Aftale mellem Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune om kræftrehabilitering
Indstilling og beslutning
- at godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan indgå en aftale med Frederiksberg Kommune om et udvidet fagligt samarbejde omkring kræftrehabilitering, og at frederiksbergborgere med hoved-halskræft og andre særligt udfordrende kræftdiagnoser kan tilbydes rehabilitering i Center for Kræft og Sundhed København.
Problemstilling
Frederiksberg Kommune vil med ansættelse af en sygeplejerske i kommunens sundhedscenter styrke rehabliteringstilbuddet til frederiksbergborgere med kræft og sikre et tilbud af en høj faglig standard. Kommunen ønsker samtidig at sikre, at borgere i kommunen med særligt udfordrende kræftdiagnoser får et målrettet rehabiliteringstilbud. Det omfatter bl.a. borgere med hoved-halskræft samt borgere med andre diagnoser med særligt komplicerede forhold som eksempelvis hjernetumorer.
Frederiksberg Kommune har derfor henvendt sig vedrørende en samarbejdsaftale med Center for Kræft og Sundhed København. Aftalen omhandler dels et udvidet fagligt samarbejde, dels en mulighed for rehabilitering til frederiksbergborgere med særlige kræftdiagnoser.
Løsning
Center for Kræft og Sundhed København er førende i Danmark inden for kommunal rehabilitering af borgere med kræft. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en stor interesse i, at andre kommuner også får løftet kræftområdet.
Sundheds- og Omsorgsforvalningen foreslår derfor, at der etableres en samarbejdsaftale gældende i en et-årlig periode med efterfølgende mulighed for at forlænge aftalen.
Forvaltningen vil løbende sikre en tæt monitorering med henblik på at sikre, at der ikke sker en uønsket opdrift af aftalen. Centrets tilbud til borgere fra Københavns Kommune vil altid have første prioritet.
Indholdet i aftalen er:
Rehabilitering til borgere med særlige kræftdiagnoser
Behovet for rehabilitering i forbindelse med kræftsygdom varierer i kompleksitet og indhold afhængigt af bl.a. kræftdiagnose, sygdomsudbredelse, behandlingsforløb og bivirkninger. Erfaring viser, at det er særligt kompliceret at rehabilitere borgere med hoved-halskræft, ligesom også borgere med eksempelvis hjernetumorer står over for nogle særlige udfordringer.
Som følge af kommunens geografiske størrelse, er der ikke et tilstrækkeligt antal borgere med de nævnte kræftdiagnoser til, at Frederiksberg Kommune kan have særlig ekspertice i forhold disse diagnoser. I Center for Kræft og Sundhed København er denne ekspertice tilstede. Frederiksbergborgere vil her kunne få tilbud om rehabilitering målrettet de særlige udfordringer, som deres diagnose indebærer.
Det er specificeret i aftalen, at antallet af borgere fra Frederiksberg Kommune maksimalt udgør 20 og minimum fem forløb om året. Det svarer til det estimerede behov på området.
Hvis det viser sig, at der er gode erfaringer med at tilbyde kræftrehabiliteringen, vil denne del af aftalen kunne forlænges. Forvaltningen får med denne indstilling bemyndigelse hertil.
Udvidet fagligt samarbejde
Formålet med samarbejdet er, at medarbejderne på Frederiksberg Sundhedscenter kompetenceudvikles med henblik på at fastholde en høj faglig standard på kræftområdet. Det baserer sig dels på et egentligt undervisningsprogram, dels på faglig sparring. Formålet med undervisningen er at opkvalificere medarbejderne på sundhedscentret med henblik på, at de senere selv kan oplære nye medarbejdere. Den faglige sparring sker ved, at en medarbejder fra København, eksempelvis en sygeplejerske, superviserer medarbejdere på Frederiksberg.
Dertil kommer, at frederiksbergborgere tilbydes at deltage i netværksgrupper i Center for Kræft og Sundhed København. Der vil også være mulighed for deltagelse i en række af de naturaktiviteter, som centret arrangerer. Frederiksberg Kommune bidrager med personale, hvis en frederiksbergborger deltager i nogle af disse aktiveteter.
Der er sat et loft på 140 medarbejdertimer til denne del af aftalen.
Det udvidede faglige samarbejde er aktuelt i forbindelse med udviklingen af Frederiksbergs kræftilbud, og vil derfor ikke blive forlænget.
Økonomi
Udgiften til det udvidede faglige samarbejde (kompetenceudvikling og faglig supervision) udgør i alt 95.000 kr., der finansieres af Frederiksberg Kommune.
Aftalen har ingen økonomiske konsekvenser i øvrigt for Københavns Kommune.
Videre proces
Anne Mette Fugleholm
/Jens Egsgaard