Mødedato: 24.05.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status 2017 for Handleplan for type 2-diabetes 2016-2019

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges statusrapport 2017 for Handleplan for type 2-diabetes 2016-2019.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter statusrapporten for Handleplan for type 2-diabetes og den fremtidige indsats på området.

Problemstilling

Handleplanen for type 2-diabetes 2016-2019 blev vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. august 2016 som en handleplan under Sundhedspolitikken ’Nyd livet Københavner’.

Handleplanen skal sikre, at københavnere med type 2-diabetes kan leve et liv med høj livskvalitet og lige muligheder for et godt og langt liv.

Formålet med den årlige statusrapport er at orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget om status på implementering af handleplanens tre spor samt at orientere om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af fremdriften, så udvalgets kan drøfte den videre indsats.

Løsning

Diabetes er en af de hurtigst voksende kroniske sygdomme i verden. Hvert eneste år får knap 2.000 nye københavnere diagnosticeret type 2-diabetes. Det samlede antal københavnere med type 2-diabetes forventes at stige fra de nuværende ca. 20.000 til 33.000 i 2045.

Mere end dobbelt så mange kortuddannede københavnere har diabetes som langtuddannede, ligesom følgevirkningerne af et liv med diabetes er større for kortuddannede. Den sociale ulighed i sundhed betyder, at kortuddannede københavnere dør op til ni år tidligere end københavnere med en lang uddannelse. Med Københavns Kommunes sundhedspolitik 2015-2025 har København forpligtet sig til at øge den sociale lighed i sundhed og give alle københavnere lige muligheder for at leve et langt og godt liv. En analyse viser, at selv om næsten alle diagnosticerede københavnere med type 2-diabetes modtager behandling, er det kun ca. halvdelen, der når deres behandlingsmål. Borgere, der ikke er velbehandlede, er i større risiko for at få følgevirkninger til deres diabetes, herunder øjensygdom, der kan føre til blindhed, og diabetiske fodsår, der i yderste konsekvens kan føre til amputation. På nuværende tidspunkt estimeres de samlede udgifterne til behandling, pleje og produktionstab som følge af type 2-diabetes at udgøre knap tre mia. kr. årligt i København, og dette tal forventes at stige betragteligt, hvis der ikke gribes ind.

På den baggrund vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2016 Handleplanen for type 2-diabetes, se bilag 1. Handleplanen for type 2-diabetes udstikker rammerne for, hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil styrke diabetesindsatsen ved blandt andet at blive bedre til at opspore type 2-diabetes samt at sikre en bedre rehabilitering og behandling til borgere med type 2-diabetes.

Handleplanen er bygget op omkring følgende tre spor:

  • • SPOR 1: Ulighed i forekomst og konsekvenser af diabetes skal reduceres
  • • SPOR 2: Center for Diabetes – Rammen om en sammenhængende type 2-diabetesindsats
  • • SPOR 3: Nye innovative løsninger

For en grundigere gennemgang af de tre spor og de vigtigste aktiviteter under hvert spor se bilag 2. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af status for de igangsatte indsatser, at der er sket rigtig god fremdrift i særligt spor 1 og spor 3 i handleplanen, mens der er udfordringer med at komme i mål med spor 2 under de nuværende midlertidige fysiske rammer for Center for Diabetes på Vesterbrogade.

For at indfri målsætningen i spor 1 arbejder Center for Diabetes målrettet med at reducere den social ulighed i konsekvenserne af type 2-diabetes. Det sker via tiltag som differentierede indsatser til forskellige målgrupper med afsæt i de enkelte målgruppers behov, situation og kompetencer. I samarbejde med Diabetesforeningen arbejdes der målrettet på at sikre, at mindre ressourcestærke borgere med type 2-diabetes kan tilegne sig de nødvendige kompetencer til at tage vare på egen sygdom og få udbytte af de tilbud, der findes til borgere med diabetes.

Følg linket til en film, som fortæller mere om arbejdet i Center for Diabetes:

https://vimeo.com/270664761/64f36ebd53

Med etableringen af Center for Diabetes er målet i spor 2 om etablering af en sammenhængende indsats for rehabilitering af borgere med type 2 diabetes delvist nået. Ifølge handleplanen ønsker Københavns Kommune imidlertid, at samarbejde med andre faggrupper fx fodterapeuter, psykologer, øjenlæger samt med hospitalerne om udgående funktioner, eksempelvis øjenscreening. Med de nuværende fysiske rammer er det ikke muligt at indfri disse Side 3 af 3

høje ambitioner for samarbejde i det nære sundhedsvæsen. Center for Diabetes er tæt på at sprænge de fysiske rammer i Sundhedshuset på Vesterbro blot med de nuværende aktiviteter, og der er ikke plads til at udfolde afgørende elementer i rehabiliteringen som netværksdannelse, relationsdannelse og pårørendeinddragelse.

I Budget 2018 blev der bevilget en planlægningsbevilling på 1,7 millioner kroner, der muliggør, at der frem mod buget 2019 kan udarbejdes konkret forslag til etablering af et nybygget Center for Diabetes.

I aftalen om overførselssagen 2017-2018 hedder det endvidere om etableringen af et Nyt Center for Diabetes at ’bygning skal have en miljøvenlig profil med grønne tage og ved placeringen på arealet skal der tages særskilt hensyn til de grønne arealer og træerne i området. Spørgsmål relateret til plangrundlaget afklares frem mod budget 2019. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afklarer mulighed for fondsstøtte og fremlægger forslag til anlægsbevilling, som indgår i forhandlingerne om budget 2019.’

Som led i spor 3 – Nye innovative løsninger – startede Center for Diabetes i 2017 afprøvning af redskabet Liva Life, som er en digital platform/ sundheds app, der hjælper borgere med diabetes til en ny og sundere livsstil og at fastholde ændret sundhedsadfærd. Center for Diabetes samarbejder ligeledes med en række forskningsinstitutioner fx Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet, og det er forventningen, at Center for Diabetes i løbet af 2018 vil styrke sin videnscenterfunktion ved yderligere at sætte fokus på udvikling og anvendelse af ny viden om type 2-diabetes.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Handleplanen fortsætter frem til 2019, hvor der skal tages stilling til fornyelse.

 

Katja Kayser/

                                              /Karen Nørskov Toke

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Til top