Sundheds- ogOmsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde fredag den 25. februar 2005
Sager til beslutning
4. Kommuneplanforslag2005 - høring
SOU 47/2005 J.nr. 4/2005
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at dennæste kommuneplan integrerer sundhed i kommuneplanlægningen.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder Økonomiforvaltningens forslagom at videreføre de nuværende retningslinier for støj i Kommuneplanforslag 2005samt iværksætte en analyse af de foreslåede ændringer for støjområdet somgrundlag for en eventuel revision af støjretningslinierne.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Økonomiudvalgets Forslag tilKommuneplan 2005 til efterretning.
RESUME
Økonomiudvalgets Forslag til Kommuneplan 2005består af en hovedstruktur, en rammedel, en byudviklingsstrategi, enmiljøvurdering af kommuneplanforslagets retningslinier og en bydelsplan forValby.
Økonomiforvaltningen har i al væsentlighedmedtaget Sundhedsforvaltningens forslag og bemærkninger i Forslag tilKommuneplan 2005.
Fremadrettet ønsker Sundhedsforvaltningen, atsundhed i højere grad bør integreres i kommuneplanlægningen og dermed være medtil at præge samtlige af kommunens forvaltninger. Sundhedsforvaltningenanbefaler derfor, at Økonomiforvaltningen i forbindelse med forberedelsen afden næste kommuneplan muliggør integrationen af sundhed.
De internationale erfaringer, bl.a. frabysamarbejdet i det europæiske Sund By netværk fokuserer også på koblingenmellem byplanlægning og sundhed og der er i den sammenhæng gjort en rækkeerfaringer med at tænke sundhed ind i den kommunale planlægning.
I forbindelse med det rejste ændringsforslagvedrørende støjretningslinier tilslutter Sundhedsforvaltningen sig, at manfølger Økonomiforvaltningens forslag om at få belyst konsekvenserne af deforeslåede ændringer, herunder konsekvenserne for Sundhedsforvaltningens område, før der træffes en politiskbeslutning om en eventuel revision af støjretningslinierne.
Sundhedsforvaltningen indstiller at Sundheds-og Omsorgsudvalget tager Økonomiudvalgets Forslag til Kommuneplan 2005 tilefterretning.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Økonomiudvalgethar den 18. januar 2005 besluttet at fremsende Forslaget til Kommuneplan 2005og bilag til høring i de stående udvalg samt integrationsudvalget.
Kommuneplanstrategien"Fremtidens København og københavnere" 2004, som er et resultat af etsamarbejde på tværs af forvaltninger og de politiske udvalg i KøbenhavnsKommune, har peget på de temaer og områder, som skal indgå i revisionen afKommuneplan 2005, nemlig København som international by, Viden, kreativitet ogvækst, Byens liv og boliger, Den mangfoldige by, Fritid og mødesteder, Børn ogunge i byen, Byidentitet og arkitektur og Trafik og byens rum. Hertil kommer enbyudviklingsstrategi.
Isommeren 2004 blev den konkrete udarbejdelse af selve planforslaget sat i værkaf Økonomiforvaltningen med deltagelse af samtlige forvaltninger, herunder Sundhedsforvaltningen.
Forslag til Kommuneplan 2005 består af følgende elementer:
· enhovedstruktur med en række tværgående temaer for byens udvikling
· en rammedel,som er en konkretisering af Kommuneplanens hovedstruktur ogbyudviklingsstrategi i rammer for lokalplanlægningen
· enbyudviklingsstrategi, som redegør for mål, planlægningsmuligheder oginitiativer for den fysiske byomdannelse og byudvikling
· enmiljøvurdering af kommuneplanforslagets retningslinier
· en bydelsplanfor Valby
Sundhedsforvaltningen at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Kommuneplanforslaget2005 til efterretning.
Herudover er der to synspunkter, som Sundhedsforvaltningen ønsker atfremføre:
I forhold til sundhed, er der fremadrettet et behov for i endnu højeregrad at tænke sundhed ind i den kommunale planlægning som et strategiskindsatsområde. Det repræsenterer for det første en overordnet værdi at arbejdemed sundhed og i lyset af de massive sundhedsproblemer i Københavns kommune erder også særligt behov for at fremme fokus på sundhed ikommuneplanlægningsarbejdet. En større integration af sundhed i kommuneplanenvil styrke det tværgående arbejde med sundhed, så værdien kan præge hele denkommunale forvaltning.
De internationale erfaringer, bl.a. frabysamarbejdet i det europæiske Sund By netværk fokuserer også på koblingenmellem byplanlægning og sundhed og der er i den sammenhæng gjort en rækkeerfaringer med at tænke sundhed ind i den kommunale planlægning.
Sundhedsforvaltningen ønsker derfor, at Sundheds- ogOmsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at man i forbindelse medforberedelsen af den næste kommuneplan muliggør integration af sundhed ikommuneplanlægningen.
I forhold til støj har Miljø- ogForsyningsforvaltningen ønsket en præcisering af administrativ praksis ogsupplerende retningslinier inkluderet i Kommuneplanforslag 2005. Det drejer sigom følgende præciseringer/retningslinier:
- en støjgrænse ved nye skoler, uddannelsesinstitutioner oghospitaler på 55 dB(A)
- krav om at boliger og daginstitutioner skal have mindsten facade, hvor støjbelastningen er under 55 dB(A).
- en maksimal grænseværdi på 65 dB(A) ved boliger ibyomdannelsesområder og nybyggeri i de eksisterende boligområder.
Dette med henblik på at leve op tilmålsætninger formuleret på støjområdet, herunder i Kommuneplan 2001.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at degældende retningslinier for støj i Kommuneplan 2001 videreføres i uændret formi Kommuneplanforslag 2005 og at der samtidig iværksættes en analyse af deforeslåede ændringer som grundlag for at træffe politisk beslutning om en eventuelrevision af støjretningslinierne jf. bilag 7 om Støj og byudvikling iKøbenhavn.
Sundhedsforvaltningen støtterØkonomiforvaltningens synspunkt om at få belyst konsekvenserne af de foreslåedeændringer, herunder konsekvenserne for Sundhedsforvaltningens område.
Endvidere anbefales det, at der udføres ensundhedskonsekvensanalyse, som ser på udbytte af de foreslåede støjtiltag iforhold til udbyttet af en alternativ anvendelse af midler på andresundhedsfremmende formål.
MILJØVURDERING
Sundhedsforvaltningenhar deltaget i en nedsat arbejdsgruppe for miljøvurdering af Forslag tilKøbenhavns Kommuneplan 2005 (trafik og byudviklingsstrategien) sammen
medrepræsentanter fra de relevante forvaltninger i kommunen.
Arbejdsgruppen harudarbejdet et udkast til miljøvurdering af byudviklingsstrategien og afsnittetom trafik i Forslag til Kommuneplan 2005.
Det vurderes, atbyudviklingsstrategien i kraft af dens omfang ikke kan undgå at havekonsekvenser for miljøet. De væsentligste negative konsekvenser vil være enstigning i biltrafikken, støj og luftforurening som følge af den stigendetrafik og en manglende opfyldelse af mål om at byudvikling i hovedsagen skalske stationsnært.
Retningslinierne fortrafik vurderes i det store og hele at have en positiv miljømæssig indvirkning,idet mange af retningslinierne sigter på at modgå trafikkens negativemiljømæssige konsekvenser.
Yderligere detaljeri miljøvurderingen fremgår af Forslag til miljøvurdering af retningslinier iKommuneplan 2005 (bilag 5)
ØKONOMI
Ingen økonomiske konsekvenser.
HØRING
Ingen
BILAG
1. Fremsendelsesbrevfra Økonomiforvaltningen af 21. januar 2005
2. Forslag tilHovedstruktur for Kommuneplan 2005
3. Forslag tilRammedel for Kommuneplan 2005
4. Forslag tilByudviklingsstrategi for København 2005
5. Forslag tilMiljøvurdering af retningslinier i Kommuneplan 2005
6. Forslag tilBydelsplan for Valby
7. Bilag om Støjog byudvikling i København
8. Kort overKøbenhavn, som viser rammeændringer ift. Kommuneplan 2001.
Ib Haurum
/JensEgsgaard