Høring om forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune
Høring om forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 25. april 2002
7. Høring om forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune
SOU 121/2002 J.nr. 22/2002
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2002
Indstillingen blev godkendt.
RESUME
Rådet for Bæredygtig Udvikling i København afsluttede sit arbejde i efteråret 2001 og sendte i overensstemmelse med sit kommissorium sine forslag til mål og initiativer til Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Miljø- og Forsyningsudvalget har besluttet at sende rådets forslag ( bilag 1) i høring i de øvrige faste udvalg. Rådets forslag med udvalgenes bemærkninger behandles derefter i Miljø- og Forsyningsudvalget, hvorefter det videresendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
A. Mål og initiativer der påvirker sundhedstilstanden for Københavnerne
En række af Rådets forslag til mål har særlig interesse for Sundheds- og Omsorgsudvalget, fordi de påvirker Københavnernes sundhedstilstand. Det gælder følgende områder:
Trafikken i byen, Ren jord, Rent drikkevand, Kemiske stoffer og produkter, Rene fødevarer, Grønne områder for alle.
Sundhedsforvaltningens holdning til mål og initiativer der påvirker sundhedstilstanden for Københavnerne
Det kræver en nærmere analyse at foretage en sundhedsmæssig vurdering af ovenstående mål og initiativer, ligesom det også kræver en nærmere vurdering af de økonomiske omkostninger forbundet med de specifikke forslag.
Sundhedsforvaltningen anbefaler derfor Sundheds- og Omsorgsudvalget, at opfordre til, at der foretages en vurdering af de sundhedsmæssige konsekvenser i forbindelse med miljøvurdering af de enkelte sager, når områderne tages op til drøftelse i andre fagudvalg
B. Mål og initiativer der påvirker Sundhedsforvaltningen som organisation
Rådet har i sine anbefalinger lagt vægt på, at Københavns Kommune som den største virksomhed i byen bør gå foran efter princippet at feje for egen dør. Det indebærer, at en række mål og initiativer har betydning for Sundhedsforvaltningen som organisation.
Rådet for Bæredygtig Udviklings mål vedrørende miljøcertificering af institutionerne i år 2006 er meget ambitiøse i relation til opgavens omfang og de økonomiske konsekvenser, og forudsætter en betydeligt arbejdsindsats.
Sundhedsforvaltningens holdning til mål og initiativer der påvirker Sundhedsforvaltningens som organisation
Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at det stiller store krav til forvaltningen at leve op til målsætninger og visioner på miljøområdet og for at målrette arbejdet kræver det en præcision af, hvilke områder Sundhedsforvaltningen skal sætte ind på.
Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen inden udgangen af 2002 udarbejder en ramme for forvaltningens miljøindsats.
Mht. miljøvurdering er der betydelige miljømæssige konsekvenser, hvis rådets mål gennemføres. En egentlig miljøkonsekvensvurdering ved de enkelte mål er ikke foretaget. Den må gennemføres i tilknytning til de enkeltstående mål og initiativer.
Mht. økonomien er der ikke foretaget økonomiske konsekvenser af Rådets forslag. En økonomiske vurdering må gennemføres i tilknytning til de enkelte mål og initiativer.
Sundhedsforvaltningen foreslår, at nærværende indstilling godkendes som høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget med henblik på senere behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.