Orientering om slutevaluering af Klar, Parat - Husum
Orientering om resultater fra slutevalueringen af motionsindsatsen for børn og unge Klar, Parat - Husum.
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager resultater fra slutevalueringen af motionsindsatsen Klar, Parat - Husum til efterretning.
Problemstilling
Den 19. august 2010 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at bevillige 3,3 mio. kr. årligt fra januar 2011 til december 2013 til Klar, Parat – Husum. Klar, Parat – Husum er en indsats rettet mod motionsuvante børn og unge i alderen 0-16 år i Husum. Indsatsen er forankret under Forebyggelsescenter Vanløse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Formålet med indsatsen er at få endnu flere børn og unge i Husum i alderen 0-16 år til at leve et fysisk aktivt liv.
Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og Institut for Skole og Læring ved Metropol har udført en evaluering af Klar Parat - Husum (bilag 1). Evalueringsrapporten præsenteres på en afsluttende konference den 6. november 2013 på Energicenter Voldparken i Brønshøj. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hermed resultaterne fra slutevalueringen af Klar, Parat – Husum.
Løsning
Fysisk aktivitet har ikke alene betydning for børns kondition, motorik og vægt, men også betydning for deres indlæringsevne, sprogudvikling og deres sociale relationer til hinanden.
Klar, Parat – Husum lever op til Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om fysisk aktivitet, hvor det bl.a. anbefales, at kommunerne etablerer mulighed for vejledning i motorik og fysisk aktivitet i dagtilbud på skoler og for forældre samt sikrer kompetenceudvikling for institutionernes faggrupper, herunder pædagoger.
Slutevalueringens resultater
Overordnet viser evalueringen, at indsatsen har haft en positiv effekt på børns motoriske udvikling, og at flere skolebørn er blevet rekrutteret til idrætsforeninger.
Evalueringen peger på, at praksisnær uddannelse af frontpersonalet er en succesfuld metode til at forbedre motorikken hos motorisk usikre børn i førskolealderen. De to kursusforløb ”on the job training” for børnehavepædagoger og idrætslærere har medført mere motiverede og engagerede pædagoger og lærere, som har skabt større engagement og motivation for idræt og fysisk aktivitet i børnegruppen.
Nedenfor præsenteres og uddybes udvalgte resultater fra evalueringen.
Effekt af uddannelsesforløbet ”On the job training” i børnehaverne
32 pædagoger fra 12 børnehaver i Husum har deltaget i uddannelsesforløbet. Evalueringen viser, at uddannelsesforløbet har haft stor effekt på pædagogernes viden om og evne til at arbejde med børns bevægelse og motorik. 90 % af pædagogerne vurderer, at de har fået udbytte af uddannelsesforløbet, og at de er blevet mere målrettet i deres arbejde med idræt og bevægelse. Pædagogerne oplever også, at de er bedre rustet til at tale med forældre om det enkeltes barns motoriske udvikling.
Siden projektstart i 2011 ses en stigning på 67 % i andelen af pædagoger, der føler sig godt rustet til at vurdere, om det enkelte barn er på et motorisk alderssvarende niveau. Pædagogerne har ændret deres daglige praksis; blandt andet er der nu faste legestuer i syv ud af de 12 institutioner, og i gennemsnit tilbringer børnene 35 % mere tid i løbet af dagen på institutionens legeplads end før projektstart.
Børnenes motoriske niveau er steget
Motoriktest foretaget i 2011 på 170 børn fra børnehaver i Husum viste, at næsten hvert femte barn (32 ud af 170) havde motoriske udfordringer i en grad, der krævede særlig opmærksomhed.
Pædagogernes nye kompetencer og øgede fokus på børnenes motorik har betydet, at børnene er motorisk stærkere. Resultater fra motoriktest af 4-årige i 2013 sammenlignet med resultater fra 2011 (inden indsatsen startede) viser et fald på 74,6 % i andelen af børn, der ikke kunne udføre bestemte bevægelsesopgaver på et alderssvarende niveau.
Effekt af uddannelsesforløb ”on the job training” på skolerne
På de to skoler i Husum har uddannelse og opkvalificering af idrætslærerne inden for børns fysiske udvikling og bevægelsesglæde givet lærerne nye metoder og redskaber til at tilrettelægge undervisningen, så også motorisk svage og idrætsuvante børn kan og har lyst til at være med i undervisningen. Samtlige af de 36 deltagende idrætslærere har haft en selvvurderet positiv oplevelse af uddannelsesforløbet. Uddannelsesforløbet har givet lærerne redskaber til at bygge bro mellem idræt og andre fag samt givet dem indsigt i, at motorisk usikkerhed kan være en hindring for den enkelte elevs deltagelse i idrætsundervisning og i andre fag.
Skolebørnenes foreningsdeltagelse
44 % af alle børn i de to skoler i Husum - Husum Skole og Korsager Skole - gik i 2011 til en eller flere idrætsaktiviteter i deres fritid. Det var en markant lavere andel sammenlignet med landsgennemsnittet (84 %). Forskellen var størst blandt børn i udskolingsalderen, hvor idrætsdeltagelsen viste sig tre gange lavere end landsgennemsnittet.
I projektperioden har 21 idrætsforeninger deltaget i idrætsundervisningen på skolerne og givet børnene mulighed for at afprøve forskellige foreningsaktiviteter på skolen i forlængelse af skoletiden eller i børnenes lokalområde.
Inddragelsen af foreningslivet i idrætstimerne og i aktiviteter efter skoletiden har givet lærerne ny inspiration og nye undervisningsværktøjer, og børnene har fået udvidet deres viden om idrætsaktiviteter og -tilbud. Indsatsen har bevirket, at der er blevet skabt flere bevægelsestilbud generelt i lokalområdet, og ikke mindst på skolerne. Etablering af aktiviteter på skolerne har betydet, at den gruppe børn, der sjældent deltager i foreningslivet, er blevet mere fysisk aktive. Evalueringen peger altså på, at samarbejdet med det lokale foreningsliv har haft en positiv effekt på børnenes foreningsdeltagelse.
Fra september 2011 til september 2012 er andelen af skolebørn, der deltager i fritidsaktiviteter, øget fra 44 % til 52%. En stigning svarende til at ca. 104 flere børn er begyndt at gå til idræt.
Idrætsdeltagelsen blandt piger i alderen 6-16 år i Husum er markant lavere end idrætsdeltagelse blandt piger på landsplan. Evalueringen viser, at det er lykkes Klar, Parat – Husum at øge idrætsdeltagelsen blandt piger med 14,6 %, både gennem organiserede foreningstilbud og aktiviteter organiseret under andre former, herunder et tilbud om fodbold på Korsager Skole efter skoletid kun for piger. Både andelen af skolebørn i Husum, som går til idræt og andre fritidsaktiviteter, og andelen af idrætsaktive piger i Husum i alderen 6-16 år er stadig væsentligt lavere end landsgennemsnittet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2013 under bevillingen Øget sundhed for Børn iværksat projektet Klar, Parat – Bispebjerg, som har til formål at øge fysisk aktivitet hos børn i alderen 6-9 år. Projektet arbejder gennem fritidshjem og KKFO’er og bygger på erfaringerne fra Klar, Parat – Husum.
Sundhedsstyrelsen understreger vigtigheden af, at kommuner gennem dagtilbud og skoler stimulerer børns motorik i endnu højere grad, end man gør i dag. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde på, at de gode erfaringer fra Klar, Parat – Husum inddrages i Københavns Kommunes fremtidige indsatser vedrørende børn og fysisk aktivitet, herunder også de gode erfaringer med at etablere lokalt samarbejde mellem de frivillige idrætsforeninger og skoler.
Økonomi
Bevillingen på 3,3 mio. kr. årligt ophører ved udgangen af 2013.
Videre proces
Katja Kayser
/Katrine Schjønning