Mødedato: 25.08.2005, kl. 14:00

Hiv/Aidsplan for Københavns Kommune 2006-2009

Hiv/Aidsplan for Københavns Kommune 2006-2009

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 25. august 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Hiv/Aidsplan for Københavns Kommune 2006-2009

 

SOU 226/2005  J.nr. 32/2005

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter "Hiv/aids plan for Københavns Kommune 2006-2009"

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at planen sendes i høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Embedslægeinstitutionen og H:S.

 

 

RESUME

I Københavns Kommunes samlede budgetaftale for 2005 er det fastlagt, at der skal udarbejdes en langsigtet plan for en styrkelse af indsatsen på hiv/aids området, og at muligheden for at etablere et Hiv-hus skal undersøges.

 

Hiv/aids planen vil udgøre grundlaget for Københavns Kommunes arbejde med hiv/aids-området i årerne 2006-2009.

En gennemførelse af hele eller dele af planen forudsætter bevilling af midler til området.

 To væsentlige årsager til at udarbejde en Hiv/aids plan for Københavns Kommune er, at ca. en tredjedel (ca. 1.600) af alle hiv-smittede i Danmark bor og behandles i Københavns Kommune, samt at der de seneste år har været en tydelig stigning i antallet af nye smittetilfælde. De to største risikogrupper for hiv-smitte; mænd, der har sex med mænd og visse etniske gruppe, udgør desuden en særlig stor gruppe i Københavns Kommune. Hiv/aids planen har derfor særligt fokus på forebyggelse blandt disse grupper.

 

Hiv/aids planen opstiller mål og forslag til konkrete indsatser til at styrke hiv/aids indsatsen i Københavns Kommune på følgende områder:

 

Etablering af et Hiv- hus/Øget synlighed og synergi

Mål: At øge synligheden af hiv/aids indsatsen og sikre borgerne lettere adgang til flere forebyggelsestilbud vedr. hiv/aids.

Indsats: Etablering af et Hiv/aids hus, herunder et kondomeri .

 

Generel information til unge

Mål: At sikre unge information og rådgivning omkring seksuelt overførbare sygdomme.

Indsats: Tilbud om seksualundervisning, herunder oplysning og rådgivning omkring seksuelt overførbare sygdomme, til eleverne på de københavnske tekniske skoler.

 

En målrettet indsats for visse etniske grupper

Mål: At sikre etniske grupper information og rådgivning omkring prævention og seksuelt overførbare sygdomme, herunder hiv/aids.

Indsats: 1. Tilbud om seksualundervisning på de københavnske sprogskoler, daghøjskoler, tekniske skoler, produktionsskoler og aktiveringssteder. 2. Oplysning og rådgivning om seksuelt overførbare sygdomme til etniske foreninger og deres medlemmer. 3. Tilbud om test for seksuelt overførbare sygdomme i forbindelse med rådgivning i de miljøer, hvor etniske minoriteter færdes.

 

En målrettet indsats for mænd, der har sex med mænd

Mål: 1. At styrke den forebyggende indsats gennem information og dialog med mænd, der har sex med mænd. 2. At etablere muligheder for opsøgende (onsite) testning for seksuelt overførbare sygdomme samt kvalificeret før- og efterrådgivning til mænd, der har sex med mænd.

Indsats: 1. Den forebyggende indsats over for mænd, der har sex med mænd, styrkes i form af opsøgende aktiviteter. 2. Der tilbydes oplysning, rådgivning og test til mænd, der har sex med mænd i de københavnske saunamiljøer.

 

Rådgivning og netværk for hiv-smittede

Mål. 1. At sikre rådgivning og netværksdannelse til hiv-smittede og deres       pårørende. 2. At give relevante personalegrupper øgede kompetencer til at              informere og rådgive hiv-smittede, især med fokus på visse etniske grupper.

Indsats: 1. Rådgivningskapaciteten til hiv-smittede øges. 2. Der                       etableres selvhjælpsgrupper, sociale aktiviteter samt    kursus- og    møde-           forløb for at styrke hiv-smittedes selvværd og identitet. 3. Der           etableres en brobyggerfunktion rettet mod hiv-smittede med anden etnisk      baggrund, som skal mediere mellem hospitalerne og hiv/aids          organisationerne.

 

Styrket samarbejde på hiv/aids-området

Mål: At styrke kommunes samarbejde samt koordinering med de relevante aktører på området.

Indsats: Der nedsættes et samarbejdsforum i København vedrørende hiv/aids og andre seksuelt overførbare sygdomme.

 

Mulighederne for at etablere et Hiv-hus er i samarbejde med Sundhedsforvaltningen blevet undersøgt af de hiv/aids-organisationer, som ønsker at flytte samme. Formålet med et Hiv-hus er at styrke den nuværende forebyggelsesindsats og de eksisterende hiv/aids-organisationer samt at give hiv-smittede, pårørende og andre borgere lettere adgang til hjælp, information, omsorg og støtte. Forudsætningen for at der kan etableres et Hiv-hus er, at hiv/aids-organisationer får økonomisk støtte til flytningen samt etableringen af huset.

 

Ved udgangen af 2007 vil der blive udarbejdet en midtvejs revidering af selve Hiv/aids-planen og ved planens udløb i 2009 foretages en evaluering af Hiv/aids planens indsatser og resultater.

 

Implementeringen af Hiv/aids planen forudsætter, at der tilføres ekstra ressourcer til området. På baggrund af de forslåede initiativer i planen lægges der op til, at der de næste 4 år årligt afsættes 5 mio. kr. til at styrke hiv/aids indsatsen i Københavns Kommune.

 

Efter drøftelse af planen i Sundheds- og Omsorgsudvalget indstilles det, at planen sendes i høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Embedslægeinstitutionen og H:S. Hiv/aids planen vil herefter blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i slutningen af året.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

I Københavns Kommunes samlede budgetaftale for 2005 er det fastlagt, at der skal udarbejdes en langsigtet plan for en styrkelse af indsatsen på hiv/aids området, herunder en undersøgelse af muligheden for at etablere et Hiv-hus i gadeplan centralt i byen. På denne baggrund har Sundhedsforvaltningen i samarbejde med relevante parter på hiv/aids-området udarbejdet en Hiv/aids plan for Københavns Kommune.

 

Hiv/aids-organisationerne har traditionelt spillet en vigtig rolle for indsatsen på området og har derfor været involveret i udarbejdelsen af Hiv/aids planen lige fra starten. Ønsket om etableringen af et Hiv-hus er endvidere oprindeligt kommet fra hiv/aids- organisationerne selv. Det har derfor været særlig vigtigt at involvere disse organisationer, da det er organisationer selv, der skal etablere og drive et fremtidigt Hiv-hus.

 

Hiv/aids planens tilblivelse er ligeledes blevet fulgt af en referencegruppe bestående af repræsentanter fra Embedslægeinstitutionen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sex og Samfund samt Sundhedsforvaltningen. Udkast af planen er blevet diskuteret med repræsentanter fra H:S, Sundhedsstyrelsen samt hiv/aids organisationerne. Hiv/aids planens endelige udkast har været i intern høring hos de parter, som har været involveret i udarbejdelsen af planen og de kommentarer, som Sundhedsforvaltningen har fundet relevante, er blevet indarbejdet i planen.

 

2. Baggrund for og formål med en Hiv/aids plan

Hiv/aids planen udgør grundlaget for Københavns Kommunes arbejde med hiv/aids-området i årerne 2006-2009. Planen har til hensigt at skabe et overblik over den samlede hiv/aids indsats i Københavns Kommune samt at danne grundlag for en sammenhængende og koordinerede indsats, som kan styrke forebyggelsen på området. Hiv/aids planen har fokus på den primære og patientrettede forebyggelse samt de hiv-smittedes psyko-sociale forhold.

 

Der er to væsentlige årsager til at udarbejde en Hiv/aids plan for Københavns Kommune. For det første bor og behandles ca. en tredjedel (ca. 1.600) af alle hiv-smittede i Danmark i Københavns Kommune, og for det andet har der de seneste år været en markant stigning i antallet af nye smittetilfælde. I københavnsområdet er denne tendens specielt tydelige for gruppen af mænd, der har sex med mænd (homo- og biseksuelle mænd). 50 % af landets hiv-smittede mænd, der har sex med mænd bor således i Københavns Kommune, og 50 % af alle københavnere, der blev smittet med hiv i 2004 var mænd, der har haft sex med mænd. Den næststørste gruppe af hiv-smittede er etniske grupper – specielt fra lande med høj forekomst af hiv/aids såsom lande i Afrika syd for Sahara og i Asien – f.eks. Thailand. De etniske grupper udgør ligeledes en særlig stor andel i Københavns Kommune, således er ca. en fjerdedel af alle hiv-smittede med anden etnisk baggrund i Danmark bosat i Københavns Kommune. Derudover har København en større andel end resten af landet af prostituerende og stofmisbrugere, som har højere risiko for at blive smittet med hiv.

 

Der er således behov for en langsigtet plan for at styrke den fremtidige forebyggelsesindsats i Københavns Kommune – specielt blandt de største risikogrupper som mænd, der har sex med mænd og visse etniske grupper.

 

Hiv/aids planen består af to dele. Den første del beskriver antallet og grupperne af hiv-smittede, Sundhedsstyrelsens mål og strategier på området samt den hiv/aids indsats, der i dag foregår i Københavns Kommune og københavnsområdet[1]. Den anden del er fremadrettet og belyser de problematikker, der eksisterer blandt de forskellige målgrupper. På baggrund af disse problematikker opstilles der mål og forslag til fremtidige indsatser.

 

3. Hiv/aids planens mål og indsatser

Hiv/aids planen opstiller mål og forslag til konkrete indsatser til at styrke hiv/aids indsatsen i Københavns Kommune på følgende områder:

 

Etablering af et Hiv- hus/Øget synlighed og synergi

Generel information til unge

En målrettet indsats for visse etniske grupper

En målrettet indsats for mænd der har sex med mænd

Rådgivning og netværk for hiv-smittede

Styrket samarbejde

 

Etablering af et Hiv-hus

Københavns Kommune ønsker at være med til at sætte fornyet fokus på hiv/aids og forebyggelsen af sygdommen og har derfor følgende overordnede mål for hiv/aids området:

 

At øge synligheden af hiv/aids indsatsen og sikre borgerne lettere adgang til flere forebyggelsestilbud vedr. hiv/aids

 

Den øgede synlighed skabes først og fremmest i kraft af etableringen af et centralt beliggende Hiv-hus i København, hvor hiv/aids organisationerne flytter ind under samme tag.

 

Formålet med et Hiv-hus er at styrke den nuværende indsats og de eksisterende hiv/aids-organisationer samt at give hiv-smittede, pårørende og andre borgere lettere adgang til hjælp, information, omsorg og støtte. Indsatsen vil blive mere synlig, og Hiv-huset vil være med til at skabe større forståelse for sygdommen og nedbryde tabu. Endvidere vil det blive nemmere at udvikle nye tilbud for en styrket indsats, når den faglige ekspertise er samlet på et sted.

 

Hiv-huset skal indeholde den åbne og nysgerrighedsskabende dør udadtil i kraft af et kondomeri, hvor man kan købe kondomer i alle former og farver og få vejledning. Samtidig skal huset have en mere anonym indgang til rådgivning og værested for hiv-smittede i andre dele af huset. Hermed er det målet, at huset vil appellere både til den "brede befolkning" – især ungegruppen – med underholdende forebyggelse i kondomeriet, og til hiv-positive med tilbud om rådgivning og værested med henblik på at støtte dem i at leve et godt liv med deres sygdom.  Huset etableres og drives af de hiv/aids-organisationer, som flytter ind i huset. Kondomeriet drives af Aids-Fondet.

 

Forudsætningen for at der kan etableres et Hiv-hus er dog, at hiv/aids-organisationerne får økonomisk støtte til selve flytningen samt etableringen af huset.

 

Generel information til unge

I forhold til ungegruppen er det væsentligt at fortsætte kommunes nuværende indsats med information og rådgivning til unge i folkeskolerne med specielt fokus på unge med anden etnisk baggrund. Endelig er det centralt at styrke informationen og rådgivningen til de unge, der har afsluttet folkeskolen, idet en stor del af de unge debuterer seksuelt, efter de har forladt folkeskolen. På denne baggrund opstilles følgende mål.

 

At sikre unge information og rådgivning omkring seksuelt overførbare sygdomme

 

Det forslås, at der med henblik på at styrke information og rådgivning til de unge, der har afsluttet folkeskolen tilbydes seksualundervisning, herunder oplysning og rådgivning omkring seksuelt overførbare sygdomme, til eleverne på de københavnske tekniske skoler. Valget af de tekniske skoler bygger på, at unge på de tekniske skoler generelt har en højere risikoadfærd end unge på andre ungdomsuddannelser

 

En målrettet indsats for visse etniske grupper

Et generelt kendetegn for visse etniske grupper i Danmark er, at de har en manglende viden om krop, seksualitet og seksuelt overførbare sygdomme. Samtidig er hiv ofte en tabubelagt sygdom i de lande, hvor de etniske grupper kommer fra. På den baggrund opstilles følgende mål for at styrke indsatsen rettet mod etniske grupper:

 

At sikre etniske grupper information og rådgivning omkring prævention og seksuelt overførbare sygdomme, herunder hiv/aids

 

Følgende tre forebyggelsestiltag skal sikre, at hovedparten af de etniske grupper i Københavns Kommune tilbydes en dialog om hiv/aids, seksulet overførbare sygdomme og uønskede graviditeter. 1. Seksualundervisning, herunder undervisning i seksuelt overførbare sygdomme, på de københavnske sprogskoler, daghøjskoler, tekniske skoler, produktionsskoler og aktiveringssteder, hvor andelen af etnis ke grupper er særlig høj. 2. Oplysning og rådgivning om seksuelt overførbare sygdomme, herunder hiv/aids, til etniske foreninger og deres medlemmer. Ved en sådan indsats styrkes den mere målrettede indsats til de enkelte etniske grupper, og der er mulighed for at fokusere på de grupper, der er mest udsatte for hiv/aids, som afrikanere og grupper fra visse asiatiske lande. 3. Tilbud om test for seksuelt overførbare sygdomme i forbindelse med rådgivning i de miljøer, hvor etniske minoriteter færdes. Dette tilbydes på baggrund af, at mange med anden etnisk baggrund ofte ikke lader sig teste for seksuelt overførbare sygdomme.

 

En målrettet indsats for mænd, der har sex med mænd

Set i lyset af det stigende antal af nykonstaterede hiv-smittede samt stigningen i andre seksuelt overførbare sygdomme blandt mænd, der har sex med mænd, forslås det, at den smittebekæmpende indsats over for denne gruppe intensiveres ved:

 

At styrke den forebyggende indsats gennem information og dialog med mænd, der har sex med mænd

 

At etablere muligheder for opsøgende (onsite) testning for seksuelt overførbare sygdomme samt kvalificeret før- og efterrådgivning til mænd, der har sex med mænd

 

Følgende to konkrete indsatser forslås. 1. At den forebyggende indsats over for mænd, der har sex med mænd, styrkes i form af opsøgende aktiviteter, som henvender sig direkte og målrettet til målgrupperne. 2. At Københavns Kommune støtter Sundhedsstyrelsens forslag om et projekt omkring oplysning, rådgivning og test til mænd, der har sex med mænd i saunamiljøer i København. Formålet er, at intensivere oplysnings- og testindsatsen over for den gruppe, der erkendtligt har skiftende sexpartnere, samt at denne oplysning gives på de steder, hvor megen sex finder sted, nemlig i de københavnske saunamiljøer. Oplysning og rådgivning til de "skjulte mænd, der har sex med mænd" og biseksuelle, som kommer i saunaerne, er særlig vigtig, idet denne målgruppe generelt er vanskelig at nå.

 

Rådgivning og netværk for hiv-smittede

På baggrund af det stadig stigende antal hiv-smittede er der behov for at styrke rådgivningsindsatsen til hiv-smittede. Københavns Kommune har følgende mål for indsatsen:

 

At sikre rådgivning og netværksdannelse til hiv-smittede og deres

        pårørende

 

At give relevante personalegrupper øgede kompetencer til at informere og rådgive hiv-smittede, især med fokus på visse etniske grupper

 

I forhold til at styrke den fremtidige rådgivning til hiv-smittede og deres pårørende foreslås det blandt andet: 1. At rådgivningskapaciteten til hiv-smittede øges, således at der er ressourcer til at imødekomme det stigende behov for rådgivning. 2. At der med henblik på at skabe mulighed for netværksdannelse etableres selvhjælpsgrupper, sociale aktiviteter samt kursus- og mødeforløb for at styrke hiv-smittedes selvværd og identitet. 3. At sikre en mere langsigtet indsats i forhold til hiv-smittede patienter med anden etnisk baggrund ved at etablere en brobyggerfunktion, som skal mediere mellem hospitalerne og hiv/aids organisationerne. Der skal endvidere tilbydes kompetenceudvikling til personalet på de infektionsmedicinske afdelinger vedr. behandling og rådgivning af patienter med anden etnisk baggrund.

 

Styrket samarbejde

Det er et generelt ønske blandt de forskellige aktører, der arbejder med seksuelt overførbare sygdomme, at udvide samarbejde og netværk imellem de forskellige institutioner. Københavns Kommune vil tage aktivt del i at styrke dette samarbejde og har følgende mål for området:

 

At styrke kommunes samarbejde samt koordinering med de relevante aktører på området

 

Det forslås, at der nedsættes et samarbejdsforum i København vedrørende hiv og andre seksuelt overførbare sygdomme med deltagelse af Københavns Kommune, hiv/aids-organisationerne, Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen og H:S, som udover at videndele og koordinere på området generelt, konkret har til opgave at fungere som styregruppe for implementeringen af Københavns Kommunes hiv/aids plan. Derudover er Hiv-huset centralt i forhold til at styrke samarbejde hiv/aids-organisationerne imellem.

 

4. Implementering af planen

Det vil som udgangspunkt ikke være kommunen selv, der driver de forslåede indsatser og projekter men derimod de organisationer, der har ekspertise og erfaring med de forskellige indsatsområder. Dette betyder, at der skal udarbejdes samarbejdsaftaler med de enkelte organisationer om de forskellige indsatser, og at disse samarbejdsaftaler skal indeholde aftaler om, at de pågældende organisationer skal aflægge status samt dokumentation for den konkrete indsats.

 

Ved udgangen af 2007 vil der blive udarbejdet en midtvejs revidering af selve Hiv/aids-planen til politisk forelæggelse og ved planens udløb i 2009 foretages der en evaluering af planens indsatser og resultater.

 

Hiv/aids planen vil efter høring hos relevante parter blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i slutningen af året.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Implementeringen af planen forudsætter, at der tilføres ekstra ressourcer til området. Således er en række af de foreslående initiativer i planen udgiftskrævende.

 

Nedenstående budgetforslag lægger op til, at der de næste 4 år årligt afsættes 5 mio. kr. til at styrke hiv/aids indsatsen i Københavns Kommune. Budgettet skal dog justeres fra år til år, f.eks. er der nogle engangsudgifter til etablering af et Hiv-hus som de næstkomne år eventuelt kan anvendes til at udvide rådgivnings- og testmulighederne for de udsatte målgrupper.

 

Foreløbigt budgetforslag

Indsatsområder

Budget

Øget synlighed og synergi

 

Etablering af et Hiv-hus herunder kondomeriet

Drift af Kondomeri

 

1.750.000 kr.

 

1.250.000 kr.

   500.000 kr.

De unge

Tilbyde seksualundervisningen til eleverne på de tekniske skoler

 

  100.000 kr.

  100.000 kr.

Etniske minoriteter

 

Tilbud om seksualundervisning på sprogskolerne

Mobile test teams

Oplysning, information og rådgivning til etniske foreninger og deres medlemmer

1.055.000 kr.

 

  605.000 kr.

  150.000 kr.

  300.000 kr.

 

 

Mænd der har sex med mænd

 

Opsøgende aktiviteter i nattelivet og på andre træffesteder for mænd der har sex med mænd

Samtalegrupper for mænd, der har sex med mænd, med fokus på risikoreduktion

Sikker sex-kampagneaktiviteter henvendt til unge mænd,  der har sex med mænd og andre særlige grupper

Rådgivning og testmuligheder                                    

 

   925.000 kr.

 

   225.000 kr.

 

    75.000 kr.

 

   275.000 kr.

 

 

   350.000 kr.

Øget rådgivning til hiv-smittede, herunder etniske minoriteter

 

600 psykosociale rådgivningsydelser

6 terapeutiske grupper for hiv-smittede og deres pårørende samt 6 selvhjælpsgrupper

8 temaaftner bl.a. vedr. hiv, medicinsk opdatering, sociale rettigheder, hiv-smittede med etnisk minoritetsba ggrund

Opkvalificering af det sundhedsfaglige personale

Etablering af en permanent brobyggerfunktion

 

 

 1.170.000 kr.

 

   400.000 kr.

   100.000 kr.

  

     20.000 kr.

 

 

   100.000 kr.

   550.000 kr.

I alt

 

Heraf:   Etableringsudgifter

             Driftsudgifter

5.000.000 kr.

 

 1.250.000 kr.

 3.750.000 kr.

 

 

HØRING

Efter drøftelse af planen i Sundheds- og Omsorgsudvalget indstilles det, at planen sendes i høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Embedslægeinstitutionen og H:S. Hiv/aids planen vil herefter blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i slutningen af året.

     

 

BILAG

- Hiv/aids plan for Københavns Kommune 2006-2009

- Idéoplæg til Hiv hus i København     

 

Ib Haurum

                                                                                                                                                                                                    /Jens Egsgaard

 


 



[1] Med Københavnsområdet menes Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune samt Københavns Amt

Til top