Plejecenter Fælledgården
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om forholdene på Plejecenter Fælledgården til efterretning.
Problemstilling
På baggrund af møde den 3. juni 2015 mellem beboere, pårørende, forvaltning og bestyrelse på Plejecenter Fælledgården har Venstre bedt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen rejse sagen om kritikken af Fælledgården i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Løsning
Fælledgården er en selvejende institution med 193 boliger, som har driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Driftsoverenskomsten lægger rammerne for, i hvilket omfang forvaltningen kan styre og påvirke driften. Det er således bestyrelsen for Fælledgården, der formelt har det overordnede ansvar for driften, herunder ansættelse af den øverste leder samt det faglige ansvar. Det vil sige, at bestyrelsen har ansvar for, at der leveres ydelser, der er i overensstemmelse med gældende lovgivning, kommunale politikker, beslutninger, strategier og bestemmelser, blandt andet i forhold til kvalitetskrav, økonomistyring, kapacitetsstyring og udviklingsprojekter. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ansvaret for at sikre, at plejecentret lever op til faglige standarder, vejledninger, politikker mv. herunder også at stille driftsunderstøttende funktioner til rådighed. Forvaltningen har siden åbning af Fælledgården været i løbende dialog med henholdsvis bestyrelsesformanden og den samlede bestyrelse om forholdene på plejecentret og drøftet bestyrelsens ansvar og handlemuligheder.
Fælledgården får tildelt budget efter samme styringsmodel som forvaltningens øvrige plejecentre, hvor en konkret vurdering af den enkelte beboers plejebehov ligger til grund for tildeling af midler. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen finder ikke anledning til at ændre dette. Forløbet med forvaltningens understøttelse af, og opfølgning på, plejecentrets målarbejde afholdes inden for forvaltningens ramme.
Fælledgården har i 2015 ekstraordinært fået tilført 0,7 mio. kr., der skal dække merudgifter i forbindelse med udskiftning af afdelingsledere og til dækning af øget vikarforbrug i forbindelse med arbejdet med at rette på den sundhedsfaglige dokumentation.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsats
Siden efteråret har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen haft øget opmærksomhed på forholdene på Fælledgården. Det skyldes blandt andet, at brugertilfredshedsundersøgelsen i efteråret 2014 tydeliggjorde nogle generelle udfordringer på plejecentret, og at der blev påvist flere alvorlige fejl og mangler ved embedslægetilsynet.
Plejecenter Fælledgården har siden genåbningen i begyndelsen af 2013 været genstand for negativ medieomtale og klager fra beboere og pårørende. Dette bunder dels i en udtalt utilfredshed blandt en gruppe beboere, der som følge af moderniseringsplanen flyttede fra Sølund til Fælledgården, og dels i at såvel beboere som medarbejdere oplevede flere konkrete udfordringer ved opstarten af plejecentret, som det ofte er tilfældet i forbindelse med den første ibrugtagning af ny- og ombyggede plejecentre. Særligt adgangen til plejecentrets altaner, højden på skabene i boligerne og plejecentrets nødkaldssystem har været genstand for kritik.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i perioden siden Fælledgårdens åbning arbejdet med håndtering af utilfredsheden med både selve flytningen og med de konkrete fysiske rammer på Fælledgården. Det har stor betydning for den enkelte at flytte fra en bolig til en anden, og forvaltningen har derfor løbende været i dialog med de berørte borgere på Fælledgården. De konkrete ønsker til de fysiske rammer er blevet imødekommet, hvor det har været muligt, fx ved at etablere ind- og udvendige ramper ved altanerne og ved at undersøge muligheden for at afprøve nye tovejs-kaldeanlæg på Fælledgården. De tekniske opstartsproblemer med det eksisterende kaldeanlæg er udbedret.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har sammen med Fælledgårdens bestyrelse arbejdet målrettet for at rette op på de problemstillinger og udfordringer, som blev tydeliggjort af brugertilfredshedsundersøgelsen og embedslægetilsynet i efteråret 2014. Der er opstillet klare mål for plejecentret og udarbejdet udførlige handleplaner for, hvordan der arbejdes med målopfyldelse. Overordnet er der sat mål for det opfølgende embedslægetilsyn, for arbejdet med døgn-/ugeplaner og sygeplejefaglige vurderinger, for brugertilfredshed på udvalgte parametre samt for synlig ledelse.
Konkret har indsatsen blandt andet betydet, at en gruppe faste medarbejdere i en periode har fået ro til at arbejde indgående med at rette op på mangler i forhold til dokumentation, mens den daglige omsorg og pleje af beboerne blev varetaget af vikarer. Ledelsen på Fælledgården er også blevet styrket med ansættelsen af en souschef pr. 1. november 2014 og to nye afdelingsledere pr. 1. maj 2015.
Som opfølgning på arbejdet er der i april 2015 gennemført audit på dele af den sundhedsfaglige dokumentation, og der har været opfølgende embedslægetilsyn samt opfølgende brugertilfredshedsundersøgelse.
Foreløbige resultater
Audit af de sygeplejefaglige vurderinger og døgn-/ugeplaner viser, at den sygeplejefaglige kvalitet på Fælledgården er forbedret betydeligt, men at der fortsat er anledning til at følge udviklingen tæt for at sikre helheden på plejecentret herunder beboernes samlede trivsel.
Det opfølgende embedslægetilsyn vurderede ligeledes, at Fælledgården er i positiv udvikling, og at der ikke længere kunne konstateres alvorlige fejl og mangler.
Endelig viste den opfølgende brugertilfredshedsundersøgelse, at brugertilfredsheden på to ud af tre udvalgte parametre var steget betydeligt. Den samlede tilfredshed var også steget.
Dog viste den opfølgende brugertilfredshedsundersøgelse også en tilbagegang i tilfredsheden omkring personalet. Dette kan skyldes, at det tager længere tid, før effekten af indsatser på ’bløde’ områder som samarbejdskultur og borgerinddragelse kan ses, end når det drejer sig om mere konkrete områder. En del af forklaringen kan også ligge i den øgede vikardækning i afdelingerne, mens arbejdet med den sygeplejefaglige indsats blev prioriteret. Nu hvor den sygeplejefaglige kvalitet er løftet, vil faste medarbejdere hos borgerne igen blive prioriteret.
Opsamling
Samlet set er det Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at Fælledgården er på vej i den rigtige retning, og at der fortsat arbejdes målrettet med blandt andet sygeplejefaglige vurderinger, dokumentation, ledelsesopfølgning og sparring med medarbejdere. Det er derfor forventningen, at den positive udvikling fortsætter.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fortsat fokus på driften af plejecenteret, herunder de sundhedsfaglige aspekter og beboernes trivsel, og der vil medio august igen blive foretaget en samlet vurdering af udviklingen på Fælledgården. Derudover følges udviklingen også gennem brugertilfredshedsundersøgelse, uanmeldt kommunalt tilsyn og uanmeldt embedslægetilsyn, som alle gennemføres på Fælledgården i løbet af 2015 – svarende til normal praksis i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Økonomi
Videre proces
Såfremt der sker afgørende nyt i Fælledgårdens udvikling, vil Sundheds- og Omsorgsudvalget blive orienteret.
/Nanna Skriver
Beslutning
Udvalget vedtog under dagsordenspunkt 1 at ændre indstillingen til en beslutningssag.
Udvalget fremsatte følgende ændringsforslag:
At der i 2015 afsættes 1 mio. kr. til Fælledgården, der skal sikre tilfredsstillende fagligt niveau og en højere brugertilfredshed. Midlerne anvendes i dialog med bestyrelsen på Fælledgården i overensstemmelse med driftsoverenskomsten.
Ændringsforslaget blev vedtaget – uden afstemning.
Protokolbemærkning fra udvalget:
Partierne noterer sig med tilfredshed, at der nu installeres og testes et to-vejs kaldeanlæg på fælledgården, som ønsket.
Indstillingen blev godkendt.