Mødedato: 25.04.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Ny ramme for patientrettet forebyggelse og mental sundhed (ifm. Opfølgning på Implement-rapport om sundhedshuse)

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende, at hjerterehabiliteringen samles under det nuværende Center for Diabetes, og en overordnet ramme for lungeområdet i København samt at der etableres et nyt Center for Mental Sundhed.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at godkende, at hjerteområdet samles under det nuværende Center for Diabetes, som skifter navn til Center for Diabetes og Hjertesygdomme,
  2. at godkende, at der etableres et nyt Center for Mental Sundhed,
  3. at godkende en overordnet ramme for fremtidens lungeindsats i København.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte blandt andet på baggrund af en rapport fra konsulentvirksomheden Implement om sundhedshusene den 14. marts 2019 en organisatorisk omlægning af genoptræningsområdet. Samtidig blev rammene for det videre arbejde med ny organisering af den patientrettede forebyggelse, mental sundhed og beskæftigelsesområdet godkendt, idet forvaltningen skulle vende tilbage til udvalget med et mere udførligt forslag.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på den baggrund arbejdet videre med en ny centerstruktur, som udvalget skal godkende, hvor hjerteområdet samles under det nuværende Center for diabetes og der etableres et nyt Center for mental sundhed, mens det indstilles, at der følges samme spor i en fremtidig organisering af lungeområdet.

Løsning

Baggrund

Den patientrettede forebyggelse til borgere med KOL- og hjertesygdomme foregår i dag i de fem sundhedshuse, hvor 550 københavnere med hjertesygdomme og 675 københavnere med KOL i 2018 modtog et rehabiliteringsforløb. Formålet med den patientrettede forebyggelse er at sikre, at borgerne får kompetencer, der gør dem i stand til at mestre hverdagen med en kronisk sygdom. Forløbene indeholder patientuddannelse, diætbehandling, fysisk træning og samtaler om rygestop og alkohol. Forløbene er individuelt tilrettelagt og varer mellem tre-seks måneder.

Stress- og angstindsatserne foregår i dag i sundhedshusene på Nørrebro og Amager. I 2018 fik 1100 københavnere et stressforløb. Formålet med stress- og angstindsatsen er at støtte borgerne til at håndtere deres situation og mindske symptomer på stress/angst samt at forbedre deres søvn og livskvalitet. Et forløb strækker sig over syv-ni uger.

Fremtidens nære sundhedsvæsen

Set i lyset af udviklingen i det nære sundhedsvæsen peger den udarbejdede analyse fra Implement på, at der er behov for en ny organisering af den patientrettede forebyggelse (KOL- og hjerterehabilitering). Analysen viser, at både faglighed og volumen er udfordret med den nuværende organisering på fem enheder samt et uensartet serviceniveau på tværs af byen med manglende differentiering og fleksibilitet for borgerne.

Implements analyse har ikke omfattet stressklinikkerne og beskæftigelsesområdet.

Forvaltningen indstiller, at patientrettet forebyggelse og mentale sundhedsindsatser på sigt etableres i fagligt stærke enheder i stil med Center for Diabetes og Center for Kræft og Sundhed København. Enhederne vil være et solidt (fagligt og økonomisk) udgangspunkt for, at København kan imødekomme en udvikling, hvor ansvaret for opgavevaretagelsen mellem hospital, almen praksis og kommune forventes ændret.

Genoptræning og træning i sundhedshusene

I forhold til genoptræningsområdet i sundhedshusene, arbejdes der ud fra den indstilling, som udvalget tiltrådte 14. marts 2019. Konkret betyder det, at aktiviteten fortsætter, og der tages de nødvendige ledelses-, styrings- og organiseringsmæssige tiltag frem mod 2020 for at sikre en mere effektiv, robust og faglig ensartet indsats. Ledelsen samles som forudsat i indstillingen fra 14. marts 2019 hos én niveau 2-leder (lokalområdechef) pr. 1. maj 2019, og der rekrutteres to niveau 3-ledere med ansvar for henholdsvis planområde Byen og Syd.

Grundprincipper for fagligt stærke enheder med fokus på ulighed i sundhed

Efter forbillede fra Center for Diabetes og Center for Kræft og Sundhed København indstilles det, at København fremover samler indsatserne indenfor diabetes og hjertesygdomme samt mental sundhed og på sigt også lungeområdet i fagligt stærke og bæredygtige centre.

Udgangspunktet for at samle områderne er at opnå tilstrækkelig volumen og robusthed i forhold til at optimere driften og løfte kvaliteten.

Det gennemgående princip for de kommende enheder vil være, at enhederne har volumen nok til at borgerne mødes med høj faglighed og kvalitet. Enhederne skal bidrage til det strategiske arbejde med forsknings- og udviklingstiltag og være kompetence- og videnscentre for andre enheder i SUF samt relevante interessenter, der møder borgerne i deres hverdag.

Derudover skal borgere med KOL og hjertesygdomme opleve øget fleksibilitet og individuelt tilpassede forløb med mulighed for levere indsatser lokalt. Eksempelvis kan nogle borgeres forløb suppleres med en fleksibel digital løsning, mens andre kan følges tættere og tilbydes flere indsatser i nærområdet. De faglige enheder er dermed rustede til at sikre, at forløb tilrettelægges med udgangspunkt i borgerens ressourcer og motivation, hvilket er i forlængelse af sundhedspolitikkens vision om lighed i sundhed.

Gennemgående for de faglige enheder vil være, at borgere og pårørende inddrages.

Med udgangspunkt i disse principper indstiller forvaltningen at samle hjerteområdet i Center for Diabetes samt at der etableres et nyt Center for Mental Sundhed, og at forvaltningen arbejder videre med at samle lungeområdet med udgangspunkt i samme grundlæggende principper. 

Diabetes og Hjertesygdom

Borgere med diabetes har øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Hjerte-kar-sygdomme er den hyppigste dødsårsag hos mennesker med diabetes. I 2016 led 19 % af borgere med type 2-diabetes også af en hjertesygdom. Derfor vil det være en fordel for københavnere med diabetes og hjertesygdom at samle diabetes- og hjerteområdet i ét samlet center. Det vil også medføre at hjerterehabiliteringen får den fornødne volumen og et stærkt fagligt miljø, så København fremover også kan være faglig spydspids på hjerteområdet.

I Region Hovedstaden har Steno Diabetes Center Copenhagen ligeledes indledt et tættere diabetes-hjerte samarbejde med det formål at skabe tidlig opsporing af henholdsvis diabetes blandt hjertepatienter og hjertesygdom blandt diabetespatienter og dernæst optimal opfølgning og behandling.

I 2019 skal et nyt forløbsprogram for hjertesygdomme implementeres. Her indgår to nye diagnoser, som skal modtage hjerterehabilitering i kommunalt regi. Det forventes ydermere, at der vil være en stigende gruppe af nye hjertepatienter, der fremover henvises til hjerterehabilitering fra almen praksis.

Mental Sundhed

Mange københavneres liv og hverdag er præget af psykisk mistrivsel og sygdom, og antallet af københavnere, der har det svært er stigende. På nuværende tidspunkt lever 16 % svarende til 75.000 københavnere med et dårligt psykisk helbred. Det giver blandt andet udslag i mange sygedage med lav livskvalitet til følge.

For at indfri de sundhedspolitiske visioner om at ligestille fysisk og psykisk sundhed vil det være hensigtsmæssigt at samle de eksisterende indsatser i forhold til stress og symptomer på angst i et Center for Mental Sundhed med indsatser lokalt. Den nye terapihave, hvor københavnere med stress og andre psykiske eller fysiske helbredsproblemer tilbydes naturbaseret rehabilitering vil også kunne tilknyttes centret. På sigt kan centret udvides med andre områder eksempelvis psykiske følgevirkninger ved belastende livsomstændigheder. Centret vil også på sigt kunne fungere som et videnscenter, der fagligt understøtter andre dele af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen igangsætte arbejdet med at organisere de nuværende stress- og angstklinikker i et samlet Center for Mental Sundhed. I det videre arbejde vil den fremtidige ledelsesstruktur og placering blive tilrettelagt ligesom det endnu udestår at afklare eventuelle behov for yderligere finansiering.

 Lungesygdomme

Over de kommende år vil der være en stigning i andelen af borgere med KOL, der skal tilbydes patientrettet forebyggelse. Dette grundet stigning i andelen af københavnere, der får konstateret KOL, og ændring i opgavevaretagelsen mellem hospital og almen praksis. Endvidere skal København i 2020 implementere det nationale initiativ omkring telemedicinsk hjemmemonitorering for borgere med KOL.

Med tiltrædelse af denne indstilling tilkendegiver udvalget, at indsatser inden for KOL og eventuelt også andre lungesygdomme også på sigt skal samles i et fagligt stærkt center. Det er forvaltningens vurdering, at København på denne måde i højere grad vil være rustet til at indfri ambitionerne i den nationale lungesatsning. En samling af ressourcerne på lungeområdet vil øge fagligheden og have ressourcerne til at styrke tidlig opsporing med et særligt fokus på rygestop målrettet det stigende antal københavnere, der får diagnosen KOL, kronisk bronkitis og astma.

 

Forebyggende indsatser

De forebyggende indsatser i sundhedshusene samles fra den 1. januar 2020 organisatorisk under Centralforvaltningen, der fremadrettet vil levere forebyggende indsatser til borgere, der modtager genoptræning, når det er relevant, og til andre borgere. Indsatserne vil blive leveret dér, hvor borgerne er. Det vil sige på lokale genoptræningsenheder, på andre relevante kommunale enheder, i udsatte byområder og på arbejdspladser.

Økonomi

Etablering af et samlet Center for Diabetes og Hjertesygdomme har ingen økonomiske konsekvenser, idet de eksisterende indsatser og ressourcer på hjerteområdet indarbejdes i den eksisterende centerstruktur på center for Diabetes.

Vedr. Center for Mental Sundhed, så udestår afklaring af behovet for yderligere finansiering til en ny centerstruktur.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder parallelt på at finde den effektivisering, der er foreslået på ledelse og administration samt forebyggende indsatser for genoptræningsborgere i sundhedshusene på i alt 7,5 mio. kr. i forbindelse med B2020.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen igangsætte en proces for inddragelse i forhold til udviklingen af ny organisering.

Udvalget vil blive orienteret løbende om organiseringen af den nye centerstruktur. Den fremtidige organisering af lunge-indsatsen forudsætter en endelig beslutning i udvalget.

Der er for så vidt angår genoptræningsområdets del af den tiltrådte indstilling fra udvalgsmøde 14. marts 2019 påbegyndt de indledende omlægningstiltag, herunder fratrædelser på lederniveau og en ny, overordnet ledelsesstruktur pr. 1. maj 2019, som første fase frem mod en forbedret genoptræningsindsats.

 

 

Katja Kayser

                        /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top