Mødedato: 24.10.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af midler til seksuel sundhed 2018

Se alle bilag

Udvalget skal godkende udmøntning af midler til seksuel sundhed.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens forslag til udmøntning af dele af den varige bevilling til seksuel sundhed i 2018 (tabel 1.).

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at den resterende del af bevillingen udmøntes til:

     

    1. En fokuseret indsats på at mindske smitte med sexsygdomme (tabel 2.)

      eller

    2. En fokuseret indsats for at opbygge københavnernes viden og handlekompetence vedrørende seksuel sundhed (tabel 3.).

Problemstiling

Udmøntning af den varige bevilling til seksuel sundhed, blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 22. oktober 2015 og udløber med udgangen af 2017.

Herudover blev der på udvalgets møde den 18. august 2016 afsat yderligere 650.000 kr. til området via en varig intern omstilling.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges til godkendelse en ny udmøntningsplan for 2018 med en samlet budgetramme på 3.929.000 kr. (P/L 2018).

Løsning

Forvaltningen har foretaget en afdækning af de seksuelle udfordringer, der er aktuelle i en københavnsk kontekst (bilag 1.). Helt overordnet omfatter de faglige problemstillinger manglende viden og handlekompetence blandt børn, unge og forældre, fortsat stigning i smitte med sexsygdomme og ulighed i sundhed mellem seksuelle minoritets- og majoritetsgrupper.  

1. Manglende viden og oplysning til børn og unge
Manglende viden og handlekompetence øger risikoen for smitte med seksuelt overførte infektioner, uønskede graviditeter og seksuelle erfaringer, som efterfølgende fortrydes. Derfor skal børn og unge rustes til at træffe gode valg på et oplyst grundlag.

50 % af de unge vælger kondomet fra, når de har sex med en ny partner, hvilket er en af årsagerne til, at antallet af registrerede klamydia- og gonorétilfælde blandt unge fortsat stiger – særligt blandt de 20-24-årige.

Forældre har et stort ansvar for at klæde deres børn på til et sundt seksualliv. Børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk har typisk sværere ved at tale med deres forældre om emner som krop, følelser, grænser og uønsket graviditet, fordi forældrene er vokset op i en kultur, hvor det er tabubelagt at drøfte sådanne emner.

Hver fjerde forælder taler aldrig eller sjældnere end én gang om måneden med deres børn og unge om brug af nettet. Manglende handlingsanvisninger og guidelines gør børn og unge særligt sårbare for at få deres grænser overtrådt, når de færdes online og får delt billeder på de sociale medier uden forudgående accept.

2. For mange smittes fortsat med hiv
I København er antallet af registrerede tilfælde af hiv faldet fra 2015 til 2016. Smittede med hiv er imidlertid af så alvorlig karakter, at ambitionen bør være, at antallet af smittede reduceres yderligere, da der fortsat er for mange - primært mænd - der har sex med mænd, der smittes med hiv. Opsporing af smitte med gonoré og klamydia kan være en indikator for hiv, og kan derfor bidrage til at finde flere hivsmittede.

Brug af euforiserende stoffer i forbindelse med sex er ved at blive en mere udbredt tendens blandt en mindre gruppe mænd, der har sex med mænd (chemsex). Det indbefatter sex med mange skiftende partnere og ofte uden brug af kondom, hvilket udgør en højrisikoadfærd i forhold til smitte med sexsygdomme.

3. Transpersoner har markant dårligere mental sundhed og selvvurderet helbred
Selvom levevilkårene for seksuelle minoritetsgrupper har udviklet sig i en positiv retning på flere områder, viser undersøgelser, at der er forskelle mellem LGBT-personers og den øvrige befolknings helbred og trivsel. Især transpersoner skiller sig ud ved at have dårligt mentalt helbred, hyppigt føle sig stressede og have markant dårligere selvvurderet helbred – også når de sammenlignes med de øvrige seksuelle minoritetsgrupper. 

Udmøntning af midler til seksuel sundhed
Med henblik på at imødekomme de udfordringer, som i høj grad påvirker københavnernes seksuelle sundhed, indstiller forvaltningen følgende indsatser til udmøntning af bevillingen
(tabel 1.).

Tabel 1: Forslag til udmøntningsplan for seksuel sundhed 2018

Budgetpost (1000 kr.)

Indsatsen når:

2017

2018

Fordeling

1) Kompetent alderssvarende seksualundervisning

1.a) Undervisning i køn, krop og grænser 1.-5. klasse

400 elever

300

300

Sex & Samfund

1.b) Supplerende seksualundervisning 6.-10. klasse

5000 elever

950

950

Sex & Samfund

1.c) Seksualundervisning på ungdomsuddannelser og gratis klamydiahjemmetest

2600 elever undervises /

4000 testes

1100

940

Sex & Samfund

2) Fortsat fokus på hivopsporing

2.a) Hivopsporing målrettet mænd, der har sex med mænd

2000 mænd

750

900

AIDS Fondet

2.b) Udlevering af gratis kondomer

Ukendt

250

10

AIDS Fondet / KK

3. Særligt fokus på transpersoner

3.a) TRANSIT samtaleforløb og café Aura

24 i forløb /

40-80 i Café Aura

216

175

LGBT DK

I alt

 

 

3.275

 

Det er forvaltningens vurdering, at en prioritering af ovenstående vil udgøre et stærkt fagligt fundament for Københavns Kommunes indsats for at styrke københavnernes seksuelle sundhed. Forslaget vil sikre en helhedsorienteret indsats, hvor børn og unge gennem hele deres skoletid kan få alderssvarende undervisning, så de klædes på til at kunne handle i forhold til egen og andres seksuelle sundhed. Herudover bevares checkpoint, som udgør et velkendt og effektivt testilbud, der dels opsporer en stor andel af de fundne hiv-positive, og dels opsporer dem tidligt, så smitterisikoen mindskes. Endelig fastholdes et velafprøvet støtteforløb for transpersoner, som er en særlig udsat gruppe. Indsatserne er nærmere beskrevet i bilag 2.

Indsatserne i tabel 1 prioriterer 3.275.000 kr. af bevillingen til seksuel sundhed.

Således udestår udmøntningen af 654.000 kr. til øvrige initiativer. Her indstiller forvaltningen, at udvalget prioriterer en af to følgende alternativer med fokus på henholdsvis at mindske smitte med sexsygdomme (tabel 2) eller at opbygge københavnernes viden og handlekompetence vedrørende seksuel sundhed (tabel 3). Begge alternativer vil bidrage til at fremme københavnernes seksuelle sundhed, da de adresserer aktuelle udfordringer i København. Indsatserne i tabel 2 og 3 er nærmere beskrevet i bilag 2. 

Tabel 2: Mindske smitte med sexsygdomme

Budgetpost (1000 kr.)

Indsatsen når:

2017

2018

Fordeling

4) Styrket fokus på at mindske sexsygdomme blandt unge

4.a) Kampagne om kondombrug målrettet mænd i alderen 20-24 år

Ukendt

0

254

KK

5) Styrket fokus på at mindske sexsygdomme blandt mænd, der har sex med mænd

5.a) Test for klamydia og gonoré i Checkpoint

3000 mænd

0

200

AIDS Fondet

5.b) Oplysning og rådgivning om chemsex

80 rådgives / 1000 oplyses

 

0

200

AIDS Fondet

I alt

 

 

654

 

Tabel 3:Opbygning af handlekompetence og viden vedrørende seksuel sundhed

Budgetpost (1000 kr.)

Indsatsen når:

2017

2018

Fordeling

6) Opbygning af handlekompetence og viden blandt forældre

6.a) Dialogmøde for forældre med etnisk minoritetsbaggrund

300 elevers forældre

0

154

Sex & Samfund

6.b) Dialogmøde om børns brug af nettet 5. eller 6. klasse

850 elevers forældre

0

300

KK

7) Rådgivning om sexsygdomme og test for klamydia og gonoré i Check Point

7.a = 5.a) Test for klamydia og gonoré i Checkpoint

3000 mænd

0

200

AIDS Fondet

I alt

 

 

654.000

 

 


Forvaltningen har drøftet udmøntning af midler til seksuel sundhed med AIDS-Fondet, Sex & Samfund, Hiv-Danmark og LGBT-Danmark, der har afgivet bemærkninger (Bilag 3).

Ovenstående anbefalinger til udmøntning af bevillingen til seksuel sundhed indbefatter også, at nogle indsatser finansieret af den faste bevilling afsluttes med udgangen af 2017, ligesom nogle indsatser afsluttes, fordi deres særskilte bevilling ophører. Det drejer sig om HIV-opsporing blandt etniske minoriteter, temaaftner for borgere med kronisk sygdom samt forebyggelse af smitte med sexsygdomme blandt kvinder, der har sex med kvinder. Disse er nærmere beskrevet i bilag 4.

Individuel rådgivning til unge om seksuel sundhed fortsætter i regi af sundhedstjekket uden yderligere tilførsel af midler, da medarbejderne har fået det nødvendige kompetenceløft til at kunne varetage opgaven fremadrettet, hvorfor indsatsen ikke fremgår af tabeloversigterne.

Økonomi

Udmøntningen af miderne fordeles som fremlagt i tabel 1 og tabel 2 eller tabel 3. Der er ingen økonomiske konsekvenser udover den allerede afsatte ramme.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens indstilling, vil fordelingen af midler blive meldt ud til samarbejdsorganisationerne ultimo 2017. I forhold til de nye indsatser vil forvaltningen være ansvarlig for at fordele midlerne til relevante samarbejdspartnere, når indsatsernes indhold og form er på plads.

 

 

Katja Kayser

                                                           /Katrine Schjønning           

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag, så at-punkt 2 affattes således:

”at de resterende midler udmøntes til indsatserne 6.b og 7.a samt at der afsættes 154.000 kr. til en indsats for at oplyse børn og unge om grænser og rettigheder i forhold til hævnporno og anden deling af fx billeder på nettet. Gerne i samarbejde med relevante organisationer og i regi af de eksisterende indsatser på fx ungdomsuddannelser”.

 

Det således ændrede 2. at-punkt blev godkendt.

 

Til top