Sundhedshus Østerbro/Indre by
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at arbejde videre med den foreslåede placering af Sundhedshus Østerbro/Indre by i Randersgade 60 på Østerbro.
Problemstilling
I forbindelse med overførelsessagen 2010-2011 ”København i vækst”, jf. BR 2011-50468, blev der afsat anlægsmidler til etablering af et sundhedshus på Østerbro/Indre by.
På denne baggrund har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i tæt samarbejde med Københavns Ejendomme gennem længere tid afsøgt Østerbro/Indre by for mulige brugbare lokaliteter til et nyt sundhedshus. Det har imidlertid været vanskeligt at finde et egnet nyt lejemål på Østerbro/Indre by der ligger centralt, har det nødvendige antal kvadratmeter samt har et rimeligt prisniveau med hensyn til leje og ombygning.
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres på denne baggrund om status for forvaltningens hidtidige arbejde, og det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at arbejde videre med placering af sundhedshuset i kommunens nuværende lokaler i Randersgade 60 på Østerbro.
Det bemærkes, at anlægsbevillingen vedrørende sundhedshuset er udskudt til 2014 som følge af anlægsloftet for 2013.
Løsning
Sundheds- og Omsorgudvalget godkendte på mødet den 9. juni 2011 en struktur for sundhedshuse med fem område-sundhedshuse. Der er pt. etableret fire område-sundhedshuse i henholdsvis Vanløse, Amager, Vesterbro/Valby og senest på Nørrebro. Sundhedshus Østerbro/Indre by bliver det femte område-sundhedshus.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Københavns Ejendomme har intensivt undersøgt lokalområdet for brugbare arealer til et sundhedshus.
Af mulige adresser, der er blevet vurderet, har blandt andet været Hans Knudsens Plads 3D (der tidligere rummede Rygcenter København, der nu er flyttet til Sundhedshus Nørrebro), lokalområdets arealer på Serridslevvej 2A (ved Østerfællede Torv), DSB’s gamle hovedkvarter på Sølvgade, Parkering Københavns tidligere lokaler i Borgergade, lokaler i Parken samt kommende nybyggerier i Nordhavnen mv. Lokaliteterne har ikke været optimale primært på grund af pris, placering og/eller størrelse.
Senest har DSB’s tidligere kursusejendom, Folke Bernadottes Allé 5-7, bag Østerport Station været nærmere undersøgt. Kursusejendommen ligger særdeles centralt placeret men kan ved en til- og ombygning ikke rumme det nødvendige antal kvadratmeter til et nyt sundhedshus.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler derfor, at sundhedshuset etableres i kommunens eksisterende lejede lokaler i Randersgade 60 på Østerbro, der med fordel kan anvendes til formålet ved en omrokering/udflytning af eksisterende funktioner på adressen. Randersgade 60 rummer i dag trænings-, forebyggelses- og aktivitetscenter, sygeplejeklinik samt hjemmeplejen. Lokaliteten er endvidere kendt af borgerne, har en relativ central beliggenhed og har potentielt gode indretningsmuligheder i forhold til et sundhedshus.
Et sundhedshus i Randersgade forudsætter dog, at den kommunale hjemmepleje (der betjener hele Østerbro, Indre by og Christianshavn, samt varetager nathjemmeplejen for hele byen) fraflytter adressen, således at de nødvendige arealer kan blive frigjort til andre formål.
Når hjemmeplejen er fraflyttet, kan de frigjorte arealer herefter anvendes til udvidelse af de eksisterende aktiviteter på Randersgade som på nuværende tidspunkt har væsentlige kapacitets- og pladsmæssige udfordringer som følge af tilførsel af nye opgaver.
Endvidere kan træningssatellitten på Plejecentret Rosenborgcentret flyttes til Randersgade, således at hele træningsaktiviteten for Østerbro/Indre By er samlet i sundhedshuset. De frigjorte lokaler på Rosenborgcentret kan herefter fremadrettet anvendes til service- og aktivitetsarealer for beboerne og medarbejderne på plejecentret samt til borgere, der skal besøge den sygeplejeklinik, der pt. er ved at blive etableret.
En grundidé med sundhedshusene er desuden at tilbyde lokaler til sundhedstilbud fra andre/eksterne aktører i sundhedsvæsenet med henblik på at fremme et sammenhængende sundhedsvæsen. En fraflytning af hjemmeplejen vil sikre arealmæssig plads til sundhedsrettede funktioner fra andre forvaltninger, praktiserende læger, regionale funktioner og eventuelt frivillige organisationer og grupper samt patientforeninger.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har dialog med flere interesserede parter om at flytte ind i sundhedshuset, men nærmere forhandlinger afventer endelig beslutning vedrørende den konkrete placering af sundhedshuset.
Forvaltningen er i samarbejde med Københavns Ejendomme pt. ved at finde egnede ledige lokaler til hjemmeplejen på Østerbro, der arealmæssigt har den ideelle størrelse og ud fra et driftsmæssigt synspunkt ligger hensigtsmæssigt for en udkørende enhed. Der fremlægges efterfølgende indstilling om den præcise placering af hjemmeplejen.
I forbindelse med eventuel etablering af det nye sundhedshus i Randersgade skal der foretages en række bygningstilpasninger mv., herunder etablering af reception, forbedret og handicapvenlig hovedindgang, diverse omlægninger af den eksisterende lokaledisposition, yderligere adgangs- og afsætningsforhold, skiltning, indkøb af inventar og træningsredskaber samt generel klargøring af arealerne.Økonomi
Videre proces
Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen - efter forudgående høring af de berørte parter, herunder lokaludvalg og ældreråd - fremlægge indstilling til anlægsbevilling vedrørende Sundhedshus Østerbro/Indre by samt i forbindelse hermed en indstilling vedrørende den fremtidige placering af hjemmeplejen, når der er fundet en egnet placering.
Hanne Baastrup
/Per Christensen