Mødedato: 25.02.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Statusrapport 2015 for sundhedspolitikken 2015-2025 'Nyd livet, københavner'

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende statusrapport 2015 for Sundhedspolitikken 2015-2025 ’Nyd livet, københavner’.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at tage statusrapport 2015 for sundhedspolitikken 2015-2025 til efterretning (bilag 1).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forslag til strategiske fokusområder i handleplanerne, som kan indgå i de kommende budgetforhandlinger.

Problemstilling

Dette er den første statusrapport for Københavns Kommunes sundhedspolitik 2015-2025 ’Nyd livet, københavner’, som blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2015.

Sundhedspolitikken sætter en fælles ramme og retning for, hvor københavnernes sundhed skal være i 2025. Den udmøntes gennem strategier, handleplaner, indsatser og aktiviteter, der igangsættes på sundhedsområdet, og hvor det tydeligt fremgår, at det bygger på politikkens seks grundlæggende principper. Samtidig skal principperne også afspejles i mødet med københavnerne i deres liv og hverdag og dermed også i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens eksisterende indsatser, aktiviteter og tilbud, for at skabe bedre livskvalitet for københavnerne. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 28. januar 2016 en ny retning for sundhedshusene. Udvalget godkendte blandt andet, at der på det borgerrettede forebyggelsesområde skiftes retning fra individrettede indsatser til en mere strukturel indsats tættere på borgerne. Denne nye retning skal bidrage til at realisere et væsentligt omdrejningspunkt for sundhedspolitikken – at øge ligheden i sundhed.

Sammen med vedtagelsen af sundhedspolitikken blev de to første tværgående handleplaner for 2015-2018 igangsat: ’Handleplan for bedre psykisk sundhed’ og ’Handleplan mod misbrug af alkohol og stoffer’.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afrapporterer årligt til Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Borgerrepræsentationen om status på sundhedspolitikken. Forvaltningen præsenterer desuden årligt udvalget for Årsrapport 2015, som afrapporterer på udvalgte nøgletal og udviklingen heri. Da sundhedspolitikken går på tværs af forvaltningsområder, og dermed vedrører indsatser og indikatorer fra de andre forvaltninger, afrapporteres der særskilt på sundhedspolitikken. Statusrapport 2015 (bilag 1) udgør baseline for de kommende statusrapporter og det videre arbejde.

Statusrapport 2015 indeholder en samlet status på sundhedspolitikkens handleplaner. Den er baseret på status for handleplanernes indsatser, den generelle udvikling på området, samt de indikatorer, der indgår i monitoreringen af sundhedspolitikken.

Handleplan for bedre psykisk sundhed

Handleplanen har fokus på forebyggelse og tidlige indsatser i forhold til psykisk sårbarhed og lettere psykiske lidelser, samt på recovery og forbedring af den fysiske sundhed for københavnere med svære psykiske sygdomme. Handleplanen er udarbejdet i tæt samarbejde med særligt Socialfor­valtningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen og består af fire spor med tilsammen 29 indsatsområder.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af status for de igangsatte indsatser, herunder afsatte midler i Budget 2016, at der generelt er god fremdrift i forhold til at sikre københavnerne bedre psykisk sundhed.

Der er primært igangsat indsatser og afsat budgetmidler under handleplanens spor 1 om at ’Flere børn og unge skal have god trivsel’ samt spor 2 om ’Bedre støtte til københavnere med langvarig stress og psykiske lidelser’. Under spor 3 om ’Sammenhængende støtte til københavnere med flere sundhedsproblemer’ samt spor 4 om ’Plads til københavnere med psykisk sygdom på arbejdspladsen’ er der igangsat en række indsatser og tilført midler, som skaber gode forudsætninger for at løfte udfordringerne. Flere af indsatserne er dog fortsat i udviklingsfasen.

Forslag til strategiske fokusområder i det kommende år

Samlet set vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der er behov for at styrke en række af indsatserne, hvis handleplanens målsætning om bedre psykisk sundhed blandt københavnerne skal kunne indfries. Det gælder særligt i forhold til:

  • Bedre trivsel for børn og unge, eksempelvis i familier med psykiske udfordringer eller livstruende sygdom.

  • Styrkelse af psykisk sundhed, hos særligt sårbare, eksempelvis unge og voksne ledige og sygemeldte københavnere

  • Skabe robuste og fleksible arbejdspladser med fokus på eksempelvis forebyggelse af stress og angst.

Aftale om konkrete, tværgående indsatser under disse fokusområder, forudsætter en nærmere drøftelse med de relevante forvaltninger. 

Handleplan mod misbrug af alkohol og stoffer

Handleplanen har fokus på at sikre tidlig hjælp til børn i familier med alkohol- og rusmiddelproblemer og forebygge at unge får problemer med alkohol og rusmidler. Samtidig sætter handleplanen en klar retning for, hvordan kommunen i samarbejde med blandt andre praktiserende læger, interesseorganisationer, foreninger og frivillige i fællesskab får skabt en mere nuanceret rusmiddelkul­tur i vores by.

Handleplanen er udarbejdet i samarbejde med primært Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen og består af tre spor med tilsammen 21 indsatsområder.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af status for de igangsatte indsatser, at der er udfordringer med fremdriften. Der er igangsat en række indsatser under alle tre spor i handleplanen rettet mod 1) at bryde tabuet om alkoholafhængighed, 2) at færre unge skal have problemer med alkohol og stoffer og 3) at storforbrugere af alkohol og stoffer skal have tidligere og bedre hjælp. En del af handleplanens indsatser har dog ikke kunne igangsættes, da der ikke blev afsat midler til disse i Budget 2016.

Forslag til strategiske fokusområder i det kommende år

Samlet set vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der er behov for at styrke indsatserne, hvis handleplanen skal kunne indfries i tilstrækkelig grad. Det gælder særligt i forhold til:

  • Tidlig opsporing af børn i familier med alkohol- og rusmiddelproblemer eksempelvis gennem kompetenceudvikling af frontpersonale

  • Partnerskab med ungdomsuddannelserne med henblik på lokalt ejerskab til rusmiddeldagsordenen

  • Bryde tabuet om misbrug af alkohol og stoffer på arbejdspladser i samarbejde med faglige organisationer og interesseorganisationer.

Aftale om konkrete, tværgående indsatser under disse fokusområder, forudsætter en nærmere drøftelse med de relevante forvaltninger. 

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget sendes statusrapporten til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til efterretning. Derudover vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gå i dialog med de øvrige forvaltninger om mulighederne for at løfte indsatser, der forudsætter tilførsel af budgetmidler, i forhandlingerne om Budget 2017.

 

                        Katja Kayser                    

 

                                                                 /Katrine Schjønning                    

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning med bemærkning om at få forelagt en udvidet statusrapport på udvalgsmødet den 20. april 2016.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning med de afgivne bemærkninger.

 


Til top