Mødedato: 25.04.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Temadrøftelse om velfærdsteknologi

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) gør status på arbejdet med velfærdsteknologi. På baggrund heraf skal Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) drøfte mulige ledestjerner for det fremtidige arbejde. 

 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på arbejdet med velfærdsteknologi til efterretning,   

     

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter det fremtidige strategiske grundlag for arbejdet med velfærdsteknologi, herunder mulige ledestjerner for arbejdet.

Problemstilling

Velfærdsteknologi er hjælpemidler og teknologiske løsninger, der assisterer, leverer eller forebygger borgernes behov for velfærdsydelser. Borgerrepræsentationen godkendte i 2013 Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) første strategi for velfærdsteknologi ’Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej frem mod 2025’ (se bilag 2).

Det velfærdsteknologiske område er imidlertid under konstant udvikling, og SUF har siden gjort sig flere erfaringer med, hvad der skal til for, at velfærdsteknologi kan omsættes til reel værdi. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at der er behov for at udarbejde et nyt strategisk grundlag, som i højere grad understøtter de aktuelle forventninger, indsatser og arbejdsmetoder.

Det indstilles til udvalget at tage status på forvaltningens arbejde med velfærdsteknologi til efterretning og på den baggrund drøfte retningen for det videre arbejde med henblik på, at der udarbejdes en ny strategi på området. 

Sagen er udsat fra udvalgets møde den 14. marts 2019. På grund af sagens udskydelse er afsnittet 'Videre proces' opdateret.

Løsning

Arbejdet med velfærdsteknologi i SUF

SUF arbejder i dag systematisk med at screene og teste teknologier, der indenfor en kortere tidshorisont kan bidrage med værdi i hverdagen. Arbejdet sker i tæt samarbejde med borgere og medarbejdere. I 2014 åbnede Living Lab Strandvejen, som anvendes til indledende test af teknologier og dialog med virksomheder. Siden er der indgået aftaler med fire andre enheder, så det i dag er muligt at teste ny teknologi på alle de typer af enheder, som teknologierne potentielt skal anvendes på. Der testes først i det små og derefter i større og større skala.

Forvaltningen har endvidere arbejdet med at styrke implementeringen af velfærdsteknologi gennem to tiltag:

  1. Velfærdsteknologisk Akademi, der styrker kompetencerne i velfærdsteknologi blandt medarbejdere i hjemmeplejen og
  2. Udviklingen af en procesmodel for implementering, der er skabt og testet i samarbejde med tre plejehjem.

I de senere år er der screenet 85 teknologier. Af disse er der gennemført egentlige test af 38 teknologier og syv er i dag udrullet i driften (se bilag 1).

Samtidig med, at der arbejdes med modne teknologier, afsøger og opdyrker SUF nye mulighedsrum i samarbejde med forskere og virksomheder, for at være klar til – og medskabere af - morgendagens løsninger. Lige nu arbejdes der blandt andet med sensorløsninger og kunstig intelligens.

Derudover vurderer forvaltningen, at bland andet telemedicin, sundhedsdata og robotter vil fylde i de kommende år. Men området bevæger sig hele tiden, og det er vanskeligt at forudsige, hvor potentialerne vil være (se bilag 1 for uddybning).

Hvis potentialet i teknologierne skal indfries, er det forvaltningens erfaringer,

  • at der tages udgangspunkt i konkrete behov hos borgere og medarbejdere fremfor i teknologierne,

  • at der arbejdes systematisk med screening og test af de mange velfærdsteknologier, der er på markedet,

  • at medarbejdernes og borgernes kompetencer i forhold til velfærdsteknologi øges,

  • at organisationen paratgøres i forhold til ny teknologi og understøttes i implementeringsarbejdet.

SUF arbejder systematisk med alle disse forudsætninger for at lykkes med velfærdsteknologi.

Investeringer i velfærdsteknologi

Det er forvaltningens vurdering, at det bedste udbytte for borgerne opstår, hvis hovedparten af SUFs ressourcer til velfærdsteknologi bruges på modne teknologier, som er testet og har demonstreret deres værdi. Når der er fundet velfærdsteknologier, der virker, og som kan gavne en bred målgruppe af borgere eller medarbejdere, bliver der fremlagt budgetforslag eller investeringsforslag for udvalget.

Det kræver imidlertid midler til medarbejdere og indkøb af teknologier til test, når forvaltningen skal afgøre, hvor der skal investeres stort. Samtidig vurderer forvaltningen, at der bør være et økonomisk råderum til at gribe de nye teknologiske muligheder, når de opstår. Når SUF for øjeblikket arbejder med sensorer og med at skabe det nye udviklingsplejehjem Sølund, er det for at udvise rettidig omhu i forhold til de muligheder, der forventes at komme indenfor en årrække (se bilag 1 for uddybning). Der er dermed også forvaltningens vurdering, at en mindre del af ressourcerne til velfærdsteknologi med fordel kan anvendes mere risikovilligt.

Forvaltningen anbefaler derudover, at der investeres i partnerskaber med eksterne parter, såsom forskere og virksomheder, så der kan udvikles løsninger på de udfordringer og behov, som endnu ikke matches af løsninger på markedet. Det kræver, at SUF stiller sin viden og praksis til rådighed, men også, at SUF til tider bidrager med egentlig finansiering til udvikling af nye løsninger.

Nyt strategisk grundlag for det velfærdsteknologiske arbejde 

Den nuværende strategi for velfærdsteknologi ’Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej frem mod 2025’ (bilag 2) blev til i en tid, hvor der – også nationalt - var stor optimisme i forhold til, at velfærdsteknologi hurtigt ville føre til effektiviseringer, større livskvalitet hos borgerne og bedre arbejdsmiljø. Optimismen byggede blandt andet på business cases, der viste store potentialer ved implementering af konkrete teknologier. Retrospektivt kan det synes som om fokus var på selve teknologierne og i mindre grad på de behov, de skulle opfylde. 

Der var på dette tidspunkt ikke mange konkrete erfaringer med teknologierne i praksis. SUF kan i dag konstatere, at mange af teknologierne ikke har indfriet forventningerne fuldt ud, særligt hvad angår det økonomiske potentiale (se bilag 1 for gennemgang af realisering af effektiviseringspotentiale i SUF).

Forvaltningen vurderer derfor, at der bør udarbejdes et nyt strategisk grundlag for arbejdet med velfærdsteknologi. Den nuværende strategi er detaljeret og indeholder en række konkrete mål og succeskriterier, men da området hele tiden udvikler sig, er det ganske vanskeligt at forudsige, hvad det vil være klogt at gøre i de kommende år. I stedet for en detaljeret strategi kan der udarbejdes et overordnet grundlag for arbejdet med velfærdsteknologi, der skaber de nødvendige rammer for en fortsat ambitiøs indsats, som rammer den rette balance mellem det sikre og det eksperimenterende.

Nedenfor præsenteres et forslag til ledestjerner i et nyt grundlag.

Vi tør prioritere 

SUF investerer primært i teknologier, der har en betydelig og veldokumenteret effekt. Vi skal være modige, turde prioritere og vælge velfærdsteknologier fra, hvis potentialet er lille – uanset om der er andre kommuner, der har investeret i dem.

Vi satser stort 

Når SUF investerer i nye teknologier, gør vi det stort. Vi forventer, at alle medarbejdere og borgere i målgruppen tager teknologierne i brug, og vi investerer massivt i at understøtte forandringen. Det tør vi, fordi vi baserer vores investeringer på velafprøvede forløb.

Veldefinerede behov skal drive udviklingen 

Vi skal ikke lade os forføre af diverse nye teknologier, men hele tiden have for øje, hvilke behov teknologierne løser. SUF ønsker sammen med andre kommuner at indgå samarbejder, hvor vi i fællesskab definerer vores behov og inviterer virksomheder til at udvikle løsninger, der matcher disse behov.

Vi investerer i modning af organisationen 

SUF investerer i at øge borgernes og medarbejdernes kompetencer i forhold til velfærdsteknologi og stiller den nødvendige organisatoriske og tekniske infrastruktur til rådighed for at kunne lykkes med dem. Derudover vil vi styrke samarbejdet med grunduddannelserne om velfærdsteknologi, så vores fremtidige medarbejdere er klædt på til arbejdet.


Vi eksperimenterer

SUF tager chancer, prøver ting af, erkender på forhånd, at vi indimellem vil følge blinde veje og står på mål for de fejl, der bliver begået. Hvis vi ikke tør det, opnår vi kun mindre løbende forbedringer af vores praksis og ikke de større transformationer, som nye teknologier kan medvirke til.

Vi samarbejder

SUF ved, at velfærdsteknologiens potentiale kun kan forløses gennem samarbejde med andre kommuner, virksomheder, forskningsinstitutioner, iværksættermiljøer mv. Derfor prioriterer SUF at opbygge partnerskaber på baggrund af konkrete og veldefinerede behov og udfordringer, som kun kan løses ved en fælles indsats.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

På baggrund af udvalgets input vil forvaltningen konkretisere det strategiske grundlag. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil i efteråret 2019 få forelagt et forslag til et nyt velfærdsteknologisk grundlag.

 

Katja Kayser

                                  /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev drøftet

Til top