Mødedato: 24.10.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høring: Politik for København som studieby

Se alle bilag

Københavns Kommunes nye Politik for København som studieby er sendt i høring.

Indstilling

Sundheds- og omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at godkende udkast til høringssvar til Københavns Kommunes politik for København som studieby (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 23. august 2018, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger skal udarbejde et udkast til en politik for København som studieby. Politikken er nu i offentlig høring samt i høring hos kommunens fagudvalg (bilag 1).

Politikken skal sætte retning for ambitionerne om, at København bliver en endnu bedre by for studerende med særlig vægt på:

  • Boliger til studerende

  • Studerendes adgang til sociale fællesskaber

  • Studerendes mulighed for at dyrke faglige netværk som understøtter en smidig adgang til arbejdsmarkedet efter endt uddannelse.

Udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 2 til udvalgets godkendelse

Løsning

Med politikken ønsker København at sætte sig i front, både når det handler om at sikre flere studieboliger, modtage nye studerende, så de føler sig inkluderet, og skabe jobs til de nyuddannede, så de bliver boende i byen.

Politikken omfatter alle typer af studerende, elever og lærlinge, som studerer i København, men ikke gymnasiale uddannelser. Den er udformet i dialog med studenterorganisationer, uddannelsesinstitutioner og andre relevante aktører. Alle syv forvaltninger i Københavns Kommune har desuden været inddraget.

Politikken rummer temaerne: Bolig, Job, Deltagelse, Kvalitet, Trivsel og Internationale studerende. Tre temaer har særligt relevans for sundheds- og omsorgsudvalgets område:

Temaet ’Job’ med anbefalingen:

  • Arbejde for en fælles koordineret rekrutteringsindsats på tværs af kommunens forvaltninger. 

Temaet ’Kvalitet’ med anbefalingen:

  • Skabe et formaliseret samarbejde om, hvordan studerende kan bidrage til løsningen af kommunale problemstillinger som en integreret del af uddannelsen. 

Temaet ’Trivsel’ med følgende anbefalinger:

  • Skabe et samlet overblik over eksisterende tilbud mod mistrivsel på tværs af de forskellige aktører.

  • Undersøge om eksisterende indsatser mod mistrivsel på ungdomsuddannelser kan udvides til de videregående uddannelser

     

Med politikken nedsættes et rådgivende Uddannelsesråd forankret under Overborgmesteren. Det skal sikre koordinering og fælles retning for indsatser, der fremmer København som studieby. Uddannelsesrådet skal bl.a. bestå af repræsentanter for øverste ledelsesniveau på uddannelsesinstitutioner, studenterorganisationer, Kommunen og erhvervsliv.

Høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen varetager med Grunduddannelse København (GRUK) ansvaret for alle elever og studerende i Københavns Kommune - ikke kun SOSU-og sygeplejeområdet. Det er forvaltningens vurdering, at politikken ligger godt i forlængelse af SUFs indsatser på disse områder.

På den baggrund indstiller forvaltningen, at udvalget godkender vedlagte bilag 2 som udvalgets høringssvar.

Forvaltningen gør udvalget opmærksom på, at indsatsen 'Ung i forandring', som blandt andet tilbyder støtte til psykisk sårbare unge på SOSU-uddannelserne har bevillingsudløb i 2019 og ikke er videreført i Budget2020. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politikken medfører ikke i sig selv udgifter for Københavns Kommune. En del af de anbefalede initiativer (fx omkring Trivsel) forudsætter, at der afsættes midler ved budgetforhandlinger eller lignende.

Videre proces

Økonomiforvaltningen behandler de indkomne høringssvar. Det endelige forslag til studiebyspolitik forventes forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2019.

 

 

Katja Kayser

Beslutning

Indstillingen blev godkendt
Til top