Mødedato: 24.10.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af udisponerede midler fra Sundhedspakke 2014

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til udmøntning af udisponerede midler kr. 6,6 mio. fra Sundhedspakke 2014 til Ældre medicinske patienter og sikker medicinindtagelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. At Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udmøntningen af 6,6 mio fra Sundhedspakke 2014 jf. tabel 1.

Problemstilling

Der er fra 2018 og varigt afsat i alt 9,1 mio. kr. til ”Ældre medicinske patienter og sikker medicinindtagelse” i Sundhedspakke 2014. Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog på udvalgets møde den 24. juni 2015 udmøntning af de midler, som var afsat fra 2016 og frem.

Det blev samtidig besluttet, at de 6,6 mio kr., som bevillingen stiger med fra 2018 og frem skulle afvente udmøntning.

Forvaltningen indstiller udmøntningen af de udisponerede midler fra Sundhedsaftale 2014 til udvalgets godkendelse.

Løsning

Baggrund
Midlerne fra Sundhedspakke 2014 er tilført Sundheds- og Omsorgsudvalget i budget 14 og er øremærket til implementering af teknologiske løsninger til understøttelse af en sikker medicinindtagelse og fremtidige indsatser for de ældre medicinske patienter.

I juni 2015 udmøntede udvalget 2,5 mio. kr. til Tværsektoriel Udrednings- og Udskrivningsenhed (TUE), som en varig bevilling. Desuden har der til og med 2017 været udmøntet 1,0 mio. kr. til Telesundhed for ny diagnosticerede diabetikere. Disse midler til telesundhed bortfalder fra og med 2018 i henhold til beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 27. april 2017.

Fra og med 2018 er der dermed 9,1 mio. kr. til indsatsen, hvoraf de 2,5 mio. kr. anvendes til TUE. Der udestår således udmøntning af 6,6 mio., som skal udmøntes inden for ovenstående rammer.  

Udmøntning af midler
På baggrund af forvaltningens hidtidige indsatser og erfaringer på området indstilles en udmøntning, som både rummer en faglig kvalitetsindsats til alle kommunens plejeenheder samt en særlig faglig styrkelse af akutplejeenheden i henhold til Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen.

Medicinhåndtering, sundhedsfaglig dokumentation og forebyggelse af indlæggelser.
Sikker medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation er afgørende for patientsikkerheden. Forkert medicinhåndtering og ikke fyldestgørende sundhedsfaglig dokumentation kan forårsage forringet livskvalitet og have yderst alvorlige konsekvenser for borgeren.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder kontinuerligt på at styrke medicinhåndtering, sundhedsfaglig dokumentation og forebyggelse af indlæggelser blandt andet gennem forskellige kvalitetsprojekter som ”forbedringsindsatsen” og ”medicinsikkert plejecenter”, hvor forvaltningen har afprøvet forskellige løsninger til styrkelse af kvaliteten i forhold til medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation. ”Forbedringsindsatsen” blev igangsat på ti plejecentre i 2016 for at styrke arbejdet med medicinhåndtering. Efter halvandet års arbejde med forbedringsmetoden oplever forvaltningen positive erfaringer, hvor gennemgående analyser af arbejdsgange sammenholdt med ugentlige auditeringer øger og fastholder kvaliteten af medicinhåndteringen på de involverede plejecentre. Ligeledes er der i projektet ”medicinsikkert plejecenter” blevet specialudviklet medicinvogne, doseringsborde, dispenseringsunderlag som skal fungere som en teknologisk understøttelse for arbejdet med medicin og derved øge kvaliteten og sikkerheden for den enkelte borger i forhold til medicinhåndteringen.

Forvaltningen ser også positive erfaringer fra pilotprojektet ”Tidlig opsporing og forebyggelse af indlæggelser”, som har taget sit udgangspunkt på fem plejecentre. Her har fokus både været på den tidlige opsporing af sygdom, men i høj grad også på de efterfølgende forebyggende handlinger. En vigtig forudsætning for udførelsen har været øget fokus på klare rammer, retningslinjer, rutiner og handlemuligheder. Projektet har ligeledes haft fokus på behovet for en kulturændring, således at den sundhedsfaglige og forebyggende tænkning og handling bliver en mere integreret del af hverdagen på plejecentrene. Dette har blandt andet krævet et tæt dagligt samarbejde mellem hjælpere, assistenter og sygeplejersker centreret omkring læring og feedback. Helt afgørende for projektet har det også været, at der er en sundhedsfaglig konsulent som meget tæt følger og understøtter det konkrete arbejde i de enkelte plejecentre.

Forvaltningen indstiller derfor, at 4,8 mio kr. fra Sundhedspakke 2014 udmøntes til en bydækkende implementering af de positive resultater fra forvaltningens kvalitetsindsatser. Konkret betyder det, at der skal arbejdes med følgende indsatser (1, 2 og 3), der kan sættes i gang sideløbende og ud fra en vurdering af, hvilke primære udfordringer den enkelte enhed står overfor:

  1. Sikker medicin: Indsatsområdet skal sikre, at allerede udviklede hjælperedskaber implementeres varigt i de daglige rutiner omkring medicinhåndtering. Der udvikles sikre arbejdsgange, som følges via systematisk auditering. Indsatsen implementeres først på byens plejecentre, hvorefter rehabiliteringsenhederne og hjemmesygeplejen følger efter. Indsatsen evalueres, når alle byens enheder er inddraget. Her vurderes behovet for yderligere udvikling og fastholdelse af kvaliteten.

     

  2. Forebyggelse: Indsatsområdet skal udvikle tiltag, som forebygger hospitalsindlæggelser forårsaget af eksempelvis urinvejsinfektioner og infektioner i øvre luftveje. Indsatsen vil metodisk trække på forbedringsmodellen, og formålet vil være en tidlig opsporing af sygdomstegn, som kan bidrage til et fald i antallet af forebyggelige indlæggelser. Indsatsen vil tage udgangspunkt i plejecentrene.    

     

  3. Sundhedsfaglig dokumentation: Indsatsområdet skal gennemføre løbende audits på den sundhedsfaglige dokumentation. Der vil i denne indsats være et skærpet fokus på betydningen af den sundhedsfaglige dokumentation i den gode og sammenhængende pleje af borgeren. Derudover skal ledelsen i de enkelte enheder undervises i sundhedsfaglig dokumentation. Formålet med indsatsen er læring og kompetenceudvikling både i den enkelte enhed og på tværs.     

     

    Indsatserne forankres lokalt i den kvalitetsorganisering, som allerede er etableret på de enkelte enheder, og indsatserne understøttes af medarbejdere med en sundhedsfaglig baggrund. Erfaringer fra tidligere projekter viser, at det er afgørende, at medarbejderne er tæt på praksis under og efter implementeringen af kvalitetsforbedringer, da det giver et indgående kendskab til og forståelse for de konkrete udfordringer, medarbejderne oplever i hverdagen. Som led i indsatsen ansættes således et antal sundhedsfaglige medarbejdere.

    Faglig styrkelse af akutplejeenheden

    I april 2017 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en række nye kvalitetsstandarder til kommunale akutfunktioner, som kommunerne er forpligtiget til at efterleve fra 2018. Sundhedsstyrelsen definerer kommunale akutfunktioner som et tilbud til patienter, der ikke har behov for en sygehusindlæggelse, men som har særlige observations-, pleje- og behandlingsbehov. Målet er, at borgerne får mulighed for at få en særlig sygeplejefaglig indsats af høj kvalitet tæt på deres hverdag, når de har brug for det. Det bliver i den forbindelse særligt afgørende at kommunens akutplejeenhed lever op til den nye kvalitetsstandard. I den sammenhæng vil blandt andet sygeplejefaglig døgndækning, kliniske færdigheder og anskaffelse af det krævede udstyr blive nødvendigt.

    Forvaltningen indstiller derfor at 1,8 mio kr. fra Sundhedspakke 2014 udmøntes til en faglig styrkelse og omstilling af akutplejeenheden. Indsatsen er som udgangspunkt målrettet de nuværende akutplejepladser, som er placeret i lokalområde Vesterbro/Kongens Enghave/Valby. Der er mulighed for, at dele af indsatsen senere vil kunne udbredes til også at omfatte eventuel udvidelse af akutfunktioner på andre enheder.

  4. Akutplejeenhed: Indsatsen skal sikre en faglig kapacitetsopbygning med særligt fokus på sygeplejefaglig dækning i et omfang, så der kan varetages akut og kompleks sygepleje hele døgnet. I akutplejeenheden vil der også være behov for implementering af de ovenstående indsatser vedrørende sikker medicin og sundhedsfaglig dokumentation. Ligeledes kan der være behov for at iværksætte særlig kompetenceudvikling samt indkøb af udstyr.


    Såfremt udvalget ønsker at bruge midlerne til andre initiativer end ovenstående, kan følgende alternativ vedrørende ernæringsindsats til skrøbelige ældre, iværksættes inden for rammerne af Sundhedspakke 2014.

       

  5. Ernæringsindsats til skrøbelige ældre, der genoptræner efter hospitalsophold:
    Der er årligt ca. 1100 borgere over 80, som udskrives fra hospital til eget hjem, med en genoptræningsplan. Undersøgelser viser, at 43 pct. af indlagte ældre oplever et uplanlagt vægttab, der kan indvirke negativt på den efterfølgende rehabilitering og oftest har som konsekvens, at borgeren ikke er i stand til at gennemføre et planlagt genoptræningsforløb. Den rette ernæring har derfor stor betydning i forhold til genoptræning og rehabilitering efter udskrivning fra hospital. Sundhedsstyrelsens "National klinisk retningslinje for ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger" anbefaler på den baggrund at give en ernæringsindsats kombineret med træning til ældre med geriatriske problemstillinger og underernæring eller risiko herfor.

     

    1,7 mio. kr. fra Sundhedspakke 2014 kan udmøntes til en systematisk screening af københavnske borgere over 80 år, der udskrives fra hospital med en genoptræningsplan. Screeningen foretages inden udskrivelse med henblik på at tilbyde relevante borgere en tidlig ernæringsindsats, der skal sikre bedst mulig effekt af den efterfølgende rehabilitering og træning. Da gruppen af borgere over 80 år er de skrøbeligste ældre, estimeres det at ca. halvdelen, svarende til 550 ud af de i alt ca. 1100 borgere, som årligt udskrives med en genoptræningsplan, vil have brug for en individuel ernæringsindsats, idet de har oplevet et uplanlagt vægttab, er underernærede, eller vurderes at være i risiko for at blive underernærede. Borgerne tilbydes, i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, en intensiv ernæringsindsats i 2 uger.    

Økonomi

Forvaltningen indstiller, at de resterende 6,6 mio. kr. udmøntes på følgende måde fra 2018 og varigt:

Tabel 1.

Budget

 

2018 og frem

Styrket sygeplejefaglig kvalitetsindsats

1. Sikker medicin

1.600.000

2. Forebyggelse

1.600.000

3. Sundhedsfaglig dokumentation

1.600.000

4. Faglig styrkelse af akutplejeenhederne

1.840.000

I alt

6.640.000

Anden udmøntning:

Budget

2018 og frem

5. Ernæringsindsats for skrøbelige ældre, der bliver udskrevet fra hospital

1.700.000

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen igangsætte indsatser og rekruttering af medarbejdere således, at arbejdet med indsatserne kan påbegyndes pr. 01.01.18.

 

Katja Kayser

                                                      /Karen Nørskov Toke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top