Mødedato: 24.10.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Kvalitetsstandard for Forebyggende hjemmebesøg 2020 i Københavns Kommune

Se alle bilag
Udvalget skal godkende kvalitetsstandarden for Forebyggende hjemmebesøg

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at udvalget tager orientering om ny lovgivning om forebyggende hjemmebesøg til efterretning
  2. at udvalget godkender Kvalitetstandard for forebyggende hjemmebesøg 2020 i Københavns Kommune (bilag 1)
  3. at udvalget godkender, at alle borgere i målgruppen for forebyggende hjemmebesøg uanset alder kan tilbydes deltagelse i fælles kollektive arrangementer.

Problemstilling

Lovgivningen om forebyggende hjemmebesøg foreskriver, at kommunalbestyrelsen årligt skal vedtage en kvalitetsstandard på området. Forvaltningen forelægger derfor forslag til kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2020 i Københavns Kommune (bilag 1) til Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse.

Samtidig orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om, at der pr. 1. juli 2019 trådte ny lovgivning i kraft, som ændrer på de målgrupper, som fremover skal have tilbud om besøg.

Endelig indstilles det, at forvaltningen fremadrettet får mulighed for at tilbyde deltagelse i fælles kollektive arrangementer til borgere i målgruppen uanset alder, for derved at opnå en mere effektiv ressourceudnyttelse der, hvor tilslutningen til de kollektive arrangementer er begrænset.

Løsning

Kvalitetsstandarderne er et borgerrettet dokument, der fastlægger det serviceniveau, som borgerne kan forvente på et givet område. I dette tilfælde på 'Forebyggende hjemmebesøg'. Kvalitetsstandarderne fastlægges dels ud fra de lovgivningsmæssige rammer på området og dels ud fra det serviceniveau og koncept for opgaveløsningen, som fastsættes politisk i kommunen.

Formålet med forebyggende hjemmebesøg
Kommunen tilbyder forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens §79a. Forebyggende hjemmebesøg skal medvirke til, at ældre borgere lever et så godt og selvhjulpet liv som muligt gennem at understøtte deres handlekompetencer, tryghed og trivsel.

Under et forebyggende hjemmebesøg kan forebyggelseskonsulenten i samarbejde med den enkelte, ældre borger identificere eventuelle problemer hos den ældre – og derefter yde relevant rådgivning og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder, både i frivilligt, kommunalt og privat regi. Formålet er således at tilskynde ældre borgere til at udnytte egne ressourcer og bevare deres funktionsniveau længst muligt.

Indholdsmæssigt ligger hovedvægten i forebyggende hjemmebesøg på sociale forhold og på at fastholde eller forøge funktionsevnen i bred forstand. Samtalen med omhandler således eksempelvis den ældres dagligdag, trivsel, sociale netværk, bolig, økonomi, sundhedstilstand, funktionsevne osv. Derudover anvendes besøget til afklaring af behovet for fremtidige besøg.

I 2016 blev det muligt for kommunerne at tilbyde andre former for forebyggende indsatser som alternativ til det individuelle besøg i borgerens eget hjem, herunder tilbyde et eller flere kollektive arrangementer i stedet for et individuelt besøg i borgerens hjem. Hvis en borger ikke ønsker at deltage i et kollektivt tilbud, skal borgeren i stedet tilbydes et individuelt besøg i hjemmet.

Ændret lovgivning har tilføjet en ny målgruppe for forebyggende hjemmebesøg

Folketinget har vedtaget, at kommunerne pr. 1. juli 2019 udover de allerede eksisterende målgrupper skal tilbyde alle 70-årige, der bor alene, et forebyggende hjemmebesøg. Dette skal bidrage til at styrke kommunernes indsats for at opspore og forebygge ensomhed blandt en gruppe af ældre, som kan være særligt udsatte i forhold til ensomhed.

Lovgivningens forøgede fokus på ensomhed skyldes, at ensomhed hos ældre borgere er et udbredt problem, som kan have store personlige og menneskelige omkostninger i form af forringet livskvalitet og en række alvorlige, sundhedsmæssige konsekvenser, fx forhøjet blodtryk, dårlig søvn, stress, hjerte-kar-sygdomme, depression og øget dødelighed. Det er besluttet, at netop 70-årige skal have tilbud, fordi tilbuddet skal ses i sammenhæng med tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, hvor ensomhed for nogle enlige vil opstå i forlængelse af arbejdslivets ophør.

Samtidig skal kommunerne fortsat tilbyde forebyggende hjemmebesøg til alle 75- og 80-årige. Derudover flyttes aldersgrænsen for tilbud om årlige besøg fra det fyldte 81. år til det fyldte 82. år. Kommunernes forpligtelse til at tilbyde forebyggende hjemmebesøg til særligt sårbare ældre (risikogrupper), udvides samtidig til at omfatte borgere til og med det fyldte 81. år.

Forvaltningen bemærker, at den nye lovgivning blev implementeret på ikrafttrædelsesdatoen 1. juli, og med denne indstilling indarbejdes i kvalitetsstandarden for 2020.

Kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg i 2020 (bilag 1)

Kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg 2020 tager udgangspunkt i forvaltningens allerede eksisterende tilbud, men er ændret på baggrund af den nye lovgivning. Således er tilbuddet til 70-årige, der bor alene, tilføjet, mens tilbuddet til 80-årige ændres fra et individuelt besøg til deltagelse i et kollektivt tilbud. Det vil fortsat være sådan, at hvis man som borger får et kollektivt tilbud, men hellere vil have et individuelt besøg, kan man kontakte forebyggelseskonsulenterne og lave en aftale om dette.

Dermed beskriver kvalitetsstandarden, at følgende borgergrupper i 2020 modtager tilbud om forebyggende hjemmebesøg fra Københavns Kommune: 

  • 82+ årige tilbydes et årligt forebyggende hjemmebesøg

  • 75-årige og 80-årige tilbydes deltagelse i et kollektivt tilbud
  • 70-årige, der bor alene, tilbydes et individuelt, forebyggende hjemmebesøg, hvor borgers behov for yderligere besøg vurderes

  • Sårbare ældre i alderen 65-81 år tilbydes et individuelt, forebyggende hjemmebesøg, hvor borgers behov for yderligere besøg vurderes. Disse grupper er:

      1. Borgere, hvis ægtefælle for nylig er flyttet på plejehjem
      2. Nytilflyttere fra andre lokalområder eller andre kommuner
      3. Enkeblevne
      4. Borgere der overgår fra førtidspension eller kontanthjælp til folkepension. Forvaltningen forventer i løbet af efteråret at igangsætte tilbud om forebyggende hjemmebesøg til denne gruppe
      5. Bekymringshenvendelser (dvs. henvendelser fra naboer, pårørende, hjemmeplejen eller andre samarbejdspartnere).

De fem risikogrupper af sårbare ældre, der modtager tilbud om forebyggende hjemmebesøg allerede fra 65-års alderen blev på baggrund af ny lovgivning besluttet af Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 27. oktober 2016. De fem grupper er valgt, fordi undersøgelser og forebyggelseskonsulenternes erfaringer viser, at disse grupper har større risiko for at opleve en eller flere af følgende problemstillinger:

  • Befinde sig i en svær livssituation, hvor det er afgørende at undgå, at problemerne vokser sig større

  • Føle sig ensomme og mangle netværk

  • Bruge (kommunale) tilbud i lokalområdet i langt mindre grad end andre borgergrupper og have behov for øget kendskab til deres muligheder.

Forvaltningen bemærker, at indstillingen hviler på den forudsætning, at Borgerrepræsentationen 31. oktober 2019 godkender effektiviseringsforslag 53: 'Mindreforbrug på forebyggende hjemmebesøg afledt af nyt koncept – reduktion i antal risikogrupper', hvor ved "Borgere født uden for Danmark" bortfalder som risikogruppe.

Målretningen af de forebyggende hjemmebesøg understøtter således kommunens nye ældrepolitik, hvor der bl.a. er fokus på tryghed i hverdagen, stærke fællesskaber og valgmuligheder for den enkelte.

Det gælder for alle borgere uanset målgruppe:

  • At borgere, der får både praktisk hjælp og personlig pleje fra kommunen eller privat leverandør, ikke tilbydes forebyggende hjemmebesøg

  • At borgere, der tilbydes deltagelse i et kollektivt arrangement, men i stedet ønsker et individuelt besøg, skal tilbydes dette

  • At borgere, der tilbydes et individuelt besøg, men i stedet ønsker deltagelse i et kollektivt arrangement, skal tilbydes dette. 

Mulighed for at afholde fælles kollektive arrangementer for flere målgrupper

I kommunens nuværende koncept for forebyggende hjemmebesøg (SOU 27. oktober 2016) er det beskrevet, at 75-årige borgere og de øvrige målgrupper skal have adskilte, kollektive tilbud, og at der skal afholdes fire årlige arrangementer pr. lokalområde.

Forvaltningen indstiller på den baggrund, at forebyggelseskonsulenterne fremadrettet får mulighed for at udvide de fælles kollektive arrangementer for 75-årige borgere, således at også borgere i andre aldersgrupper i målgruppen kan deltage.

Det vil give større fleksibilitet og en mere effektiv ressourceudnyttelse der, hvor tilslutningen til de kollektive arrangementer er begrænset.

Høring i Københavns Ældreråd

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har haft Kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg i 2020 i høring hos Københavns Ældreråd. Af høringssvaret (bilag 2) fremgår det, at Ældrerådet finder, at hovedreglen bør være, at forebyggende hjemmebesøg tilbydes som individuelt besøg, og at borgere på 80 år og derover tilbydes et årligt individuelt forebyggende hjemmebesøg. Ældrerådet kritiserer derfor, at 80-årige borgere i 2020 primært vil modtage et kollektivt tilbud frem for et individuelt hjemmebesøg.

Forvaltningen bemærker, at ændringen i tilbuddet til 80-årige borgere sker som del af en ændring af serviceloven, som rykker aldersgrænsen for kommunernes forpligtelse til at tilbyde borgere et årligt individuelt besøg, men udvider aldersgrænsen for risikogrupperne, der får tilbud om individuelle besøg.

Med de forelagte Kvalitetsstandarder for 2020 lægger Københavns Kommune sig således i tråd med den nationale politiske dagsorden, som prioriterer tilbud til særligt sårbare borgere fremfor at fokusere på primært aldersbaserede tilbud.

I lyset af udviklingen, hvor vi lever længere, og mange ældre fortsat er velfungerende, er det forvaltningens vurdering, at tilbuddet, hvor 75- og 80-årige borgere tilbydes et informationsmøde om forebyggende hjemmebesøg, er et godt og tilstrækkeligt supplement til det risikobaserede, individuelle tilbud. Borgere over 65 år altid kan henvende sig og modtage et forebyggende hjemmebesøg. Forvaltningen har udarbejdet en informationspjece om forebyggende hjemmebesøg, der også gør opmærksom på dette.

Økonomi

Sundheds- og Ældreministeriet vurderer, at den nye lovgivning er udgiftsneutral for kommunerne.

Det er forvaltningens vurdering, at den nye lovgivning og den reviderede kvalitetsstandard kan effektueres inden for det nuværende budget til forebyggende hjemmebesøg.

Videre proces

Ultimo 2019 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget de samlede kvalitetsstandarder, Ældre i København 2020, til godkendelse. Kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg indgår heri.

Katja Kayser

                             /Karen Nørskov Toke

Beslutning

Der blev begæret afstemning om den samlede indstilling:

For stemte: F, A, B, V, Ø og Å (8)
Imod stemte: O og I (2)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev således godkendt.

Danske Folkeparti og Liberal alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne stemmer imod forslaget, da vi ønsker at imødekomme Ældrerådets høringssvar om, at borgere på 80 år og derover fortsat får tilbudt et årligt hjemmebesøg”.

Til top