Redegørelse om Tryghedsplejen Aps
Indstilling og beslutning
1. at Sundheds og Omsorgsudvalget tager Sundheds- og Omsorgsforvaltningens redegørelse vedrørende forvaltningens samarbejde med Tryghedsplejen ApS til efterretning.
Problemstilling
Programmet nævnte, at Københavns Kommune modtager leverancer fra Tryghedsplejen ApS. Der var ikke eksempler fra Københavns Kommune.
Birthe Skaarup (O) har bedt om en redegørelse for sagen, og Susanne Møller (C) har stillet en række konkrete spørgsmål på baggrund af udsendelsen, der ligeledes vil blive besvaret i denne redegørelse.
Løsning
Forvaltningen har ikke modtaget klager over Tryghedsplejen ApS i klageregistreringssystemet i hele den periode, hvor de har været leverandør i SUF. Lokalområdekontorerne oplever ikke problemer i samarbejdet med leverandøren.
Tryghedsplejen ApS har sidst haft tilsyn i november 2011. Private leverandører med under 100 borgere modtager et uanmeldt tilsyn hvert tredje år. Tryghedsplejen ApS skal således modtage tilsyn igen i 2014. Ved tilsynet i 2011 blev Tryghedsplejen ApS godkendt med fejl og mangler på enkelte områder.
De konstaterede fejl og mangler vedrører bl.a. unøjagtigheder i dokumentationen, herunder manglende indsatsområder i døgn- og ugeplanerne samt manglende instruktion af medarbejderne vedrørende evt. risikofaktorer i forbindelse med medicinindtagelse. Forvaltningen har bedt leverandøren om at følge op på tilsynet.
Forvaltningen gennemfører jævnligt controlling af afregningerne fra leverandørerne. Forvaltningen har ikke konstateret problemer i afregningen med Tryghedsplejen.
Socialforvaltningen har oplyst, at der heller ikke i deres samarbejde med Tryghedsplejen er konstateret problemer.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har således ikke inden TV2 henvendte sig haft særlig fokus på Tryghedsplejen ApS.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blev den 6. maj 2013 fra TV2 anmodet om at levere en lang række oplysninger om kommunens samarbejde med Tryghedsplejen ApS og har derfor haft kendskab til, at programmet "Sort Hjemmehjælp" var under udarbejdelse, men har ikke kendt det endelige indhold.
På baggrund af denne henvendelse skrev Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Tryghedsplejen hhv. den 8. og den 17. maj 2013 for at få belyst, om Tryghedsplejen ApS har handlet i strid med kontrakten. Tryghedsplejen ApS afviste at havde benyttet andre vikarbureauer end Servicio Trim, som har samme ejerkreds og adresse som Tryghedsplejen ApS. Tryghedsplejen oplyste allerede i forbindelse med kontraktindgåelse, at dette selskab ville blive benyttet ved behov. Endvidere oplyste Tryghedsplejen ApS, at Servicio Trim tidligere havde anvendt vikarbureauerne Team Co Service ApS og Vikar 24/7, samt at de på daværende tidspunkt anvendte vikarbureauet Peoplez. Tryghedsplejen vurderede, at vikarer anslås at have været benyttet til ca. 10 % af ydelserne til Københavns Kommune. Både Vikar 24/7 og Peoplez blev omtalt i udsendelsen Operation x - sort hjemmehjælp.
Endelig oplyste Tryghedsplejen ApS, at virksomheden og ejerkredsen bag ikke er vidende om, at der skulle have været benyttet sort arbejde. Desuden har Tryghedsplejen ApS oplyst, at de stiller samme uddannelsesmæssige krav til vikarer som til egne ansatte.
Foranlediget af de oplysninger, der fremkom i udsendelsen, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sammen med Socialforvaltningen igen kontaktet Tryghedsplejen ApS og bedt dem om dokumentation for hvor mange timer, der er leveret til borgere i København i august måned 2013, hvilke medarbejdere, der har udført opgaverne, og disses uddannelsesmæssige baggrund samt dokumentation for, at arbejdet ikke er leveret som sort arbejde. Firmaet er endvidere blevet anmodet om en redegørelse for anvendelse af vikarfirmaer fra april til august måned 2013. Brevet vedlægges som bilag 1. Der vil endvidere blive aflagt et visitationsbesøg hos de borgere, der har valgt Tryghedsplejen for at sikre, at borgerne får den hjælp, de er visiteret til og har behov for. På baggrund af firmaets svar og de aflagte visitationsbesøg vil der blive taget stilling til, om kommunen skal foretage sig yderligere. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive orienteret mundtligt om svaret fra Tryghedsplejen ApS og resultatet af visitationsbesøgene på mødet den 24. oktober. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har endvidere henledt SKATs opmærksomhed på de i udsendelsen fremkomne påstande om anvendelsen af sort arbejde. Brevet til SKAT er vedlagt som bilag 2, og svar fra SKAT fremgår af bilag 3.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er opmærksom på løbende at udvikle samarbejdet med private leverandører med henblik på at opnå den bedst mulige indsats til borgerne og sikre, at de private leverandører udviser social ansvarlighed. I forbindelse med det igangværende udbud af praktisk og personlig hjælp er der i kravsspecifikationen indsat et krav om, at leverandøren og dennes underleverandører er forpligtet til at sikre medarbejderne løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er ringere end dem, der i henhold til kollektiv overenskomst mv. gælder for arbejde af samme art. Desuden fremgår det af kravsspecifikationen, at leverandøren på forlangende skal levere dokumentation for omfanget af anvendelse af sundhedsfagligt uddannet personale.
Økonomi
Videre proces
Katja Kayser
/Birgitte Bo Christensen