           /Jens Egsgaard

 


 

Til top