Orientering om Evaluering af Neurologi- og Rehabiliteringscenter København
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om anbefalinger fra evalueringen af Neurologi- og Rehabiliteringscenter København til efterretning (bilag 1), og
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder et budgetnotat til brug for forberedelserne til forhandlingerne for budget 2014 på baggrund af anbefalingerne fra evalueringen.
Problemstilling
Københavns Kommune etablerede i april 2011 Neurologi- og Rehabiliteringscenter København, som tilbyder rehabilitering til borgere under og over 65 år, der er blevet ramt af en hjerneskade. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har evalueret indsatsen på Neurologi- og Rehabiliteringscenter København med henblik på, om centeret lever op til de nationale anbefalinger i Sundhedsstyrelsens Medicinsk Teknologiske Vurdering (MTV) for hjerneskaderehabilitering og forløbsprogrammet for voksne med erhvervet hjerneskade.
Evalueringen har givet Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en pejling på, hvilke indsatser, kompetencer og kapacitet der skal satses på for at styrke og udvikle kvaliteten af det tilbud, hjerneskaderamte borgere tilbydes på Neurologi- og Rehabiliteringscenter København. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges sagen med henblik på eventuelt at bringe ønskerne på området videre til budgetforhandlingerne for budget 2014.
Løsning
Neurologi- og Rehabiliteringscenter København
Neurologi- og Rehabiliteringscenter København danner i dag ramme for en sammenhængende og målrettet tværfaglig rehabiliteringsindsats til de københavnere, der rammes af en hjerneskade. Neurologi- og Rehabiliteringscenter Københavns tilbud består af fysio- og ergoterapi samt en plejefaglig indsats på de midlertidige døgnpladser. Centeret har derudover et tæt samarbejde med talepædagoger og speciallærerer på Center for Specialundervisning for Voksne.
Midlertidig døgnpladser
Neurologi- og Rehabiliteringscenter København har i alt 22 midlertidige døgnpladser til borgere med apopleksi og andre neurologiske lidelser, som udskrives fra hospitalet med en genoptræningsplan. 15 af pladserne er til borgere under 65 år i samarbejde med Socialforvaltningen, og 7 af pladserne er til borgere over 65 år. Der var i 2012 32 forløb for borgere over 65 år, og 73 forløb for borgere under 65 år - i alt 105 neurorehabiliteringsforløb. Borgerne tilbydes gennemsnitlig 2 timers individuel genoptræning om ugen med ergoterapeut og/eller fysioterapeut og for borgere, som kan interagere på hold, tilbydes desuden 2-3 gange holdtræning om ugen. Borgerne opholder sig gennemsnitligt ti uger på centeret.
Erfaringen viser, at antallet af midlertidige døgnpladser til borgere under 65 år vurderes som tilstrækkeligt, hvorimod der gennem en længere periode er kommet venteliste på pladserne for borgere over 65 år. 112 borgere med en apopleksi eller anden neurologiske lidelse har modtaget genoptræning på et af Københavns Kommunes almene midlertidige døgnpladser i 2012 . Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at der vil være behov for en kapacitetsudvidelse til borgere over 65 år og vil belyse udvidelsen ud fra en stikprøve af de 112 borgere.
Ambulant genoptræning
Udover de 22 midlertidige døgnpladser har Neurologi- og Rehabiliteringscenter København en ambulant neurologisk funktion, hvor borgerne kommer ind på centeret for at genoptræne. Et typisk individuelt forløb består af 12 gange individuel træning i alt ved fysioterapeut og/eller ergoterapeut og 12 gange holdtræning. Borgeren kommer gennemsnitligt 2-3 gange om ugen, hvilket svarer til cirka knap 3 måneders genoptræning. Der var 372 ambulante neurologiske forløb på Neurologi- og Rehabiliteringscenter København i 2012.
Evaluering af Neurologi- og Rehabiliteringscenter København
På baggrund af evalueringen vurderes, at Neurologi- og Rehabiliteringscenter København på mange måder fungeref tilfredstillende under hensynstagen til centerets rammebetingelser, forudsætninger og korte levetid. Evalueringen viser dog også, at der ikke er den tilstrækkelige intensitet og tværfaglighed i rehabiliteringsindsatsen samt at koordinering og samarbejde i borgerens overgang mellem både sygehuset og centeret og i overgangene fra forskellige tilbud internt i Københavns Kommune bør styrkes. Der bør sættes fokus på udvikling af disse områder med henblik på at sikre ambitionen om, at Neurologi- og Rehabiliteringscenter København kan rehabilitere størstedelen af de københavnere, som pådrager sig en hjerneskade.
Intensivering af rehabiliteringsindsatsen på de midlertidige døgnpladser
Intensiteten i rehabiliteringsindsatsen, dvs. antallet af gange borgeren bør træne for at opnå størst mulig effekt af genoptræningen, bør øges. Der bør også fokuseres mere på at understøtte, hvordan borgeren skal overføre og anvende de tillærte strategier fra centeret til borgerens eget hjem og dagligdag. Særligt peger evalueringen på, at indsatsen til borgerne bør udvides med et udgående neurorehabiliteringsteam, som fortsætter rehabiliteringen i borgerens eget hjem og nærmiljø, efter borgeren har modtaget et intensivt og accelereret forløb på de midlertidige døgnpladser på centeret.
Det vil betyde, at borgerens forløb på selve centret vil kunne forkortes, såfremt intensiteten i rehabiliteringsindsatsen stiger, og genoptræningen fortsætter i borgerens eget hjem. Det vil være nødvendig at etablere en indledende screenings- og motivationsprocedure, hvor borgerens rehabiliteringspotentiale og motivationsniveau vurderes nøje af neurolog og neuropsykolog med henblik på at sammensætte det forløb, som er til størst gavn for borgeren.
Der er god evidens for, at borgerens tidlige tilbagevenden til eget hjem med veltilrettelagt genoptræning af et tværfagligt team med neurologiske kompetencer, bedrer borgerens prognose, og at et intensivt forløb hurtigere accelerer borgerens funktionsbedring. Det samlede rehabiliteringsforløb for borgeren forkortes derved ikke, men tilrettelægges i de omgivelser og situationer, hvor den enkelte borger skal anvende de nye strategier for at kunne vende tilbage til en meningsfuld hverdag. Dette forudsætter midler fra budget 2014.
Neurolog og neuropsykolog i kommunalt regi
Københavns Kommune har i dag ikke ansat neuropsykologer, der kan foretage en vurdering af hvilke skader i hjernen, borgeren har pådraget sig, og dermed hvilken rehabiliteringsindsats borgerne vil have størst gavn af.
Borgerne udskrives ganske tidligt fra hospitalet og har i mange sammenhænge ikke fået en neuropsykologisk vurdering, da skaderne i hjernen ofte først optræder, idet borgeren kommer ud af akutfasen og vender tilbage til hverdagen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at det vil give bedre synergi i borgerens forløb at have neuropsykologiske kompetencer i kommunalt regi. Kommunen vil få bedre mulighed for at tilrettelægge mere effektfulde individuelle indsatser, der skal til for at bringe borgeren tilbage til job og et velfungerende hverdagsliv. Dette forudsætter midler fra budget 2014.
Tættere samarbejde med specialiserede enheder og andre kommuner
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i gang med at undersøge mulighederne for tættere samarbejde med Center for Hjerneskade vedrørende neuropsykologiske kompetencer. Et tættere samarbejde kan give borgerne et tilbud af højere faglig kvalitet med de rette kompetencer til at varetage særlige komplekse hjerneskadede borgere, som kommunen idag ikke har kompetencer til at tilbyde genoptræning. I forhold til de lægefaglige neurologiske kompetencer arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på at udvikle samarbejdet med relevante hospitaler. Desuden er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i gang med at undersøge muligheder og interesser hos regionens øvrige kommuner for at indgå i et tværkommunalt samarbejde på området.
Faglig opkvalificering af medarbejderne
Neurologi- og Rehabiliteringscenter København gennemgik i efteråret 2012 et tværfagligt kompetenceudviklingsprogram, der har givet en betydelig opkvalificering af medarbejderne. Evalueringens anbefalinger viser, at der fortsat er grundlag for en videre opgradering af plejepersonalets kompetencer samt en øget intensitet og kontinuerlig rehabiliteringsindsats i aftener og weekender til gavn for borgerne.
Udvikling af kommunens indsats på hjerneskadeområdet
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at tilbyde borgerne en indsats, der er førende på hjerneskadeområdet. Et nationalt fyrtårn, hvor også andre kommuner kan finde det attraktivt at købe rehabiliteringspladser hos Københavns Kommune. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil på det grundlag udarbejde et budgetnotat, hvori der vil fremgå budgetønske til udvidelse af kompetenceprofilen på centeret. Desuden vil der være ønsker om tilførsel af midler til at etablere en øget intensitet på døgnbasis samt etablere udgående neurorehabiliteringsteams i borgerens hjem.
I forhold til sammensætningen og antallet af kommunens rehabiliteringspladser bliver en plan fremlagt særskilt til behandling på Sundheds- og Omsorgsudvalget den 15. august 2013 i forbindelse med behandling af kommunens samlede pladssammensætning.
Økonomi
Videre proces
Katja Kayser
/Merete Røn Christensen