Folkesundhedsarbejdets lokale tilstedeværelse og budgetanalyse af borgerrettede funktioner
Folkesundhedsarbejdets lokale tilstedeværelse og budgetanalyse af borgerrettede funktioner
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 25. september 2003
2. Folkesundhedsarbejdets lokale tilstedeværelse og budgetanalyse af borgerrettede funktioner
SOU 255/2003 J.nr. 45/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslaget om lokal tilstedeværelse i forhold til det sundhedsfremmende arbejde med børn og unge, voksne og ældre.
RESUME
Denne indstilling er Sundhedsforvaltningens opfølgning på Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2003 (SOU 302/2002 J.nr. 45/2002), som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 20. marts 2003. Her tilsluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen sig, at Sund By integreres i det øvrige folkesundhedsarbejde, og at folkesundhedsarbejdet målrettes ved en lokal tilstedeværelse og ved programmer rettet mod børn og unge, voksne samt ældre københavnere. Det blev samtidig besluttet, at den konkrete udmøntning af den lokale tilstedeværelse skulle afvente den af Økonomiudvalget besluttede budgetanalyse vedrørende samling af de borgerrettede butikker.
Budgetanalysen er udarbejdet og den indgår i Københavns Kommunes budgetforslag 2004. Analysen omfatter udover de lokale Sund By, Familie- og Arbejdsforvaltningens Servicebutikker, Agenda 21 Centre, Grønne guider og Byfornyelsesbutikkerne.
Analysen anbefaler at Sund By København etableres i kontorbaser i servicebutikker og på biblioteker med undtagelse af Sund By Ydre Nørrebro. Som følge af budgetanalysen har Økonomiudvalget på mødet den 5. august 2003 godkendt, at der udmøntes en besparelse på 1,6 mio. kr. i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget. Denne besparelse er fordelt med 1,1 mio. kr. til Sund By og 0,5 mio. kr. til Center for Rygeafvænning.
Budgetanalysen synliggør hvilket effektiviseringspotentiale, der er forbundet med en nedlæggelse af de lokale Sund By lokaler og Center for Rygeafvænning. Derimod er de organisatoriske forslag om kontorbaser ikke forankret i en egentlig analyse af, hvordan sundhedsfremmearbejdet kan gøres mest målrettet og effektivt. Fokusering på det opsøgende arbejde med vægt på målgrupper med store og særlige behov kræver en struktur, der skal være omstillingsparat i forhold til at kunne sætte ressourcer ind hvor problemer er og opstår.
På denne baggrund foreslår Sundhedsforvaltningen i overensstemmelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets og Borgerrepræsentationens beslutninger, at den lokale tilstedeværelse opretholdes uden permanente Sund By lokaler, men via forskellige målrettede aktiviteter og projekter, der ad hoc kan udgå f.eks. fra et servicecenter, et bibliotek, og et Pensions- og Omsorgskontor.
Den væsentligste ændring i forbindelse med nedlæggelse af de lokale Sund By lokaler er således, at Folkesundhed København i højere grad kommer til borgeren lokalt hvor vedkommende færdes, dvs. i bl.a. daginstitutioner, folkeskoler, tekniske skoler, arbejdspladser, klubber, plejehjem, Pensions- og Omsorgskontorer, medborgerhuse, kvartersløftscentre, idrætshaller, aftenskoler mv.
På ældreområdet opretholdes den lokale tilstedeværelse via de 7 lokalområder, hvor arbejdet koordineres tæt med Pensions- og Omsorgskontorerne og Ældrekontorerne ved at tilknytte en sundhedskonsulent til hvert af de 7 områder som ansvarlig kontaktperson. Dertil er det hensigtsmæssigt at udnytte de kommende servicecentre, der etableres centrale steder i København, med henblik på at sikre borgerne direkte fysisk adgang til information og kursustilmelding. Telefon- og internetbetjening vil samtidig blive fastholdt som hidtidig.
På den baggrund indstilles, at forslag om lokal tilstedeværelse i forhold til det sundhedsfremmende arbejde med børn og unge, voksne og ældre, godkendes.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Denne indstilling er Sundhedsforvaltningens opfølgning på Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2003 (SOU 302/2002 J.nr. 45/2002), som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 20. marts 2003. Her tilsluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen sig, at Sund By integreres i det øvrige folkesundhedsarbejde, og at folkesundhedsarbejdet målrettes ved en lokal tilstedeværelse og ved programmer rettet mod børn og unge, voksne samt ældre københavnere. Det blev samtidig besluttet, at den konkrete udmøntning af den lokale tilstedeværelse skulle afvente den af Økonomiudvalget besluttede budgetanalyse vedrørende samling af de borgerrettede butikker.
Sundhedsforvaltningens nye organisation er efterfølgende sat i drift, bl.a. omfattende Folkesundhed København. Hermed er de udførende opgaver vedrørende forebyggelse og sundhedsfremme samlet i denne nye enhed.
Denne indstilling beskriver budgetanalysens anbefaling samt forslag til udmøntning af det lokale arbejde uden Sund By København.
- Budgetanalysens anbefalinger
Økonomiforvaltningen har i foråret 2003 gennemført en budgetanalyse af kommunens borgerrettede butikker. Analysen har for Sundhedsforvaltningens vedkommende omfattet Sund By og Center for Rygeafvænning.
Budgetanalysen har haft til formål at vurdere effektiviseringspotentialet ved en samlokalisering af de forskellige butikker. Målsætningen har været at finde en effektiviseringsgevinst via sammenlægning på 5 mio. kr.
Analysen omfatter i øvrigt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens Servicebutikker, Agenda 21 Centre, Grønne guider og Byfornyelsesbutikkerne. Meget fokus er lagt på relationen mellem Sund By og Servicebutikkerne. Center for Rygeafvænning indgår ikke nævneværdig i analysen, da lokalerne ikke findes relevante for samlokalisering af borgerrettede aktiviteter.
Budgetanalysens arbejde indgår i Københavns Kommunes budgetforslag 2004 og hovedanbefalingen er, at Sund By København etableres i kontorbaser i servicebutikker og på biblioteker med undtagelse af Sund By Ydre Nørrebro.
I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af budgetforslag for 2004 er alle udvalg pålagt en tværgående besparelse på samlet 5 mio. kr., som er indarbejdet i de enkelte udvalgs budgetter. 2,3 mio. kr. er fordelt efter besparelsespotentialet i budgetanalysen vedrørende samling af de borgerrettede butikker. Hovedparten af denne besparelse er udmøntet til Sundheds- og Omsorgsudvalget, idet udvalgets budget er pålagt en besparelse på godt 1,6 mio. kr., hvilket er det effektiviseringspotentiale, der er forbundet med en nedlæggelse af de lokale Sund By og Center for Rygeafvænning. Disse midler er derfor indarbejdet ved en reduktion af forebyggelsespuljen.
Budgetanalysen synliggør hvilket effektiviseringspotentiale, der er forbundet med en nedlæggelse af de lokale Sund By lokaler og Center for Ry geafvænning. Derimod er de organisatoriske forslag om kontorbaser ikke forankret i en egentlig analyse af, hvordan sundhedsfremmearbejdet kan gøres mest målrettet og effektivt. Fokusering på det opsøgende arbejde med vægt på målgrupper med store og særlige behov kræver en struktur, der skal være omstillingsparat i forhold til at kunne sætte ressourcer ind hvor problemer er og opstår.
Den væsentligste ændring i forbindelse med nedlæggelse af de lokale Sund By lokaler vil være, at Folkesundhed København i højere grad kan komme til borgeren lokalt hvor vedkommende færdes, dvs. i bl.a. biblioteker, servicecentre, daginstitutioner, folkeskoler, tekniske skoler, arbejdspladser, klubber, plejehjem, pensions- og omsorgskontorer, medborgerhuse, kvarterløftscentre, idrætshaller, aftenskoler, mv.
Tilstedeværelsen i den pågældende lokalitet vil ikke være permanent, men medarbejderne befinder sig i lokaliteten i det tidsrum, hvor det er nødvendigt af hensyn til opgavens varetagelse.
Nedenfor gives en række eksempler på, hvordan Folkesundhed København på henholdsvis børn og unge-, voksen- samt ældreområdet vil være til stede lokalt. Eksemplerne afspejler Folkesundhed Københavns ønske om at bidrage til at reducere den sociale ulighed i sundhed, dér hvor der kan gøres en forskel, og inddrage større målgrupper i udviklingen af aktiviteter samt sikre forankring af aktiviteterne via samarbejde med lokale partnere. Det er med andre ord den arbejdsmåde, der skal sikre gennemførelsen af de nye målsætninger for den nye folkesundhedsorganisation i Sundhedsforvaltningen, som blev vedtaget den 30. januar 2003 af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Lokal tilstedeværelse på Børn- og Ungeområdet
Målgruppeprogrammet for Børn og Unge har bl.a. fokus på unges brug af tobak, alkohol og stoffer som et væsentligt indsatsområde i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde blandt unge københavnere. Handlingsplanen for store dele af arbejdet med unge er udviklet i tæt samarbejde med borgmestrene for Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Arbejdet med rusmidler foregår især indenfor rammerne af skoler og gymnasier, hvor unge i de ældre klasser involveres og hvor der også er mulighed for dialog med forældrene. I forhold til skolerne, vil Sundhedsforvaltningen være til stede i forbindelse med udarbejdelsen af alkoholpolitikker i 50 7. klasser, der involverer lærere, elever og forældre.
I forhold til de lidt ældre unge har Børn og Ungeprogrammet bl.a. haft kontakt til fire tekniske skoler og erhvervsuddannelser, hvor man har afdækket de unges behov. Udvælgelsen af disse uddannelsessteder tog højde for, at der inden for målgruppen af elever og lærlinge findes flere målgrupper, som kan have vidt forskellig livsstil og behov. Derfor faldt valget på: Frisørskolen, Hotel- og Restaurantskolen, grundforløbet for bygge- og anlæg samt grundforløbet for kommunikation og teknologi.
Med opbakning fra personale og ledelse har sundhedskonsulenter fra Folkesundhed København efterfølgende iværksat aktiviteter, der på længere sigt skal påvirke de unges livsstil og sundhedsadfærd. Konkret er der blevet uddannet 12 såkaldte sundhedsvejledere, som alle har en pædagogisk eller sundhedsfaglig baggrund. Disse vejledere gennemfører et program med de unge, hvori der både indgår individuelle samtaler og gruppesamtaler med henblik på at opstille mål for livsstilsændringer. Samtidig er der uddannet et antal yngre rusmiddelguider, som skal undervise klasserne på skolerne.
I forhold til mindre børn planlægges der en forstærket indsats, der involverer daginstitutionsområdet som ramme for arbejdet med motion og kost. Der arbejdes på at etablere samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pædagogiske konsulenter om konkrete aktiviteter og på at få målsætninger vedrørende kost og motion fremhævet i institutionernes værdigrundlag. På længere sigt skal indsatsen udbredes til fritidshjems- og klubområdet.
Lokal tilstedeværelse på voksenområdet
Med fokus på ulighed i sundhed har målgruppeprogrammet på voksenområdet bl.a. foretaget indsatser på lokale arbejdspladser med mange ufaglærte medarbejdere. Et eksempel på en af disse arbejdspladser er I/S Amagerforbrændingen - her var en høj grad af motivation hos såvel ledelse som medarbejdere, ligesom der var en parathed i organisationen til at håndtere et sådant projekt. Udfra en kortlægninger af arbejdspladsens sundhed, de enkelte gruppers og det enkelte individs sundhed, motivation og ønsker, blev der iværksat hensigtsmæssige og ønskede aktiviteter indenfor kost, motion, alkohol, tobak, arbejdsmiljø og socialt ansvar.
Projektledelsen lå i Voksenprogrammet i Folkesundhed København, og der var under hele forløbet et tæt samarbejde mellem de involverede parter, interessenter og udbydere af aktiviteter. Projektlederen fra Sundhedsforvaltningen havde sin daglige gang på virksomheden og fik derved opbygget mange relationer, der har været vigtige i forhold til projektets bæredygtighed. I takt med at der skete en forankring af aktiviteterne, trak projektlederen sig langsomt ud.
I dag anvendes erfaringerne til lignende og nye tiltag i andre virksomheder i København. Derudover vil arbejdet med voksengruppen fortsat bestå i at udbyde konkrete kursusforløb i forhold til tobak og vægtreduktion.
Et andet eksempel på lokal tilstedeværelse er arbejdet med partenerskaber på Ydre Nørrebro, hvor lokale grupper og foreninger indgår i et større projekt om sundhedsfremme og livskvalitet. Projektet ledes fra Sund By Ydre Nørrebro i samarbejde med Kvarterløftscentret. Folkesundhed København vil fortsat anvende disse lokaler som base for arbejdet.
I forhold til gennemførelsen af motionshandlingsplanen skal der gennemføres to indsatser i henholdsvis Kgs. Enghave og Nordvest. Indsatsen foregår i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, og medarbejderne vil have fast arbejdsbase lokalt i hele projektperioden.
Lokal tilstedeværelse på ældreområdet
Ældreprogrammet retter sig mod at sikre ældre københavnere viden og handlemuligheder, der sigter mod at bevare og styrke deres funktionsevne fysisk, mentalt og socialt. Med etableringen af 7 Ældrekontorer og 7 Pensions- og Omsorgskontorer, er der mulighed for at sikre en stærk lokal profil på ældreområdet i bl.a. Sundhedsforvaltningens egne lokaler ved at forebyggelsen indtænkes i driften.
Ældreprogrammet i Folkesundhed København vil tilknytte en sundhedskonsulent til hvert af de 7 områder som ansvarlig kontaktperson. Sundhedskonsulenternes opgaver i et lokalområde kan groft opdeles i tre fokusområder:
- Borgerrettet indsats i lokalområdet, herunder at etablere sundhedsfremmende tilbud til ældre, tilpasset de særlige lo kale behov og sundhedsproblemer. F.eks. tilbud om nærgymnastik og nærspisning for mindremobile ældre; tilbud til borgere, der bliver pensioneret, eller befinder sig i andre skift i deres liv; tilbud om seniorlivkurser m.h.p. styrkelse af deres handlekompetence; tilbud om gratis hoftebeskyttere til alle ældre med behov herfor.
- Uddannelsesrrettet indsats, herunder sikre at alle medarbejdere i forvaltningens lokale institutioner kan håndtere forebyggelse af fald og af lårbenshalsbrud gennem henvisning til motion/træning, kostvejledning, oplysning om lokale aktivitetstilbud m.m. Sundhedskonsulenterne skal endvidere omsætte kostpolitikken til aktiv indsats, forankret i institutionerne. Derudover er det Sundhedskonsulenternes opgave at styrke det tværsektorielle samarbejde, så borgerne i lokalområdet oplever, at tilbud og indsats hænger sammen, herunder f.eks. opfølgning på udskrivning fra hospital; samarbejde mellem medarbejdere, der foretager forebyggende hjemmebesøg og praktiserende læger; tilbud om vedligeholdende træning efter et genoptræningsophold.
- Koordination af den forebyggende og sundhedsfremmende indsats i lokalområdet, eksempelvis gennem etablering af netværk i lokalområdet mellem bl.a. ældrekontorer, pensions- og omsorgskontorer, ældreråd, frivillige foreninger og ældreorganisationer. Endvidere skal sundhedskonsulenterne medvirke i dialog med borgerne i lokalområdet samt deltage i lokale udviklingsprojekter
Lokal borgerindgang i forhold til information og kursustilmelding
Udover arbejdet i forhold til afgrænsede målgrupper udbyder Sundhedsforvaltningen fortsat slankekurser og rygeafvænning. En hel del af tilmeldingen foregår i dag telefonisk og en mindre del via personlig henvendelse. Med henblik på fortsat at have en åben og generel indgangsport, er det mest hensigtsmæssigt at anvende de kommende Servicecentre, der skal etableres på centralt beliggende steder i København. I denne forbindelse kan disse ydelser tilbydes i kombination med andre kommunale tilbud i en sammenhæng, hvor borgeren i forvejen er opsøgende. Herved er der en mulighed for at inspirere borgere, der eksempelvis blot skal have lavet nyt skattekort.
På den baggrund indstilles, at forslag om lokal tilstedeværelse i forhold til det sundhedsfremmende arbejde med voksne, børn og unge samt ældre godkendes.
MILJØVURDERING
Det vurderes, at der ikke er væsentlige miljømæssige konsekvenser af forslaget.
ØKONOMI
Sundheds- og Omsorgsudvalget er pålagt en besparelse på 1,6 mio. kr., som er udmøntet på forebyggelsespuljen. Besparelsen effektueres ved at nedlægge de lokale Sund By lokaler og integrere aktiviteterne i Folkesundhed København. Lejemålene opsiges umiddelbart efter en politisk godkendelse af nærværende indstilling. Lokalerne på Ydre Nørrebro fastholdes midlertidigt med henblik på placering af medarbejdere, der arbejder med partnerskaber.
BILAG
Ingen.
Ib Haurum
/Jens Egsgaard