Mødedato: 24.11.2005, kl. 15:00

Huslejefastsættelse i De Gamles By

Se alle bilag

Huslejefastsættelse i De Gamles By

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. november 2005

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Huslejefastsættelse i De Gamles By

 

SOU 385/2005  J.nr. 38/2004

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de varslede huslejestigninger, jf. specifikation for plejeboligerne i De Gamles By.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere drøftet forholdene vedr. plejeboligerne i De Gamles By. Dette skete i forbindelse med "Analyse af plejeboligerne i De Gamles By" SOU 253/2005, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte, at den anbefalede huslejestigning på 7,2-7,8 pct. for plejeboligerne i 2006 blev varslet, således at huslejestigningen kan træde i kraft 1. januar 2006.

 

Huslejefastsættelsen for 2006 skal ses som et led i den tidligere godkendte plan for eliminering af underskud i boligafdelingerne, samtidig med at der fremadrettet administreres efter balancelejeprincippet.

 

Huslejestigningen er korrekt varslet overfor beboerne, og der har i forbindelse med denne været afholdt afdelingsmøder i samtlige boligafdelinger.  I alt deltog 24 beboere eller pårørende til disse. På møderne har der været redegjort for regnskab 2004 samt budget 2006 for den enkelte boligafdeling.

 

I tabel 1 fremgår de varslede huslejestigninger for den enkelte boligafdeling:

 

Tabel 1: Husleje for DGB i 2006

De Gamles By

Nuværende m2 leje

M2 leje 2006

stigning %

Bogrupperne, Blok BF

903

970

7,4

Slottet, Blok S

821

882

7,5

Kastanjehusene, Blok D

952

1.021

7,3

Kastanjehusene, Blok A

950

1.020

7,4

Kastanjehusene, Blok C

972

1.045

7,6

Møllehuset, Blok M

913

980

7,4

Klarahus, Blok K

966

1.042

7,8

Klarahus, Blok L

900

965

7,2

 

På afdelingsmøderne har Sundhedsforvaltningen derudover orienteret om, at P/O- Nørrebro vil foretage de nødvendige reguleringer vedr. boligydelse på baggrund af den vedtagne huslejestigning.

 

Sundhedsforvaltningen har tidligere sammenlignet huslejen for plejeboligerne i De Gamles By med andre ældreboligkomplekser. Denne sammenligning viser at huslejen for plejeboligerne i De Gamles By er mindre end tilsvarende ældreboligkomplekser og at genoprettelsesplanen, hvor i den varslede huslejestigning indgår, ikke vil ændre væsentligt på dette.

 

Sundhedsforvaltningen har hørt de relevante råd og organisationer af to omgange. Heraf er der udarbejdet høringssvar til ældrerådene vedr.  "Analyse af plejeboligerne i De Gamles By" SOU 253/2005, der omhandlede administration og forudsætninger for denne i De Gamles By .

 

Derudover er der indkommet høringssvar af 17. november 2005 til nærværende indstilling vedr. huslejefastsættelsen for 2006. Ældrerådene rejser i dette en række principielle problemstillinger vedr. forudsætningerne for huslejefastsættelsen af ældreboliger administreret efter almenboliglovgivningen. Sundhedsforvaltningen vil på baggrund af høringssvaret gå i dialog med ældrerådene for at afklare de rejste principielle problemstillinger.

 

Høringssvarene har ikke umiddelbart medført, at Sundhedsforvaltningen anbefaler ændringer i den varslede huslejestigning.

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med drøftelse af "Analyse af plejeboligerne i De Gamles By" SOU 253/2005 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at den anbefalede huslejestigning på 7,2- 7,8 pct. for plejeboligerne i De Gamles by for 2006 blev varslet, således at stigningen kan træde i kraft 1. januar 2006.

 

Da plejeboligerne i De Gamles By er kommunal ejendom skal huslejefastsættelse i henhold til almenboligloven fastsættes og godkendes af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

De varslede stigninger fremgår af tabel 1.

 

Tabel 1: Husleje for DGB i 2006

De Gamles By

Nuværende m2 leje

M2 leje 2006

stigning %

Bogrupperne, Blok BF

903

970

7,4

Slottet, Blok S

821

882

7,5

Kastanjehusene, Blok D

952

1.021

7,3

Kastanjehusene, Blok A

950

1.020

7,4

Kastanjehusene, Blok C

972

1.045

7,6

Møllehuset, Blok M

913

980

7,4

Klarahus, Blok K

966

1.042

7,8

Klarahus, Blok L

900

965

7,2

 

 

Ved udarbejdelse af analyse vedr. plejeboligerne i De Gamles By blev det klart, at de oparbejdede underskud i boligafdelingerne primært skyldes, at huslejen i for plejeboligerne har været holdt kunstigt nede ved hjælp af driftstilskud fra Sundhedsforvaltningen til administrator. Da Sundhedsforvaltningen fra 2002 ændrede regnskabsprincipper og undlod at udmønte balancelejen fuldt ud, betød dette, at der samtidigt blev oparbejdet et underskud vedr. drift og henlæggelser i de enkelte plejeboligafdelinger. Huslejefastsættelsen for 2006 skal ses som et led i den langsigtede plan for eliminering af dette underskud, samtidig med at der fremadrettet administreres efter balancelejeprincippet for boligafdelingerne.

 

Sundhedsforvaltningen har ved udarbejdelse af analyse vedr. plejeboligerne i De Gamles By sammenlignet huslejen for plejeboligerne i De Gamles By med andre ældreboligkomplekser. Denne sammenligning viser, at huslejen for plejeboligerne i De Gamles By er mindre end i tilsvarende ældreboligkomplekser, og at genoprettelsesplanen hvor i den varslede huslejestigning indgår, ikke vil ændre væsentligt på dette.

 

I forbindelse med processen vedr. varsling af huslejestigning for plejeboligerne i De Gamles By har administrator indkaldt retmæssigt til afdelingsmøde for beboerne. På møderne er der redegjort for boligafdelingernes økonomi herunder behovet for fremtidige henlæggelser. Referaterne er vedlagt som bilag.

 

De fremmødte beboere blev samtidigt underrettet om, at P/O Nørrebro vil beregne boligydelsen mv. på ny, med baggrund i den nye husleje.

 

På møderne har der i alt været 24 beboere eller pårørende til beboere, hvilket bekræfter behovet for, at alternative løsninger til styrkelse af beboerdemokratiet bør implementeres. Sundhedsforvaltningen har i forbindelse med indstilling vedr. "Analyse af plejeboligerne i De Gamles By" anbefalet, at der udarbejdes dispensationsansøgning vedr. beboerdemokrati. Herudover vil der, ved fælles indstilling mellem Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Sundhedsforvaltningen vedr. "Analyse af ældreboliginstitutioner i Københavns Kommune drevet efter almenboligloven" komme en række anbefalinger vedr. beboerdemokrati. Sundhedsforvaltningen vil på baggrund af disse udforme den endelige dispensationsansøgning.

 

I processen vedr. fremtidig huslejefastsættelse for plejeboligerne i De Gamles By har de relevante råd og organisationer m.v. været hørt om "Analysen af plejeboligerne i De Gamles By. Sundhedsforvaltningen har i særskilt notat svaret på de bemærkninger som analysen har afstedkommet. Bemærkningerne har ikke umiddelbart medført, at Sundhedsforvaltningen anbefaler ændringer i den varslede huslejestigning.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen falder uden for den kategori af indstillinger, hvortil der er knyttet miljøvurdering

 

ØKONOMI

Der foretages ikke økonomiske vurderinger i nærværende indstilling

 

 

HØRING

Der har været høringsproces vedr. "Analyse af Plejeboligerne i De Gamles By" SOU 253/2005. Høringssvar fra ældrerådene er vedlagt. Sundhedsforvaltningens besvarelse af dette høringssvar er vedlagt.

 

I forbindelse med møder i de enkelte boligafdelinger, hvor regnskab 2004 og budget 2006 er fremlagt og drøftet, er der udarbejdet referater. Disse er ligeledes vedlagt.

 

Nærværende indstilling er ligeledes sendt i høring til de relevante råd og organisationer. Ældrerådene har den 17. november 2005 indgivet høringssvar. I dette svar rejser Ældrerådene en række principielle problemstillinger vedr. forudsætningerne for huslejefastsættelsen af ældreboliger administreret efter almenboliglovgivningen. På baggrund af problemstillingerne, anbefaler Ældrerådene at Sundhedsforvaltningen udsætter endelig huslejefastsættelse af ældreboligerne i De Gamles By. Sundhedsforvaltningen vil på baggrund af høringssvaret gå i dialog med ældrerådene for at afklare de rejste principielle problemstillinger.

 

Høringssvarene fra ældrerådene har ikke umiddelbart medført, at Sundhedsforvaltningen anbefaler ændringer i den varslede huslejestigning.  

 

BILAG

·        Bilag 1: Ældrerådenes høringssvar af 20. september 2005

·        Bilag 2: Sundhedsforvaltningens redegørelse for spørgsmål af 20. september 2005

·        Bilag 3: Referater fra afholdte møder i boligafdelingerne

·        Bilag 4: Driftsbudgetter for de enkelte boligafdelinger 2006

·        Bilag 5: Ældrerådenes høringssvar af 17. november 2005

 

 

 

Jesper Fisker                                                                                     

/Hanne Baastrup


 

Til top