Mødedato: 25.04.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Indtægtsbevilling: Fælles udbud af Telemedicin (FUT)

Udvalget skal godkende bevilling til anskaffelse af Infrastruktur og medarbejder- og borgerløsninger til telemedicin

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende at Sundheds- og Omsorgsudvalget modtager indtægtsbevilling på -50,8 mio. kr. i 2019 og -11,6 mio. kr. i 2020 i service til FUT,

  2. at godkende at Sundheds- og Omsorgsudvalget modtager tilsvarende udgiftsbevilling på 50,8 mio. kr. i 2019 og 11,6 mio. kr. i service i 2020 til FUT.

Problemstilling

I økonomiaftalen 2018 blev regeringen, KL og Danske Regioner enige om en landsdækkende udbredelse af telemedicin til borgere med KOL, som et væsentligt værktøj til at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Desuden blev parterne enige om, at landsdelsprogrammerne skal anskaffe en fælles og fleksibel telemedicinsk løsning, som også kan anvendes til andre patientgrupper på sigt.

KL og Danske regioner koordinerer finansieringen fra kommunerne og regionerne delvist via bloktilskuddet og delvist via opkrævning. Københavns Kommune, ved Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, er blevet valgt som programleder for anskaffelse af Telemedicinsk Infrastruktur samt medarbejder- og borgerløsninger.

For at varetage rollen som programleder, indstilles det, at udvalget modtager en indtægts- og udgiftsbevilling for at kunne afholde indtægter og udgifter jf. Københavns Kommunes bevillingsregler.

Løsning

Telemedicin til borgere med KOL skal udbredes til hele landet i løbet af 2020. Fælles Udvikling af Telemedicin (FUT) omfatter anskaffelse og udvikling af en fælles national infrastruktur samt telemedicinske medarbejder og borgerløsninger til borgere med KOL på tværs af alle landets kommuner og regioner.

Borgere med KOL tilbydes et telemedicinsk forløb, hvor de via devices (Ipads og telefoner) og udstyr kan monitorere deres helbredstilstand i samarbejde med Sundhedsprofessionelle fra regioner og kommuner.

Hensigten er, at telemedicin styrker arbejdet med behandling, pleje, omsorg, rehabilitering og forebyggelse, så borgeren opnår øget livskvalitet og større tryghed gennem bedre mestring af egen sygdom samt at behandlingen kan baseres på mere tidstro data (end f.eks. månedlige konsultationer) og dermed bliver mere målrettet og effektiv.

Økonomi

Sundheds- og omsorgsforvaltningen modtager indtægter over tre rater:

Rate

Hvornår

Beløb

Rate 1

Q1 2019

38.4 mio. kr.

Rate 2

Q4 2019

12.4 mio. kr.

Rate 3

Q1 2020

11.6 mio. kr.

I alt

 

62.4 mio.kr.

Indtægterne modsvares af tilsvarende udgifter og eventuelle afvigelser afregnes med KL og Danske regioner ved afslutning af projektet. Indtægter og udgifter afholdes under servicerammen og eventuelt mer-/mindreforbrug håndteres via overførselssagen. Der anmodes derfor om indtægtsbevilling på -50,8 mio. kr. i 2019 og -11,6 mio. kr. i 2020 samt en tilsvarende udgiftsbevilling på 50,8 mio. kr. i 2019 og 11,6 mio. kr. i 2020.

Udvalget godkendte 24. maj 2018 at Københavns Kommune er ansvarlig for Service, Support og Logistik (SSL) for de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden. Den tidligere indstilling vedrører driften af Telemedicin. Udvalget vil blive forelagt anmodning om bevilling på denne del ultimo 2019 / primo 2020. Bevilling til SSL vil bero på hvile-i-sig-selv princippet.  

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommunes servicemåltal, da serviceloftet opgøres netto og  indtægter og udgifter til anskaffelse derfor udligner hinanden. Kommunernes måltal bliver belastet idet kommunerne betaler deres del af finansiering til KL. Sagen har været drøftet med Økonomiforvaltningen og Intern Revisor. Københavns Kommunes andel af finansieringen afholdes af tidligere bevilligede anlægsmidler, der således allerede er indregnet i anlægsmåltallet. 

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen fremlægges sagen Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

 

Katja Kayser

                                                  / Mette Harbo

Beslutning

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Indtægtsbevillingen i på -50,8 mio. kr. i 2019 og -11,6 mio. kr. i 2020 vedrører bevillingen sundhed. Udgiftsbevillingen på 50,8 mio. kr. i 2019 og 11,6 mio. kr. i 2020 vedrører ligeledes sundhed

Til top