Mødedato: 25.02.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Kapacitetsanalyse på demensområdet

Se alle bilag
På baggrund af kapacitetsanalysen på demensområdet skal Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutte, om der skal udarbejdes et budgetforslag om at etablere flere demensboliger med henblik på forhandlingerne om Budget 2017.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen udarbejder et budgetforslag om at etablere otte demensboliger målrettet borgere med Huntingtons sygdom og otte demensboliger målrettet borgere med alkoholrelateret demens, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Problemstilling

I forbindelse med godkendelse af Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 blev det besluttet at udarbejde en kapacitetsanalyse på demensområdet. Formålet var dels at vurdere, om kommunen har det rette antal demensboliger i dag og dels at vurdere det fremtidige kapacitetsbehov på området.

Løsning

Forvaltningens analyse af kapaciteten på demensområdet er vedlagt som bilag 1. Overordnet viser analysen, at der i dag er den rette kapacitet på demensområdet. Dette gælder dog ikke demensboligerne målrettet borgere med Huntingtons sygdom og alkoholrelateret demens. Analysen viser også, at behovet for at øge kapaciteten på demenscenterområdet kommer til at stige i fremtiden som følge af den demografiske udvikling.

Baggrund
Der bor ca. 6000 borgere over 60 år med demens i Københavns Kommune. Langt de fleste bor i eget hjem eller i en almindelig plejebolig. En mindre andel har så svære demenssymptomer, at de bor på et af kommunens syv demenscentre. Gennem årene er kapaciteten på demenscentrene løbende blevet udvidet med henblik på at opnå den samme fire-ugers garanti, som er gældende på det almindelige plejeboligområde. Der er også udviklet nye tilbud som fx demensboliger til yngre borgere med demens.

Da risikoen for at udvikle demens stiger markant med alderen forventes andelen af borgere med demens i Københavns Kommune at stige fra ca. 6000 i 2015 til ca. 7000 i 2030 i takt med den generelle befolkningsudvikling. Det vil påvirke alle kommunens demenstilbud.

Nyeste forskning peger i retning af en fremtidig stagnation i antallet af borgere med demens, fordi risikoen for at udvikle demens kan mindskes ved at forebygge og behandle fx diabetes og hjertekarsygdomme samt at føre en sund livsstil. Men for den gruppe af borgere, som i dag bor på demenscentrene vurderes det at have mindre indflydelse, da mange af disse har særlige eller arvelige demenssygdomme, som kun i mindre grad vil blive påvirket af fx sund aldring eller forebyggelse.

Med henblik på at vurdere om kommunen har det rette antal demensboliger nu og i fremtiden, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen lavet en kapacitetsanalyse på demensområdet, som viser følgende:

Almindelige demensboliger
De seneste år har fire-ugers garantien til en almindelig demensbolig generelt været overholdt. Garantien vurderes imidlertid ikke at være relevant som grundlag for en kapacitetsanalyse, da langt de fleste borgere søger en specifik demensbolig og dermed ikke er omfattet af fire-ugers garantien. Nedenstående er derfor baseret på den samlede ventelistesituation.

Ventetiden til en almindelig demensbolig er steget fra 7 uger i 2014 til 11 uger i 2015, hvilket i høj grad skyldes, at den naturlige afgang på demenscentrene har været langt mindre end tidligere. Der er imidlertid forholdsvis god sammenhæng mellem antallet af borgere, som bliver godkendt til en almindelig demensbolig og antallet af borgere, som afgår fra en bolig og derved gør den ledig. Det skyldes blandt andet, at antallet af godkendte borgere ligeledes har været lavere end de tidligere år. Forvaltningen vurderer derfor, at kapaciteten på demensområdet indtil videre er tilstrækkelig. I takt med at behovet for almindelige demensboliger stiger i fremtiden, vil de blive indregnet i moderniseringsplanen som følge af den almindelige demografiske udvikling.

Øvrige demenstilbud
Kapaciteten til midlertidige demensboliger, vurderingspladser, demensboliger målrettet yngre borgere med demens, demensboliger målrettet borgere med frontotemporal demens samt sansepladser vurderes i dag til at være den rette. Som følge af den demografiske udvikling vil behovet for flere af disse demensboliger sandsynligvis stige. Det vil ligeledes blive fulgt via ventelisteinformationerne.

Demensboliger målrettet borgere med alkoholrelateret demens
Ventetiden til en demensbolig til borgere med alkoholrelateret demens er aktuelt på ca. 200 dage. Kapaciteten blev udvidet med otte demensboliger med ældremilliarden i 2014, hvilket nedbragte ventetiden væsentligt, men forvaltningen vurderer, at ventetiden ikke kan nedbringes yderligere indenfor en overskuelig fremtid uden en kapacitetsudvidelse på mindst otte nye demensboliger. Fremadrettet kan efterspørgslen af boligerne blive påvirket af et færre antal borgere med alkoholrelateret demens som følge af sund aldring m.v. Behovet vil blive fulgt via ventelisterne.

Demensboliger målrettet borgere med Huntingtons sygdom
Ventetiden til en demensbolig til borgere med Huntingtons sygdom er aktuelt 1½ år. Ventetiden skyldes primært, at borgerne lever længe, hvorfor der frigøres få demensboliger per år. I 2015 var der således ingen borgere, som flyttede ind i en demensbolig for Huntingtons sygdom. Forvaltningen vurderer derfor, at det ikke er muligt at nedbringe ventetiden indenfor de nærmeste år uden en kapacitetsudvidelse på otte nye demensboliger. Behovet for kapacitetsudvidelser i fremtiden vil blive fulgt via ventelisterne, da det ikke er muligt at fremskrive behovet på grund af det lave antal af borgere, som har/får sygdommen.

Med henblik på at nedbringe ventelisterne og ventetiden til demensboligerne for henholdsvis borgere med Huntingtons sygdom og alkoholrelateret demens foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen derfor, at der udarbejdes et budgetforslag om at udvide kapaciteten på de to demenstilbud, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017. Forslaget indebærer etablering af otte demensboliger målrettet borgere med Huntingstons sygdom, som kan oprettes i forlængelse af de eksisterende afdelinger på Pilehuset samt etablering af otte demensboliger målrettet borgere med alkoholrelateret demens, som kan oprettes i tilknytning til den eksisterende afdeling på Rundskuedagen. Udgifterne til en demensbolig for borgere med Huntingtons sygdom er 745.000 kr. årligt. Udgifterne til en demensbolig til borgere med alkoholrelateret demens er 465.000 kr. årligt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der udarbejdes et budgetforslag, vil forvaltningen arbejde videre med at udarbejde et forslag, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017. 

 

             Lars Gregersen

                                                 /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top