Mødedato: 24.10.2002, kl. 15:00

Regeringens pulje på 1,5 mia. kr. til meraktivitet til behandling - status

Regeringens pulje på 1,5 mia. kr. til meraktivitet til behandling - status

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. oktober 2002

 

2. Regeringens pulje på 1,5 mia. kr. til meraktivitet til behandling - status

SOU 232/2002 J.nr. 29/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning

 

RESUME

Regeringen har på finansloven for 2002 afsat 1,5 mia. kr. til finansiering af meraktivitet i sygeshusvæsenet. Der er åbnet mulighed for at privatpraktiserende speciallæger kan varetage en del af meraktiviteten.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har senest på mødet d. 8. august behandlet sagen.

En opgørelse over status i forhold til baseline, for de første 7 måneder af 2002 viser, at Københavns Kommune er på niveau med baseline, dvs. den krævede aktivitet

Efter den model for samarbejde og afregning mellem H:S og Københavns og Frederiksberg kommuner, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har godkendt, skal H:S kompensere Københavns Kommune for udgifterne til de aktiviteter i speciallægepraksis, som ligger over baseline.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Regeringen har på finansloven for 2002 afsat 1,5 mia. kr. til finansiering af meraktivitet i sygehusvæsenet. Der er åbnet mulighed for at privatpraktiserende speciallæger kan varetage en del af meraktiviteten.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har senest på mødet d. 8. august 2002 behandlet sagen. Man besluttede at foreslå Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til at indgå aftaler med praktiserende speciallæger om betingelserne for deres medvirken i nedbringelsen af ventelister, samt at indgå aftale med Frederiksberg Kommune om overholdelse af sygesikringens baseline.

Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har udarbejdet en skabelon til en fælles kontrakt mellem de speciallæger, der ønsker at deltage i meraktivitetsprojektet. Kontrakten er godkendt af Københavns Lægeforening.

Der er ligeledes udarbejdet en informationsskrivelse til de praktiserende læger i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, hvor lægerne gøres opmærksomme på, at det er muligt at omvisitere patienter fra H:S til behandling i speciallægepraksis. De praktiserende læger informeres ligeledes om, at patienter, som endnu ikke er henvist til H:S, og hvis undersøgelse/operation er omfattet af meraktivitesprojektet, kan visiteres direkte til behandling hos praktiserende speciallæger.

De relevante afdelinger i H:S har fået en forespørgsel fra H:S Direktionen, hvor de blev bedt om at anføre for, hvilke operationer/undersøgelser de har patienter på ventelister, hvis behandling er velegnede til at udføre i speciallægepraksis, frem for på hospital. Afdelingerne i H:S har efterfølgende svaret, at man vurderer, at i alt ca. 380 af de undersøgelser/operationer man har på venteliste, er velegnede til at udlægge til speciallægepraksis.

Det forventes, at der i løbet af de nærmeste uger indgås kontrakter med de interesserede praktiserende speciallæger, såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget om Københavns Kommunes deltagelse i meraktiviteterne som følge af 1,5 mia-puljen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere besluttet, at det i relation til meraktivitetspuljen skal være muligt at nedbringe de ventelister, som de enkelte speciallæger har i deres praksis. Dette gælder naturligvis kun for de ydelser, der er med i baseline. Til dette brug anvendes en individuelle baseline. Denne baseline er udarbejdet på basis af speciallægernes produktion til københavnerborgere i andet halvår af 2000 og første halvår af 2001, hvilket svarer til den samme periode som Sundhedsstyrelsen anvender i deres beregning af den samlede baseline for hele sygesikringsområdet.

En opgørelse over status i forhold til baseline, for de første 7 måneder af 2002 viser, at Københavns Kommune er på niveau med baseline. Dette er en forbedring i forhold til 1. halvår af 2002, hvor Københavns Kommune lå 0,2 mio. kr. under baseline. Det forventes derfor, at produktionen til københavnerborgere resten af året vil betyde, at Københavns Kommune vil nå over baseline.

I opgørelsen over amternes og H:S status i forhold til baseline, der offentliggøres på Sundhedsstyrelsen hjemmeside ligger H:S under baseline. H:S skønner imidlertid i den seneste opgørelse, der blev udarbejdet til brug på bestyrelsesmødet d. 25. september, at man efter diverse korrektioner ved udgangen af 2002 vil ligge 31,2 mio. kr. over baseline.

Efter den model for samarbejde og afregning mellem H:S og Københavns og Frederiksberg kommuner, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har godkendt, skal H:S kompensere Københavns Kommune for udgifterne til de aktiviteter i speciallægepraksis, som ligger over baseline.

Miljøvurdering

Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Høring

Ingen

Bilag

Ingen

 

Ib Haurum /Karis Hagild.

 

 

Til top