Mødedato: 25.09.2003, kl. 15:00

Status for hjælpemiddelprojektet

Status for hjælpemiddelprojektet

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 25. september 2003

 

8. Status for hjælpemiddelprojektet

SOU 248/2003 J.nr. 14/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om hjælpemiddelprojektet til efterretning.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen iværksatte i december 2002 et større hjælpemiddelprojekt med henblik på at effektivisere det samlede hjælpemiddelområde og sikre et ensartet serviceniveau til alle borgere uanset boligform.

Status for hjælpemiddelprojektet forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget idet hjælpemiddelprojektet nu har afsluttet udviklingsfasen for så vidt angår de ikke-IT relaterede dele.

Som led i det samlede hjælpemiddelprojekt er der gennemført en intern udviklingsproces på Hjælpemiddelcentret. Der er endvidere udarbejdet forslag til en ny afregningsmodel for hjælpemidler, baseret på erfaringer med den nuværende model og andre kommuners erfaringer med alternative modeller. Endelig har Sundhedsforvaltningen påbegyndt udarbejdelsen af kravs- og testspecifikation til et nyt IT-hjælpe-middelsystem.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundhedsforvaltningen iværksatte i december 2002 et større hjælpemiddelprojekt med henblik på at effektivisere det samlede hjælpemiddelområde og sikre et ensartet serviceniveau til alle borgere uanset boligform.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i mødet den 10. april 2003 (SOU 12/2003), at Sundhedsforvaltningen igangsætter processen omkring indkøb af et nyt hjælpemiddelsystem.

Endvidere blev status for hjælpemiddelprojektet samt dele af hjælpemiddelprojektets resultater forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet den 10. april (SOU 12/2003).

Hjælpemiddelprojektet har afsluttet udviklingsfasen for så vidt angår de ikke-IT relaterede dele. Nærværende indstilling beskriver de centrale dele af hjælpemiddelprojektets produkter.

Dog er Kvalitetsstandarder for Tekniske Hjælpemidler, samt ny sagsgang for bevilling af hjælpemidler beskrevet i en særskilt indstilling, som behandles i Sundheds- og Omsorgsudvalget på samme tid, den 25. september 2003, som nærværende indstilling.

Hjælpemiddelcentret

Hjælpemiddelcentret har, som en selvstændig del af hjælpemiddelprojektet, gennemgået en intern udviklingsproces.

Hjælpemiddelcentrets interne udvikling er beskrevet i kontrakten mellem Centret og Sundhedsforvaltningen, som forventes underskrevet i løbet af september måned.

Hjælpemiddelcentrets nye organisation afspejler centrets to opgaveområder:

Den amtskommunale rådgivningsopgave, hvor centret rådgiver og informerer kommunens sagsbehandlere og borgerne i spørgsmål om hjælpemidler og hjælpemiddellovgivning. Hjælpemiddeludstillingen hører under dette opgaveområde.

Den kommunale hjælpemiddeldepotopgave, hvor centret sørger for levering, reparationer/service, hjemtagning, renovering og nyindkøb af hjælpemidler. Standardhjælpemidler leveres indenfor 1 til 3 dage fra elektronisk bestilling i hjælpemiddelsystemet.

Hjælpemiddelcentret har formuleret følgende mission, vision samt nyt værdigrundlag:

"Mission

Hjælpemiddelcentret skal som videncenter og leverandør af hjælpemidler medvirke til at skabe vilkår for et godt, sundt og langt liv for de københavnere, der som brugere eller pårørende har behov for hjælpemidler. Vi skal understøtte brugernes funktionsdygtighed og dermed øge den enkeltes livskvalitet.

Vision

På Hjælpemiddelcentret vil vi være de bedste til at løse hjælpemiddelopgaven for Københavns Kommune. Vi vil være en moderne logistikvirksomhed, der er konkurrencedygtig på service, kvalitet og pris, og vi vil tilbyde viden og rådgivning på et højt fagligt niveau.

Vi vil være en attraktiv samarbejdspartner både internt i forvaltningerne og i forhold til amter og kommuner.

Vi vil repræsentere Københavns Kommune som en udadvendt og udviklingsorienteret institution i front indenfor Hjælpemiddelområdet.

Værdigrundlag for Hjælpemiddelcentret

  • Ting kan lade sig gøre.
  • Vi sætter brugerne i centrum.
  • Vi værdsætter og imødekommer ansvarlighed, engagement og initiativ og tager alle et ansvar for at give og søge information.
  • Vi er åbne og imødekommende overfor andres forventninger og overfor forandringer.
  • Vi baserer vores indsats og udvikling på fakta, dialog og helhedssyn.
  • Vi værdsætter hinandens forskellighed og tager ansvar for, at vi har en god omgangstone og et arbejdsmiljø præget af optimisme, hjælpsomhed, tryghed og tillid".

Arbejdet med at revidere centrets personalepolitikker forventes afsluttet i løbet af de kommende måneder. Kursus i medarbejdersamtaler, herunder udviklingssamtaler, er planlagt for ledergruppen primo oktober.

Der er iværksat en række tiltag for at effektivisere de interne arbejdsgange, men det må samtidig konstateres, at arbejdet med at registrere nødkald i flere IT-systemer giver anledning til en del dobbeltadministration.

I kontrakten for Hjælpemiddelcentret er nævnt en række øvrige indsatsområder. Som eksempler kan nævnes:

Forbedring af telefonbetjeningen overfor borgere og bestillere. Centret skiftede i juli måned til en telefoniløsning, hvor alle henvendelser til serviceteamet ekspederes efter tur, således at ventetiderne er reduceret for kunderne. Medarbejderne i serviceteamet har samtidigt fået et bedre psykisk arbejdsmiljø.

Etablering af referencegruppe for Hjælpemiddelcentret. Hjælpemiddelcentret servicerer bestillere fra både Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Referencegruppen består af repræsentanter fra begge forvaltninger. Det er tanken, at referencegruppen skal være et forum for udveksling af hjælpemiddelrelateret viden og ideer mellem forvaltningerne, samt være en gruppe for sparring om Hjælpemiddelcentrets fortsatte udvikling.

Direkte levering af sygeplejeartikler, mv. Hjælpemiddelcentret er i samarbejde med Økonomistaben p.t. i gang med at forberede EU-udbud med henblik på direkte levering af sygeplejeartikler mv. efter samme overvejelser som for levering af bleer direkte til borger ne. Ordningen forventes i drift pr. 1. marts 2004.

Ansøgning om ombygning af Hjælpemiddelcentrets reception og hjælpemiddeludstilling. Centret har ansøgt om midler til ombygning med henblik på at kunne etablere flere faste kontorarbejdspladser i tilknytning til receptionen, således at åbningstiden for borgerne kan udvides, uden at det kræver ekstra personaleressourcer. Samtidig ønskes udstillingen indrettet mere overskueligt og imødekommende.

Kontrakten mellem Sundhedsforvaltningen og Hjælpemiddelcentret forventes underskrevet i løbet af september måned.

Nyt hjælpemiddelsystem

Idet det nuværende hjælpemiddelsystem er yderst mangelfuldt, godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet den 10. april 2003, at Sundhedsforvaltningen skulle igangsætte processen omkring indkøb af et nyt hjælpemiddelsystem. Det nye hjælpemiddelsystem vil indeholde følgende funktionaliteter: Lagerstyring, logistik – planlægning af plukning fra lager, kørsel, indkøb og bestilling.

Bestillingen af hjælpemidler bliver integreret med og tilgængelig via Københavns Kommunes Omsorgssystem (KOS). Da dele af Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke anvender KOS, vil der tillige blive udviklet et system som skal sikre, at de forskellige systemer kan udveksle data.

Bortset fra bestilling af hjælpemidler vil det nye hjælpemiddelsystem udelukkende blive anvendt på Hjælpemiddelcentret.

Sundhedsforvaltningen har påbegyndt en IT-forundersøgelse, der munder ud i udarbejdelse af krav- og testspecifikation til det nye hjælpemiddelsystem. Dette arbejde forventes færdigt i 2. kvartal af 2004, hvorefter systemet sendes i udbud. Herefter følger en udviklingsfase med efterfølgende test af systemet samt til slut undervisning i anvendelse af det nye system. Systemet forventes at være endelig i drift i 2005.

Ny afregningsmodel for hjælpemidler

Der er udarbejdet forslag til en ny afregningsmodel baseret på erfaringer med den nuværende model og andre kommuners erfaringer med alternative modeller. Den fremtidige afregning af hjælpemidler skal medvirke til at skabe gennemskuelighed og tilskynde til en økonomisk adfærd. Afregningsmodellen skal desuden understøtte Hjælpemiddelcentrets udvikling.

Afregningsmodel omfatter salg af hjælpemidler, salg af ydelser og udlejning af genbrugshjælpemidler.

Hjælpemiddelcentret tildeles et nettobudget, som skal dække omkostningerne til de ydelser, som ikke dækkes gennem afregning. Nettobudgettet finansieres af Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Der afregnes med Pensions- og Omsorgskontorerne, plejehjem og lokalcentre i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på følgende 7 områder:

  1. Små standardhjælpemidler, der sjældent genbruges (fx gribetænger, puder og bestik), afregnes med 100% af indkøbsprisen.
  2. Individuelt indkøbte og tilpassede hjælpemidler, som kun vanskeligt kan genbruges, afregnes med 100%.
  3. Individuelt indkøbte hjælpemidler modtages af Hjælpemiddelcentret efter brug uden beregning og genudlånes til en pris bestemt af omkostningerne ved at renovere hjælpemidlet.
  4. Genbrugelige hjælpemidler fra lagret afregnes til en lejepris.
  5. Der betales særskilt pr. kørsel, hvor der prisdifferentieres mellem ordinære kørsler og ekstraordinære/akutte kørsler.
  6. Ved afprøvning af hjælpemidler i hjemmet betales transport. Hvis afprøvningen foretages over mere end ti dage, betales en leje for minimum en måned.
  7. Der betales særskilt for reparationer af individuelt indkøbte hjælpemidler.

Lejeprisen skal kun dække genanskaffelsen (nyindkøbet) af hjælpemidlet og fastsættes således, at en genanskaffelse kan finansieres indenfor hjælpemidlets levetid. Lejeprisens beregning er: Lejepris = indkøbspris/(levetid*udlejningsgrad).

Det nuværende hjælpemiddelsystem kan ikke håndtere den foreslåede afregningsmodel, og afregningsmodellen kan derfor først endelig implementeres i 2005.

 

Fortsat udvikling af hjælpemiddelområdet

Der arbejdes på etablering af quick-skranker, med et begrænset hjælpemiddel sortiment, i de enkelte lokalområder. Quick-skrankerne vil organisatorisk være forankret i Pensions- og Omsorgskontorerne. Dele af eller alle hjælpemidler vil dog være fysisk placeret på hjemmeplejekontorerne, således at quick-skrankerne kan fungere som nærdepoter, der kan anvendes i de tilfælde, hvor der opstår akut behov for hjælpemidler og arbejdsredskaber uden for Pensions- og Omsorgskontorernes åbningstid.

For at sikre en større gennemsigtighed og fortsat udvikling indenfor hjælpemiddelområdet arbejdes der på udvikling af modeller og metoder for indhentelse af systematisk ledelsesinformation, herunder IT baserede løsninger. Informationerne vil primært være koncentreret om sagsbehandlingstider og forbrug.

Der er etableret halvårlige møder med hjælpemiddelansvarlige i andre kommuner med henblik på at udveksle erfaringer, bl.a. med hensyn til bevillingsniveauer og forbrug.

Endelig er der iværksat et samarbejde med Bispebjerg Hospital vedrørende udskrivningsbetingede hjælpemidler. Formålet med dette arbejde er at effektivisere samarbejdet mellem H:S og kommunen om de udskrivningsbetingede hjælpemidler.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

-

HØRING

-

BILAG

-

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

 

Til top