Konkurrenceprogram - Plejecenter og seniorbofælleskab Strandvejen 91
Sundheds- og Omsorgsudvalgt skal godkende konkurrenceprogram for nyt plejecenter og seniorbofællesskab på Strandvejen 91, Sct. Joseph Søstrenes Kloster.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender konkurrenceprogram for nyt plejecenter og seniorbofællesskab på Strandvejen 91, Skt. Joseph Søstrenes Kloster.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget udpeger to medlemmer til dommerkomitéen for totalentreprise-konkurrencen, herunder udpegelse af det vindende arkitektprojekt.
Problemstilling
Boligselskabet Lejerbo København har købt Sct. Joseph Søstrenes Kloster, med henblik på at etablere et plejecenter og et seniorbofællesskab. Der skal i 2016 gennemføres en totalentreprisekonkurrence, herunder en arkitektkonkurrence. Til brug for totalentreprisekonkurrencen har Lejerbo (bygherre) og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet et konkurrenceprogram, som beskriver visioner og værdier for byggeriet, samt et overordnet oplæg til disponering og funktioner. Med udgangspunkt i konkurrenceprogrammet udarbejdes et byggeprogram, hvor de konkrete krav og ønsker til udmøntning af projektet beskrives.
Løsning
Konkurrenceprogrammet tager afsæt i lokalplanforslaget for Skt Joseph, som forventes godkendt i Borgerrepræsentationen foråret 2016. Det betyder, at det eksisterende kloster, kirken og præsteboligen bevares, og det eksisterende plejehjem nedrives for at skabe plads til et nyt byggeri. Plejeboliger, og de tilhørende fællesarealer, etableres i en ny bygning, hvor der skal sikres moderne ældreegnede boliger. Servicearealerne etableres overvejende i de eksisterende bygninger og til dels i den nye bygning. Seniorbofællesskab etableres i klosteret og præsteboligen.
Skt. Joseph skal efter ombygningen fremstå som en samlet bebyggelse, hvor der er sammenhæng mellem de eksisterende bygninger og den nye bebyggelse, således at plejecentret sikres sammenhængende arealer. Det er endvidere ambitionen, at der skabes et byggeri, som fastholder og respekterer stedets unikke karakter, historie og mangeartede sanseindtryk og som samtidig peger ind i fremtiden, det vil sige har en høj grad af miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed, som både imødekommer nuværende og kommende beboeres behov.
Plejecentret
Konkurrenceprogrammet tager udgangspunkt i Købehavns Kommunes ældrepolitik og 10 principper for Fremtidens plejeboliger, som er vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det betyder, at der blandt andet er fokus på frihed, valgmuligheder og fleksibilitet. Med Demenshandleplanen er der desuden kommet øget fokus på at skabe balance mellem forskellige beboergruppers behov.
Der etableres ca. 104 almene plejeboliger med tilhørende fællesarealer samt servicearealer.
Det endelige boligantal afhænger af det vindende projekts udformning. Det tilstræbes, at der etableres flest mulige boliger, dog under hensyn til at plejecentret bliver både attraktivt og velfungerende.
Hovedparten af plejeboligerne vil være to-rums standardboliger. Der etableres desuden ca. 4 større to-rums boliger til borgere, der er stærkt overvægtige, eller har behov for store hjælpemidler, og ca. 4 større boliger, som kan anvendes som parboliger, eller til enlige borgere, som ønsker og kan betale mere. Boligerne skal disponeres og indrettes med flytbare vægge eller skabselementer mellem stue og soveværelse, så boligen kan tilpasses den enkelte beboers behov.
Fællesarealerne er en udvidelse af boligerne og skal give beboerne forskellige valgmuligheder i forhold til fællesskaber og aktiviteter. Det er væsentligt, at fællearealernes udformning understøtter, at både borgere med demens og kognitivt velfungerende borgere får en velfungerende hverdag. Fællesarealerne skal derfor være fleksible:
- Fællearealerne skal kunne tilpasses ændringer i beboersammensætning i afdelingen, og der skal være variation mellem afdelingernes fællesarealer, så de kan rumme forskellige tilbud og give anledning til at færdes på tværs af afdelingerne.
- Beboerne skal kunne bidrage til lejlighedsvis bagning og madlavning og andre dagligdagsfunktioner.
- Beboerne skal kunne spise og opholde sig i større og mindre grupper, afhængigt af individuelle behov og ønsker. Der skal være mulighed for at samles og spise i forskellige konstellationer i hverdagen, weekender, fester og højtider.
Der tilstræbes en fleksibel og hensigtsmæssig disponering af fællesarealerne, så plejeboligerne kan få det størst mulige nettoareal, det vil sige ca. 40 – 45 bruttoetagekvadratmeter.
Plejeboligerne skal have enten franske altaner eller altaner, og der skal være store fællesaltaner til afdelingerne.
De borgerrettede servicearealer skal være med til at generere liv og oplevelser for alle plejecentrets beboere. Der skal sikres en balance i disponering af arealerne, så de både kan bidrage til at skabe aktivitet og liv i afdelingerne og i centerområdet, som etableres i kirken. De mere åbne servicearealer (centerfaciliteter), som kan understøtte integration med seniorboliger og lokalsamfund, etableres som udgangspunkt i kirkerummet, fx café og fællessal, mens funktioner, der primært henvender sig plejecentrets beboere, også kan lokaliseres i forbindelse med afdelingerne, fx wellness og behandlingstilbud.
Kontorer og mødelokaler skal etableres med visuel kontakt til de omgivende arealer, så beboerne har en oplevelse af medarbejdernes nærvær, også når de varetager administrative opgaver, mens øvrige servicearealer, som fx produktionskøkken og rengøringsrum, skal placeres så de understøtter en hensigtsmæssig drift.
Der er fokus på arealoptimering, dvs. fleksibel anvendelse af arealerne, med henblik på at holde servicearealerne på ca. 20% af plejecenterets samlede arealer. Dog varierer dette under hensyn til projektets konkrete udformning.
Plejecentret skal planlægges og opføres med en høj grad af robusthed, så bebyggelsen kan imødekomme udviklingen indenfor ældre- og plejeområdet. Der stilles krav til, at rum og arealer kan anvendes til forskellige funktioner, og at det er enkelt og økonomisk realistisk at tilpasse bygningen ved ændrede behov.
Plejecentret etableres med nagelfast velfærdsteknologi, som fx loftslifte og velfærdstoiletter og gøres parat til yderligere løsninger som fx. faldteknologi og trådløse vindues- og døråbninger. Det er forventningen, at der vil være særlig fokus på anvendelse af intelligent belysning, herunder sundhedsfremmende lys og lys som kilde til blandt andet velvære og wayfinding.
Seniorboligfælleskab
Seniorbofælleskabet omfatter ca. 30-35 almene boliger med tilhørende fællesarealer. Boligerne skal i størrelse og indretning være egnede for enten enlige eller par. Seniorboligerne skal være funktionelle familieboliger, hvor beboerne som udgangspunkt skal være selvhjulpne. Fællesarealerne omfatter fælles køkken og opholdsrum.
Udearealer
Der skal etableres både skærmede udearealer for plejecenterets beboere og mere åbne fællesarealer til brug for både beboere i plejecenteret, seniorboligerne og lokalområdet. Både plejecentrets og seniorboligfællesskabets beboere skal have adgang til den udendørs klostergård.
Høring
Konkurrenceprogrammet har været i høring i Ældrerådet og Østerbro Lokaludvalg (bilag 1 og 2). Ældrerådet tager programmet til efterretning og udtrykker tilfredshed med, at der ikke bliver særlige visitationsregler for Sct. Joseph. Østerbro lokaludvalg ønsker, at der er opmærksomhed på sikkerhed for borgere med demens og advarer mod lange lige gange på plejecenteret. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er opmærksom på begge problemstillinger, og vil tage højde for dette i byggeprogram for projektet. Det bemærkes, at der, blandt andet grundet grundens beskaffenhed, er vanskeligt at undgå lange gange. Det vil fremgå at byggeprogrammet at gangarealer skal have lysindfald, nicher o.lign således at gangene brydes op. Østerbro Lokaludvalget har endvidere bemærkning til forhold omkring bebyggelsesprocent, udlæg af park-og opholdsareal, parkering, bebyggelsens ydre fremtræden og bevarelse af træer. Disse forhold fastsættes i forbindelse med lokalplanen, som pt. er i hørring, og forventes godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2016.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med udgangspunkt i konkurrenceprogram og lokalplan udarbejdes et byggeprogram. Herefter gennemføres en totalenterprisekonkurrence. Vinder forventes udpeget i efteråret 2016. Vinderforslaget udpeges af en dommerkomite bestående af to medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget samt repræsentanter fra Lejerbo, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Miljø- og Teknikforvaltningen, Ældrerådet og Lokaludvalget.
Skema A (kapitalbevillingen vedr. det samlede byggeprojekt), herunder boligstørrelser og forventede huslejeniveauer, forventes forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen ultimo 2016/ primo 2017.
Hanne Baastrup
/Per Christensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
Udvalget valgte Sisse Marie Welling, F og Karin Storgaard, O til dommerkomitéen.