Mødedato: 24.05.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udvalgets studietur oktober 2018

Udvalget skal beslutte, hvor den planlagte studietur i 2018 skal gå hen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget vælger en destination til en studietur i oktober 2018 

Problemstilling

Med godkendelse af mødeplanen på udvalgsmøde den 8. februar 2018 godkendte udvalget, at der gennemføres en studietur i uge 41.

Forvaltningen fremlægger her forslag til, hvilke lande udvalget kan besøge for det bedst mulige faglige udbytte.

Løsning

Studieturen er berammet til at vare 3 dage og finde sted den 8. - 10 oktober, dog med mulighed for, at enten søndag den 7. oktober eller torsdag den 11. oktober kan bruges som rejsedage.

Formålet med studieturen er, at udvalget ved at besøge andre landes kan blive inspireret til at udvikle København Kommunes ældre og sundhedstilbud og få nye perspektiver på, hvordan der kan arbejdes med sundhed og omsorg.

Forudsætningen for de destinationer, som forvaltningen foreslår er, at der er tale om lande, hvor opbygningen af sundheds- og omsorgssektoren er i nogen grad sammenlignelig med det danske og at landet/byen kan vise spændende resultater eller nye arbejdsmetoder, som kan overføres til en københavnsk sammenhæng og løfte kvaliteten for borgerne.

På den baggrund indstiller forvaltningen, at udvalget vælger en af følgende destinationer:

1. Island
Island har igennem en årrække arbejdet med det, som i dag er kendt som "Den islandske forebyggelsesmodel", hvor en langsigtet og ambitiøs forebyggelsesindsats har haft en positiv efekt på børn og unges sundhed. Indsatsen involverer mange forskellige aktører så som skoler, forældre, politiet, sundhedspersonale, foreninger og forebyggelsesmedarbejdere m.fl. med henblik på at komme de stigende sundhedsudfordringer blandt børn og unge til livs. Her er bl.a. fokus på, hvordan børn og unges engagement i forenings- og idrætsliv kan nedbringe brugen af alkohol, tobak og stoffer.

Et besøg på Island kan således give nye perspektiver på, hvordan der kan arbejdes med de sundhedsudfordringer, der også gør sig gældende i København og input til, hvordan der kan tænkes forebyggelse på nye måder.

2. England
En anden relevant destination er England, hvor der siden 2011 har der været en stigende opmærksomhed på en ny samarbejdsstruktur mellem forskellige aktører i sundhedsvæsenet. En række aktører på sundheds - og socialområdet har i fællesskab skabt en model for "Integrated care", hvor et af de bærende principper for samarbejdet er, at alle - både brugere og hjælpere indgår i et ligeværdigt samarbejde med sundhedsprofessionelle. 

De involverede parter arbejder i Integrated teams, hvor der er fokus på den individuelle bruger/patient og dennes behov. Hensigten har desuden været at åbne op for lokalsamfundets egne ressourcer, skabe energi og engagement, kompetencer og inddrage lokale menneskers aktiver i et effektivt samarbejde. Arbejdet i sker i mange lokalområder i England, der har eksperimenteret med Integrated Care. Projekter, der i varierende grad har opnået tilfredsstillende resultater, og kan bidrage til læring - ikke blot i England, men også i forhold til det arbejde der pågår i Danmark for at øge samarbejdet i sundhedsvæsenet. 

3. Holland
Holland deler mange af Københavns udfordringer omkring sund aldring, og stigende udgifter til ældre. Holland byder på flere eksempler på spændende og alternativt plejehjemsbyggeri - herunder plejecentre med interkulturel profil, hvor en væsentlig del af beboerne ikke har hollandsk baggrund. Disse plejecentre afspejler mangfoldighed og kan "skifte udtryk" efter beboersammensætningen.

En tur til Holland giver også mulighed for at undersøge, hvordan man kan arbejde med specialsygeplejersker i ældreplejen. I Holland har man i en årrække arbejdet med det man under et kalder Advanced Nurse Practioners (ANP).  Der er lignenden tendenser med specialsygeplejersker i kommunerne på vej i Danmark, hvilket bl.a. skyldes udviklingen i sygehusvæsenet med kortere indlæggelsestider og mere ambulant behandling. Der er derfor behov for at løfte de kommunale sygeplejersker, der varetager akut og subakutte indsatser til særligt ældre medicinske patienter. Et besøg i Holland vil give mulighed for at se, hvorledes specialsygeplejersker fungerer på et plejecenter.

Økonomi

Studieturen finansieres inden for udvalgets økonomiske ramme. Udgifterne forventes at være mellem 200.000 kr.- 250.000 kr.

Videre proces

Forvaltningen igangsætter planlægning af turen til den valgte destination. Udvalget forelægges program og budget i efteråret 2018.

Katja Kayser/

                                            /Rikke Blom

Beslutning

Indstillingen blev godkendt idet udvalget valgte England som destination.
Til top